PDA

Zobacz pełną wersję : Balans Bieli

awedpk
17-04-2008, 22:47
Pytanie :

Czy przy opcji pre definiowania balansu bieli aparat musi złapać ostrość czy nie bo w D300 nie musi złapać ostrości , a w D70 musiał złapać ostrość. Jak to wpływa na poprawny pomiar jeżeli zdjęcie zrobi się bez ustawienia ostrości.

Jacek_Z
18-04-2008, 00:02
.. bo w D300 nie musi złapać ostrości , a w D70 musiał złapać ostrość. ...
nigdzie nie musiał łapać ostrości. W D70 - tez nie.
Ostrość jest nieistotna. Ważny jest neutralny kolor (szarość, biel) wzorca wypełniający cały kadr (z zapasem)

Jolania
20-04-2008, 23:09
nigdzie nie musiał łapać ostrości. W D70 - tez nie.
Ostrość jest nieistotna. Ważny jest neutralny kolor (szarość, biel) wzorca wypełniający cały kadr (z zapasem)
Mnie się zdaje, że D70 zwykle potrzebował ostrosci. Łapałem ją na cokolwiek, przestawiałem obiektyw na biel/szarość i było dobrze. Bez ostrości bywało, że nie ustawił WB, albo trwało to w nieskończoność (próby). Z D300 robę to samo, bo pewniej, a czasem szkoda czasu.

gmoszkow
21-04-2008, 01:39
Jedno z drugim jest powiązane, ale kwestia ostrości wynika z ustawień aparatu a nie samego pomiaru.

1. Aparat by zrobić pomiar balansu bieli musi wykonać zdjęcie
2. Jeśli w menu jest ustawiony priorytet ostrości to aparat nie łapiąc takowej wykonać zdjęcia nie chce i już (ja mam przeważnie ustawiony CH - a w menu priorytet ostrości).
3. Rzeczywiście najwygodniej jest złapać ostrość na cokolwiek - zblokować - przekadrować na białe/szare i walnąć fotkę pomiaru WB

Pozdrawiam

Grzegorz

marekm
21-04-2008, 11:26
...
3. Rzeczywiście najwygodniej jest złapać ostrość na cokolwiek - zblokować - przekadrować na białe/szare i walnąć fotkę pomiaru WB...

...ewentualnie, do pomiaru przestawić przełącznik C/S/M na M. Tak jest wygodniej w przypadku stosowania WB Lens Cap.

Jacek_Z
21-04-2008, 11:42
Pytanie :

Czy przy opcji pre definiowania balansu bieli aparat musi złapać ostrość czy nie bo w D300 nie musi złapać ostrości , a w D70 musiał złapać ostrość. Jak to wpływa na poprawny pomiar jeżeli zdjęcie zrobi się bez ustawienia ostrości.
OK, bądźmy precyzyjni, bo potem rodzą się takie tasiemce.
Nie musi się złapać ostrości. Musi się dać wyzwolić migawkę. To co innego. Jeśli w body jest priorytet ostrości to trzeba złapać ostrośc gdziekolwiek i przekadrować, bo inaczej się nie da odpalić body. Można odłączyć dźwigienką AF w body i wtedy nie będzie kłopotów, migawka da się wyzwolic także gdy nieostro.