PDA

Zobacz pełną wersję : pomocyyy

mp_
05-04-2006, 22:55
Witam was!! Mam problem:/
Mam do was pytanie związane z moim obiektywem Nikkor 28-85 3.5 – 4,5: Czy luzy na w części obiektywu która się obraca i wysuwa, przy ogniskowaniu, są efektem jakiejś usterki?? Część o której wspominałem wcześniej na około 2 – 2,5mm ma luz w płaszczyźnie po której zwykle wysuwa się podczas ogniskowania. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi, bo nie zwracałem uwagi również na skalę odległości – jednak teraz zauważyłem, że stojąc w tym samym miejscu, ostrząc na ten sam obiekt pojawiają się różnice w odległości (i to znaczne) kiedy ów element akurat jest „wbity” lub wysunięty w tym całym swoim rozklekotaniu… Pisze, bo wiem, że kilka osób, z tego forum posiada taki obiektyw a ja wolę zasięgnąć najpierw rady, zamiast oddać szkło na drogi przegląd a potem dowiedzieć się : „taka jego uroda”.. jeśli wiecie coś na ten temat to proszę napiszcie!!

Dziękuję z góry za odpowiedź!
i przepraszam, że piszę w tym topicu .. ale najwięcej osób tu chyba zawsze siedzi :)
„mp_”

danz1ger
08-04-2006, 08:54
mam Nik 24-85G, ktory nastawia na ostrosc elementem wewnetrznym, ale wysuniety przy max ogniskowej kiwa sie podobnie (nie jest luzny, trzeba go zmusic) ale nie zauwazylem zeby mialo to wplyw na jakosc zdjec, gdzies przeczytalem ze sie to zdarza=plastyk

al
08-04-2006, 10:44
spokojnie ;)
mam ten obiektyw od nowości.. tj. jakieś 2,5 roku.. i to zdecydowanie jest normalne.. dodam jeszcze że jest strasznie paprochożerny ;)..

mp_
08-04-2006, 19:41
spokojnie ;)
mam ten obiektyw od nowości.. tj. jakieś 2,5 roku.. i to zdecydowanie jest normalne.. dodam jeszcze że jest strasznie paprochożerny ;)..

mój został przedwczoraj "zlustrowany" przez pewnego fachowca na ulicy Czapskich w Krakowie (bardzo dobry zakład) . I ten pan powiedział mi, że tak wielkie luzy to wynik zuzycia małych plastikowych prowadniczek (lub.. ich zniszczenia podczas uderzenia). Koszt naprawy (wymiany prowadniczek) wraz z konserwacją to około 130 zł. Być moze Twoj obiekyw ma mniejsze luzy.. jeśli jednak nie, to oddaj go do serwisu, bo moze się posypać coś istotniejszego..

pozdrawiam serdecznie!

danz1ger
10-04-2006, 03:45
swoj mam pol roku i tez juz sie nazarl

mp_
10-04-2006, 15:02
Bogusław.. ale widząc z opisu pod postem.. masz inny obiektyw bo 28-85g.. a tu mowa o 28-85 3,5-4,5 :D

w kazdym razie odebrałem dziś go z serwisu :D jest zajeboza!! :D luzów nie ma a pierścień nabrał płynności.. poprostu miałem lekko uszodzony egz.

:D

rabijki
10-04-2006, 16:02
ja mialem luzy w zupelnie innym szkle. poszedl do serwisu - okazalo sie ze smar byl stary....
wymienili i jest cacy.

ale mogl byc stary bo obiektyw wiekowy. w nowym czy prawie nowym ten powod nie powinien wystepowac

pozdro
olo

danz1ger
12-04-2006, 23:25
Bogusław.. ale widząc z opisu pod postem.. masz inny obiektyw bo 28-85g.. a tu mowa o 28-85 3,5-4,5 :D

w kazdym razie odebrałem dziś go z serwisu :D jest zajeboza!! :D luzów nie ma a pierścień nabrał płynności.. poprostu miałem lekko uszodzony egz.

:D
konstrukcja jest bardzo podobna, czasem wyglada to tak, ze w tym samym korpusie obiektywu sa zamontowane troche inne soczewki.

mp_
12-04-2006, 23:47
całkiem prawdopodobne.. aczkolwiek wg tego co przeczytałem na stronie kenrockwell.com to szkiełko 28-85 3,5 4,5 jest to inna konstrukcja niż twój obiektyw... to cos jak starszy brat chyba. zazdroszczę wewnętrznego ogniskowania;)

28-85 3,4 4,5
http://www.kenrockwell.com/nikon/2885af.htm
24-85 g
http://www.kenrockwell.com/nikon/2485afs.htm

pewnie już tu byłeś.. ale jak nie to proszę :)

danz1ger
18-04-2006, 01:56
Rockwella przegladam systematycznie i podam tobie inny link rownie ciekawy: http://www.bythom.com/. facet zarabia na zycie fotografujac (i nie tylko), uzywa sprzetu nikona i pisze o tym czego nie ma w firmowych instrukcjach obslugi.

mp_
18-04-2006, 14:21
niezla stronka.. dzieki !!