Zobacz pełną wersję : pierwsza lustrzanka
Przymierzam sie do kupienia lustrzanki. Co sądzicie o zestawie: nikon D80, nikkor 18-70mm, nikkor 50mm i lampa SB600??
jak najbardziej na tak
ale lepiej gdybyc napisala co bedziesz fotografowala
wtedy mozna by lepiej dobrac sprzet
rozumiem że to będzie pierwsza Twoja własna lustrzanka, moim zdaniem wybór włąściwy, ten obiektyw pozwoli na zorientowanie się co i jak chcesz fotografować, na jakich ogniskowych, powodzenia
bardzo trafny wybór..na początek nic dodać nic ująć..
a potem już sama dojdziesz czy coś jeszcze potrzebne i co.
przyznaj się, czytałaś wcześniej forum? :)
To się bardzo chwali:mrgreen:
Strzał w "10" Doskonały balans zestawu pod względem jego możliwości do ceny. Jeżeli interesuje Cię fotografowanie imprez i ciemnych pomieszczeń zamieniłbym tylko Nikkora 50mm na Sigmę 30mm f/1.4 Jeżeli skłaniasz się bardziej ku portretowi, zostawiłbym wszystko tak jak jest. Widać, że poczytałaś sporo przed wyborem tego zestawu :) Gratulacje!
Mam podobny zestaw. Polecam na początek, choć już myślę nad lekkimi zmianami.
cypherdid
18-04-2008, 13:21
Przymierzam sie do kupienia lustrzanki. Co sądzicie o zestawie: nikon D80, nikkor 18-70mm, nikkor 50mm i lampa SB600??
bardzo dobry wybor...później tylko 70-300 VR blabla i bardzo sympatyczny zestaw
Ja pozwolę się z kolegami trochę nie zgodzić, (ale to tylko dlatego że mój rozwój fotograficzny jest na niskim poziomie) a mianowicie chodzi mi o to że właśnie przeszedłem przez 18-70 i 50/1,8 i o ile obiektyw kitowy ma fajny zakres, to już jego światło i dystorsja na szerokim tak fajne nie są, pięćdziesiątka choć ma fajne światło to zakres ten jakoś mi nie podchodzi, IMHO do portretu przykrótko a do innych rzeczy za wąsko, 50/1,8 jest chyba najczęściej kupowanym i sprzedawanym szkiełkiem wśród użytkowników systemu. Jest taki wątek kto jakie szkiełko sprzedał warto poczytać.
Ja z własnego doświadczenia zamiast tych dwóch szkiełek proponuję tamrona 17-50/2,8.
A ja bym poczekał na odpowiedź autorki :mrgreen:
Ale zgodzę się, że zamiast tych dwóch T17-50/2.8
Bardzo fajny zestaw, jak najbardziej na tak.
Ewentualnie zamiast dwóch obiektywów możesz dołożyć trochę kasy i kupić D80 w zestawie z 18-200, ale to zależy od tego, co zamierzasz focić. Światło ma podobne jak 18-70 (czyt. jest ciemny), ale zakres dużo większy. Na początek może być dobry, do sprawdzenia czego właściwie potrzebujesz.
Jeżeli już wiesz, że będziesz walczyć z trudnym oświetleniem, to polecam wspomnianego wyżej Tamrona zamiast 18-70. O ile trafisz dobrą sztukę, to z pewnością nie będzie to chybiony wybór.
Co do 50, osobiście raczej nie znajduję zastosowania dla tego obiektywu, ale może Twoje potrzeby są inne :)
Są ludzie, którzy mając to szkło podpinają je raz na ruski rok, inni nie zdejmują go w ogóle.
Ja pozwolę się z kolegami trochę nie zgodzić, (ale to tylko dlatego że mój rozwój fotograficzny jest na niskim poziomie) a mianowicie chodzi mi o to że właśnie przeszedłem przez 18-70 i 50/1,8 i o ile obiektyw kitowy ma fajny zakres, to już jego światło i dystorsja na szerokim tak fajne nie są, pięćdziesiątka choć ma fajne światło to zakres ten jakoś mi nie podchodzi, IMHO do portretu przykrótko a do innych rzeczy za wąsko, 50/1,8 jest chyba najczęściej kupowanym i sprzedawanym szkiełkiem wśród użytkowników systemu. Jest taki wątek kto jakie szkiełko sprzedał warto poczytać.
Ja z własnego doświadczenia zamiast tych dwóch szkiełek proponuję tamrona 17-50/2,8.
przecież wyraźnie napisane było że NA POCZĄTEK. Ty już przeszedłeś przez 18-70 i 50 i masz już to "własne doświadczenie" o którym piszesz.
