Zobacz pełną wersję : błysk na przednią lub tylną kurtynę
neverhood
18-04-2008, 15:15
witajcie, ostatnio widzialem zdjecie pary zrobione noca, powalilo mnie ze nie byli przeswietleni a i cale tlo bylo ladnie doswietlone. ktos mi powiedzial ze da sie to zrobic i ze jest to tzw. błysk na przednią lub tylną kurtynę.
mam sb800 i nikona D80, czy mozecie mi technicznie opisac jak robic takie zdjecia? czyli jak ustawic lampe lub ustawienia aparatu by zrobic takie zdjecia.
dziekuje.
Instrukcja obsl. do nikona , tam wszystko jest jak na dloni.
To czy na pierwszą czy na druga kurtynę jest widoczne w oddaniu ruchu. Przy statycznym zdjęciu nie ma to znaczenia. W aparatach analogowych była rózniaca wynikająca z właściwości klisz - po dużej dawce światła materiał "głuchł" trochę i miało znaczenia kiedy lampa błyśnie. Przy matrycach cyfrowych to zjawisko nie występuje (a ścislej nie znalazłem do tej pory informacji potwierdzającej to).
Lampa zawsze błyska na przednią, albo tylną kurtynę. Domyślenie na przednią. Ale nie ma to za wiele wspólnego z opisanym przez Ciebie przypadkiem (przynajmniej teoretycznie).
Aby nocą uzyskać zdjęcia z w miarę jasnym tłem należy: i tu jest kilka rozwiązań zależnych od stopnia zaawansowania.
1. Ustawić tryb nocny na kole trybów pracy i już (takie gwiazdki).
2. Ustawić lampę w trybie slow (przycisk lampy + kółeczko) Tryb A (przysłona o małej wartości) lub P.
3. Ustawić lampę w trybie REAR (jak wyżej), efekt podobny jak wyżej, czasem lepszy, zależy.
4. Ustawić tryb M i tak dobrać parametry naświetlenia, aby zarejestrować tło (i nie prześwietlić obiektu fotografowanego), oczywiście strzelać z włączoną lampą. Wystarczy zwykle naświetlić -2/3, -1 EV, ale to mocno zależy, czasami nawet -2 EV.
UWAGI:
1. Robiąc tego typu zdjęcia dobre efekty można uzyskać tylko ze statywu. Można wtedy silniej doświetlić tło, należy też pamiętać, że lampa wcale nie musi strzelać w wprost.
2. Zdjęcia z ręki tylko z wysokim ISO i stabilizacją, mniejsze doświetlenie tła, większa moc lampy.
Tyle w skrócie.
Ponieważ nie pokazałeś zdjęcia, które Ci się spodobało, trudno w tym miejscu powiedzić czy i na ile to ma coś wspólnego z opisanym przypadkiem. Może w tle za ta parą jechał samochód albo szedł facet z papierosem? Wóczas ma znaczenie na która kurtynę ma być wyzwolona lampa błyskowa.
Albert44
18-04-2008, 17:03
Czytaj i ucz się ... :) http://foto.jasiu.pl/index.html
neverhood
19-04-2008, 20:51
Ponieważ nie pokazałeś zdjęcia, które Ci się spodobało, trudno w tym miejscu powiedzić czy i na ile to ma coś wspólnego z opisanym przypadkiem. Może w tle za ta parą jechał samochód albo szedł facet z papierosem? Wóczas ma znaczenie na która kurtynę ma być wyzwolona lampa błyskowa.
nie moge odnalezc tego zdjecia ale opisze je.
byly dwa swiatla widoczne w kadrze, ale najpierw o parze. na srodku byla fontanna (nie oswietlona i nie podswietlana) oni kucali przy niej z praej strony lekko wysunieci do przodu. w prawej czesci zdjecia prawie przy samej krawedzi na ich wysokosci byla latarnia jak z 19 wieku z tym ze zamiast plomienia byla zarowka swiecoca zoltym slabym swiatlem. z lewej strony dalego z tylu od nich (na oko ok 100 metrow) byl maly budyneczek, gdzie swiecily ze cztery okna a z 8 bylo zgaszonych, to taki jakby parterowy dworek. od fotografa do nich bylo jakies 10 m. no i powalilo mnie to ze i ten domek i wszystko co bylo za nimi czyli drzewa i ladnie skoszona trawa (oni byli jakby na podjezdzie do tego dworku) i oni byli ladnie oswietleni
A może to była podwójna ekspozycja?
