PDA

Zobacz pełną wersję : Praktica i pomiar swiatla

Jakubas
06-04-2006, 12:42
Mam pytanie - w jaki sposob dokonywany jest pomiar swiatla w starych, analogowych Prakticach? Chodzi dokladnie o model LTL, ale jak podejrzewam swiatlo jest mierzone w tych aparatach w sposob identyczny. Swiatlo jest mierzone na calej powierzchni kadru czy moze jedynie w jego czesci? Chcialbym miec odniesienie do pomiaru swiatla w D70 - matrycowy czy centralnie wazony? Jeszcze jedno mnie interesuje - przy podobnych warunkach oswietleniowych, wspomniana Praktica z Pentaconem 50/1.8 na pelnej dziurze i filmem ISO 200 potrzebuje dluzej naswietlac klatke niz D70 na ISO 200 z obiektywem o jasnosci 3,5. Z czego to wynika? A, i czy w Prakticach pomiar swiatla dziala w pelnym zakresie czasow? Bo na 1/500 i 1/1000 pomiaru brak - igla stoi w miejscu. Co ciakwe, te same objawy mam w LTL, TL1000 Super i MTL. Tak ma byc, czy spotkal mnie niezwykly zbiek okolicznosci i identyczna awaria w 3 aparatach?

PS. Chyba wrzucilem tego posta do nieodpowiedniego dzialu - powinien byc w Innych Systemach. Jesli tak, to prosze o przeniesienie :wink:

Nikonek
06-04-2006, 18:15
1) Prakica LTL ma pomiar centarlnie-wazony.
2) Pomiar swiatla NIE dziala w pelnym zakresie czasow.
3) Jasnosc obiektywu nie ma nic do czasu naswietlania (w tym przypadku oczywiscie). Ustaw D70 w preselekcje przyslony i sprawdz przy przyslonie np 5.6 jaki daje czas. Potem ustaw Praktice na 5.6 i krecac galka czasow ustal czas i porownaj.

gALL
06-04-2006, 18:37
Eeee a jaki pomiar ma wlaczyc w D70? Matrix, CW czy Spot?

Nikonek
06-04-2006, 19:29
Oczywiscie CW, bo taki ma Praktica.

Jakubas
06-04-2006, 19:49
Dzieki za odpowiedzi - wszystko sie rozjasnilo. No i aparaty sprawne ;) a swoja droga, dlaczego pomiar dziala tylko w ograniczonym zakresie czasow?

snajper
07-04-2006, 11:22
W Prakticach starszego typu do pomiaru światła wykorzystano element bierny, foto-rezystor CdS.
Foto-rezystor pracuje liniowo tylko w pewnym zakresie i ten właśnie odcinek jego charakterystyki został wykorzystany do pomiaru światła w aparacie.
W związku z tym użyteczny zakres pomiarowy (w zależności od ustawionego czasu naświetlania i czułości filmu) przesuwany jest w górę lub w dół. Poza tym foto-rezystor bardzo wolno reaguje na słabe oświetlenie , a przy bardzo dużym jego natężeniu ulega tzw. olśnieniu - dość długo nie zmienia swojej rezystancji mimo, że mierzone światło uległo zmianie. W nowoczesnych systemach pomiarowych wykorzystuje się do pomiaru światła czynne elementy półprzewodnikowe wspomagane przez rozbudowaną elektronikę co pozwoliło na wyeliminowanie tych wad.

gALL
07-04-2006, 12:28
Oczywiscie CW, bo taki ma Praktica.

A jakie pole uwzglednia Praktica a jakie D70?

Mozna sie niezle zdziwic ... nawet posrod Nikonow, F3 i FE2 ... niby oba manualne, niby oba pomiary CW, ale o innych wagach. I oba dzialaja poprawnie z myslacym fotografem.

Jakubas
07-04-2006, 17:37
gALL, ciekawe pytanie. Podejrzewam ze stosunkowo duze jest pole pomiaru, bo ten aparat nie ma raczej tendencji do przeswietlania / niedoswietlania spowodowanego pomiarem swiatla na ciemnym / jasnym elemencie. De facto najczesciej bylem zadowolony z efektow, dlatego chcialbym odtworzyc ten sposob mierzenia w D70. A zawsze lepiej z odrobina teorii, niz probowac na chybil-trafil.

gALL
08-04-2006, 18:27
Podpowiem, ze pomiar CW, to pomiar w uwypukleniem srodka. Z tego go pamietam to glowne pole pomiarowe obejmuje ok 12mm kolo na srodku kadru, ale jeszcze pozostaje wartosc wag. FE/FM uwzgledniaja je w stosunku 40/60 (albo cos kole tego) natomiast F3 ma silne uwypuklenie srodka o wagach 20/80. W D70 jak jest ... to wiedza konstruktorzy algorytmu pomiarowego tej 1005 polowej matrycy RGB.

snajper
08-04-2006, 19:45
W Prakticach pole pomiaru światła wygląda jak trapez o szerokiej podstawie , górą stosunkowo wąski.Podstawa jest krótsza od szerokości klatki.O ile dobrze pamiętam to udział światła górnej części do dołu ma proporcje 40% do 60%. Miało to podobno zapobiegać niedoświetlaniu zdjęć plenerowych z dużym udziałem nieba...

Smurf
09-04-2006, 01:23
1) Prakica LTL ma pomiar centarlnie-wazony.
2) Pomiar swiatla NIE dziala w pelnym zakresie czasow.
3) Jasnosc obiektywu nie ma nic do czasu naswietlania (w tym przypadku oczywiscie). Ustaw D70 w preselekcje przyslony i sprawdz przy przyslonie np 5.6 jaki daje czas. Potem ustaw Praktice na 5.6 i krecac galka czasow ustal czas i porownaj.

Pomiar swiatła w Praktice dziala w pelnym zakresie czasow. Inna kwestia jest zakres dzialanie światlomierza - z tego co pamietam - w Praktice PLC3, ktora posiadalem pomiar dzialal od oswietlenia 1 luksa. W przypadku blony o czulości ISO 400 pomiar byl mozliwy od czasu 1/4s w gorę, dla ISO 200 - od 1/2s, dla ISO 100 - od 1s. Gorna granica dzialania swiatlomierza nie powodowala żadnych ograniczen przy najkrotszym czasie -1/1000s dla kazdej czulości.
Precyzja naswietlania przy odpowiednich umiejetnościach fotografa nie pozostawiala wiele do zyczenia - wykonalem tym aparatem wiele slajdow.

rotor
12-04-2006, 21:41
ja miałem MTL 5B i najwieksza czułośc światłomierza wypadała trochę powyżej środka wizjera. Skutkowało to tym, że zdjęcia krajobrazowe -z dużym udziałem nieba-były niedoświetlone i musiałem dokonywac pomiaru przekrzywiając aparat trochę ku ziemi i z tak ustaloną ekspozycją robiłem zdj. Brat miał MTL 1000 i też tak działała.