Zobacz pełną wersję : Zdjęcia seryjne-D50
Nie wiem czy to normalne zjawisko w Nikonach D50, ale w moim tak jest. Mianowicie maksymalna prędkość podawana przez producenta to 2,5 klatki na sekundę. Mój aparat robi je z taką prędkością, ale tylko przy zdjęciach RAW i RAW+JPEG (oczywiście do czasu zapełnienia bufora co następuje już po trzech zdjęciach). Wygląda to tak: trzy szybkie zdjęcia, następne robione są wolno tj. około 0,65-0,75 klatki na sekundę. Bardzo dziwna sprawa jest we wszystkich jakościach zdjęć JPEG. Tu aparat nigdy nie rozwija pełnej prędkości pomimo mniejszych plików do zapisania. Na wszystkich JPEG-ch czas od początku seri wynosi 1,55-1,60 klatki na sekundę, pomimo że wskaźnik zapełnienia bufora pokazuje że zawsze ma on zapas pamięci na kilka do kilkudziesięciu zdjęć. Czemu nie robi zdjęć z max prędkością ? Czy nie powinien pozwolić na zapełnienie bufora robiąć kilkanaście zdjęć z max prędkością i dopiero potem zwolnić tempo tak jak robi to przy RAW? Powiedzcie proszę czy u was jest tak samo! Może coś trzeba zmienić w ustawieniach a ja poprostu nie wiem gdzie. Jeśli to ma znaczenie to mam kartę Kingston ELITE PRO x50 1GB, ale wydaje mi się że to nie ma znaczenia, bo nawet z najwolniejszą kartą pamięć bufora jest zapełniana z tą samą prędkością, inna jest tylko prędkość jego opróżniania.
dokładnie tak jest ;)
max prędkość zdjęć seryjnych jest osiągana tylko przy zdjęciach w formacie NEF (RAW)... czy tak samo jest w D70 / D70s :?:
a wiesz może z jakich powodów Nikon tak ograniczył możliwości tego aparatu, Przecież to chyba kwestia samego oprogramowania? Czy tak to zmaścili tylko ze względów marketingowych czy może są jakieś konkretne powody?
a wiesz może z jakich powodów Nikon tak ograniczył możliwości tego aparatu, Przecież to chyba kwestia samego oprogramowania? Czy tak to zmaścili tylko ze względów marketingowych czy może są jakieś konkretne powody?
ja myślę, że cele marketingowe ale to nie tylko kwestia sofru
W D70 jest dokładnie tak samo. Przypuszczam że wynika to z czasu jaki potrzebuje aparat na wykonanie kompresji do formatu jpg. Zdjecia do bufora są ładowane już w postaci skompresowanej inaczej pojemnosć bufora byłaby stała niezależnie od wybranego sposobu zapisu (NEF, jpg) czy stopnia kompresji.
W D70 jest dokładnie tak samo. Przypuszczam że wynika to z czasu jaki potrzebuje aparat na wykonanie kompresji do formatu jpg. Zdjecia do bufora są ładowane już w postaci skompresowanej inaczej pojemnosć bufora byłaby stała niezależnie od wybranego sposobu zapisu (NEF, jpg) czy stopnia kompresji.
skoro D70 ma tak samo to znaczy że chodzi tu o czas potrzebny na kompresję...
Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli faktycznie chodzi o kompresję, to w pewnym sensie kamień spadł mi z serca, bo zaczynałem się czuć jakby nabity w butelkę. Raczej korzystam z JPEG i kilka razy mi to przeszkadzało. Jeszcze jedno pytanie. Czy macie szybsze karty niż ja, jeśli tak to czy robicie więcej niż trzy zdjęcia w RAW do zapełnienia bufora? Na jakiej karcie można zrobić najdłuszą serię z pełną prędkością?
Po zapełnieniu bufora aparat zawsze zwolni bo musi wykonywać dodatkową operację zapisu na karcie. Szybkość karty jest ważna, ale i tak zawsze niższa niż pamieci bufora. Ja mam preteca x80 i efekt spowolnienia jest bardzo wyraźny. Myślę że inwestowanie w jeszcze szybsze karty mija się w tym przypadku z celem bo i tak nie przekroczy się magicznych 3 kl/s :( . Jedyną zaletą bardzo szybkich kart jest czas zgrywania do komputera (oczywiście przy dobrym czytniku a nie z aparatu przez kabelek :) ).
:oops: Wiem że bufor jest szybszy od karty, inaczej jego obecność nie miałaby sensu. Dziękuję za informację że przy karcie x80 też zapełnia się po trzech. Możesz podać do jakiej wartości spada tempo u Ciebie. U mnie jest tak jak napisałem.
U mnie pierwsze 3 zdjęcia w sekundę a potem 10 w 9 sekund czyli około 1,1 fps.
Oczywiście RAW
Więc różnica jest jakieś 0,4 sekundy, dosyć dużo. Ciekawe jak to wygląda jeszcze przy kartach powiedzmy x130
Różnica jest ale może wynikać z różnic miedzy aparatami niestety nie mam innej karty żeby sprawdzić.
Coś mi tu nie pasuje. Paweł.S pisze, że przy RAW+JPEG początkowa prędkość też wynosi 2,5/sek. W takim razie czemu na samym JPEG (w takiej jakości jaka jest w RAW+JPEG - Paweł.S napisał "Na wszystkich JPEG-ch") zapis jest wolniejszy?