Kraftsman
19-04-2008, 22:10
nie moge odnalezc tego zdjecia ale opisze je.
byly dwa swiatla widoczne w kadrze, ale najpierw o parze. na srodku byla fontanna (nie oswietlona i nie podswietlana) oni kucali przy niej z praej strony lekko wysunieci do przodu. w prawej czesci zdjecia prawie przy samej krawedzi na ich wysokosci byla latarnia jak z 19 wieku z tym ze zamiast plomienia byla zarowka swiecoca zoltym slabym swiatlem. z lewej strony dalego z tylu od nich (na oko ok 100 metrow) byl maly budyneczek, gdzie swiecily ze cztery okna a z 8 bylo zgaszonych, to taki jakby parterowy dworek. od fotografa do nich bylo jakies 10 m. no i powalilo mnie to ze i ten domek i wszystko co bylo za nimi czyli drzewa i ladnie skoszona trawa (oni byli jakby na podjezdzie do tego dworku) i oni byli ladnie oswietleni
Może ten link będzie odrobinę bardziej precyzyjny: http://foto.jasiu.pl/03.html
Zdaje się chodzi o tę technikę.
bez obrazy, ale po co Ci tak dobra lampa jak sb800 skoro nie potrafisz jej wykrzystać?!
puchbeary
20-04-2008, 14:12
bez obrazy, ale po co Ci tak dobra lampa jak sb800 skoro nie potrafisz jej wykrzystać?!
pewnie po to żeby się uczyć ją wykorzystywać a nie tylko czytać o jej możliwościach. Kurcze, jak ja zazdroszczę ludziom którzy wiedzę o wszystkim wyssali z mlekiem matki - ja biedny człek muszę się uczyć wszystkiego teraz :( .
tyle, że gdyby pofatygował się i przeczytał instrukcję to nie musiałby zadawać tak błachych pytań.
aby umieć wykorzystać możliwości jakiegoś sprzętu najpierw trzeba go poznać w teorii...
puchbeary
20-04-2008, 19:53
Wybacz, nie chcę bić piany ale trudno mi się z tobą zgodzić. Żadna teoria nie da Ci tego co nauka w praktyce. Powiedz mi emet_b (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=10668) czy ty serio nigdy nie zapytałeś o nic co mogłeś znaleźć w instrukcji po którą nie sięgnąłeś? Nigdy nie poszedłeś na skróty ? Tak z ręką na sercu ?
z sb800 nie:D była to moja pierwsza lampa w życiu i wiedziałem, że trzeba się dobrze przygotować. Przed nabyciem czytałem WSZYSTKIE wątki o sabinie + pożyczyłem instrukcję od kolegi i pochłaniałem teorię. Gdy przyszła lampa sprawdziłem w praktyce swoje domysły z okresu lektury instrukcji i kropka.
Ale pewnie kiedyś ogólnie mi się zdarzyło, albo zdarzy jak się zestarzeję i nie będzie mi się chciało szukać instrukcji;)
Nie chcę atakować autora wątku, namawiam tylko do myślenie bo się ponoć serwer zapycha:twisted:
uczy sie.
neverhood
21-04-2008, 18:57
Może ten link będzie odrobinę bardziej precyzyjny: http://foto.jasiu.pl/03.html
Zdaje się chodzi o tę technikę.
tak wlasnie o ta technike mi chodzi.
neverhood
21-04-2008, 18:59
tyle, że gdyby pofatygował się i przeczytał instrukcję to nie musiałby zadawać tak błachych pytań.
aby umieć wykorzystać możliwości jakiegoś sprzętu najpierw trzeba go poznać w teorii...
a moze kupilme lampe sb800 od kogos A TEN KTOS NIE MIAL INSTRUKCJI BO ZGUBIL!!!. poza tym mysle ze forum jest m.in. po to by pytac tych, ktorzy maja wiedze i dowiadywac sie, chyba ze jest inaczej.
neverhood
21-04-2008, 19:04
Nie chcę atakować autora wątku, namawiam tylko do myślenie bo się ponoć serwer zapycha:twisted:
i a propos nie czuje sie atakowany, tylko (tu troche zlosliwie) skoro tak zapobiegliwie, albo raczej patrzac w przyszlosc pomyslales o tym by przeczytac instrukcje to pomyslalbys ze moze ktos nie ma mozliwosci i nie ma znajomych ktorzy maja. wiem ze teraz mozna wszystko sciagnac z netu, ale tak sie sklada ze tym razem ja o tym nie pomyslalem.
no coz, nie szukam skrotow, ale czasami jest tez tak, ze w instrukcji jest jezyk bardzo techniczny, a jak ktos wytlumaczy, kto juz to przerobil to napisze krok po kroku i jeszcze podpowie co i jak lepiej, by wyeliminowac bledy.
Bez obrazy ale daj spokój chłopakowi, dodam tylko że dzisiaj zamówiłem też SB-800 i również nie mam pojęcia o niej :) ale od czegoś trzeba zacząć ;) Pozdrawiam
no przecież już się nie czepiam ;D
Witam !!
