Zobacz pełną wersję : Ile zdjęć D80 orginał En-El 3e
witam serdecznie. od niedawna jestem posiadaczem D80 i nurtuje mnie sprawa ilości zdjęć jaką mogę wykonać z oryginalnym akumulatorem który był w zestawie. robiąc zdjęcia w formacie RAW + Basic jpg.. nie używając wbudowanej lampy nie przesadzając z wizytami w menu z ustawiona opcją normalne odszumianie.. robie ok 200 zdjęć.. podobny wynik osiągam na akumulatorze alternatywnym.. ciekaw jestem jak to wygląda u Was..?
ps. oczywiście akumulator jest rozładowywany do zera i ponownie ladowany.. info w menu podaje po ładowaniu 100%
pozdrawiam
No to coś mało....
Obecnie mam jeszcze aku naładowane w 27%, a zdjęć na nim już zrobiłem 430.
Fine + L, 90% z lampa (wbudowana), jest jeszcze 25% naladowania, i 400zdjec zrobione
tyle to mam na pradojadzie jakim jest d200.. cos masz pokwaszone z tym aku..
The Structorr
17-04-2008, 20:48
Jeśli aparat jest dość nowy to może bateria jeszcze się formatuje albo coś takiego. Ja na początku na jednym ładowaniu robiłem 200~300 zdjęc. Teraz spokojnie wystarcza na 400~500. Mam dwie oryginalne baterie. A może to też kwestia szkła? VR podobno mocno ciągnie prąd, ale nie wiem, nie mam żadnego szkła z VR.
Pozdrawiam
edit: Dopiero teraz zobaczyłem, że masz T28-75 więc to nie wina VR raczej :)
puchbeary
17-04-2008, 21:00
Pierwsze ładowanie akku (i czasem drugie i trzecie) nie pozwala wykorzystać go w pełni. Tyle że skoro na alternatywnym - jak piszesz - jest podobnie to podejrzewam że body ma jakiś problem. Na swoim oryginalnym i już w pełni uformowanym akku robię około 700 - 800 zdjęć z wyłączonym odszumianiem, bez lampy wbudowanej i z podglądem zdjęć. Proponuję - jeśli body jest nowe - zwrócić się z tym problemem do sprzedawcy lub serwisu.
velaskez
17-04-2008, 21:28
Jpeg Fine + L, bez lampy, podglądu zdjęć, prawie cały czas robienie przez 4h. Zrobił ~750:)
wielkie dzięki.. z tego co piszecie wnioskuje że mam problem.. obiektywy mam bez VR.. ja taki tradycyjny jestem ;) zapytam w serwisie... ciekawe co wymyślą .. pozdrawiam
ja mam da oryginalne, i spokojnie po 500zdjęć robię,
takie pytanie, jak długo robisz te 200zdjęć ?? to znaczy czy zrobisz z 20 zdjęć aparat poleży parę dni, potem znowu pare fotek ?? no i jak często włączasz i wyłączasz aparat?? bo jeżeli zrobisz jedno zdjęcie wyłączysz aparat, za 2 minuty kolejne, to tu też może być problem, bo aparat podczas włączania ciągnie prawie tyle samo prądu co podczas wykonywania zdjęcia, więc lepiej zostawić go włączonego
ps. oczywiście akumulator jest rozładowywany do zera i ponownie ladowany.. info w menu podaje po ładowaniu 100%
Przy tego typu ogniwach nie ma koniecznosci rozładowywac do zera chyba.
Ja czasem doładowuje jak wiem, ze bede potrzebował na jakąś impreze 100%, a jest jeszcze pare procent naładowane.
adamturek
18-04-2008, 13:14
Ja na jednej bateryjce robię ok 1000 zdjęć (+/- 100). Zależy jakie ustawienia.
D80+grip.
velaskez
18-04-2008, 17:23
nord nie sądzę żebysm miał problem... Gdy przeglądam, robię z lampą trochę itd to właśnie wychodzi koło 250-300:) Po prostu to zależy czy robisz bardzo szybko czy przez jakiś czas np. 2 dni całą baterię:) Sam się zdziwiłem, że zrobił aż 750...
puchbeary
18-04-2008, 17:33
nord nie sądzę żebysm miał problem... Gdy przeglądam, robię z lampą trochę itd to właśnie wychodzi koło 250-300:) Po prostu to zależy czy robisz bardzo szybko czy przez jakiś czas np. 2 dni całą baterię:) Sam się zdziwiłem, że zrobił aż 750...
Ostatnie wesele - akku w pełni naładowany - doładowywany dzień wcześniej. Każde zdjęcie bez mała podejrzane na LCD - aparat zdechł po 720 zdjęciach. Myślę że jednak kolega ma problem z puszką.
Ostatnie wesele - akku w pełni naładowany - doładowywany dzień wcześniej. Każde zdjęcie bez mała podejrzane na LCD - aparat zdechł po 720 zdjęciach. Myślę że jednak kolega ma problem z puszką.
Albo z akumulatorem. Ja więcej zrobię na zamienniku niż oryginalnym. Odpowiednio około 700 i 300.
Nie koniecznie puszka. Może jednak walnięty aku.
Pozdrawiam
puchbeary
18-04-2008, 17:53
Albo z akumulatorem. Ja więcej zrobię na zamienniku niż oryginalnym. Odpowiednio około 700 i 300.
Nie koniecznie puszka. Może jednak walnięty aku.
Pozdrawiam
(...)podobny wynik osiągam na akumulatorze alternatywnym.(...).
pozdrawiam
Musiały by być walnięte oba. Sam przyznasz że to mało prawdopodobne choć nie niemożliwe.
velaskez
18-04-2008, 18:47
ja przyznam że moja robiła mi po 200 - 300, ale miało to miejsce gdy robiłem jeden dzień kilkadziesiąt, drugi kilkadziesiąt itd. Jak chciał to zrobił te 700:), a kolega jak ma tak zawsze to rzeczywiście, może to wina aku lub puszki
Na oryginalnym spada mi naładowanie 1%/dzień. Zdarzyło się chyba raz, że i jakieś 40% tak straciła aż do zera. Bateria była w body. Zwykle zużywałem jakieś 80% na około 500 klapnięć (bez i z wbudowaną lampą). Teraz przy sabince na puszcze i w CLS zrobiłem 400 zdjęć i zużyłem 50%. Czyli 800 by wyciągnęła bez problemu.
z czasem tzn po kolejnych ladowaniach ilość możliwych do zrobienia zdjęci wzrosła do ok 400... znaczy akumulatory.. postanowiłem kupić grip.. ..wielkie dzięki za opinie
Witam, ostatnio byłam nad morzem i nie miałam mozliwości naładowania bateri. Zrobiłam 1700 zdjec w ciagu 10 dni.
szymszym2020
17-06-2008, 13:04
Tydzień we Włoszech na nartach. Na wysokości gdzie mieszkałem +16 stopni. Na 3500m.n.p.m -25 stopni. Zrobiłem 765 zdjęć. Jak dla mnie przyzwoity wynik, biorąc pod uwagę amplitudę temperatur ok. 40 stopni.
to jest naprawde kwestia tego jak uzywasz. monitor marnuje mnostwo energii, wlaczanie i wylacznie wlacznikiem tez za kazdym razem wykonuje selfcheck, w tym mechaniki a to spory pobor (lepiej ustawic wylaczabnie pomiaru swiatla na kilak sekund i w tym stanie zostawic), przytrzymywanie spustu wciosnietego do polowy, szkla af-s, af w trybie c lub a, af assist, lampa blyskowa, wysokie iso - to wszytsko wplywa negatywnie.