Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D300 nie zapamiętuje profilów kolorów D2X

marekm
21-04-2008, 11:37
Ustawiam w Picture Control jeden z profili kolorów D2X
Zapisuję ustawienia (Save/load settings)
Resetuję aparat
Wgrywam ustawienia (Save/load settings)
Sprawdzam ustawienia w Picture Control - jest "Standard".Jeżeli w miejsce profilu D2X wybiorę jeden z profili D300, np. Vivid, to po zapisaniu ustawień, resecie aparatu i ponownym wgraniu ustawień jest Vivid.

Stąd mój wniosek, że D300 pamięta wyłącznie fabryczne opcje ustawień, natomiast "olewa" profile dograne przez użytkownika.

Czy ktokolwiek ma inne doświadczenia w tej kwestii ? A może, ja robię coś nie tak ?

T&T
21-04-2008, 11:47
U mnie wszystko jest ok. Ta procedura którą wykonujesz wygląda dziwnie. Zwłaszcza punkt 2, 3 i 4. Ja wybieram w menu aparatu odpowiednie ustawienie (podświetlam profil) i wciskam ok. Od tej chwili pracuję na wybranym profilu.

Maciex
21-04-2008, 11:52
czekaj, nie całkiem rozumiem, po co resetujesz? czy to ma coś udowodnić (ale co i po co?) czy po prostu wydaje Ci się że tak powinno się zawsze robić?
Przecież resetowane służy do przywrócenia ustawień fabrycznych więc nic w tym zaskakującego że nie ma tam wtedy ustawionych dogrywanych profili.

Robię tak samo jak T&T - po prostu wybieram (wgrany wcześniej) dany profil i jest on na stałe pamiętany. I nie mam z tym żadnych problemów. Ani nie szukam dodatkowych. :mrgreen:

Kaleid
21-04-2008, 11:58
Nie resetuj, i powinno byc ok. Zwyczajnie wybierz wgrany profil, i zapamięta bez problemu.

marekm
21-04-2008, 12:18
Spróbuję jeszcze raz.

Ustawienia zapisuje się po to aby je mieć na karcie i móc do nich wrócić.
Reset jest po to aby przywrócić ustawienia fabryczne.
Kiedy już mamy ustawienia fabryczne, to możemy aparat ustawiać na piechotę lub wgrać ustawienia uprzednio zgrane na kartę (analogicznie do backup'u na kompie) I tu pojawia się problem, o którym jest ten wątek: profile kolorów D2X użytkownika nie nagrywają się na kartę razem z innymi ustawieniami aparatu. W konsekwencji skorzystanie z funkcji Load nie przywraca ustawień Picture Control jeżeli uprzednio wybrano jeden z profili D2X.

T&T
21-04-2008, 13:58
Jeżeli chcesz robić zdjęcia z profilami D2X i masz je wgrane w aparat to po co przenosić je na karte? Wystarczy wybrać w aparacie potrzebny profil i robić zdjęcia. Chyba, że nie masz ich w aparacie to wtedy trzeba je wgrać. O tym jak to się robi + odpowiedni link do ściągnięcia już było podawane na forum.

Jacek_Z
21-04-2008, 14:08
ale to na co zwrócił uwagę marekm ma sens. Te funkcje zapisania ustawień na kartę wymyślono po to, by przenosić ustawienia między aparatami, by wszystkie mogły łatwo pracować jednakowo, nawet robiąc w jpg. Niektórzy pracują na kilku body. A tu okazuje się, że przenoszenie informacji jest mocno niekompletne. Może to dopracują w następnych wersjach softu (albo w następnych body).

Maciex
21-04-2008, 14:19
Spróbuję jeszcze raz.

Ustawienia zapisuje się po to aby je mieć na karcie i móc do nich wrócić.
Reset jest po to aby przywrócić ustawienia fabryczne.
Kiedy już mamy ustawienia fabryczne, to możemy aparat ustawiać na piechotę lub wgrać ustawienia uprzednio zgrane na kartę (analogicznie do backup'u na kompie) I tu pojawia się problem, o którym jest ten wątek: profile kolorów D2X użytkownika nie nagrywają się na kartę razem z innymi ustawieniami aparatu. W konsekwencji skorzystanie z funkcji Load nie przywraca ustawień Picture Control jeżeli uprzednio wybrano jeden z profili D2X.

