PDA

Zobacz pełną wersję : błysk na przednią lub tylną kurtynę

neverhood
18-04-2008, 15:15
witajcie, ostatnio widzialem zdjecie pary zrobione noca, powalilo mnie ze nie byli przeswietleni a i cale tlo bylo ladnie doswietlone. ktos mi powiedzial ze da sie to zrobic i ze jest to tzw. błysk na przednią lub tylną kurtynę.

mam sb800 i nikona D80, czy mozecie mi technicznie opisac jak robic takie zdjecia? czyli jak ustawic lampe lub ustawienia aparatu by zrobic takie zdjecia.

dziekuje.

vASQ
18-04-2008, 15:19
Instrukcja obsl. do nikona , tam wszystko jest jak na dloni.

irekka
18-04-2008, 15:38
To czy na pierwszą czy na druga kurtynę jest widoczne w oddaniu ruchu. Przy statycznym zdjęciu nie ma to znaczenia. W aparatach analogowych była rózniaca wynikająca z właściwości klisz - po dużej dawce światła materiał "głuchł" trochę i miało znaczenia kiedy lampa błyśnie. Przy matrycach cyfrowych to zjawisko nie występuje (a ścislej nie znalazłem do tej pory informacji potwierdzającej to).

piotr w
18-04-2008, 15:49
Lampa zawsze błyska na przednią, albo tylną kurtynę. Domyślenie na przednią. Ale nie ma to za wiele wspólnego z opisanym przez Ciebie przypadkiem (przynajmniej teoretycznie).
Aby nocą uzyskać zdjęcia z w miarę jasnym tłem należy: i tu jest kilka rozwiązań zależnych od stopnia zaawansowania.
1. Ustawić tryb nocny na kole trybów pracy i już (takie gwiazdki).
2. Ustawić lampę w trybie slow (przycisk lampy + kółeczko) Tryb A (przysłona o małej wartości) lub P.
3. Ustawić lampę w trybie REAR (jak wyżej), efekt podobny jak wyżej, czasem lepszy, zależy.
4. Ustawić tryb M i tak dobrać parametry naświetlenia, aby zarejestrować tło (i nie prześwietlić obiektu fotografowanego), oczywiście strzelać z włączoną lampą. Wystarczy zwykle naświetlić -2/3, -1 EV, ale to mocno zależy, czasami nawet -2 EV.

UWAGI:
1. Robiąc tego typu zdjęcia dobre efekty można uzyskać tylko ze statywu. Można wtedy silniej doświetlić tło, należy też pamiętać, że lampa wcale nie musi strzelać w wprost.
2. Zdjęcia z ręki tylko z wysokim ISO i stabilizacją, mniejsze doświetlenie tła, większa moc lampy.

Tyle w skrócie.

irekka
18-04-2008, 16:30
Ponieważ nie pokazałeś zdjęcia, które Ci się spodobało, trudno w tym miejscu powiedzić czy i na ile to ma coś wspólnego z opisanym przypadkiem. Może w tle za ta parą jechał samochód albo szedł facet z papierosem? Wóczas ma znaczenie na która kurtynę ma być wyzwolona lampa błyskowa.

Albert44
18-04-2008, 17:03
Czytaj i ucz się ... :) http://foto.jasiu.pl/index.html

neverhood
19-04-2008, 20:51
Ponieważ nie pokazałeś zdjęcia, które Ci się spodobało, trudno w tym miejscu powiedzić czy i na ile to ma coś wspólnego z opisanym przypadkiem. Może w tle za ta parą jechał samochód albo szedł facet z papierosem? Wóczas ma znaczenie na która kurtynę ma być wyzwolona lampa błyskowa.

nie moge odnalezc tego zdjecia ale opisze je.
byly dwa swiatla widoczne w kadrze, ale najpierw o parze. na srodku byla fontanna (nie oswietlona i nie podswietlana) oni kucali przy niej z praej strony lekko wysunieci do przodu. w prawej czesci zdjecia prawie przy samej krawedzi na ich wysokosci byla latarnia jak z 19 wieku z tym ze zamiast plomienia byla zarowka swiecoca zoltym slabym swiatlem. z lewej strony dalego z tylu od nich (na oko ok 100 metrow) byl maly budyneczek, gdzie swiecily ze cztery okna a z 8 bylo zgaszonych, to taki jakby parterowy dworek. od fotografa do nich bylo jakies 10 m. no i powalilo mnie to ze i ten domek i wszystko co bylo za nimi czyli drzewa i ladnie skoszona trawa (oni byli jakby na podjezdzie do tego dworku) i oni byli ladnie oswietleni

graf
19-04-2008, 21:14
A może to była podwójna ekspozycja?

