PDA

Zobacz pełną wersję : Polar HOYA HMC 67 czy PRO1 DIGITAL?

shane27
21-04-2008, 21:27
Witam
Planuje zakup filtra polaryzacyjnego do 18-135mm. Zdecydowałem sie na filtr Hoya, tylko nie wiem do konca jaka jest roznica miedzy tymi dwoma z tematu? Oczywiscie slim jest cienszy ale czy jest tez roznica w jakosci, ilosci powłok itp?
Cenowo to prawie to samo? Czy HMC na 18mm bedzie winietował? Czy na oba mozna zalozyc dekielek?

mpwt
22-04-2008, 10:37
Czy HMC na 18mm bedzie winietował?

Nie będzie winietował.

verus
23-04-2008, 09:47
na 18mm nie bedzie winiety ale slim sie może przydać np. gdy masz UV-ke zakręconą na stałe. Wtedy nie trzeba jej odkręcać :-)

mpwt
23-04-2008, 10:11
Już nie mam 18-70 ale chyba nawet z UVką nie ma winiety. Dobrze pamietam?

GrzegorzPPP
24-04-2008, 17:17
winieta jest, ale nie zwiększa się :) Jednak ja odradzam nakręcać filtry na siebie raz już mi się zakleszczył

żółto-czarny
25-04-2008, 08:58
Mam polar HOYA "fioletowy" i UV HOYA HMC, wg mnie winieta się zwiększa (przynajmniej do 21mm). Ja tam wolę jeden odkręcać, a drugi przykręcać. Roboty przy tym nie ma za wiele :)

shane27
25-04-2008, 09:47
Zamowilem PRO1 Digital w FOTO-TIP (najlepsze ceny...), zobaczymy jak sie sprawdzi.

Tak czy inaczej dzieki za komentarze ;)

pzdr

tomek s
25-04-2008, 09:51
Hmmm, ale po co te dwa filtry jednocześnie, bo chyba nie w celu poprawienia jakości ;)
pzdr

wesol
27-04-2008, 21:45
To ja się podłączę pod wątek - czy ktoś może mi odpowiedzieć jednoznacznie czy po nakręceniu UV + Polar (normalne filtry a nie slim ) powiększy się winieta przy 18mm czy nie ? bo jakby nie było to już kawałek wystaje?

Hmmm, ale po co te dwa filtry jednocześnie, bo chyba nie w celu poprawienia jakości ;)
pzdr

tomku s a choćby po to:

jest sobie taki specjalny sztyft ochronny do obiektywów - nie mam pojęcia jak się to dokładnie nazywa (tutaj znalazłem jakąś tańszą wersję takiego szlamu ) (http://www.intersam.pl/index.php?products=product&prod_id=41&PHPSESSID=b8e75f8d6112f3019ce09aae2fe24a4f), ale powoduje iż nic się takiego szkiełka nie ima, i wystarczy sobie dokładnie wyczyścić przednią soczewkę, później posmarować i nakręcić UV-kę, dzięki czemu masz już spokój "na wieki" z czyszczeniem przedniej soczewki i ewentualnego starcia, zarysowania lub innego uszkodzenia przedniej soczewki, a na to sobie nakręcasz polar, który działa tak jak działa, czyli chodzi o zabezpieczenie, a nie o współpracę ( z pewnością sobie te 2 filtry krzywdy na wzajem nie zrobią )
ja tak miałem zabezpieczone wszystkie szkła M42 przez 7 lat, dzięki czemu powłoki i przednie soczewki były w stanie dziewiczym niemalże, a zdarzało się że na rajdzie dostałem bryzga z błota wprost na szkło że nie wspomnę iż po foceniu w warunkach powyżej 6 st B na Bałtyku dzięki tej UV-ce po prostu "wyczyściłem" w warunkach polowych i już, a jak się pojawiły poważne zarysowania to filtr UV do śmieci ( nigdy nie używałem filtrów UV z wyższej półki - oby nie "ściemniał" i nie "farbował" )