PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Chyba jednak bez tytułu

copywriter2000
17-04-2008, 21:49
Wstawiam do Waszej oceny:D

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Jacek_Z
18-04-2008, 00:17
powinno być w glamour. Tu się boją oceniać :wink: (prowokator ze mnie :mrgreen:)
skoro taki symetryczny kadr to szkoda tego cienia z jednej strony nosa.
ucięty czubek głowy (i końce ramion) - absolutnie niepotrzebnie, bo w obrazie są wszędzie okrągłości, a ty to przeciąłeś.
Trochę za jasne i mało ciekawy kolor (mz)
Byłoby bardzo dobre gdyby nie te uchybienia.

copywriter2000
18-04-2008, 07:25
Dziękuję Jacku za ocenę. O cięciu najbardziej przydatna dla mnie... Zastanawiałem się nad tym jak ciąć z ładną chwilę!:D

Gothrek
18-04-2008, 07:57
Pomimo tych technicznych niedoskonałości wymienionych wyżej bardzo przyjemny portret. Podoba mi sie ta symetria.

jakubs
18-04-2008, 08:12
Przez chwilę zastanawiałem się dlaczego ten cień obok nosa i w oku sa takie absorbujące, bo jakoś nie wydaje mi się, żeby same z siebie tak funkcjonowały, choć może... i doszedłem do wniosku że jest to skutek jednoczesnej dysproporcji w oświetleniu nosa (dziurki są mocno asymetrycznie oświetlone), i jedna z dziurek z pozostałymi stanowi trójkąt ciemnych plamek w mocnym punkcie. Nie wiem też, czy nie byłoby dobrze przyciemnić nieco/skorygować ekspozycję, ponieważ obecnie skóra kontrastuje z włosami, skóra rozjaśniona, wyidealizowana- faktycznie taki glamour, a włosy do glamour raczej nie pasują. I tak sobie pomyślałem, że gdyby zmniejszyć ekspozycję, to może skóra nabrałaby też bardziej 'ludzkiego' wyrazu, co prawda może by straciło akcent glamour, ale zyskało na konsekwencji, jednak to takie gdybanie, bo pewności żadnej nie mam, a zdjęcie i tak jest udane :)

copywriter2000
18-04-2008, 08:57
Kurde;] Cicho bo widać postęp:D Jak zauważacie, że jest "Coś" w tym zdjęciu to już dobrze! Dziękuję Wam za uwagi, z pewnością okażą się pomocne. Dziś znowu pomęczę Marysię. Może niebawem wstawię jakieś nowe foto.

legionize
18-04-2008, 09:25
Przypominam sobie twoje poprzednie prace i widze wielki postep moim amatorskim okiem

Jacek_Z
18-04-2008, 10:51
nie rozumiem twojego oporu przed wsadzeniem tego zdjęcia do glamour, bo to ten typ fotki. Na drugi raz nie będę się pytał tylko przełożę.

copywriter2000
18-04-2008, 11:06
Jacku:D Oporów sporo...;] Ale może Twoje posuniecie zmobilizowałoby mnie do umieszczenia z Twoją pomocą w dziale glamur. Boję się, że moje foty a'la glamur odbiegają mocno od poziomu innych forumowiczów... Spory szmat drogi przede mną nim się odważę coś tam zamieścić sam z siebie:D

Jacek_Z
18-04-2008, 11:36
zdjęcia kwalifikuje się do odpowiedniego działu pod kątem zgodności z otrzymanym efektem zdjęciowym :-D
Są lepsze galmour, gorsze itd. Nie jest tak, że gorszy galmour to portret - a sam się tak trochę klasyfikujesz. I na odwrót. Dobry portret to niekoniecznie :-D galmour. To inne fotki.

Janis
18-04-2008, 22:19
W sumie to Jacek_Z (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2637) już wszystko napisał, co mógłbym wymienić i ja. Cięcia od razu rzucają się w oczy, cień też, jednak kompozycja sama w sobie mi odpowiada.