Zobacz pełną wersję : [ Portret ] niebezpieczna kobieta :)
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Proszę o rzeczową krytykę, to moje absolutne początki w tego rodzaju fotach więc chętnie się czegoś nauczę i poprawię następnym razem...
1.
2.
3.
4. i bez narzędzia zbrodni...
Nie znam się na takiej fotografii, ale jedno powiedzieć mogę - mocno przeszkadzają fioletowe, sprane skarpetki:)
oj troszkę niewyszło ta kobieta nie wygląda na niebezpieczna (rekwizyt zbędny) !! a skarpetki fajne :D
mi się wydaje, że jest troszke zawstydzona
zdało by sie ciut od tła odsunąć, i pobawić światłem:)
Ambrosious
20-04-2008, 22:04
No właśnie: coś już o tym tu napisano - jest rozziew między "groźnym" tytułem i miłą minką.
Jeśli już miał być taki "foto-teatrzyk" to poza wymianą modelki może trzeba użyć kontrastowego światła z mnóstwem "niebezpiecznych" cieni, ciemnego tła, pokombinować z ruchem...
Tu raczej sielsko jakoś i przytulnie.
strój, i gra modelki nijak się ma do tej maczety. Miś by bardziej pasował :)
strój, i gra modelki nijak się ma do tej maczety. Miś by bardziej pasował :)
Drodzy forumowicze - zbyt poważnie potraktowaliście i temat i rekwizyt... Przecież to tylko takie czysto zabawowe pstrykanie przy okazji robienia zdjęcia do paszportu :)
intencja była taka: na co powinienem zwracać uwagę, robiąc tego typu zdjęcia aby były akceptowalne technicznie ?
odnotowałem dwie rzeczowe uwagi: model dalej od tła, coś nie tak ze światłem...(co ?)
pozdrawiam
autograf
20-04-2008, 23:43
Stary, najpierw prosisz o:
"Proszę o rzeczową krytykę, to moje absolutne początki w tego rodzaju fotach więc chętnie się czegoś nauczę i poprawię następnym razem..."
a pozniej sciemniasz ze do paszportu naginasz foty.
Drodzy forumowicze - zbyt poważnie potraktowaliście i temat i rekwizyt... Przecież to tylko takie czysto zabawowe pstrykanie przy okazji robienia zdjęcia do paszportu :)
intencja była taka: na co powinienem zwracać uwagę, robiąc tego typu zdjęcia aby były akceptowalne technicznie ?
odnotowałem dwie rzeczowe uwagi: model dalej od tła, coś nie tak ze światłem...(co ?)
pozdrawiam
Miej jaja, i nie odwracaj kota ogonem! A skoro to "absolutne" poaczatki to przyjmij uwagi z honorem!
Stary, najpierw prosisz o:
"Proszę o rzeczową krytykę, to moje absolutne początki w tego rodzaju fotach więc chętnie się czegoś nauczę i poprawię następnym razem..."
a pozniej sciemniasz ze do paszportu naginasz foty.
Miej jaja, i nie odwracaj kota ogonem! A skoro to "absolutne" poaczatki to przyjmij uwagi z honorem!
Autograf, Tobie już kiedyś podziękowałem za mędrkowanie i zdania nie zmieniłem. Naucz się najpierw czytać ze zrozumieniem, choć obawiam się, że to będzie dla Ciebie trudne.
Rzeczową krytykę widzę bardzo chętnie, głupawych i złośliwych uwag - nie potrzebuję.
autograf
21-04-2008, 00:01
W takim razie wyjasnij:
- najpierw swoje pierwsze zdanie w pierwszym poscie
- nastepnie zalosna odpowiedz po niekoniecznie milych komentarzach
W takim razie wyjasnij:
- najpierw swoje pierwsze zdanie w pierwszym poscie
- nastepnie zalosna odpowiedz po niekoniecznie milych komentarzach
Oceny komentarzy pozwolę sobie dokonywać samodzielnie i Twojej pomocy w tym zakresie nie potrzebuję.
