PDA

Zobacz pełną wersję : Manfrotto 303 plus i nodal punkt

Browar
19-04-2008, 10:20
Chcialbym sie dowiedziec jak sie ten punkt wylicza,poczytalem troche w necie ale nadal nie jestem pewien.

Moze moglby mi ktos to wytlumaczyc albo wrzucic jakis madry link.

shaolin
19-04-2008, 11:26
http://www.path.unimelb.edu.au/~bernardk/tutorials/360/photo/nodal.html to chyba wystarczy.

Browar
19-04-2008, 12:22
Dzieki za linka w taki sposob wczoraj juz ustawialem.
Z tego co wiem mozna to wyliczyc ciagnac linie od szerokosci sensora w strone objektywu i w punkcie przeciecia
powinien sie znajdowac ten punkt,tylko w ktorym miejscu body lezy sensor?

Tak deko wnikam ale podejrzewam ze nie tylko ja mam z tym problem a przeciez uzywa sie roznych szkiel i roznych ogniskowych.

shaolin
19-04-2008, 12:43
Dla kazdego obiektywu oczywiscie trzeba liczyc/szukac wlasnego punktu wezlowego. Ale to jest trudne tylko w teorii ;) znalezienie takiego punktu to 5sek roboty tak naprawde. Sposob podany w linku jest najprostszy, bo mozna go zrealizowac nawet pod woda ;)

Zauwazylem, ze im wieksza ogniskowa tym mniej dokladnym w poszukiwaniach mozna byc - przy 10mm [no u Ciebie przy 12 ;)] trzeba poswiecic wiecej uwagi i zrobic to najlepiej jak tylko sie da. Oczywiscie zalezy tez co robisz - czy 360x180 czy zwykla panoramke, ale raz wyliczony punkt nodalny szkla i zaznaczony np na podzialce glowicy i kleisz dobre panoramy do konca zycia.

Policz sobie w domu na roznych ogniskowych korzystajac ze sposobu slupkowego [moga byc baterie], pozaznaczaj i idz w teren - sprawdz czy wszystko sie zgadza. Jak tak to teraz trzeba tylko robic zdjecia i kleic panoramy ;) a jak nie to do poprawki.

Browar
19-04-2008, 12:59
I pwenie nawet jak sie czlek o 2 milimetry pomyli to i tak wyjdzie klase lepiej niz z lapy ;)

shaolin
19-04-2008, 13:11
Mniej wiecej tak to wyglada ;) a moze byc tylko lepiej ;) chociaz ja trzepie z reki i nie ma problemu, chyba ze robie 360x180st albo wieczorkiem to wtedy statyw... w kazdym razie - nie zrazaj sie jak za pierwszym razem nie uda sie znalezc nodal pointa, on na szczescie nie pojawia sie tylko przy pelni ksiezyca 13tego w piatek 5tego miesiaca ;)

Browar
19-04-2008, 13:33
Mniej wiecej tak to wyglada ;) a moze byc tylko lepiej ;) chociaz ja trzepie z reki i nie ma problemu, chyba ze robie 360x180st albo wieczorkiem to wtedy statyw... w kazdym razie - nie zrazaj sie jak za pierwszym razem nie uda sie znalezc nodal pointa, on na szczescie nie pojawia sie tylko przy pelni ksiezyca 13tego w piatek 5tego miesiaca ;)

O to w maju musze uwazac

shaolin
19-04-2008, 13:40
O to w maju musze uwazac

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak znajde jeszcze cos [bo mialem dobrego linka, tylko zgubilem] to Ci podrzuce [na temat szukania nodalpointow].

EDIT: Znalazlem:

http://www.outline.be/quicktime/tuto/TheGrid.pdf

To chyba wystarczy ;)

Browar
19-04-2008, 14:56
Stara kosc wziela sie do roboty i problem zosal opanowany ;)
Ciekawostka to to ze przy uzyciu D 300 + 24-70 szyna glowicy 303 plus ktora oddala kamere od osi statywu jest za krotka,
Przy 50 mm jest najlepiej (prawie lapie sie punkt nodalny) aczkolwiek nie jest idealnie, 24 mm (wysunieta mordka)nie jest zadowalajace.
Na szczescie mam T 12-24 a tu mozna ustawic idealnie.

Moj sposob na ustalenie NODALA wyglada tak Kamera na statywie ok metra przed kij od szczotki i synchronizowalem to na oddalony od kija o 3 metry kant sciany.Pozapisywalem ustawienia i pa wsiem ;)

shaolin
19-04-2008, 15:44
Czyli slupczano-bateryjny test dal rade ;) Jak szyna za krotka to trzeba zrobic nowa, dluzsza - czasami panoramki z takiego szkla jak 24-70 albo nawet dluzszego tez trzeba robic, a lepiej zeby nie bylo jajek przy sklejaniu ;) ale wazne, ze sobie poradziles ;)