Zobacz pełną wersję : Pierscienie posrednie, juz nic nie wiem
Witam moglby mnie ktos wprowadzic w temat pierscieni posrednich np Kenko Extension Tube.
Na forum pisze ze to do makrofotografii ale chyba na codzien jako wydluzenie tele mozna z tego korzystac i zda egzamin? Czy jednak trzeba do tego telekonwertera z soczewka?
Mysle o tym poniewaz ciezko mi tanim kosztem miec dluzsza stalke niz 85-tke
Trzeba telekonwertera z soczewką a właściwie soczewkami bo ich tam siedzi kilka.
jacoslavgth
18-04-2008, 20:51
pierscienie pośredniesłuądo skrócenia odlełości ostrzenia, wykorzystuje sie je do obiektówów aby zmienic skale odwzorowania, poprzez skrcenie odległosci ostrzenia a co za tym idzie zmniejszeniu odległosci od fotografowanego obiektu :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pier%C5%9Bcienie_po%C5%9Brednie
http://www.shutterfreaks.com/Tips/ExtensionTube.htm
W praktyce powoduje to, że obraz na błonie jest podobnych rozmiarów co obiekt fotografowany lub powiększony w stosunku do oryginału.
Własnie o to mi chodzi. Dlatego sie pytam bo jest to dla mnie niejasne. Mam rozumiec ze na bank wszycy uzywaja pierscieni tylko do makro? Jakie wady ma stosowanie ich zamiast telekonwerterów?
Telekonwerter - jak nazwa wskazuje zwiększa ogniskową i tak przy np. telekonwerterze 2x z Twojego 85 "robi się" 170 i jest teleobiektyw.
Pierścienie pośrednie - to makro czyli ... czytaj jak w poprzednich postach.
Pierścienie to makro - czyli robale :mrgreen:
Tele to tele - przybliży robala ale czy to jest makro - chyba nie.
Powiedzmy ze zrozumialem. Po prostu przy tele nie ma takiej skali odwzorowania i chyba ostrosci jaka jset potrzebna do makro.
Dzieki wszystkim za pomoc
..... Jakie wady ma stosowanie ich zamiast telekonwerterów?
Właściwie tylko jedną. Obiektyw z pierścieniem nie wyostrzy na nieskończoność. Maksymalna odległość ostrzenia się skraca, minimalna odległość ostrzenia też się skraca (to często jest zaletą) i tyle. Ostrość obrazu się nie pogorszy, jakość obrazu się nie pogorszy i właściwie wszystko działa normalnie, tyle że ma przesunięty "obszar ostrzenia".
Remoolus
01-05-2008, 07:19
Pierścienie do makro to...pierścienie do makro :) Nie wiem w jaki sposób chciałbyś ich użyć jako teleobiektywu. Do wydłużenia ogniskowej, czy jak kto woli do zwiększenia zooma służą telekonwertery. Pierścienie nie posiadają żadnej optyki. Zwiększają tylko dystans pomiędzy obiektywem a matrycą.