Zobacz pełną wersję : Problem D50 Err - Pilne
fotoMichal
20-04-2008, 11:14
Witam.
Mam problem, chciałem wyczyścić matrycę, zablokowałem okno, wyczyściłem matryce i ok.
Ale teraz gdy chce zrobić zdjęcie pojawia się po naciśnięciu spustu Err i okno się blokuje (słychać)... a po drugim naciśnięciu spustu wraca do normalnej pozycji, zdjęć nie da się robić.
Proszę o pomoc.
powołując się na instrukcję:
"Err - usterka aparatu - Wyzwól migawkę. Jeżeli błąd nie ustąpi lub będzie się cześto powtarzał, skonsultuj się z autoryzowanym serwisem firmy Nikon".
Gratuluję umiejętności...
edit: swoją drogą gdzie Ty masz okna w D50? Bo ja w swoim nie znalazłem...
moze sprobuj go zrestartowac. albo wyjac baterie, odczekac chwile, wlozyc..
fotoMichal
20-04-2008, 15:04
Wyjąłem baterię na 3h i jest OK :)
A następnym razem oddaj do czyszczenia na ul. Hryniewieckiego. Zapłacisz do 35 zł ale patrząc na koszt wymiany mechanizmu migawki, jest to wydatek śmieszny.
Ja bym może coś zapostulował - rozwiązania znane mi (i myślę że nie tylko mi) z innego forum:
1. Nadawanie SENSOWNYCH tematów wątkom. Sorry, ale można tu znaleźć pewnie setki postów typu "Err na wyświetlaczu - pilne". Można by troszkę silniej wysilić szare komórku i nadać tytuł np. "Zablokowane lustro po czyszczeniu i Err". Na pewno byłoby bardziej czytelne i ułatwiałoby wyszukiwanie w przyszłości przez osoby mające ten sam problem.
2. Jeśli temat jest rozwiązany to dodawać jakiś wpis w temacie, w tamtym przypadku jest to "[SOLVED]" ale można zastanowić się nad inną formą. Ułatiwa to przeglądanie wątków, szczególnie gdy interesujący nas wątkek ma setki stron z odpowiedziami a po przebrnięciu przez nie nadal nie znamy odpowiedzi.
fotoMichal
20-04-2008, 15:31
A następnym razem oddaj do czyszczenia na ul. Hryniewieckiego. Zapłacisz do 35 zł ale patrząc na koszt wymiany mechanizmu migawki, jest to wydatek śmieszny.
Tak też zrobię. Jutro zaniosę aparacik, bo i tak przyda mu się czyszczonko.
Witam,
Przepraszam że podpinam się pod temat, ale zestresowałam się podobnym problemem.
Przy próbie zrobienia zdjęć pojawił mi się Err. Wyjęłam baterie, przeczyściłam styki(czy jak to się nazywa ;) ) ale nadal nie działa. Teraz w menu odkryłam że opcja mirror lock-up jest niedostępna tzn. nie mogę wejść w nią. Zupełni nie wiem co robić. Aparat mam od niedawna, męża nie ma w domu, a ja antytalent techniczno-sprzętowy. Być może powinnam oddać do serwisu, ale najpierw upewnię się, że nie da się tego naprawić samodzielnie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Z góry dziękuję. Karolina
Czy zdejmowałaś obiektyw? Jeśli nie zdejmij go i załóż z powrotem. Jeżeli obiektyw ma pierścień przysłony sprawdź, czy jest ustawiony na największej wartości (najmniejsza przysłona)
Tak zdejmowałam obiektyw. To samo dzieje się przy kitowym jak i przy Af Nikkor 50mm :( W przypadku Nikkora 50mmm pierscien jest ustawiony na 22.
Laduje teraz baterie. Mam cichą nadzieję, że to pomoże :( Kupilam go z drugiej ręki i do tej pory działał cudnie.
Naładowanie baterii nic nie dało. Poddałam się i podreptałam do serwisu.
Gościu pooglądał body i stwierdził, że migawka nie zamknęła się i że to jest powodem Err.
Mają do mnie dzwonić z kosztorysem naprawy. I pytanie do Was...orientujecie się ile może kosztować naprawa, żebym wiedziała czy godzić się na ich wycenę, czy szukać innego serwisu :(
Z góry dziękuję za info.
Karolina
Oczywiście nie polecam nikomu, aaale mi się już zdazyła w terenie niedomknieta migawka. Efekt? lustro klapie kilka razy dosyć szybko i "err" . Po odpieciu obiektywu widać podniesione lustro i lamelki migawki w dziwnej pozycji, nie widać matrycy. Miękka rurka plastikowa, delikatne pocieranie w dół i się otworzyła. Tryb "zdjęcia seryjne" by ją rozruszać i od "awarii" klepneła już jakieś 20k zdjęć bez zacięcia :)
Migawka niestety była do wymiany :(