Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Strat

Kuba
22-04-2008, 10:53
Witam :)
To mój pierwszy post na tym forum, po kilku miesiącach czytania najwyższy czas coś napisać, szczególnie że chciałbym poznać Wasze opinie na temat zdjęć które ostatnio popełniłem:

1.

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Na zdjęciu Michał, gitarzysta zespołu AVA

Pozdrawiam,
Kuba

wlasiukk
22-04-2008, 11:33
wg mnie bardzo udane zdjęcie.

Motorniczy
22-04-2008, 11:52
Witaj na forum , zdjęcie naturalne i fajny kadr . Pozdrawiam

heartbeats
22-04-2008, 15:32
Zdjęcie sympatyczne, ale przez to, że tak czarno mam wrażenie, że panu ręce odcięło (a szczególnie lewą - z wiosłem wyjątkowo się to zgrało ;) )
Witamy na forum !

grzegorzant
22-04-2008, 15:38
Kadr może byc, ale całość zdecydowanie za ciemna.
Przemyśl to jeszcze
pozdrawiam

Kuba
22-04-2008, 16:06
Dziękuję za opinie i miłe przyjęcie na forum :)

Zdjęcie sympatyczne, ale przez to, że tak czarno mam wrażenie, że panu ręce odcięło (a szczególnie lewą - z wiosłem wyjątkowo się to zgrało ;) )

Wiem, też trochę mi to przeszkadza (i wiedziałem że ktoś na to zwróci uwagę ;)), może jaśniejsze ubranie (rękawy) by pomogło? Spróbuję następnym razem.

Kadr może byc, ale całość zdecydowanie za ciemna.
Przemyśl to jeszcze

Faktycznie jest trochę ciemno, ale z wszystkich zdjęć z tej sesji to najbardziej mi się spodobało m.in. z powodu światła (a raczej jego małej ilości)
Ale przemyślę to, dzięki :)

(zaraz może wstawie coś jeszcze)

rafael
22-04-2008, 17:27
mi sie podoba;]

Kuba
22-04-2008, 17:45
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Jeszcze raz dziękuję, w takim razie odważę się wstawić kolejne :)

2.

3.

2 jest w trochę innym klimacie, a na 3 prawa ręka chyba jednak powinna być ostra, co o tym myślicie?

Witek "Wisz"
22-04-2008, 19:48
Zdjęcia przyjemne, podobają mi się. Co do jedynki, to mże ne zbyt ciemno, ale na pewno zbyt mała rozpiętość tonalna, co powoduje zlewanie się (np ręki z gitarą). Światło fajne, klimatyczne. Dwójka też mi się podoba, ale coś jakoś zgrzyta z tym gryfem na oku (ale może tylko mi się tak wydaje). Co do trzeciego, to masz rację, dużo lepij byłoby, gdyby prawa ręka była ostra. Ale też niezłe.
Pozdrawiam

heartbeats
22-04-2008, 20:44
A mnie wciąż wydaje się, że niedoświetlone ;)

Teraz tak sobie myślę, że 1 bardziej podobałoby mi się z zamkniętymi oczami - miłość do gitary.

elmo
23-04-2008, 07:17
fajne - szczególnie jedynka (nie zmieniałbym tu tonacji czerni) i dwójka :)

Kuba
23-04-2008, 21:33
Dzięki, zapamiętam Wasze sugestie :)

Nikt więcej się nie wypowie?
(ciągle czekam czy ktoś coś napisze, ale chyba sami rozumiecie, pierwsze wstawione zdjęcia...) ;)

Długo zastanawiałem się nad wstawieniem tu czegoś, bo nie wiem na ile jestem obiektywny i czy zdjęcie które ja uważam za udane nie będzię totalnie zjechane... ale w takim razie chyba nie jest źle ;)

niedługo planuję zrobić podobne zdjęcia reszcie zespołu, pewnie też coś zamieszczę :)

Pozdrawiam

mOSAd
24-04-2008, 00:39
To ja jeszcze coś napiszę! Mogę? Dzięki! Niecodziennie dla mnie - pochwalę to zdjęcia. Podoba mi się oko fotografa, kadrowanie, naturalny model. Wszystko się zgrało, prócz..... jednego drobiazgu, a właściwie dwóch. Lepszej obróbki oraz lepszego szkła/panowania nad głębią. Powiem tak... chętnie obejrze następne zdjęcia, ale już w tych widać potencjał. Nie wiem czy robiłeś zdjęcia przez obróbkę NEFów, ale jeśli nie, to spóbuj, bo będziesz miał większe możliwości wyciągniecia pośrednich tonów. Łatwiej też jest dopasować ekspozycję,zachowując trochę więcej szczegółów oraz kontrolować stosunek ostrości do szumu. Jeszcze co do szkła - widać, że nie jest to brzytwa, lub też czasy za długie, lub może warto trochę je przymknąć by było ostrzejsze. Może warunki nie sprzyjały - trudno ocenić, ale jako, że super ostrość nie jest moim konikiem, to mi to aż tak nie przeszkadza. Gratuluję niezłych zdjęć, wierzę, że kolejne też będą dobre lub lepsze.

mOSAd
24-04-2008, 00:48
Aha, dwójka i trójka niesamowicie kojarza mi się z "Tenacious D"!

grzegorzant
24-04-2008, 10:08
No to ja jeszcze dodam: 2-ka bardzo fajna, ale bez strata :). Choć to mój ulubiony sprzęt (w oryginale ofc ;)), to jednak coś z tym kadrem jest nie tak.
btw obiektywnym w stosunku do swoich zdjęć nie bedziesz nigdy :)
pozdrawiam i czekam na następne

Kuba
24-04-2008, 10:17
Dzięki mOSAd :)

Zdjęcia nie były zbytnio obrabiane, poza konwersją do b&w, trochę zabawy suwaczkami, podbicie kontrastu itp. (ale z NEF'a). W wolnej chwili spróbuję jeszcze z nimi poeksperymentować.

Co do szkła, N18-200 nie jest raczej szkłem do takich zastosowań, poza tym nie mam jeszcze doświadczenia w pracy z tym aparatem/obiektywem, to były zdjęcia praktycznie z drugiego dnia korzystania z D80... (przesiadka z Lumixa FZ30). Prawie wszystkie były robione z bardzo małą przysłoną (jak na to szkło), chyba rzeczywiście powinienem trochę przymknąć...

(też mam nadzieję że następne będą lepsze) ;)

Kuba
24-04-2008, 10:26
oj, chyba za długo pisałem ;)
Grzegorzant, Tobie też dziękuję ;)

No to ja jeszcze dodam: 2-ka bardzo fajna, ale bez strata :). Choć to mój ulubiony sprzęt (w oryginale ofc ;)), to jednak coś z tym kadrem jest nie tak.
Ogólne założenie było takie, że robimy zdjęcia z gitarą (ofc oryginalnym stratocasterem ;))...
Może nie zawsze to pasuje, ale tak miało już być...
jak teraz patrze na 2 to chyba byłoby lepiej jakby gryf zasłaniał więcej oka, tzn. był bliżej nosa... (przyda się przy sesji z basistą) :)

btw obiektywnym w stosunku do swoich zdjęć nie bedziesz nigdy
Wiem że nie będę całkowicie obiektywny, ale zastanawiałem się czy będę wystarczająco obiektywny żeby nie wstawiać kompletnych gniotów. ;)