PDA

Zobacz pełną wersję : do D60 Sigma DC 18-200mm 3,5-6,3 , czy Nikon 18-135

marian.urb
19-04-2008, 12:48
Witam,
Jestem amatorem i zamierzam zakupić swoją pierwszą lustrzankę.
Przymierzam się do D60, ale z kitowym obiektywem już miałem do czynienia i dziękuję!
Zastanawiam się czy kupić obiektyw Nikona 18-135, czy Sigmę DC 18-200mm 3,5-6,3 (ktoś mi ją polecał)
Dodam jeszcze, że szukam obiektywu "uniwersalnego", jako "jeden" obiektyw dla uczącego się amatora!
Dlatego zwracam się o radę do bardziej doświadczonych kolegów, co myślicie?

vredota
19-04-2008, 14:49
Pożądany cel i ogniskowe już znamy. Dorzuć jeszcze Twoją zasobność portfela i będzie można dywagować.

swider
19-04-2008, 16:13
Piszesz, ze miales kita i Ci nie spasowal, chcesz teraz wymienic na... kita? Przeciez 18-135 to tez kitowy obiektyw. Roznicy w zdjeciach duzej nie bedzie. Co do Sigmy 18-200 nie znam, slyszalem tylko kiepskie opinie na jej temat, ale jezeli chcesz jeden obiektyw do wszystkiego to zakres jest super, tylko ja bym kupil Nikkora :)

pioter m
19-04-2008, 17:00
Do d60 mozna zakupic sigme 17-70 HSM. To dobre szklo dla nowicjusza. Ma spory zakres ogniskowych, znosne swiatelko i optyke. Od biedy mozna ustrzelic fajne pseudo makro.
Sigma 18-200 OS HSM to znosne szklo, jak na megazooma, ale na nim fotografowania sie nie da uczyc. Rownie dobrze mozna focic kompaktem/hybryda. Nie chodzi o jakosc optyki, tylko efekty, jakie mozna uzyskac.

cypherdid
21-04-2008, 08:58
zdecydowanie Sigma 18-200..z tego co pamiętam to 18-135 to sam plastik..nigdy nie kupie szkła z plastikowym bagnetem..
kup 18-200 w zestawie (https://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=20576&grupa=&producent=brak&)..na inne szkła przyjdzie pora jak się obeznasz z fotografią troszkę bardziej

marian.urb
21-04-2008, 22:22
Piszesz, ze miales kita i Ci nie spasowal, chcesz teraz wymienic na... kita? Przeciez 18-135 to tez kitowy obiektyw. Roznicy w zdjeciach duzej nie bedzie. Co do Sigmy 18-200 nie znam, slyszalem tylko kiepskie opinie na jej temat, ale jezeli chcesz jeden obiektyw do wszystkiego to zakres jest super, tylko ja bym kupil Nikkora :)

Pisząc, że miałem do czynienia z kitem chodziło mi o 18-55, który najczęściej jest w zestawie, ma go mój znajomy i kilka razy miałem go ręku. Facet, który polecał mi Sigmę, przekonywał o lepszej jakości wykonania względem Nikkora i że fotki też wyczhodzą lepsze.

marian.urb
21-04-2008, 22:26
Pożądany cel i ogniskowe już znamy. Dorzuć jeszcze Twoją zasobność portfela i będzie można dywagować.

No właśnie... z tym potrfelem nie jest rewelacyjnie, na moją pierwszą lustrzankę mam 3000zł, dlatego szukam uniwesalnego szkła, żeby nie wchodzić w koszty.

marian.urb
21-04-2008, 22:38
...a może podsuniecie jakiś nowy pomysł, znacie moje "wymagania" i zasobność portfela.
czekam na wszelkie rady!

FalconPL
21-04-2008, 23:27
Sigma 18-200 OS HSM to znosne szklo, jak na megazooma, ale na nim fotografowania sie nie da uczyc. Rownie dobrze mozna focic kompaktem/hybryda. Nie chodzi o jakosc optyki, tylko efekty, jakie mozna uzyskac.

Może ja jestem dziwny, ale wydaje mi się że dawno nie słyszałem takiej dziwnej opinii. Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź?

Bo moim zdaniem taki megazoom jest idealny dla kogoś kto jeszcze nie wie czego dokładnie potrzebuje. Po jakimś czasie 'nowy' będzie widział w jakim zakresie najczęściej robi zdjęcia, czy przeszkadzają mu aberracja, a może brakuje mu światła w tele. Albo większego otworu dla małej głębi. Piszesz, że nie chodzi o jakość - a o efekty... jakie ty chcesz 'efekty' uzyskiwać? Naprawdę uważasz że 'nauczenie fotografowania' to używanie papierowej głębi? Bo wygląda na to jakby efekt przysłony 1.4 pod tytułem "prawe oko ostre nos i lewe oko nieostre" miałby być celem całego fotograficznego rzemiosła.

marian: często tu przeczytasz, że puszkę za 2-3 lata zmienisz, a szkła zostaną. Może więc jakieś raty? Z uniwersalnych nowy N16-85, albo kontrowersyjny N18-200VR (sam mam i poza domem nie ściągam z puszki), w domu zaś używam Tamrona 17-50/2.8 Oczywiście każdy ma inne priorytety. Chciałbym robić jak najlepsze zdjęcia ale u mnie nie są one priorytetem bo uprawiam że tak powiem fotografię rodzinną - nie mam czasu ani warunków by chodzić z workiem stałek, albo z taką lufą jak 70-200/2.8 i zaakceptowałem ograniczenia z którymi muszę się w związku z tym liczyć. Ale ma to swoje zalety.

wasilewk
22-04-2008, 09:13
... często tu przeczytasz, że puszkę za 2-3 lata zmienisz, a szkła zostaną. Może więc jakieś raty? Z uniwersalnych nowy N16-85, albo kontrowersyjny N18-200VR (sam mam i poza domem nie ściągam z puszki), w domu zaś używam Tamrona 17-50/2.8 Oczywiście każdy ma inne priorytety. Chciałbym robić jak najlepsze zdjęcia ale u mnie nie są one priorytetem bo uprawiam że tak powiem fotografię rodzinną - nie mam czasu ani warunków by chodzić z workiem stałek, albo z taką lufą jak 70-200/2.8 i zaakceptowałem ograniczenia z którymi muszę się w związku z tym liczyć. Ale ma to swoje zalety.

Złote słowa !

Pzdr.