Ja z kolei mam taki problem, że jak ustawię w body (D70) błysk na drugą kurtynę to moja SB błyska przy otwieraniu i przy zamykaniu migawki, i nie wiem co zrobić żeby błyskała tylko przy zamykaniu.
Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem?
schwepes
24-04-2008, 23:35
To ja też mam pytanie. Lampa zdecydowanie niesystemowa ;-) tzn. Canon 540EZ. Przy ustawieniu w lampie błysku na tylną kurtynę, ona i tak błyska na przednią. Czy jest to wada mojego konkretnego egzemplarza lampy, czy może wina niesystemowej lampy, która nie współpracuje w tym trybie z body Nikona
Witam !!
Ja z kolei mam taki problem, że jak ustawię w body (D70) błysk na drugą kurtynę to moja SB błyska przy otwieraniu i przy zamykaniu migawki, i nie wiem co zrobić żeby błyskała tylko przy zamykaniu.
Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem?
A jak to stwierdziłeś?
Hmm.. wydaje mi się że powinieneś spróbować ustawić tryb na drugą kurtynę w body aparatu a nie w lampie a przynajmniej tak mi się wydaje gdyż to aparat daje impuls lampie na sanki i wtedy nie powinno mieć znaczenia czy to lampa systemowa (najwyżej nie działają zaawansowane tryby np. iTTL, wypełnienie itd)
A jak to stwierdziłeś?
po prostu lampa dwa razy błyska , na początku i na końcu, co można łatwo sprawdzić na dłuższych czasach
po prostu lampa dwa razy błyska , na początku i na końcu, co można łatwo sprawdzić na dłuższych czasach
A o przedbłyskach pomiarowych słyszał/czytał...?
A o przedbłyskach pomiarowych słyszał/czytał...?
Taa.. coś tam słyszał i mniej czytał i chyba kolega ma rację , tylko zastanawia mnie trochę to że przy tych samych parametrach (tryb manual, ten sam czas i przysłona) przy ustawieniu na przednią kurtynę nie ma już przedbłysku pomiarowego, który przecież jest robiony przed owtarciem migawki i nie powinno mieć znaczenia na którą kurtynę jest ustawiony błysk właściwy- czyli tak czy siak powinny być dwa błyski- chyba że żle rozumuję (i to jet bardzo prawdopodobne...)
Tak naprawdę przedbłysków może być i kilkanaście, tylko nie sposób tego zobaczyć. Jeśli naświetlenie jest jednakowo poprawne przy obu ustawieniach, to przejdź nad tym do porządku dziennego/nocnego i rób spokojnie zdjęcia.
Tak naprawdę przedbłysków może być i kilkanaście, tylko nie sposób tego zobaczyć. Jeśli naświetlenie jest jednakowo poprawne przy obu ustawieniach, to przejdź nad tym do porządku dziennego/nocnego i rób spokojnie zdjęcia.
Tak sprawdzałem, naświetlenie jest identyczne przy obu ustawieniach tak radzisz dam sobie z tym spokój będę focił , dzięki i pozdrawiam :-D
... przy ustawieniu na przednią kurtynę nie ma już przedbłysku pomiarowego, który przecież jest robiony przed owtarciem migawki
myślisz, że twoje oko rozróżni błyski sąsiadujące ze soba o setne częsci sekundy?
te przedbłyski (przy foceniu na pierwszą lamelkę) się zlewają dla ciebie z błyskiem głównym. Gdy czas jest długi, a ustawienie jest na drugą lamelkę to rozróżnisz kilka błysków, bo są bardziej rozsunięte w czasie.
To ja też mam pytanie. Lampa zdecydowanie niesystemowa ;-) tzn. Canon 540EZ. Przy ustawieniu w lampie błysku na tylną kurtynę, ona i tak błyska na przednią. Czy jest to wada mojego konkretnego egzemplarza lampy, czy może wina niesystemowej lampy, która nie współpracuje w tym trybie z body Nikona
oczywiście to kwestia innego systemu. To nie jedyna strata wynikła z niesystemowej lamy, ale nie pytaj co jeszcze - bo to jest różnie. Zoom ci chodzi? TTL działa? ISO i przysłona są czytane?
schwepes
25-04-2008, 18:36
Hmm.. wydaje mi się że powinieneś spróbować ustawić tryb na drugą kurtynę w body aparatu a nie w lampie
Ustawiałem też rear sync w body, tylko cały czas miałem włączony TTL i odpalało lampę na początku ;). Po ustawieniu pełnego manuala i rear sync, wszystko gra jak trzeba. Dzięki.