PDA

Zobacz pełną wersję : [problem] co to moze byc

dame
20-04-2008, 00:51
czy moglby mi ktos poradzic co moze byc przyczyna takiego zachowania komputera (znikają losowe linie tekstu, pojawiły się nawte jakieś "śmieci"):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img405.imageshack.us/my.php?image=tesktwp7.jpg)

to się zdaża głównie po dłuższej (1-2h pracy) od 2 dni. Windows XP Pro sp2, intel e4400, asus p5k, 4x1gb ram 800mhz ddr2 (4-4-4-12), 2x320gb hdd, ati2600xt, zasilacz 400w modecom. Dodam że w obudowie jest chłodno, na procesorze mam scythe mugen. Odkurzylem dzis kompa, docisnalem wszystkie kabelki i laczenia, upewnilem sie ze nie jest przetaktowany. system przeszedl juz pelne badanie kaspersky'im, ale nic nie wykryl. Komp wisi na listwie przeciwprzepięciowej. Nic narazie nie pomaga zwalczyc tej przypadlosci :/

jizo
20-04-2008, 01:23
To tylko w przegladarce znikaja te teksty, czy globalniej? Bo moze cos Ci zjadlo czcionki systemowe i sie Winda placze? Mialem tak kiedys, co prawda pod linuksem, nie bylo zadnego znaczku, okazalo sie ze sie wyprowadzily pliki z czcionkami...

Motorniczy
20-04-2008, 02:15
Ojej GIMP naprawdę istnieje

Art Erie
20-04-2008, 05:18
Jeśli problem tylko z tekstem - to zgubiłeś czcionki.
Jeśli problem ze wszystkim - to prawdopodobnie przegrzewa się grafika

dame
20-04-2008, 09:37
problem istnieje w calym systemie - nie tylko w przegladarce. Dzieje się to wyjątkowo często kiedy wykonuję wiele operacji na raz - a w szczególności kiedy mam włączony Azureus. Kiedy to sie zacznie dziać, system wogóle dziwnie zaczyna pracować. Np w azureusie pojawia się komunikat, że za mało miejsca na dysku na dany torrent, choć miejsca jest jeszcze bardzo duzo. Na pulpicie znikają ikonki plików - tj albo wogóle znikają i jest tylko tło i cześć podpisu, albo pojawia się ikonka nieznanego typu pliku.

przed chwilą to samo mi się pojawiło. Wyłączyłem azureusa, powyłączałem wszystkie zbedne programy, wywalilem explorer.exe z menedzera zadan i odpalilem explorer jeszcze raz. I teraz jest dobrze.. pewnie tak dlugo jak dlugo nie wlaczam azureusa.

szczerze mowiac nie mam pojecia co obwiniac.. wczoraj jak tak sie dzialo, otworzylem komputer, dotknalem radiatora na procesorze, na karcie graficznej, pamieci, dysk i nic jakos wyjatkowo rozgrzane nie bylo. Karta graficzna.. mhm, ale jak to zdiagnozowac (tj poza domyslaniem sie)? Bo takie domysly to moga sporo kosztowac, a efektow nie przyniesc...

Narazie jedyne co wymyslilem to zakup ups-a, ale kompletnie nie mam pojecia jakiego i za ile.

timi
20-04-2008, 09:49
Raczej na pewno nie jest to problem przegrzewania się grafiki, gdyby tak było najprawdopodobniej poinformowała by cie komunikatem (wyskakujące okienko )

maly5
20-04-2008, 10:10
jak sie karta przegrzewa to zazwyczaj albo sie pojawiaja artefakty albo czasem wywala sie jakas aplikacja i to dosc oryginalnie. jak nie masz poustawianych specjalnie monitow to tez zaden komunikat sie nie pojawi. poza tym karta nie przegrzeje sie w przegladarce. czcionki tez nie bo znikaja losowo kawalkami.
powiem szczerze ze nie widzialem takiego przypadku chyba. hmn.. moje typy - jakis wirus (sproboj przeskanowac jeszcze jakims innym antyvirem i do tego jakims spybotem/adawarem), mozesz sprobowac przeinstalowac sterowniki od grafiki/plyty glownej - choc nie wiem czy to cos zmieni, przeinstalowac system ;-)
azureus podobno stal sie w ogole upierdliwy, ale moze jak go odpalasz to cos wywala w procesach - probowales innego? jakiegos bitcometa czy utorrenta ?
moze faktycznie system sie sypie (to najpredzej podejrzewam), bo sprzetowo to chyba ze za bardzo dales c2d po piz.. jak go podkrecales, bo inaczej nie sadze

roofman
20-04-2008, 10:20
[...]
ati2600xt,
[...]

