Zobacz pełną wersję : Kupuję lampę SB800 - proszę o pomoc
Hej wszystkim.
Mam takie pytanko. W tym tygodniu będę kupował SB800. Przed zakupem będę miał możliwość krótkiego przetestowania jej w sklepie wraz ze swoim body (D200).
Na co powinienem zwrócić uwagę? Pewnie znacie dobrze przypadłości sabinki 800 i wiecie co czasem niektóre modele gryzie.
Proszę o krótkie i zwięzłe info i pomoc
Z góry dzięki :)
Art Erie
22-04-2008, 11:39
Było coś ostatnio na forum o lużnych przyciskach na panelu sterowania ( nie wpływa to walory użytkowe ), moja nie posiada żadnych niedoskonałości ( po około 40tyś. błysków ) :)
Moja też nie posiada. Zwróć uwagę na te przyciski, bo faktycznie ostatnio coś o nich było...
Poza tym to świetny wybór i na pewno będziesz zadowolony z możliwości sabinki. :)
na forum tez jak dobrze pamietam pojawił się proble, że komuś prześwietlała, niedoświtlała i takie tam. możecie cos napisac na ten temat?
I też pojawiał się problem z luzami na stopce. coś Wam wiadomo w tym temacie? to przypadłość jakieś serii? czy może egzemplarza ?
Problem prześwietlania czy niedoświetlania związany jest ze współpracą lampy i puszki, a nie z jakością lampy. Może być też spowodowany brakiem biegłości w obsłudze lampy. U mnie są lekkie luzy na stopce w obu moich egzemplarzach (różne serie), bez jakiegokolwiek przełożenia na jakość pracy lampy.
puchbeary
22-04-2008, 18:44
To lampa systemowa, poza tym najwyższy dostępny model - jakich problemów się spodziewasz ? Braku współpracy? Braku iTTLa? To pytanie jest jakby nielogiczne z założenia :? . Każda Sb800 będzie współpracować z każdym D200 przy założeniu że oba elementy są sprawne. I myśle że pokuszę się o stwierdzenie że przy założeniu że oba elementy sa sprawne każde body z każda lampa będzie współpracować tak samo ;)
GrzegorzPPP
22-04-2008, 19:59
moja nie posiada żadnych niedoskonałości ( po około 40tyś. błysków ) :)
iluuuu? Wybaczcie to zdziwienie, ale myślałem że dla lampy to 10 000 to już jest bardzo dużo. Nie ma to jak MADE IN JAPAN :)
Art Erie
22-04-2008, 20:07
iluuuu? Wybaczcie to zdziwienie, ale myślałem że dla lampy to 10 000 to już jest bardzo dużo. Nie ma to jak MADE IN JAPAN :)
Tak miej/więcej (+-5tyś.) głównie na manualu z mocą 1/8-1/4
Witam,
trochę się pod temat podszyję... Czy sb800 w jakiś sposób sygnalizuje, że baterie są na wykończeniu? Oprócz tego, że dłużej zbiera się do błysku.
Art Erie
23-04-2008, 10:19
Witam,
trochę się pod temat podszyję... Czy sb800 w jakiś sposób sygnalizuje, że baterie są na wykończeniu? Oprócz tego, że dłużej zbiera się do błysku.
Tak sygnalizuje. Czasem zoom wariuje i jeżdzi tam i nazad :) ( typowy objaw słabych aku)
oglądałem dzisiaj w FJ 3 lampy SB800 i każda delikatnie gibała się w sankach w D200 :( to przypadłośc tych lamp? wiecie coś na ten temat?
czy ma to wpływ na pracę lampy.
proszę o info.
pozdrawiam
puchbeary
28-04-2008, 22:07
Tak. ta lampa tak ma.
Nie, nie wpływa to na prace lampy.
Art Erie
28-04-2008, 22:13
Obawiam się, że "ta lampa" tak nie ma. W moim Coolpixie siedzi sztywno i nie ma problemów. Może to kwestia sanek w aparacie ?
w moim D80 się nie gibie...
no chyba, że powinna się gibać - to wtedy z moja jest coś nie tak...
Może inni uzytkownicy też się wypowiedzą
puchbeary
28-04-2008, 22:22
W lustrzankach ta lampa tak ma. Przynajmniej w tych u moich znajomych. 2xd200, 2 xd70(s) i moj osobisty d50 i d80. Nie wiem jak Coolpixy bo żadnego nie miałem nigdy.
Kup SB800 a bedziesz naprawde zdowolony, uzywam jej od 2 lat rewelacja :) Polecam szczerze.
Coolpixy tez tak maja ;) przynajmniej 8700 :)
Art Erie
28-04-2008, 23:22
Kup SB800 a bedziesz naprawde zdowolony, uzywam jej od 2 lat rewelacja :) Polecam szczerze.
Coolpixy tez tak maja ;) przynajmniej 8700 :)
No to już ustalone: lampa się gibie, albo nie gibie :)
Jedno jest pewne, to świetna lampa więc ja kup i po problemie!
J tez ma czasem "luza na stopce" ;), ale wtedy aparat w tryb "P" a Sabinka wie co ma robic :). Ech no kurcze kocham swojego "sprzeciorka" :)
sabinka 800 kupiona :-D
a teraz śmigam się jej uczyć...
pozdro i dzięki za pomoc
tomlebio
04-05-2008, 21:44
i ja dzis zakupilem i sie zaczynam powoli szkolic z moja mnowa sabinka