T17-50 to bardzo dobre szkiełko jednak niejako na dalszy etap, dla trochę już świadomego fotografa. Warto trochę porobić tanim kitem, żeby samemu się przekonać jakie zakresy nam potrzebne. A są i tacy co do dziś robią 18-70 i są bardzo zadowoleni.
I jednak jest różnica w cenie.
Uważam że warto przejść "własną drogę" i zacząć "od początku". A może o doświadczeniach z 50 pójdzie w "stałki" i będzie to zestaw S30/1.4 lub N35/2, 85/1.8 N60/2.8, a może N105VR?
A może okaże się że przyda się coś dłuższego? A może 18-200? A może szerszego. np Sigmę 10-20?
Decyzję warto podjąć samodzielnie i na podstawie własnych doświadczeń..więc po co się od razy pakować w coś droższego co jest dobre, ale nie zawsze i nie dla każdego.
A 18-70 nie jest takie złe, jak wielu początkujących sądzi. 50/1.8 zaś warto mieć nawet jak się później sprzeda, choćby po to, żeby zrozumieć na czym polega jasna i ostra stałka i tanim kosztem zobaczyć czy nam to pasuje czy nie..
Zbigniew
18-04-2008, 14:18
Zaczynałem z Nikonem od identycznego zestawu i jest on idealnie zbalansowany pod względem możliwości, jakości (zdjęć) i ceny. Na początek jest bardzo dobry, a tak naprawdę posłużyć może nawet dłużej niż na początek. Stanowi bardzo dobrą bazę do rozwijania systemu w przyszłości.
m_a_j_k_e_l
18-04-2008, 14:43
Bardzo dobry zestaw!
I tak jak kolega wyżej mówi, nie tylko jest on dobry na początek jak i można z niego wiele wycisnąć:)
Świetny zestaw do rozwijania, po czasie stwierdzisz czy czegoś brakuje np: światła, ostrości... Jeśli zaczniesz od d3, 24-70, 70-200 to chyba nie będzie nic brakować a wręcz bedziesz się gubić :)
Polecam polecam polecam ten zestaw:mrgreen:
Ostatnio jak robiłem 400 zdjęć, to tylko 5 było z 18-135, a cała reszta to 50/1.8. Teraz praktycznie używam tylko tej 50tki. To, jakie mam plany rozbudowy i zamiany to już inna sprawa. 50tką da sie zrobić portret całego modelu. Bardzo miło się jej używa do półportretu (choć już lekko przerysowuje). Jest też przydatna na koncerty.
wg. mnie idealny zestaw jeśli chodzi o stosunek ceny do możliwości, którym można fotografować bardzo długo i ze świetnymi efektami
można docenić AFs nikkora no i brak problemów BF/FF jakie często występują u firm trzecich
filip04254
18-04-2008, 15:13
Nikon D-80 to jak dla mnie idelany aparacik. Ja osobiście mam D-40 ale nie polecam. To był błąd że go kupiłem, ale cóż ... za błędy się płaci. Jeśli chodzi o szkła do tego aparaciku to niewile ci powiem bo to zależy od tego co sama będziesz fotografować ... D-80 jak najbardziej na +++
zestaw dobry... nawet na ślub można z tym iść ;)
Sztolcman
18-04-2008, 15:59
A może tak D200 zamiast D80? Widzę, że jesteś z Krakowa. W Saturnie D200 nówka jest za 2990zł. Niewielka różnica cenowa między nim a D80 (jakieś 700zł), a masz aparat z wyższej półki.
Bardzo dobry zestaw. Jeżeli lubisz coś przyjemniej leżącego w dłoni, to D200 za minimalnie większe pieniądze - jakośc obrazowania jednak ta sama.
Potem grip MB-D80. A potem jakiś szeeeeroki zoomik.
velaskez
18-04-2008, 17:27
a może zamiast SB-600 to SB-800, choć na początek sześsetka:) powinna wystarczyć
Nie sądzę, że SB-600 jest tylko na początek. Do wielu zastosowań wystarcza bez problemów, a 500zł to już połowa ciekawej stałki (35, 50, 85).
SB-600 spokojnie wystarczy tym bardziej że lampa D80 może działać jako sterownik CLS.
SB-600 z D80 wystarczy. Lepiej dołożyć do jakiegoś szkła lub drugiej SB-600.
Ale zgodzę się, że zamiast tych dwóch T17-50/2.8
A ja bym pozostał przy 18-70 + 50 mimo wszystko :)
A 18-70 naprawdę może miło zaskoczyć. Gdyby tam tylko było te stałe światełko 2.8 to byłby dla mnie cud szkiełkiem.