Którą wersję sterowników Catalyst masz? Coś pamiętam że był czas iż chyba 3 wersje sterowników pod rząd miały takie cuda na Radeonach (artefakty w 2D, ginąca czcionka)
Z zaczytanych informacji i własnego doświadczenia wiem że v8.3 sprawdza sie jak narazie najlepiej. Świerza v8.4 coś znowu ma zmienione i ludzie narzekają na współpracę z monitorami "panoramicznymi".
Mogę też podpowiedzieć, że jeśli karta graficzna to Palit 2600xt to może być także jej wina. Trochę złożyłem kompów na tej karcie i powiem tylko tyle, że to strasznie awaryjny model. 50% kart posypało się w przeciągu półroku chyba.
Jest na niej problem z chłodzeniem - i to chłodzeniem nie samego układu grafiki tylko pozostałych elementów (stabilizatory).
Jeśli przeinsalowywałbyś Catalysty to robi się to sposobem: odinstalowanie, restart w awaryjny, drivecleaner, restart w tryb zwykły i ponowna instalacja v8.3.

dame
20-04-2008, 10:49
tak, moja karta graf jest marki palit. Byc moze juz przyszedl na nia czas, choc krotko dzialala. Sterowniki mam z 2008-01-22, nie wiem ktory to catalist.
Wczesniej procesor mialem ustawiony 10x305, teraz jest nominalnie 10x200. Z tego co czytalem 10x300 to zaden wynik dla tego procesora (zwlaszcza z tym chlodzeniem ktore mam).
Innego klienta torrent raczej niechce uzywac, bo te inne nie maja dosc mozliwosci konfiguracji, przewaznie.
jezeli to tylko wysyp systemu to problem jest marignalny.. co najwyzej uciazliwy. Bardzo obawiam sie jednak, ze to nie jest wina samego systemu i reinstall nic nie da.

roofman
20-04-2008, 11:01
tak, moja karta graf jest marki palit. Byc moze juz przyszedl na nia czas, choc krotko dzialala. Sterowniki mam z 2008-01-22, nie wiem ktory to catalist.

Co szkodzi przeinstalować sterowniki...
Tu masz wersję 8.3:
https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/8-3_xp32_dd_59746.exe

Tu CCC po polsku do tego:
https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/8-3_xp32-64_ccc_lang2_59748.exe

Sprawdź najpierw na samych sterownikach bez CCC (w sumie jak nie używasz tv-out w karcie to nawet nie mam sensu instalować CCC).

Pamiętaj o sposobie deinstalacji opisanym w poprzednim moim poście.

Jak to nie pomoże to problem tkwi gdzieś indziej (sama karta się sypie albo inna magia ;) )

dame
20-04-2008, 11:25
niestety te linki niechca dzialac u mnie - wypisuja ze bezposrednie liniki z innych zrodel niz ich wlasna strona dzialac nie beda. Sciagam 8.4 - zbaczymy co to da. Zainstaluje je zgodnie z w/w instrukcja.

roofman
20-04-2008, 11:45
niestety te linki niechca dzialac u mnie - wypisuja ze bezposrednie liniki z innych zrodel niz ich wlasna strona dzialac nie beda. Sciagam 8.4 - zbaczymy co to da. Zainstaluje je zgodnie z w/w instrukcja.
Tak, zapomniałem że stosują zabezpieczenia przed linkowymi robotami :)
Tutaj możesz pobrać 8.3:
http://ati.amd.com/support/drivers/xp/previous/radeon/radeonxip-cat83-xp.html

W CCC przestaw na Polski przed pobraniem.

dame
20-04-2008, 11:51
CCC nie instaluje ;-)

dame
20-04-2008, 11:52
okropnie to dziwne jest - azureus dziala ze 2h i pojawiaja sie objawy. wylaczam azureusa i jak reka odjal wszystko wraca do normy... Przypominam sobie teraz, ze jakies 2 dni temu zainstalowalem najnowsza poprawke do azureusa...

maly5
20-04-2008, 11:54
taa.. nigdy nie mialem zaufania do palita. jak z tym modelem takie jaja to moze faktycznie skolowac jakas karte na podmianke i zobaczyc jak stery nie pomoga.
z prockiem chodzilo mi raczej o to ze niektorzy przeginaja z napieciami podkrecajac, a pozniej sie dziwia ze 'komputer nie bangla'.

