PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki plecak na codzień

radekk
21-04-2008, 00:46
Szukam niezbyt dużego fajnego plecaka na codzień na uczelnię, który miałby osobną komorę na aparat i 2 obiektywy i osobną komorę otwieraną od góry, do której mógłbym włożyć parę zeszytów A4 i różne takie pierdoły, potrzebne na uczelnię. Dobrze by było jakby mieścił się do niego również laptop 15 cali. Oglądałem Lowepro CompuDaypack, który gabarytami byłby nawet ok, jednak jak dla mnie wygląda tragicznie, jak jakiś tornister pierwszoklasisty. Ktoś ma jakiś pomysł na coś takiego?

Yanluk
21-04-2008, 02:40
Lowepro Fastpack, ostatnio przymierzalem w sklepie i zastanawiam sie czy nie zmienic mojego Slingshota wlasnie na Fastpack, ma to samo rewelacyjne rozwiazanie (wedlug mnie) z szynkim dostepem do aparatu a jednoczesnie mozna go noscic jak normalny plecak co przy dluzszych podrozach bedzie wygodniejsze niz jednoramienny Slingshot.

mini21
21-04-2008, 11:42
Pewnie się powtarzam, ale Naneu Pro Alpha.
Nie ma wprawdzie komory na laptopa, ale śmiało go tam zmieścisz.
Nie wiem tylko, czy gabarytowo by ci odpowiadał.

radekk
21-04-2008, 20:30
Lowepro Fastpack
Oblukam, jedynie co widzę to ta komora na laptopa jest otwierana od boku, a wolałbym taką od góry, poprostu jest to dla mnie bardziej wygodne, jak wrzucę zeszyty i różne drobiazgi to lepiej widzę co gdzie jest i też tak nie wypada. Ale obejrzeć nigdy nie zaszkodzi:-)

Naneu Pro Alpha
Teraz dopiero sobie uświadomiłem że przedstawiciel jest w Poznaniu, to podjadę zobaczyć, bo nigdzie w sklepie nie widziałem.

Dzięki:-D
Oczywiście jak ktoś jeszcze ma jakieś propozycje to z chęcią wysłucham:-P

spokospoko
23-04-2008, 15:43
Teraz dopiero sobie uświadomiłem że przedstawiciel jest w Poznaniu, to podjadę zobaczyć, bo nigdzie w sklepie nie widziałem.

Masz na myśli JTB Lighting (ta firma jest wymieniona na stronie Naneu)? To jest firma zajmująca się oświetleniem, na ich stronie nie ma żadnej wzmianki o tym, że zajmują się importem toreb foto...

Jakkolwiek - daj znać, czy można tam cokolwiek zobaczyć :) Sam zastanawiam się nad torbą/plecakiem Naneu.

Motorniczy
23-04-2008, 15:56
Plecaki Lowepro dokładnie takie jakie chcesz .

http://products.lowepro.com/product/Rover-Plus-AW,2025,14.htm

ginter
23-04-2008, 19:45
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamrac-adventure-7.html ja mam cos takiego od jakis 2mies i jest ok,a cena jak widzisz przystepna:)

radekk
24-04-2008, 23:37
Masz na myśli JTB Lighting (ta firma jest wymieniona na stronie Naneu)? To jest firma zajmująca się oświetleniem, na ich stronie nie ma żadnej wzmianki o tym, że zajmują się importem toreb foto...

Jakkolwiek - daj znać, czy można tam cokolwiek zobaczyć :) Sam zastanawiam się nad torbą/plecakiem Naneu.

Yyy, ale skoro sam jesteś ciekaw to przejadę się któregoś dnia i zobaczę

spokospoko
25-04-2008, 01:00
Hmm, po dłuższy researchu chyba jednak zdecyduję się na Tamraca Adventure 7, o którym mówi Ginter. Torby Naneu wyglądają jakoś tak mało solidnie na zdjęciach.

Ginter, dałbyś radę podesłać jakieś foty plecaka ze sprzętem i mógłbyś powiedzieć, jak duża jest górna komora? Dam radę zmieścić tam jakiś prowiant, książkę/gazetę?

mini21
25-04-2008, 03:17
Spokospoko, powiem tyle-może i Naneu wyglądają mało solidnie, ale są znacznie lepsze niż może się wydawać.
Ja swój plecak (Naneu Pro Alpha) mam już 2 lata i nie było z nim żadnego problemu.
Suwaki chodzą dobrze do tej pory, nic nie pyli i nadal jest bardzo wygodny i przestrzenny.

Ale to twój wybór, ja nie namawiam.

michal8791
26-04-2008, 19:45
Od niedawna jestem posiadaczem plecaka Lowepro FASTPACK 250 i powiem szczerze ze plecaczek super, bardzo wygodny. W gornej komorze spokojnie powinny zmiescic sie zeszyty, a w komorze na lapa jesli nie bedzie on potrzebny to zawsze mozna schowac jakis zeszyt A4.

cammal
28-04-2008, 12:39
a ja mam plecaczek dakine photo, w ktorym cala komore ze sprzetem mozesz wyjac z placeka i nosic jak torbe naramienna, a plecaka uzywac jak zwyklego plecaka (np na basen). miesci body+3obj+sb800, szukaj na allegro albo sklepach skateowych

tomek s
28-04-2008, 13:36
Ten Tamrac Adventure 7 jest wygodny i solidnie wykonany, mam w kolorze czarno-czerwonym, ale górna komora jest niezbyt duża, z tymi zeszytami A4 będzie problem.
pzdr

Bonthyc
28-04-2008, 17:53
Oglądałem Lowepro CompuDaypack, który gabarytami byłby nawet ok, jednak jak dla mnie wygląda tragicznie, jak jakiś tornister pierwszoklasisty. Ktoś ma jakiś pomysł na coś takiego?
Ja mam ten plecak i sobie go chwalę, a to, że nie jest najładniejszy wcale mi jakoś nie przeszkadza, w końcu nie muszę na niego patrzeć jak mam go na plecach. ;)

Lucid
28-04-2008, 18:56
Ja kiedys kupiłem w plecak eastpaka na codzien. Niedawno kupiłem torbe Tamrac aero 50 która wchodzi idealnie lekko na wcisk do tego plecaka. Nad torbe spokojnie zmieszcze kurtke albo jakies bluzy a do przedniej komory 3 żywce 0,6:). Jak potrzeba to wyciagam torbe i mam torbe ale na ogól cały czas jest w plecaku i wszedzie ze sobą mam sprzet a plecak jest wygodny i nie rzuca sie w oczy. Jak ktos nie moze sie zdecydowac na plecak foto jak ja to polecam takie rozwiazanie..

Bonthyc
28-04-2008, 21:21
Tylko, że nie jest to zbyt komfortowe rozwiązanie pod względem szybkości zmiany obiektywu i ogólnego dostępu do sprzętu. Ale zależy na czym komu zależy.

radekk
29-04-2008, 00:00
Ja mam ten plecak i sobie go chwalę, a to, że nie jest najładniejszy wcale mi jakoś nie przeszkadza, w końcu nie muszę na niego patrzeć jak mam go na plecach. ;)

Gdybym go używał tylko jako do fotografii to pewnie bym brał, bo jest bardzo fajny, jednak chcę go użytkować na codzień na uczelni i wtedy już mi się tak nie uśmiecha:-P

Dzięki wszystkim za pomoc teraz przez rok nic nie kupię bo nie będę mógł się zdecydować:-P
Cammal dzięki za info, nie wiedziałem że Dakine ma jakieś plecaki foto

radekk
09-05-2008, 21:19
W dniu dzisiejszym nabyłem plecak Dakine Mission Photo:-D Mam nadzieje że spełni moje oczekiwania. Dzięki wszystkim za przeróżne propozycje.

marekm
10-05-2008, 18:35
W dniu dzisiejszym nabyłem plecak Dakine Mission Photo:-D Mam nadzieje że spełni moje oczekiwania. Dzięki wszystkim za przeróżne propozycje.

Byłbym wdzięczny za krótką recenzję:
materiały;
jakość wykonania;
sztywność komory foto;
ergonomia;
wygoda noszenia pod obciążeniem;
itp.Mam też pytanie: czy plecak ma jedną dużą klapę, czy jest też druga, wewnętrzna - do przedziału foto ?

Fotki też będą mile widziane. :)

radekk
10-05-2008, 22:04
Materiał dobry, nie powinien przemakać, w końcu to plecak snowboardowy więc powinien raczej nie powinien wpuszczać wody, jak chodzi o trwałość to wygląda na solidny, a znając produkty Dakine, a trochę ich mam, to nie powinien się przecierać.
Komora foto to oddzielna torba, którą można wyjąć i nosić na ramieniu, a plecak użytkować jako zwyczajny plecak. Komora ta wykonana jest z grubego materiału, który z pewnością złagodzi wszelkie wstrząsy. Dostęp do niej wygodny od strony pleców, otwierając cały tył plecaka, dostęp jest również od przodu, jednak już mało wygodny, bardziej jest jako normalny otwór gdy nie korzystamy z torby na aparat, ale nawet z można włożyć jakiś zeszyt, bądź parę drobnych rzeczy. Z przodu jest dodatkowo jeszcze jedna dość duża komora, dość szeroko otwierana, do której spokojnie można włożyć parę zeszytów A4, bądź małego laptopa, jednak chyba raczej cienkiego. Jest w niej parę przegródek jak na komórkę, Data bank, lub I-poda, długopisy i różne takie. Po bokach są również umieszczone kieszonki, jedna wyściełana polarem. I jedna z siatką do której po otwarciu można włożyć butelkę z wodą. Z frontu jest uchwyt na statyw, bądź deskę snowboardową:mrgreen:
Co do wygody noszenia to niewiele jeszcze mogę powiedzieć, bo jeszcze nigdzie się z nim nie wybrałem, jednak sam zapakowany plecak wydaje się dość lekki, (D200, grip, 18-200mm f3.5-5.6 i 10.5mm f2.8)
Jedynie pow łożeniu D200 z gripem komora foto wybrzusza się troszeczkę, jednak zakładając plecak, praktycznie się tego nie czuje. Jakieś fotki wrzucę na dniach.
Oglądałem jeszcze Plecak Burtona Zoom Pack, trochę większy, naprawdę świetnie rozwiązany, dużo kieszeni, na akcesoria fotograficzne. Z komorą foto, do której dostęp również jest od strony pleców. Jednak trochę w mniejszym stopniu otwierała mu się komora do której można włożyć laptopa, bądź zeszyty, a ja jednak szukałem bardziej plecaka do użytku na codzień na uczelni. Jednak, jeśli ktoś szuka naprawdę wytrzymałego, fajnie rozwiązanego plecaka wyłącznie do sprzętu foto, to mogę go gorąco polecić. Ja zapewne kiedyś taki kupię, gdyż od początku na niego chorowałem, tylko nigdy wcześniej nie miałem okazji obejrzeć.

Mam nadzieję że nie napisałem tego zbyt chaotycznie i da się z tego wszystkiego cokolwiek zrozumieć:mrgreen:

marekm
12-05-2008, 08:08
Wielkie dzięki za opis. Fotki plecaka załadowanego sprzętem oraz doświadczenia z użytkowania również będą mile widziane. :)

skalpel
09-12-2008, 18:20
Wielkie dzięki za opis. Fotki plecaka załadowanego sprzętem oraz doświadczenia z użytkowania również będą mile widziane. :)

Przychylam się również do prośby kolegi marekm! :) Zdjęcia plecaka będą bardzo mile widziane :-D Jak i również chociaż krótki opis, czy jesteś zadowolony z plecaka, czy nie.