Zestaw jak najbardziej ok!
zestaw dobry... nawet na ślub można z tym iść ;)
Ja właśnie pierwszy takim zestawem robiłem. No może tylko zamiast D80 było 2xD70s...
Po prostu w tej cenie nie ma nic specjalnie lepszego :)
Wielkie dzięki za tak liczne uwagi :) Forum czytam regularnie już od dłuższego czasu , ale ten zestaw pomógł mi „poskładać” kuzyn, który dłużej siedzi w tym temacie :D
Polecał mi tez, właśnie, tamrona 17-50 f2.8 ale jakoś bardziej skłaniam się ku N. 50 i 18-70mm.
W każdym razie po przeczytaniu waszych odpowiedzi nie mam już żadnych obaw przed zakupem tego zestawu ;) To będzie moja pierwsza lustrzanka, będę się dopiero uczyła i poznawała co tak na prawdę chce fotografować. Jak na razie to całe dnie mogę spędzać i oglądać portrety oraz ludzie- moda/glamour, ale co będzie mnie tak naprawdę fascynowało kiedy dostane aparat do reki nie jestem w stanie stwierdzić, dlatego nie chce się na nic zamykać :) Potrzebuje aparatu który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jeżeli macie jeszcze jakies uwagi to piszcie :)
A 18-70 naprawdę może miło zaskoczyć. Gdyby tam tylko było te stałe światełko 2.8 to byłby dla mnie cud szkiełkiem.
Tak jak kolega mpwt, 18-70 to naparwde nie jest zle szklo, wiadomo ze nie ma 2.8 i nic tego nie zastapi ale daje rade
vaporetto
01-05-2008, 12:19
możesz dołożyć trochę kasy i kupić D80 w zestawie z 18-200. Światło ma podobne jak 18-70 (czyt. jest ciemny), ale zakres dużo większy. Na początek może być dobry, do sprawdzenia czego właściwie potrzebujesz.
Witam,
lustrzanka to moje marzenie, które ma szansę w niedługim czasie się zmaterializować. z zainteresowaniem przeglądam forum i czytam Wasze opinie. początkowo chciałam kupić D80 ze szkłem Sigmy 18-200 z powodu dużego zakresu - kocham góry i fotografuję głównie widoki, czasem również budynki i mosty, zdarza mi się używać aparatu na imprezach w ciasnych pomieszczeniach, ale wtedy nie zależy mi na oszołamiającej jakości.
niestety im więcej czytam mam więcej wątpliwość, PaRaGaS poleca 18-200 przypuszczalnie Nikona, który jest 2x droższy. czy to znaczy, że ze szkła Sigmy będę niezadowolona?
wszyscy chwalicie wybór Oliwii - Nikon 18-70, czy do poznawania sztuki fotografii nie będzie dla mnie jednak lepsze szkło o większym zakresie kąta?
z góry dziękuję za pozytywną krytykę ;-)
pozdrawiam
Do poznawania wystarczy N50/1.8
Najpierw odpowiedz sobie na pytanie "co mnie interesuje". 18-200 to szkło uniwersalne, oznacza to m.in. gorszą jakość optyczną od braci z mniejszą krotnością. Jeżeli potrzebujesz jedno szkło do wszystkiego 18-200 jest dla Ciebie, jeśli chcesz się przekonać, co Cię kręci N18-70 lub N50/1.8 będzie dobrym wyborem, a za różnicę w cenie dokupisz SB600.
vaporetto
01-05-2008, 13:38
jak pisałam interesują mnie głównie widoki, w takim wypadku zawsze mogę przedłużyć czas naświetlania, więc czy lampa jest konieczna?
kronos28
01-05-2008, 16:26
skoro widoki to kit 18-70 styknie i do tego dobry statyw
Lampa nie jest wymogiem dla landszafciarza ale przydaje się jak się foci jakieś imprezy i inne eventy gdzie światła nie ma za dużo.
Plusem 18-200 jest przede wszystkim uniwersalność - od szerokiego kąta do tele ale minusem takich mega zoomów są mooocne zniekształcenia na skrajnych ogniskowych, niezbyt ciekawa ostrość itd. Takie mega zoomy są fajne, bo uniwersalne i kompaktowe zarazem ale trzeba być świadomym ich wad.
Jeżeli kiedyś ci czegoś braknie - tele czy szerszego kąta to już można myśleć o dokupieniu takich szkieł - kit na początek jest całkiem OK.
vaporetto
01-05-2008, 20:17
chyba mnie przekonaliście ;-) dziękuję. pozdrawiam