ed: ja tam tego programu zbytnio nie uzywalem, ale skoro moj kolega, fan jego wielki sie przerzucil ostatnio na inny soft, to chyba cos z nim nie bardzo. sprobuj z innym klientem

roofman
20-04-2008, 11:55
okropnie to dziwne jest - azureus dziala ze 2h i pojawiaja sie objawy. wylaczam azureusa i jak reka odjal wszystko wraca do normy... Przypominam sobie teraz, ze jakies 2 dni temu zainstalowalem najnowsza poprawke do azureusa...
To ciekawe... Pewnie coś się muli/gryzie :mrgreen: Jak już zasysasz stery to i tak dla świętego spokoju zainstaluj. Przynajmniej wyeliminuje się domniemaną "felerną" serię sterowników.

dame
20-04-2008, 12:04
ja procka mialem na 1.325V, to zdaje sie byc nominalna wartością.
Coraz bardziej zaczynam utwierdzac się w przekonaniu ze to albo karta graf albo system - przypomnialo mi sie, ze ostatnio kaspersky zasygnalizowal ze zmienil sie plik explorer.exe (nie wiem dlaczego mialby sie zmienic, bo akurat nic przy nim nie kombinowalem). Zablokowalem mu dostep do internetu zapobiegawczo.. niestety wirusa kaspersky uparcie nie wykrywa. Jeszcze sprawdze online'owym mks'em i adaware'm

dame
20-04-2008, 12:06
tylko jedno pytanie - co to jest drivecleaner

roofman
20-04-2008, 12:10
tylko jedno pytanie - co to jest drivecleaner
:mrgreen: literkę zjadłem...
DriverCleaner: http://downloads.guru3d.com/download.php?det=745

maly5
20-04-2008, 12:12
nie no 1.325 to soft ;-)
a co explorera jesli nie aktualizowales systemu (tudziez sam tego nie zrobil) a pewnie nie, to raczej nie jest dobry objaw. co do kacperskiego - to nie jest specjalnie zaskakujace ze on czegos nie wykryl ;-)
zobacz mksem i np nodem (nod32.pl), spybotem tez mozna. na przyszlosc z programow niezle sie sprawdzajacych jest tez Spyware Terminator - blokuje zmiany plikow jesli nie wyrazimy zgody. jest to odrobine upierdliwe jesli ciagle cos instalujemy (ale zawsze mozna mu wylaczyc ochrone na chwile), ale calkiem skuteczne i nie obciazajace.

JanuszWaw
20-04-2008, 12:16
Cześć,
wydaje mi się, że problem polega na intensywnym wykorzystaniu zasobów Twego kompa przez azureusa, a w szczególności przez (wymaganą przez niego) javę. I tak obsługa czcionek i ikon w windowsach odbywa się poprzez cache i w przypadku intensywnych operacji na pamięci i/lub zasobach może się tak być, że tzw. "refresh"ing informacji o czcionkach, ikonach, a czasami wręcz całego pulpitu jest znacznie opóźniona lub wręcz rozjeżdża się. W sytuacji, gdy wykonujesz wiele operacji graficznych problemy mogą się pogłębiać. Zwróć uwagę, że właśnie dlatego GIMP daje możliwość sterowania wielkośćią przydzialanej mu pamięci. I ... GIMP jest ok !
Sprawdź (w momencie gdy pojawiają się problemy) za pomocą menadżera zadań jak wygląda wykorzystanie Twoich zasobów ?
Ponadto sprawdź jakie wersje javy masz zainstalowane w systemie. (Pytanie stąd, że widziałem już komputery - np. z openofisem i azureusem, oba chcą javy - na których zainstalowano różne wersje javy, a ona sama w ramach aktualizacja dodała kolejne wersje.
Pozdrawiam -

dame
20-04-2008, 12:24
w liscie dodaj/usun programy z panelu sterowania mam tylko jedną javę 6 update 3

JanuszWaw
20-04-2008, 13:31
w liscie dodaj/usun programy z panelu sterowania mam tylko jedną javę 6 update 3
Ok. Ponieważ szukamy trochę "na ślepo", to pozwoliłem sobie napisać do Ciebie na PW. Nie chcę niepotrzebnie mnożyć problemy/rozwiązania (i objętość wątków), bo dostępne zasoby przecież masz nie tak małe, a jednak problem jest całkiem realny :(
Pozdrawiam -

dame
20-04-2008, 13:45
przed chwila skonczyl sie skanowac mks-antivir online i znalazl 6 wirusow, zaden nie zwiazany z java/azureusem/C:windows

po usunieciu wirusow i aktualizacji sterownikow karty graficznej sproboje wywolac te efekty ponownie, bede pisal w watku jak to idzie

dame
20-04-2008, 14:58
problem pojawia się dalej. Nabieram przekonania, że to jednak system jest padnięty - po przeładowniu explorer.exe wszystko wraca do normy. obciążenie procesora czy pamięci nie jest jakies nadzwyczajne kiedy te problemy sie objawiają, ale faktem jest ze trudno mi cos dokladnego powiedziec bo nie moge przeczytac :/ Usilowalem zrobic screenshota ale z braku czcionek i reakcji systemu nie moglem :/

gdy to sei objawia naciskam alt+ctrl+del, wlaczam zakladke procesy, zamykam drzewo procseow explorer.exe, potem jak juz sie zamknie klikam plik, uruchom, wpisuje explorer.exe i wszystko jest jak sprzed objawów. Dziwne.

