Zobacz pełną wersję : Blade fotki ... :-(
Witam wszystkich zaawansowanych userów. Ostatnio mam okazję bawić się Nikonem D200 z obiektywem Nikkor AF-S 18-200 VR. Zrobiłem nim "kilka" fotek i po zrzuceniu ich na PC-ta mam wrażenia jakby były zamglone - tzn. wg. mnie brakuje im kontastu, ostrości. Czy może ktoś z Was spotkał się z czymś takim i ma na to sposób.
Nie jestem zawodowym fotografem więc z góry przepraszam za byc może banalne dla niektórych pytanie.
Łącząć życzenia świąteczne z góry dziękuję za każdą sugestię.
Tomasz
Poczytaj w instrukcji dzial: Optymalizacja obrazu i skalibruj dobrze monitor.
A może uda się podać więcej szczegółów.... Sorry jeśli nadwyrężam cierpliwość :-)
Witam wszystkich zaawansowanych userów. Ostatnio mam okazję bawić się Nikonem D200 z obiektywem Nikkor AF-S 18-200 VR. Zrobiłem nim "kilka" fotek i po zrzuceniu ich na PC-ta mam wrażenia jakby były zamglone - tzn. wg. mnie brakuje im kontastu, ostrości. Czy może ktoś z Was spotkał się z czymś takim i ma na to sposób.
Nie jestem zawodowym fotografem więc z góry przepraszam za byc może banalne dla niektórych pytanie.
Łącząć życzenia świąteczne z góry dziękuję za każdą sugestię.
Tomasz
To efekt silnego filtra AA zastosowanego w D200, musisz sie przyzwyczaic ;)
A na serio, to pokazalbys jakis przyklad co?
A jak myślisz: dlaczego ceny dobrych teleobiektywów zaczynają się od kilku tysięcy?
No tak, ale jeśli - o ile wogóle można - porównać to do zdjęć robionych "małpką" np. SONY V3 to te zdjęcia wydają się bardziej "żywe". Z pewnością ten fekt idzie otrzymać tu też , tyle tylko że ja nie wiem jak :(
Swoją drogą z tego co wiem ten obiektyw do najtańszych nienależy :-)
Jeśli go porównać do 70-200VR, to jest tani jak barszcz. Obecnie jego cena jest też trochę zawyżona, bo to nowość, ma cholerne wzięcie i ciężko go dostać.
Dodatkowo mogłeś spaskudzić zdjęcia robiąc je na "pełnej dziurze" - przysłonie 5,6 gdzie jakość obrazowania jest oczywiście najgorsza. Tego typu teleobiektywy dają niezłe rezultaty, ale trochę przymknięte - np do wartości przysłony 8
Może - jeśli to nie przesada - ktoś z szanownych forumowiczów powie coś na temat filtrów UV. Czy ma sens ich stosowanie ( +/- ) a może coś innego :-) Z góry dziękuję.
danz1ger
08-04-2006, 07:41
podobno powloki odblaskowe nowoczesnych obiektywow zalatwiaja problem z UV, filtr to dodatkowe przejscie swiatla powietrze-sklo-powietrze, co wg niektorych fachowcow szkodzi jakosci zdjecia, niektorzy stosuja je do ochrony przedniej soczewki przed kurzem i ew zadrapaniami na co inni mowia ze kiedy uderzysz o cos obiektywem z zalozonym filtrem to dopero wtedy mozesz go powaznie porysowac..., karuzela. wyczaj co ci najbardziej pasuje.
[ Dodano: Sob 08 Kwi, 2006 ]
ale kiedy go uzywasz czyscisz filtr i nie musisz polerowac obiektywu
Tak, to prawda, ale czy warto i przede wszystkim czy można wierzyć reklamom filtrów UV mówiących o tym jak to ładnie podbijają kontrast np.: nieba . Proszę o opinię wszystkich którzy mają coś takiego założone na obiektyw. Jak to działa i czy warto w to inwestować. Z góry dzięki za odpowiedź
na pewno nie pomyliły ci sie reklamy?
niebo przyciemnia co daje efekt wiekszego kontrastu filtr polaryzacyjny.
UV odcinaUV przydatne w górach, latem na nadmorskiej plazy. chroni tez obiektyw. to tak w max skrócie
Tom_H,
Nie gniewaj się, ale piszesz o zabawie sprzętem za prawie 10 tys. pln. Co Ty właściwie robiłeś za zdjęcia i w jakich warunkach? Masz słońce w każdym kadrze?
Bawiłem się sprzętem w plenerze, robiąc różne ujęcia. Taka była moja pierwsza reakcja. Tak czy inaczej mam nadzieję, że wszyscy którzy chcą pobawić się tym sprzętem będą mieli okazję. Dziękuję za wszelki uwagi i sugestie. Jeszcze raz życzę wszystkim userom zdrowycvh i spokojnych Świąt.