Zobacz pełną wersję : Głębia ostrości
bialy260
08-04-2006, 00:36
Posiadam D70s z kitem 18-70mm i mam pytanko czy mozna za pomocą takiego obiektywu uzyskac jakąś głębie ostrości czy raczej potrzebny jest jakiś dluuugi zoom?? A jesli można prosze o jakieś prametry przysłony migawki itd.. na tym obiektywie albo najlepeij jakis schemat jak to wszystko sie ustawiA TO SA MOJE POCZATKI DOPIERO MAM GO TYDZIEN
każde zdjęcie ma jakąś głąbie ostrości GO.
ty chcesz uzyskać małą głębię czy dużą, bo nie napisałeś.
czas naswietlania nie ma nic do GO, jest sprawą wtórną, wynikłą z zastosowanej przysłony.
skoro zaczynasz to zalezność w skrócie jest taka - przysłona otwarta (f2,8 np) GO mała.
przysłona przymknieta (f16) GO duża.
teleobiektyw GO mała, szeroki kąt GO duża.
fotografowany obiekt blisko obiektywu - GO mała, obiekt daleko GO duza.
o strefach na razie nie wspominam, wykuj sobie to na razie.
bialy260
08-04-2006, 09:29
Zdecydowanie chodzi mi o małą głębie ostrości ale z tego co piszesz raczewj nie uzyskam jej z kita poczekam na teleobiektyw
bialy260, a może spróbuj tak: ustaw coś (jakiś nieduży model) w odległości 3 metrów od tła (tło to najlepiej regał z książkami), ustaw tryb pracy na A, przysłonę na minimum f/3,5, zoom na 70mm, aparat ustaw w odległości 0,5-1 metra od modela, wyostrz i zrób zdjęcie. Już coś zobaczysz.
ustaw tryb pracy na A, przysłonę na minimum f/3,5, zoom na 70mm,
W tym przypadku to juz jedynie f4.5... 18-70 ma tylko takie swiatlo na dlugim koncu... I tak tylko wspominam, zeby pytajacy sie za bardzo nie zdenerwowal probujac ustawic 3.5 ;)
stig, masz racje, ale to mu body samo skoryguje. :) Jak się ma wszystko ze stałym światłem, to człowiek zapomina o takich drobiazgach.
misiek502
08-04-2006, 11:04
stig Jak się ma wszystko ze stałym światłem, to człowiek zapomina o takich drobiazgach.
Jak się nie ma wszystkiego ze stałym światłem to człowiek zaczyna kombinować, żeby mieć. Ot tak... :wink:
misiek502, racja, święta racja. Przyzwyczajenie to druga natura człowieka. :)
http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r04.html
bialy260
08-04-2006, 17:39
Teraz zmienie troche temat w jakim formacie najlepiej robić zdjęcia NEF czy JPG? I wjakim programie w ogole można otworzyć nefa czy tylko w programie dostarczonym do aparatu? Nie wiem dlaczgo ale zdjecia zrobuione w NEFIE odp[alone w programie nikonowskim sa jakby pozolkniete nie odzwierciedlaja rzeczywistosci po zrzucenie ich do JPG jest juz dobrze POZDRAWIAM
bialy260, najlepsze sa zdecydowanie RAWy, ja np. wolam rawy w NC, ew pozniejsza obrobka w PS lub ostatnio COREL :cool: