PDA

Zobacz pełną wersję : Kolory fotografii wykonywanych Nikonami!!!!

bambus
06-04-2006, 08:43
Witam.
Na fotografiach prezentowanych na forum barwa skóry ludzi jest nienaturalnie różowa. Czy jest to zasługa matrycy Nikona, czy ustawień aparatu (np balans bieli). Mam zamiar kupić D70s ale teraz się zastanawiam, czy nie wybrać 350D. Jeżeli ktoś foci D70s proszę o adres galerii zdjęć (z fotografiami ludzi).

sadki
06-04-2006, 10:49
Jaki masz monitor? Kalibrowałeś go?
Jak wychodzi skóra na Twoim monitorze na innych zdjęciach?

kwasik
06-04-2006, 18:26
zalezy co kto lubi. zawsze mozna sie posluzyc PSEM :wink:

grzechoo
06-04-2006, 19:23
zacznij od porządnej kalibracji monitora

hardyr
06-04-2006, 22:27
Witam .... mam pytanie jak najlepiej skalibrować monitor ?

sjm
06-04-2006, 22:45
kalibracja monitora - soft (http://www.hex2bit.com/) :mrgreen:

Dariusz Walus
06-04-2006, 22:51
Bambus, jezeli pozwolisz - dodam tez pytanie od siebie obejmujace rowniez powyzszy temat, a dokladnie chodzi o ustawienie "optymalizacji zdjec" w menu aparatu. Ustawiacie glownie na [normal] czy tez inne np. [vivid,sharper,softer itd.]? Moze to tez ma wplyw na barwe skory? Ja okiem laika, nie widze wiekszych roznic.

Michał Jędrak
06-04-2006, 23:41
"Niestety" napisałem po angielsku, ale kto umie ten się doczyta. Początek opisuje jak mierzyć balans bieli, ale najważniejsze jest na końcu, czyli jaka jest różnica. Jakby ktoś chciał więcej o ustawieniach aparatu, to zapraszam na mail. Będę przed kompem w poniedziałek, ale napewno odpiszę.

http://jedrak.com/web/articles/custom-white-balance.htm

sadki
07-04-2006, 00:03
Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić jaki będzie efekt CWB (custom white balance) przy zachodzie słońca? Czy przypadkiem ustawiwszy biel na białej kartce (która widziana gołym okiem będzie miała gorącą barwę) scena nie wyjdzie zbyt blado/chłodno?
Pozatym ustawiając CWB gdy scena oświetlona jest przez latarnie (różne rodzaje) owszem, uzyskamy np iście biały śnieg, ale nasze oko nie widzi go jako białe!
Extremum jest gdy masz dwie różne lampy. O ile wcześniejsze można skorygować na kompie, tak drugiego bez cięcia na warstwy nie skorygujesz.
CWB również tego nie osiągnie.

bambus
07-04-2006, 08:47
Mam monitor EIZO S1910, skalibrowany jest poprawnie. Focę Sony F717 i kolory skóry wyświetlane na monitorze są naturalne. Chcę kupić lustrzankę i pojawił się odwieczny problem - Nikon czy Canon. Myślałem o 350D, ale mam dużą łapę i wielką lampę Metz 45 MZ3 a body 350D jest (dla mnie) za małe. Wybór padł na D70s i chciałem przekonać się jakiej jakości zdjęcia można uzyskać tym aparatem. I tu pojawił się problem wierności odwzorowania koloru skóry! Czy możliwa jest regulacja ustawień aparatu? nie chciałbym każdego zdjęcia poprawiać w PS.

arra
07-04-2006, 09:13
Mam monitor EIZO S1910, skalibrowany jest poprawnie. Focę Sony F717 i kolory skóry wyświetlane na monitorze są naturalne. Chcę kupić lustrzankę i pojawił się odwieczny problem - Nikon czy Canon. Myślałem o 350D, ale mam dużą łapę i wielką lampę Metz 45 MZ3 a body 350D jest (dla mnie) za małe. Wybór padł na D70s i chciałem przekonać się jakiej jakości zdjęcia można uzyskać tym aparatem. I tu pojawił się problem wierności odwzorowania koloru skóry! Czy możliwa jest regulacja ustawień aparatu? nie chciałbym każdego zdjęcia poprawiać w PS.

W porownaniu do Sonego, mozesz byc z poczatku zawiedziony. Lutrzankom cyfrowym daleko jeszcze jest do ekspozycji, balansu bieli i kolorow jakie dostajesz z Sony. Natomiast jezeli chwile pocwiczysz i przejdziesz do robienia w RAW to rezultaty beda zdecydowanie ciekawsze niz z Sonego. Ale zdecydowanie nie licz, ze jakakolwiek lustrzanka bedzie dzialala jak p&s, to nie o to tutaj chodzi, chyba Tobie tez nie?

Co do koloru skory, to raczej Canon ma tendencje do rozownienia, a Nikon do zolcenia ;)

volvo
07-04-2006, 09:16
Witam.
Na fotografiach prezentowanych na forum barwa skóry ludzi jest nienaturalnie różowa. Czy jest to zasługa matrycy Nikona, czy ustawień aparatu (np balans bieli). Mam zamiar kupić D70s ale teraz się zastanawiam, czy nie wybrać 350D. Jeżeli ktoś foci D70s proszę o adres galerii zdjęć (z fotografiami ludzi).

to jest wina ustawień - większość ludzi fotografuje na sRGB III, jeśli sobie włączysz Adobe RGB to uzyskasz taki efekt jak w Canonie, coś pomiędzy tymi dwoma tyo lekkie nasycenie barw sRGB I

arra
07-04-2006, 09:23
Witam.

to jest wina ustawień - większość ludzi fotografuje na sRGB III, jeśli sobie włączysz Adobe RGB to uzyskasz taki efekt jak w Canonie, coś pomiędzy tymi dwoma tyo lekkie nasycenie barw sRGB I

Jak wlaczy sobie Adobe RGB i zobaczy to na kompie np. w przgladarce Windows to pojdzie sie powiesic, albo odkupi szybko Soniacza. Adobe RGB nadaje sie jedynie do pewnych specyficznych zastosowan drukarskich.

volvo
07-04-2006, 09:49
Witam.

Jak wlaczy sobie Adobe RGB i zobaczy to na kompie np. w przgladarce Windows to pojdzie sie powiesic, albo odkupi szybko Soniacza. Adobe RGB nadaje sie jedynie do pewnych specyficznych zastosowan drukarskich.

wiem wiem :)
dlatego napisałem też o sRGB I

King
07-04-2006, 10:34
ja też mam problem ponieważ większość zdjęć jest lekko pomarańczowa lub żółta powtarzam lekko ale daje się to odczuć zmieniając np. w ps kolory automatycznie tak jak by to widział ps. i już wzasadzie jest dobrze tyle tylko że nie zawsze chce mi się obrabiać zdjęcie w ps da się to zlikwidować ustawieniami kolorów w aparacie? ręczne dobieranie balansu bieli nic nie daje gdyż balans bieli jest poprawnie nastawiony on poprostu niemal w każdej sytuacji zażółca zdjęcia.

Ps. wiem że jest RAW i to daje dobre rezultaty ale mam troche słabszy komp i rawy dość długo się wywołują. mając wywołać 100 rawów zajeło by mi to troche czasu a z czasem bywa różnie wiec w 90% robie jpg i to mi w zupełności wystarcza gdyż aparat bardzo dobrze naświetla tylko ten cholerny lekki żółtawy odcień mi nie daje spokoju :roll:

FStyl
07-04-2006, 12:51
Barwa, nasycenie, odcień itp.
Te parametry należy korygować samemu już w kompie, każdy, kto widział jak robi się odbitki z kliszy fotograficznej musi mieć świadomość, że korekcja jest niezbędna, znam sporo fotografów i każdy preferuje inny styl kolorystyczny, osobiście lubię ciepłe kolorki, mój znajomy woli chłodne, aparat na etapie fotografowania daje nam w miarę umiejętności nastawienia go kolory zbliżone do oczekiwanych, ale reszta zależy od wywołania raw i naszego widzimisie. Automatyczne ustawienia, w szczególnie extremalnych sytuacjach zawodzą i to drastycznie, RAW daje nam możliwość łatwiejszej korekty co nie znaczy, że JPG nie musi być korygowany. Na etapie amatorskiego mało zaawansowanego zastosowania fotografii nikt się nie przejmuje kolorystyką, ale osoby bardziej wymagające, które wiedzą czego chcą od fotografii muszą mieć świadomość efektu fotograficznego i ewentualnych możliwości korekcyjnych, bo procesor aparatu sam naszych intencji nie odgadnie. Dzisiaj w dobie cyfrowej fotografii musimy jeszcze połączyć się z grafiką komputerową, żeby efekt końcowy był na odpowiednim poziomie elementarna wiedza jest niezbędna.

Nixi
21-04-2006, 20:22
Lutrzankom cyfrowym daleko jeszcze jest do ekspozycji, balansu bieli i kolorow jakie dostajesz z Sony. Natomiast jezeli chwile pocwiczysz i przejdziesz do robienia w RAW to rezultaty beda zdecydowanie ciekawsze niz z Sonego.

Witam Nikoniarzy, sorry że ta późno odnoszę się do wątką, ale powyższy cytat nie daje mi spokoju( jest z tego wątku, kilka postów wyżej)...
Powiedzcie prosze dlaczego tak jest ? Focę d70 i balans bieli zwykle jest w miarę dobry( auto-balans) ale kolory- ich nasycenie już nie ...jest zbyt małe nasycenie ( mowa o foceniu w jpg) mimo odpowiednich ustawień custom... jak sobie z tym poradzić "hurtowo" mając blade nieco jpg ? czy takie byle Sony ( nawet tanie) może nasycać foty do bólu a lustrzanka na ustawionych na maxa parametrach już nie ?

pzdr!
Nixi

arra
21-04-2006, 20:33
Lutrzankom cyfrowym daleko jeszcze jest do ekspozycji, balansu bieli i kolorow jakie dostajesz z Sony. Natomiast jezeli chwile pocwiczysz i przejdziesz do robienia w RAW to rezultaty beda zdecydowanie ciekawsze niz z Sonego.