OK, teraz kumam o co Ci chodziło..wtedy rzeczywiście nie zrozumiałem (jak widzę nie tylko ja ;))

no ale chyba nie robisz co parę dni resetu body, żeby było dużym problemem zgrać również na tę kartę profile D2x albo mieć je gdzieś zbackupowane do ponownego wgrania?
Pewnie wygodniej byłoby gdyby się same zgrywały, tylko..ja nadal nie wiem po co w ogóle resetować..:mrgreen:

a jak już musimy to wgranie z karty profili DX2 "na piechotę" nie jest tak pracochłonne jak wszystkie inne "ręcznie" wprowadzone zmiany które się backupuje..chociaż oczywiście masz rację, że mogłoby to być lepiej zrobione...

marekm
21-04-2008, 14:22
Jacek_Z, wielkie dzięki.

Powoli traciłem nadzieję, przy czym zapisywanie ustawień nie służy wyłącznie przenoszeniu ich na inną puszkę, ale pozwala również szybko przywrócić ustawienia np. po gmeraniu w ustawieniach lub po resecie.

Maciex
21-04-2008, 14:25
Jacek_Z, wielkie dzięki.

Powoli traciłem nadzieję, przy czym zapisywanie ustawień nie służy wyłącznie przenoszeniu ich na inną puszkę, ale pozwala również szybko przywrócić ustawienia np. po gmeraniu w ustawieniach lub po resecie.

pewnie tak, ale nie wszyscy zajmują się "gmeraniem w ustawieniach" aż tak, żeby trzeba ją było resetować...:p

Robert1602
17-06-2008, 19:44
Witam wszystkich,

Czy ten profil kolorów z D2X można wgrać do D80?? Ktoś już próbował ?? Jeżeli tak i to działa to zwracam się z gorącą prośbą o udostępnienie tego profilu kolorów :)

Pozdrawiam Robert

Przemek Paśnik
17-06-2008, 19:57
Nie ma takiego numeru, niestety :(

Robert1602
17-06-2008, 20:36
A gdyby zrobić krok po pkroku tak jak w instrukcji na stronie tylko, że zamiast D300__M1.NOP przerobić na D80__M1.NOP itd. Może coś z tego wyjdzie :) Spróbuje swoich sił i się pobawie

J@sió
17-06-2008, 22:04
Skoro już został wywołany temat profili D2X, to chciałbym się spytać tych, którzy je wgrali z powodzeniem:
powiedzcie, ale tak z ręką na sercu, czy widzicie jakiekolwiek różnice w kolorach pomiędzy poszczególnymi profilami D2X oraz między tymi profilami a np. ustawieniem Standard w D300?
Ja wgrałem wszystkie 3 profile, zrobiłem zdjęcia próbne na każdym z nich, potem na ustawieniu Standard, porównałem to na 3 różnych monitorach i... nie widzę absolutnie żadnej różnicy. Dużo większą różnicę daje zmiana przestrzeni barwnej z sRGB na Adobe RGB.

madburn
17-06-2008, 22:24
J@sió - zacznij najpier od http://www.colormunki.com/article/hue_test - jelsi masz jakis gruby wynik do zadne profile ci nie pomoga

roznica miedzy d2xami (jest niewielka - 1 jest dla skin tones - taki neutralny
drugi wogole do dalszej obrobki a 3 polepsza zielenie i blekity na landszaftach

roznice nie sa jakos porazajace - widac to na wykresie (knefel lupa -)
jak chcesz ckukierkowo to vivid i jeszcze dobic saturacja + ostrosc i kontrast ;)

Zbegen
17-06-2008, 22:27
[QUOTE=J@sió;753359]Skoro już został wywołany temat profili D2X, to chciałbym się spytać tych, którzy je wgrali z powodzeniem:
A jak to się robi????

martin26
17-06-2008, 22:30
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=42927

Zbegen
17-06-2008, 22:39
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=42927

Dzięki!

maki
17-06-2008, 23:05
powiedzcie, ale tak z ręką na sercu, czy widzicie jakiekolwiek różnice w kolorach pomiędzy poszczególnymi profilami D2X oraz między tymi profilami a np. ustawieniem Standard w D300?

Troche dziwne pytanie. Owszem: różnice są wyraźnie widoczne, a czy wielkie czy niewielkie, to kwestia subiektywna.
Pzdr

edit: chyba że robiłeś NEFy, a otwierałeś w Camera Raw (PS). Wtedy ACR chyba olewa profile i po swojemu wywołuje NEFa. Żeby mieć pewność, zrób jpg, wtedy w każdym sofcie powinna być widoczna różnica

marekm
19-06-2008, 12:01
Profile kolorów D2X oraz inne dostępne w necie można wgrać do CNX. Wtedy wystarczy jedna fotka w RAW i można do woli badać jak się kolory zmieniają dla poszczególnych profili.

Muszkin
09-12-2008, 21:02
Profile kolorów D2X oraz inne dostępne w necie można wgrać do CNX.
A jak wgrac te inne?? Szukam i nie moge sie odnalesc...