Zobacz pełną wersję : Nikon D50 i Optimize Image -> Custom
aries.mehehe
07-04-2006, 03:16
Witam.
Mam takie pytanie -ma ktoś pomysła na to, co robi aparat, kiedy opcje ostrzenia i kontrastu ustawi się w pozycji AUTO? W instrukcji jest schemat zmian ekspozycji, kiedy aparat jest w trybie P, ale o przedstawieniu działania automatyki podostrzania i kontrastowania zdjęcia już nic nie napisano. Ja się tylko mogę domyślać, że kontrasty aparat ustawia w zależności od rzeczywistych kontrastów sceny, a co z podostrzaniem? Ma ktoś jakies większe doświadczenie?
Ja dziś ustawiłem te dwie opcje w tryb auto i zobaczymy co to da. Robię NEFy (wywołuję Nikon Capture Editorem -on domyślnie korzysta przecież z tych opcji, które były ustawione w trakcie fotografowania), więc jakby co, to sobie obie te opcje skoryguję, ale ciekaw jestem co wyjdzie...
Właśnie -wie ktoś co wyjdzie?
danz1ger
08-04-2006, 06:29
Manual (versja po angielsku) mowi, ze "sharpening" zalezy od tego, co fotografujesz i ze zmienia sie z kazdym zdjeciem, wiec praktycznie nie masz zadnej kontroli. Bede mogl podac wiecej informacji, kiedy facet, ktory wydaje instrukcje obslugi (swoje wlasne, ktore sa o niebo lepsze od instrukcji Nikona) na cd zgodzi sie, zebym tlumaczyl pewne niewielkie fragmenty. Poki co, czuwaj!
aries.mehehe
08-04-2006, 08:48
Boguslaw B., więc czuwam ;) Poki co jednak dochodzę do wniosku, że ostrzenie warto ustawić na +1 czy nawet +2. Ale te kontrasty auto mogły by być ciekawe ;)
danz1ger
09-04-2006, 02:47
dostalem odpowiedz. moge korzystac z jego manualu jedynie w celu wyjasnienia czegos. tlumaczenie np. calego rozdzialu byloby naruszeniem praw autorskich. sprzedaz manualu jest jednym ze zrodel jego dochodow.
zaleca ustawienia kontrastu i wyostrzania na normalny albo +1 czy nawet +2 w przypadku, gdy uzywasz formatu jpeg i nie chcesz tracic czasu na obrobke w komputrze, natomiast jesli chodzi o nef zaleca, zeby wyostrzanie w aparacie wylaczyc lub jezeli chcesz uzywac ustawien o jakich wspomniales ustaw program tak , zeby nie egzekwowal tych ustawien w trakcie transferu zdjec z aparatu do komputera.
zawsze trzymaj oryginaly plikow osobno , i przerzuc je na cd przed obrobkabo niektore zmiany moga byc nieodwracalne.
zamiast uzywania ustawien wstepnych aparatu przy zdjeciach w formacie nef, zaleca stosowanie tzw. "unsharp mask", co nie oznacza zmniejszania wyostrzania a wrecz przeciwnie, prawidlowe tlumaczenie powinno byc "maskowanie nieostrosci".
jezeli bedziesz zaiteresowany uzywaniem unsharp mask ( mozna tego uzywac takze do poprawiania kontrastu) podaje zasady ustawien dajacych najlepsze rezultaty.
a na koniec: probuj roznych rzeczy i porownuj rezultaty, to najlepsza instrukcja obslugi.
aries.mehehe
09-04-2006, 03:04
Hmmm... ja z doświadczeń już wiem, że opcje auto są nieprzewidywalne... Ustawiłem obie na +1. Ten program nikona pozwala przy wywoływaniu zmienić te wartości, a jeśli szybko potrzebuję JPGów, to wywołuję jak leci i od biedy może być ;)
PS. Czy aby na pewno zmiany na NEFie są nieodwracalne? Z ustawień jakich do tej pory użwyałem, praktycznie wszystko dawało się cofnąć, natomiast NEF przy pierwszym zapisie traci ok 500kB na wadze -kolejne edycje już na to nie wpływają. Podglądając te NEFy Raw Shooterem doszedłem do tego, że tylko zaszyty plik używany do podglądu jest w tym procesie "kompresowany" -jest on zmniejszany do wielkości największej miniatury jaką może wyświetlić Nikon View, a dzięki temu faktycznie NEF może stać się mniejszym. Mówię cały czas o NEFach z D50 -czyli bez tej stratnej kompresji i bez kompresowania w trakcie zapisu.
PS. Właśnie zauważyłem u Ciebie coś -Gdańsk ;)
danz1ger
09-04-2006, 20:02
nie da sie odwrocic procesu zmiany kontrastu uzywajac unsharp mask i chyba wyostrzanie z unsharp mask tez.
zanim kupilem D50 maialem juz Adobe PS Elements wiec z Nikon Capture dalem sobie siana. a ze z natury jestem troche niecierpliwy (brzmi lepiej niz leniwy) to robie narazie w jpeg i jest to od razu gotowe do drukowania. raz probowalem drukowac zdjecia robione w nef i kolory byly malo ciekawe: wszystkie byly rzucone lekko w strone magenta (po naszemu to chyba purpura).
odnosnie P.S. z Gdanska, tymczasowo betonowa wies Nowojorek z drugiej strony sadzawki.