Fakt, teraz mi to uświadomiłeś :) Rzeczywiście tak jest, więc jednak raczej wyklucza to rozwiązanie z czasem potrzebnym do kompresji plików jak wcześniej ustaliśmy. Pytanie wciąż pozostaje otwarte.
A dlaczego wyklucza? Przecież rawa można zapisać od razu, a jotpega zrobić i zapisać w międzyczasie... ;-)
No ale czemu RAW+JPEG=2,5 fps a sam JPEG=1,6 fps ?
Paweł.S, a ja zadam takie pytanie - czy jak robisz raw + jpeg to dużo jest większe takie zdjęcie niż czysty raw?
A ile średnio ma jpg z aparatu? Tyle samo?
tyle samo, RAW 5 MB, RAW+JPEG 5,8 MB
No to jedyne rozwiązanie jakie widzę, to w czasie zdjęć seryjnych z raw+jpg aparat zapisuje tylko rawy, a jpegi generuje w jakichś wolnych chwilach, na przykład później.
pebees, byłeś szybszy. :D Może to być robione tak. Jeśli zapisywany jest RAW, to dane z pamięci matrycy są tylko szybko przepisywane do bufora i po zakończeniu tej operacji można robić następne zdjęcie. JPEGa robi proces działający w tle podczas robienia kolejnyego zdjęcia, na podstawie RAWa zapisanego wcześniej w buforze. Natomiast JPEG (ten bez RAWa) może być zapisywany do bufora i kompresowany z wykorzystaniem pamięci matrycy i dlatego trwa to dłużej - pamięć matrycy nie może być wykorzystana do robienia kolejnego zdjęcia, aż do zakończenia zapisu JPEGa. A po trzech strzałach dodatkowo startuje następny proces - zapisu danych na kartę w tle. Tak może być, ale nie musi.
grzechoo
07-04-2006, 21:22
ehhh co się martwicie seryjnymi.... lepiej paluszkiem w spust
no to co za problem robic raw + jpg w sytuacjach w
ktorych trzeba wiecej fps a pozniej kasowac rawy ?? :D
no chyba ze ktos chce miec najwyzsza jakosc jpg'a ale cos za cos ;)
slav1973
07-04-2006, 21:38
A redukcja szumów przy długich czasach ekspozycji jest włączona? Bo u mnie taki efekt właśnie wtedy występuje. pzdr.
slav1973, z całym szacunkim, ale przy zdjęciach seryjnych nie ma "redukcji szumów przy długich czasach", bo czasy są krótkie. Robienie serii z czasmi naświetlania po kilka sekund nie ma raczej sensu. :shock: Co najwyżej może tu wchodzić w grę redukcja szumów przy wysokich ISO - jeśli w D50 to występuje.
Uff! :D Wreszcie rozwiązanie. Wiedziałem że błądze, ale nie wiedziałem że aż tak. Zgadza się, redukcja szumów była przyczyną, przy wyłączonej zwiększyła się też seria przy RAW z trzech do czterech klatek. Wielkie dzięki slaw1973 :D
slav1973
07-04-2006, 21:51
Nikon jest tak skonstruowany, że jeśli ta funkcja jest włączona to opóźnia serię niezależnie od ustawinego czasu migawki. Nawet jeśli w praktyce jest to bez sensu.
[ Dodano: Pią 07 Kwi, 2006 ]
:)
[ Dodano: Pią 07 Kwi, 2006 ]
Ta geba powyżej to radość, że mogłem pomóc.
slav1973, jeśli tak jest w rzeczywistości to PAŁA dla programistów z Nikona. :D
Nikon jest tak skonstruowany, że jeśli ta funkcja jest włączona to opóźnia serię niezależnie od ustawinego czasu migawki. Nawet jeśli w praktyce jest to bez sensu.
Święte słowa. Tak po prostu jest i już. Można wyzwać software'owców Nikona od najgorszych, albo po prostu "w standardzie" wyłączyć redukcję szumów. I po sprawie. :)
biszkoptwielki
07-04-2006, 22:09
dyskusja wydaje sie conajmniej dziwna. Przed chwila zrobilem test na moim d50 w ciagu 5 sekund zrobil 12 zdjec co daje 2,4 zd/s dziwne ze u innych ten sam aparat robi wolniej zdjecia.
dyskusja wydaje sie conajmniej dziwna. Przed chwila zrobilem test na moim d50 w ciagu 5 sekund zrobil 12 zdjec co daje 2,4 zd/s dziwne ze u innych ten sam aparat robi wolniej zdjecia.
Spróbuj ile zrobi z włączoną redukcją szumów przy długiej ekspozycji.
biszkoptwielki
07-04-2006, 22:19
ok zgadzam sie ze przy wlaczonej redukcji szumow predkosc spada, i tu nie ma co dyskutowac. Ja sie bardziej odnislem do slowvolvo,
dokładnie tak jest ;)
max prędkość zdjęć seryjnych jest osiągana tylko przy zdjęciach w formacie NEF (RAW)... czy tak samo jest w D70 / D70s :?:
w sprawie roznicy w predkosci pomiedzy jpeg a raw.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Problem rozwiązany, temat uważam za zamknięty.