A na tym forum interesuje mnie tylko i wyłącznie fotografia i to co jest z nią związane - nie czuję zatem ani potrzeby ani ochoty aby wchodzić w bezsensowną polemikę z Tobą. Koniec dyskusji.
autograf
21-04-2008, 00:29
Oceny komentarzy pozwolę sobie dokonywać samodzielnie i Twojej pomocy w tym zakresie nie potrzebuję.
A na tym forum interesuje mnie tylko i wyłącznie fotografia i to co jest z nią związane - nie czuję zatem ani potrzeby ani ochoty aby wchodzić w bezsensowną polemikę z Tobą. Koniec dyskusji.
Pozwalaj sobie, dla mnie to mozesz sobie nawet sam oceniac swoje zdjecia. Tylko jak wstawiasz na forum to nie lgaj.
Swiatlo za mocne, za blisko, nieprzyjemne cienie, nieprzyjemne kolory, kadry oraz pozy nieciekawe ora zle w przerwie miedzy foceniem do paszportu, dyplomu oraz legitymacji - oczywiscie moim skromnym zdaniem.
EDIT: najlepsze z serii jest ostatnie
EDIT2, zeby nie bylo ze kawal *** jestem:
ad1
na pierwszym planie bezapelacyjnie sa fioletowe soxy, pozniej kolana, i tak jakby cala postac jest przerysowana.
zwroc uwage i eliminuj ciebie na tle - albo porzez odsuniecie "obiektu od tla" albo poprzez uzycie np podwojnego swiatla
ad2
znow za duzo swiatlo, dodatkowo nieciekawa postawa tej Pani, prawie jak by sie grabila, tudziez glowa jej bardzo opadla
ad3
niefrtunnie pada swiatlo na wlosy, tak jak by dziewczyna miala 20cm odrosty, a meczeta prezentuje sie jak taca u kelnerki
ad4
tak jak napisalem wyzej - najlepsze, choc duzo jest to poprawy - przedewszystkim nie pasuje mi brak patrzenia w obiektyw, maly kosmyk wlosow na jej prawym policzku i trocszku jakby za duzo powietrza po obu stronach
nonnatus
21-04-2008, 00:34
Autograf ma kłopoty z rzeczową krytyką.
woli jakowieś wycieczki osobiste.
co do zdjęć. ot takie pstryki. choć dla mnie okij.
cała pomoc którą uzyskałeś tu byłeś to prosta konstatacja, że fioletowe skarpetki są wytarte.bravo.
i że modelka za blisko tła. tyle.
i że światło bardziej kontrastowe.
sam chętnie przeczytałbym jak by je lepiej ustawić, ale tego tu nie uświadczysz.
masz za to całą gamę tonalną przytyków i złośliwości.
ot nasze forum.
pozdr.
next bedzie betersze...
nonnatus
21-04-2008, 00:36
ups jest i rzeczowo.
pisałem w czasie gdy Autograf pisał był również, ale potem doetytował sporo...
chylę więc czoła.
autograf
21-04-2008, 00:47
Nie robie osobistych wycieczek. Moze mnie ciut ponioslo. Jesli Cie Pawel urazielem to sorka. Jesli pozwolisz, moja propozycja tak na szybko:
http://img222.imageshack.us/img222/5459/adsc1430pt3tl0.jpg (http://imageshack.us)
sympatex
21-04-2008, 01:13
a jak mozna uzyskac tak piekne zrenice...? (jak w tytule - niebezpieczne?)
Nie robie osobistych wycieczek. Moze mnie ciut ponioslo. Jesli Cie Pawel urazielem to sorka. Jesli pozwolisz, moja propozycja tak na szybko:
Nie uraziłeś, nie widzę żadnego problemu, poza tym co napisałem wcześniej :)
Za rzeczowe uwagi dziękuję, aczkolwiek obejrzałem sobie Twoje foty publikowane na tym forum i mówiąc szczerze - zupełnie mi się nie podobają, więc uważam, że do takich autorytetów jak Stig, YOZ, Sailor, Andy itd. to Ci jeszcze daleko :P A Twoja wersja jest dla mnie za "zimna", wolę moją wersję kolorków mimo wszystko...