Kraftsman
19-04-2008, 22:10
nie moge odnalezc tego zdjecia ale opisze je.
byly dwa swiatla widoczne w kadrze, ale najpierw o parze. na srodku byla fontanna (nie oswietlona i nie podswietlana) oni kucali przy niej z praej strony lekko wysunieci do przodu. w prawej czesci zdjecia prawie przy samej krawedzi na ich wysokosci byla latarnia jak z 19 wieku z tym ze zamiast plomienia byla zarowka swiecoca zoltym slabym swiatlem. z lewej strony dalego z tylu od nich (na oko ok 100 metrow) byl maly budyneczek, gdzie swiecily ze cztery okna a z 8 bylo zgaszonych, to taki jakby parterowy dworek. od fotografa do nich bylo jakies 10 m. no i powalilo mnie to ze i ten domek i wszystko co bylo za nimi czyli drzewa i ladnie skoszona trawa (oni byli jakby na podjezdzie do tego dworku) i oni byli ladnie oswietleni

Może ten link będzie odrobinę bardziej precyzyjny: http://foto.jasiu.pl/03.html

Zdaje się chodzi o tę technikę.

emet_b
20-04-2008, 12:28
bez obrazy, ale po co Ci tak dobra lampa jak sb800 skoro nie potrafisz jej wykrzystać?!

puchbeary
20-04-2008, 14:12
bez obrazy, ale po co Ci tak dobra lampa jak sb800 skoro nie potrafisz jej wykrzystać?!
pewnie po to żeby się uczyć ją wykorzystywać a nie tylko czytać o jej możliwościach. Kurcze, jak ja zazdroszczę ludziom którzy wiedzę o wszystkim wyssali z mlekiem matki - ja biedny człek muszę się uczyć wszystkiego teraz :( .

emet_b
20-04-2008, 19:31
tyle, że gdyby pofatygował się i przeczytał instrukcję to nie musiałby zadawać tak błachych pytań.
aby umieć wykorzystać możliwości jakiegoś sprzętu najpierw trzeba go poznać w teorii...

puchbeary
20-04-2008, 19:53
Wybacz, nie chcę bić piany ale trudno mi się z tobą zgodzić. Żadna teoria nie da Ci tego co nauka w praktyce. Powiedz mi emet_b (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=10668) czy ty serio nigdy nie zapytałeś o nic co mogłeś znaleźć w instrukcji po którą nie sięgnąłeś? Nigdy nie poszedłeś na skróty ? Tak z ręką na sercu ?

emet_b
20-04-2008, 20:14
z sb800 nie:D była to moja pierwsza lampa w życiu i wiedziałem, że trzeba się dobrze przygotować. Przed nabyciem czytałem WSZYSTKIE wątki o sabinie + pożyczyłem instrukcję od kolegi i pochłaniałem teorię. Gdy przyszła lampa sprawdziłem w praktyce swoje domysły z okresu lektury instrukcji i kropka.

Ale pewnie kiedyś ogólnie mi się zdarzyło, albo zdarzy jak się zestarzeję i nie będzie mi się chciało szukać instrukcji;)

Nie chcę atakować autora wątku, namawiam tylko do myślenie bo się ponoć serwer zapycha:twisted:

dusker
21-04-2008, 00:23

uczy sie.

neverhood
21-04-2008, 18:57
Może ten link będzie odrobinę bardziej precyzyjny: http://foto.jasiu.pl/03.html

Zdaje się chodzi o tę technikę.

tak wlasnie o ta technike mi chodzi.

neverhood
21-04-2008, 18:59
tyle, że gdyby pofatygował się i przeczytał instrukcję to nie musiałby zadawać tak błachych pytań.
aby umieć wykorzystać możliwości jakiegoś sprzętu najpierw trzeba go poznać w teorii...

a moze kupilme lampe sb800 od kogos A TEN KTOS NIE MIAL INSTRUKCJI BO ZGUBIL!!!. poza tym mysle ze forum jest m.in. po to by pytac tych, ktorzy maja wiedze i dowiadywac sie, chyba ze jest inaczej.

neverhood
21-04-2008, 19:04
Nie chcę atakować autora wątku, namawiam tylko do myślenie bo się ponoć serwer zapycha:twisted:

i a propos nie czuje sie atakowany, tylko (tu troche zlosliwie) skoro tak zapobiegliwie, albo raczej patrzac w przyszlosc pomyslales o tym by przeczytac instrukcje to pomyslalbys ze moze ktos nie ma mozliwosci i nie ma znajomych ktorzy maja. wiem ze teraz mozna wszystko sciagnac z netu, ale tak sie sklada ze tym razem ja o tym nie pomyslalem.

no coz, nie szukam skrotow, ale czasami jest tez tak, ze w instrukcji jest jezyk bardzo techniczny, a jak ktos wytlumaczy, kto juz to przerobil to napisze krok po kroku i jeszcze podpowie co i jak lepiej, by wyeliminowac bledy.

