Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : "Banding" w nowym D200

Maldoror13
21-04-2008, 18:24
Witam mam od dwóch dni D200 i czytając o nim na necie dotarłem do zjawiska tzw. Bandingu. Zrobiłem dziś kilka testów i zaobserwowałem to u mnie przy powiększeniu rzędu 150-200 % w skali minimalnej. Występuje ona na oświetlonych powierzchniach częściowo. Nie robie odbitek większych niż 20 x 30, a zdjęcia w necie umieszczam w rozdzielczości około 800 na 600, czy należy się tym przejmować i oddawać puszkę, licząc że kolejna nie będzie tego miała, czy olać to i robić zdjęcia tą?

Maldoror13
21-04-2008, 18:54
Kolejne zdjęcia i widzę to czasem w mocno oświetlonych miejscach przy powiększeniu 90 % na LCD.

Kaleid
21-04-2008, 18:58
Taa..wymień na drugą sztukę :) Nie da się tego w 100% wyeliminować. Serwis przeprowadza kalibracje przetwornika A/D minimalizując zjawisko do formy marginalnej. Zawsze jednak minimalny banding może wystąpić na na krawędziach silnie kontrastowych przejść. Tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=5166)
jest mój stary wątek z porównaniem.

Maldoror13
21-04-2008, 20:17
Podobno gdzieś w sieci jest rozpiska nr seryjnych dotkniętych bandingiem, ktoś się natknął na takie info?

Kaleid
21-04-2008, 20:20
Nie, to nie jest prawda. To sie zdarzało zarówno w pierwszych seriach jak i ostatnich.

krzysztof jot
22-04-2008, 00:23
Podobno gdzieś w sieci jest rozpiska nr seryjnych dotkniętych bandingiem, ktoś się natknął na takie info?
nie , jak wsppomniał kaleid - nie ma tu "prawa serii". Byłem pierwszą osobą która zrobiła zadyme pod nazwą banding na tym forum, dwa razy wymieniałem D200 z rozwagą, na serie o której nikon pisła że jest już pozbawiona tego zjawiska i... to samo, albo nawet gorzej było, wiec ewentualnie serwis. Ale... sam w poczatkowej fazie fascynacji bandingiem nauczyłem sie go wykonac na zawołanie - i mam fote z bandingiem o jakim tu nikomu sie chyba nie śniło - ale z braku czasu nie pojechałem do serwisu - i przez dwa lata eksploatacji tylko raz, w pewnym fragmencie zdjęcia było to zjawisko ledwo widoczne na formacie A4 z labu. Wiec możesz olać temat...

Maldoror13
22-04-2008, 07:57
Po obejrzeniu sampli w necie i wywoływaniu bandingu w puszcze stwierdziłem, że jest on marginalny w porównaniu z tym co widziałem u innych. Nie ma go w ciemnych miejscach, występuje tylko w pomieszczeniach przy powiększeniu części obrazu, na którym widać aberracje chromatyczną.