Witam Nikoniarzy, sorry że ta późno odnoszę się do wątką, ale powyższy cytat nie daje mi spokoju( jest z tego wątku, kilka postów wyżej)...
Powiedzcie prosze dlaczego tak jest ? Focę d70 i balans bieli zwykle jest w miarę dobry( auto-balans) ale kolory- ich nasycenie już nie ...jest zbyt małe nasycenie ( mowa o foceniu w jpg) mimo odpowiednich ustawień custom... jak sobie z tym poradzić "hurtowo" mając blade nieco jpg ? czy takie byle Sony ( nawet tanie) może nasycać foty do bólu a lustrzanka na ustawionych na maxa parametrach już nie ?

pzdr!
Nixi

Po pierwsze lustrzanka stara sie bardziej naturalnie oddac rzeczywisosc
Po drugie latwiej nasycic (+saturacja) niz odsycic (przepalenia kolorow) ;)

Nixi
21-04-2006, 21:02
Po pierwsze lustrzanka stara sie bardziej naturalnie oddac rzeczywisosc

No tak, taka jest obiegowa( może i słuszna ?) opinia że niby kompakt a sony to już w szczególności to przemieli jpg z pięc razy,odszumi, nasyci , wyostrzy i podaje...na talerzu :)

Ale luknij prosze np tu:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3590&p=2

To test porównawczy luster i Sony R1...tu różnic takich nie ma ! A foty są chyba prosto z aparatów, bez wołania z RAW...

pzdr!
Nixi

slav1973
21-04-2006, 23:18
Nixi, a jaką przestrzeń barwną (Color mode) masz ustawioną: Ia czy IIIa? Ia daje bardziej naturalne kolory, zaś IIIa bardziej nasycone.

pzdr

krpolak
22-04-2006, 03:24
W zwiazku z brakiem "dobrej woli" administracji (czytaj Piotr Milecki i moderatorzy) do rozwiazywania problemow, kategorycznie mowie NIE takiemu cwaniactwu!!!

FStyl
22-04-2006, 09:35
Proponuję zrobić porównanie poprawnie naświetlonych zdjęć na odbitkach (15x21) z fotolabu, wtedy dopiero będzie można się wypowiadać w temacie. Zdjęcia z kompaktów są celowo nadmiernie wyostrzone i barwowo przesycone z ograniczoną rozpiętością tonalną, co dobrze wygląda na przeciętnym monitorze, ale na papierze to już nie jest tak różowo.

Nixi
23-04-2006, 15:21
Nixi, a jaką przestrzeń barwną (Color mode) masz ustawioną: Ia czy IIIa? Ia daje bardziej naturalne kolory, zaś IIIa bardziej nasycone.

Tak, wszystko się zgadza, mam IIIa czyli tę mocniejszą, ale do byle kompaktu sony dalej brakuje...może to świętokradztwo co napiszę dla rasowego usera DSLR ale niemożliwe jest w D70 uzyskanie"automatycznie" podobnych nasyceń/balansu/kolorów/ostrości ?

pzdr!
Nixi

[ Dodano: Nie Kwi 23, 2006 3:25 pm ]

Proponuję zrobić porównanie poprawnie naświetlonych zdjęć na odbitkach (15x21) z fotolabu, wtedy dopiero będzie można się wypowiadać w temacie. Zdjęcia z kompaktów są celowo nadmiernie wyostrzone i barwowo przesycone z ograniczoną rozpiętością tonalną, co dobrze wygląda na przeciętnym monitorze, ale na papierze to już nie jest tak różowo.

I to jest myśl ! Tyle że musiałbym pożyczyć jakiś kompakcik i porobić parę fot/wywwołać...

Ale wracając do myśli że DSLR om daleko do WB i kolrów Sony... co myslicie ?

pzdr!
Nix

Czornyj
23-04-2006, 15:42
ale niemożliwe jest w D70 uzyskanie"automatycznie" podobnych nasyceń/balansu/kolorów/ostrości ?Nix
Zapodaj krzywą o mocniejszym kontraście w NC i po płaczu.

krpolak
23-04-2006, 16:22
W zwiazku z brakiem "dobrej woli" administracji (czytaj Piotr Milecki i moderatorzy) do rozwiazywania problemow, kategorycznie mowie NIE takiemu cwaniactwu!!!

FStyl
24-04-2006, 10:42
oczy napasione plastikiem, a nie świadomą fotografią!

bambus
24-04-2006, 11:07
Witam!
Eksperymentowałem trochę z moim F717. Przy zmniejszeniu mocy lampy (lekkie niedoświetlenie zdjęcia) też występuje różowawy odcień skóry. Histogramy zdjęć z Nikonów wykazują również lekkie niedoświetlenie, może to być przyczyną nienaturalnego odwzorowania koloru skóry.