venom07
22-04-2008, 12:09

Bez obrazy ale daj spokój chłopakowi, dodam tylko że dzisiaj zamówiłem też SB-800 i również nie mam pojęcia o niej :) ale od czegoś trzeba zacząć ;) Pozdrawiam

emet_b
22-04-2008, 12:22
no przecież już się nie czepiam ;D

cayo
24-04-2008, 22:13
Witam !!
Ja z kolei mam taki problem, że jak ustawię w body (D70) błysk na drugą kurtynę to moja SB błyska przy otwieraniu i przy zamykaniu migawki, i nie wiem co zrobić żeby błyskała tylko przy zamykaniu.
Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem?

schwepes
24-04-2008, 23:35
To ja też mam pytanie. Lampa zdecydowanie niesystemowa ;-) tzn. Canon 540EZ. Przy ustawieniu w lampie błysku na tylną kurtynę, ona i tak błyska na przednią. Czy jest to wada mojego konkretnego egzemplarza lampy, czy może wina niesystemowej lampy, która nie współpracuje w tym trybie z body Nikona

ekonet
24-04-2008, 23:44
Witam !!
Ja z kolei mam taki problem, że jak ustawię w body (D70) błysk na drugą kurtynę to moja SB błyska przy otwieraniu i przy zamykaniu migawki, i nie wiem co zrobić żeby błyskała tylko przy zamykaniu.
Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem?
A jak to stwierdziłeś?

cayo
24-04-2008, 23:46
Hmm.. wydaje mi się że powinieneś spróbować ustawić tryb na drugą kurtynę w body aparatu a nie w lampie a przynajmniej tak mi się wydaje gdyż to aparat daje impuls lampie na sanki i wtedy nie powinno mieć znaczenia czy to lampa systemowa (najwyżej nie działają zaawansowane tryby np. iTTL, wypełnienie itd)

cayo
24-04-2008, 23:58
A jak to stwierdziłeś?

po prostu lampa dwa razy błyska , na początku i na końcu, co można łatwo sprawdzić na dłuższych czasach

ekonet
25-04-2008, 00:03
po prostu lampa dwa razy błyska , na początku i na końcu, co można łatwo sprawdzić na dłuższych czasach
A o przedbłyskach pomiarowych słyszał/czytał...?

cayo
25-04-2008, 00:23
A o przedbłyskach pomiarowych słyszał/czytał...?

Taa.. coś tam słyszał i mniej czytał i chyba kolega ma rację , tylko zastanawia mnie trochę to że przy tych samych parametrach (tryb manual, ten sam czas i przysłona) przy ustawieniu na przednią kurtynę nie ma już przedbłysku pomiarowego, który przecież jest robiony przed owtarciem migawki i nie powinno mieć znaczenia na którą kurtynę jest ustawiony błysk właściwy- czyli tak czy siak powinny być dwa błyski- chyba że żle rozumuję (i to jet bardzo prawdopodobne...)

ekonet
25-04-2008, 00:30
Tak naprawdę przedbłysków może być i kilkanaście, tylko nie sposób tego zobaczyć. Jeśli naświetlenie jest jednakowo poprawne przy obu ustawieniach, to przejdź nad tym do porządku dziennego/nocnego i rób spokojnie zdjęcia.

cayo
25-04-2008, 00:36
Tak naprawdę przedbłysków może być i kilkanaście, tylko nie sposób tego zobaczyć. Jeśli naświetlenie jest jednakowo poprawne przy obu ustawieniach, to przejdź nad tym do porządku dziennego/nocnego i rób spokojnie zdjęcia.

Tak sprawdzałem, naświetlenie jest identyczne przy obu ustawieniach tak radzisz dam sobie z tym spokój będę focił , dzięki i pozdrawiam :-D

Jacek_Z
25-04-2008, 12:34
... przy ustawieniu na przednią kurtynę nie ma już przedbłysku pomiarowego, który przecież jest robiony przed owtarciem migawki
myślisz, że twoje oko rozróżni błyski sąsiadujące ze soba o setne częsci sekundy?
te przedbłyski (przy foceniu na pierwszą lamelkę) się zlewają dla ciebie z błyskiem głównym. Gdy czas jest długi, a ustawienie jest na drugą lamelkę to rozróżnisz kilka błysków, bo są bardziej rozsunięte w czasie.

To ja też mam pytanie. Lampa zdecydowanie niesystemowa ;-) tzn. Canon 540EZ. Przy ustawieniu w lampie błysku na tylną kurtynę, ona i tak błyska na przednią. Czy jest to wada mojego konkretnego egzemplarza lampy, czy może wina niesystemowej lampy, która nie współpracuje w tym trybie z body Nikona
oczywiście to kwestia innego systemu. To nie jedyna strata wynikła z niesystemowej lamy, ale nie pytaj co jeszcze - bo to jest różnie. Zoom ci chodzi? TTL działa? ISO i przysłona są czytane?

schwepes
25-04-2008, 18:36
Hmm.. wydaje mi się że powinieneś spróbować ustawić tryb na drugą kurtynę w body aparatu a nie w lampie
Ustawiałem też rear sync w body, tylko cały czas miałem włączony TTL i odpalało lampę na początku ;). Po ustawieniu pełnego manuala i rear sync, wszystko gra jak trzeba. Dzięki.