Art Erie
20-04-2008, 15:10
Nałapałeś pół dysku wirusów i robali...

roofman
20-04-2008, 15:20
Nałapałeś pół dysku wirusów i robali...

:twisted:

Jeszcze może takie próby:
1.
Odinstaluj jeszcze Kasperskiego i zobacz co się będzie działo. Może któryś jego plik jest uszkodzony i on tak miesza.
(stąd może te komunikaty o eksplorerach, zamykanie procesów itd)

2.
Zassaj to: ftp://ftp.drweb.com/pub/drweb/cureit/cureit.exe najlepiej na pendriva, prztyknij na nim zabezpieczenie przed zapisem, uruchom kompa w trybie awaryjnym i przeskanuj tym DrWeb CureIt (pooowooolny proces niestety).

A na końcu się okaże że to jednak karciocha pada i sypie błędami po systemie ;)

dame
20-04-2008, 15:22
niewykluczone. Ale do tej pory wydawalomi sie ze kaspersky to naprawde dobry antyvir, zamierzam bardzo wkrotce kupic oryginalna viste, jaki pakiet ochronny polecacie? kaspersky nie zdal egzaminu...

dame
20-04-2008, 15:23
gdyby tylko ta karta graficzna dalaby sie w jakikolwiek sposob przeanalizowac...

roofman
20-04-2008, 15:28
gdyby tylko ta karta graficzna dalaby sie w jakikolwiek sposob przeanalizowac...
Proste... uruchom kompa w trybie awaryjnym i na nim popracuj trochę. Uciążliwe to ale testy musisz zrobić.
Jeśli będzie to samo to wielce prawdopodobne że to karta. Oczywiście wcześniej trzeba wykluczyć inne możliwości (infekcja, błędy antyvira). Aaa... apropo antyvira... nie robiłeś czasem upgrejdu z v6 na v7 ? Czytałem że w niektórych przypadkach taki właśnie upgrejd powodował niestabilność systemu. Natomiast czysta instalacja v7 zachowuje się już poprawnie.

dame
20-04-2008, 18:46
czysta v7. testy cureit'em dzis w nocy. A odwzorowac warunkow niestabilnosci w trybie awaryjnym sie nie da - bo zeby to zrobic azureus musi sciagac pliki a nie tylko byc wlaczonym.

roofman
20-04-2008, 19:21
Tryb awaryjny z obsługą sieci nie złapie? Sterów do sieciówki pewnie będzie brak... w awaryjnym większość sterów się nie ładuje.
Jeszcze tak myślę, że może odepnij jeden dysk, wyciągnij 3 kostki pamięci i poodpinaj napędy CD/DVD (minimum obciążenia).
Zasilacz 400W ModeCom ale na bebechach Fortrona czy Feel'a? (fortron OK, Feel beee)
Może jak system obciążony to jakieś piki w napięciu się pojawiają i karta np. przez to głupieje...?

dame
20-04-2008, 19:45
nie umiem tego ocenic

maly5
20-04-2008, 19:51
sterowniki do sieci to beda ale taka obsluga javy to juz pewnie gorzej. ja bym szczerze mowiac zaczal od postawienia systemu od nowa bo minal juz caly dzien a nadal nie wiadomo czy to nie zwalony system. co do kacperskiego to odinstalowac to w cholere.

dame
20-04-2008, 20:49
odinstalowac - latwo powiedziec. ale co w zamian? do tej proy kaspersky zdawal sie byc najsolidniejszy..

maly5
20-04-2008, 22:14
jasne ze latwo. kacperski jest do bani od dawna. co ? darmowy avira antyvir, platny nod32. juz avast jest lepszy od tego czegos.

dame
24-04-2008, 23:21
dzieki. zdaje sie ze jednak cos pomoglo bo objawy ustapily. Odnosze wrazneie ze to cureit naprawil sytuacje - wyrkyl 2 lub 3 wirusy i od tamtej pory jakby spokoj.

dzieki za pomoc