PDA

Zobacz pełną wersję : Problem D50 Err - Pilne

fotoMichal
20-04-2008, 11:14
Witam.
Mam problem, chciałem wyczyścić matrycę, zablokowałem okno, wyczyściłem matryce i ok.
Ale teraz gdy chce zrobić zdjęcie pojawia się po naciśnięciu spustu Err i okno się blokuje (słychać)... a po drugim naciśnięciu spustu wraca do normalnej pozycji, zdjęć nie da się robić.
Proszę o pomoc.

krootki
20-04-2008, 11:18
powołując się na instrukcję:
"Err - usterka aparatu - Wyzwól migawkę. Jeżeli błąd nie ustąpi lub będzie się cześto powtarzał, skonsultuj się z autoryzowanym serwisem firmy Nikon".

Gratuluję umiejętności...

edit: swoją drogą gdzie Ty masz okna w D50? Bo ja w swoim nie znalazłem...

maly5
20-04-2008, 11:34
moze sprobuj go zrestartowac. albo wyjac baterie, odczekac chwile, wlozyc..

fotoMichal
20-04-2008, 15:04
Wyjąłem baterię na 3h i jest OK :)

krootki
20-04-2008, 15:20
A następnym razem oddaj do czyszczenia na ul. Hryniewieckiego. Zapłacisz do 35 zł ale patrząc na koszt wymiany mechanizmu migawki, jest to wydatek śmieszny.

dziadu
20-04-2008, 15:21
Ja bym może coś zapostulował - rozwiązania znane mi (i myślę że nie tylko mi) z innego forum:

1. Nadawanie SENSOWNYCH tematów wątkom. Sorry, ale można tu znaleźć pewnie setki postów typu "Err na wyświetlaczu - pilne". Można by troszkę silniej wysilić szare komórku i nadać tytuł np. "Zablokowane lustro po czyszczeniu i Err". Na pewno byłoby bardziej czytelne i ułatwiałoby wyszukiwanie w przyszłości przez osoby mające ten sam problem.

2. Jeśli temat jest rozwiązany to dodawać jakiś wpis w temacie, w tamtym przypadku jest to "[SOLVED]" ale można zastanowić się nad inną formą. Ułatiwa to przeglądanie wątków, szczególnie gdy interesujący nas wątkek ma setki stron z odpowiedziami a po przebrnięciu przez nie nadal nie znamy odpowiedzi.

fotoMichal
20-04-2008, 15:31
A następnym razem oddaj do czyszczenia na ul. Hryniewieckiego. Zapłacisz do 35 zł ale patrząc na koszt wymiany mechanizmu migawki, jest to wydatek śmieszny.

Tak też zrobię. Jutro zaniosę aparacik, bo i tak przyda mu się czyszczonko.

Karioka
25-04-2008, 19:04
Witam,

Przepraszam że podpinam się pod temat, ale zestresowałam się podobnym problemem.
Przy próbie zrobienia zdjęć pojawił mi się Err. Wyjęłam baterie, przeczyściłam styki(czy jak to się nazywa ;) ) ale nadal nie działa. Teraz w menu odkryłam że opcja mirror lock-up jest niedostępna tzn. nie mogę wejść w nią. Zupełni nie wiem co robić. Aparat mam od niedawna, męża nie ma w domu, a ja antytalent techniczno-sprzętowy. Być może powinnam oddać do serwisu, ale najpierw upewnię się, że nie da się tego naprawić samodzielnie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Z góry dziękuję. Karolina

Xathloc
25-04-2008, 19:06
Czy zdejmowałaś obiektyw? Jeśli nie zdejmij go i załóż z powrotem. Jeżeli obiektyw ma pierścień przysłony sprawdź, czy jest ustawiony na największej wartości (najmniejsza przysłona)

Karioka
25-04-2008, 19:20
Tak zdejmowałam obiektyw. To samo dzieje się przy kitowym jak i przy Af Nikkor 50mm :( W przypadku Nikkora 50mmm pierscien jest ustawiony na 22.
Laduje teraz baterie. Mam cichą nadzieję, że to pomoże :( Kupilam go z drugiej ręki i do tej pory działał cudnie.

Karioka
26-04-2008, 21:28
Naładowanie baterii nic nie dało. Poddałam się i podreptałam do serwisu.
Gościu pooglądał body i stwierdził, że migawka nie zamknęła się i że to jest powodem Err.
Mają do mnie dzwonić z kosztorysem naprawy. I pytanie do Was...orientujecie się ile może kosztować naprawa, żebym wiedziała czy godzić się na ich wycenę, czy szukać innego serwisu :(
Z góry dziękuję za info.
Karolina

MYSZ
26-04-2008, 23:03
Oczywiście nie polecam nikomu, aaale mi się już zdazyła w terenie niedomknieta migawka. Efekt? lustro klapie kilka razy dosyć szybko i "err" . Po odpieciu obiektywu widać podniesione lustro i lamelki migawki w dziwnej pozycji, nie widać matrycy. Miękka rurka plastikowa, delikatne pocieranie w dół i się otworzyła. Tryb "zdjęcia seryjne" by ją rozruszać i od "awarii" klepneła już jakieś 20k zdjęć bez zacięcia :)

Karioka
24-09-2008, 19:05
Migawka niestety była do wymiany :(