fuckworld
21-04-2008, 09:48
Oj hłopie umiejętnść czytania ze zrozumiemiem to daleko niepojęta dla ciebie sprawa. Chciałeś wskazówek, więc je dostałeś, bo czym to nazwć:
...mocno przeszkadzają fioletowe, sprane skarpetki:)
oj troszkę niewyszło ta kobieta nie wygląda na niebezpieczna (rekwizyt zbędny) ...
mi się wydaje, że jest troszke zawstydzona
zdało by sie ciut od tła odsunąć, i pobawić światłem:)
...jest rozziew między "groźnym" tytułem i miłą minką. Jeśli już miał być taki "foto-teatrzyk" to poza wymianą modelki może trzeba użyć kontrastowego światła z mnóstwem "niebezpiecznych" cieni, ciemnego tła, pokombinować z ruchem...
strój, i gra modelki nijak się ma do tej maczety...
Natomiast Autograf potrafi czytać i zirytował go brak takiej umiejętności u ciebie. I po za tematem wcale nie uważam, by jego wypowiedź była jakoś kulturalnie nie poprawna.
Staraj się zrozumieć wskazówki, a kiedyś miejmy nadzieję zrozumiesz jak głupio się parę postów wcześniej zachowałeś.
Oj hłopie umiejętnść czytania ze zrozumiemiem to daleko niepojęta dla ciebie sprawa. Chciałeś wskazówek, więc je dostałeś, bo czym to nazwć:
Natomiast Autograf potrafi czytać i zirytował go brak takiej umiejętności u ciebie. I po za tematem wcale nie uważam, by jego wypowiedź była jakoś kulturalnie nie poprawna.
Staraj się zrozumieć wskazówki, a kiedyś miejmy nadzieję zrozumiesz jak głupio się parę postów wcześniej zachowałeś.
Hmm, Twoja wypowiedź jednoznacznie dowodzi, że nie tylko nie posiadłeś umiejętności czytania (bo nie jesteś w stanie zrozumieć do jakich wypowiedzi się odnoszę) - ale i sztuka pisania jest Ci zupełnie obca.
Polecam ćwiczenia z językiem polskim jako uzupełnienie zabaw z fotografią.
To jest straszne!!!
.... bez sentymentów tym razem.
Po prostu kompletna pomyłka.
puchbeary
21-04-2008, 12:26
Przesadziłeś ze światłem co widać mocno na dwójce (za mocno) i na trójce (lewa strona dowalona światłem a prawa szara) a na pozostałych na cieniach. Na jedynce ten kozik nijak się ma do reszty ( skarpetki pomijam choć uważam że zdjęcie duuużo by zyskało gdyby pani wystąpiła z gołymi stopami). Na trzecim układ kojarzy mi sie jako żywo z czasami Ludwika bezgłowego i rewolucji francuskiej. Brrr...
Najlepsze byłoby dla mnie zdjęcie pierwsze tylko wystempluj jakoś tą maczetę :D .
Przesadziłeś ze światłem co widać mocno na dwójce (za mocno) i na trójce (lewa strona dowalona światłem a prawa szara) a na pozostałych na cieniach. .
Dzięki, to dla mnie wskazówka aby jednak pomyśleć o dodatkowym źródle światła - sądziłem, że da się zakombinować z układem: wbudowana lekko na wprost, sabina rozproszona z boku i blenda z drugiej strony, ale widocznie tego odbitego światła jest trochę za mało...
autograf
21-04-2008, 17:02
obejrzałem sobie Twoje foty publikowane na tym forum i mówiąc szczerze - zupełnie mi się nie podobają, więc uważam, że do takich autorytetów jak Stig, YOZ, Sailor, Andy itd. to Ci jeszcze daleko :P
Zajeb*** daleko! No wreszcie sie w czyms zgadzamy.
ED: Nie widzialem zakazu komentowania pomimo moich brakow.
Polsar74
21-04-2008, 23:53
APEL :
PawełIR i Autograf - uskuteczniajcie "walkę" miedzy sobą gdzie indziej - nie na forum.
Plis !
*** tego się nie da czytać ***
nonnatus
22-04-2008, 12:46
Amen