Zobacz pełną wersję : Pomiar matrycowy
Czesc
Czy na pomiar matrycowy ma wplyw to, ze aparat znajduje sie ciemnym pomieszczeniu ?
Robilem fotke z okna na budynek po przeciwnej stronie i wyszla przeswietlona o jakies +1EV.
Wszystkie jasne kolory byly przepalone prawie biale...
Wieczorem cyknalem pare fotek w pokoju przy oswietleniu zarowym i wydaja mi sie b. dobrze naswietlone...
Pomiar rowniez matrycowy.
Aparat D300 - fotka byla w celach testowych ;) Dopiero sie ucze jak z niego korzystac.
Jedrzej
No tak zaraz się zacznie, że D 300 przepala na matrycowym.
Zbigniew
17-04-2008, 19:16
Jeżeli budynek był ciemny, a na niego łapałeś ostrość, to światłomierz wziął te wartości z największą wagą i być może dlatego reszta (np. jasne niebo) była prześwietlona. Tak działa pomiar światła i, tak naprawdę, aparat sam z siebie do końca nie wie, czy chciałeś doświetlić lepiej główny obiekt czy może zależało Ci na tym, aby nie było prześwietleń (a przy zdjęciach krajobrazu o takie nietrudno, bo różnice w jasności nieba i tego co na dole są duże).
Ostrosc zlapana jest na sterte smieci ktora jest przeswietlona.
Ja niemowie, ze D300 przepala fotki... mam go dopiero 2 dzien i pytam o dzialanie pomiaru matrycowego a nie krytykuje aparat, ktorego jeszcze nie opanowalem...
Jedrzej
Zbigniew
17-04-2008, 23:31
Pokaż zdjęcia, przyglądniemy im się :D
Jeżeli budynek był ciemny, a na niego łapałeś ostrość, to światłomierz wziął te wartości z największą wagą i być może dlatego reszta (np. jasne niebo) była prześwietlona. Tak działa pomiar światła i, tak naprawdę, aparat sam z siebie do końca nie wie, czy chciałeś doświetlić lepiej główny obiekt czy może zależało Ci na tym, aby nie było prześwietleń
Zbychu!
Czytam to raz i drugi... ja Ciebie nie poznaję!:shock:
W dodatku tak spokojnie to piszesz;)
Zbychu!
Czytam to raz i drugi... ja Ciebie nie poznaję!:shock:
W dodatku tak spokojnie to piszesz;)
Noblesse obliges. :mrgreen:
Noblesse obliges. :mrgreen:
No. Tak właśnie się tłumaczy:)
To się wytnie...;)
mam nadzieję, że ten watek będzie krótszy :wink:
mam nadzieję, że ten watek będzie krótszy :wink:
jak na razie to wygląda na zupełnie...nierozwojowy:)
jak na razie to wygląda na zupełnie...nierozwojowy:)
OK, trochę to naprawię, bo Zbyszek ma dosyć :wink:
Czy na pomiar matrycowy ma wplyw to, ze aparat znajduje sie ciemnym pomieszczeniu ?
nie. Ewentualnie na odwót - gdybyś miał aparat w jasnym, a fotografował ciemny motyw - to tak, bo by się mogło dostawac światło od okularu. Modele z wyższych półek mają zasłonki okularów - właśnie by odciąć takie światło gdy np robimy ze statywu i nie zasłaniamy tego otworu okiem.
Ale u ciebie nie - bo było odwrotnie, aparat stał w ciemnym.
Robilem fotke z okna na budynek po przeciwnej stronie i wyszla przeswietlona o jakies +1EV.
Wszystkie jasne kolory byly przepalone prawie biale...
miałeś ciemną ramę okna w zarejestrowanym kadrze?
[...]Modele z wyższych półek mają zasłonki okularów - właśnie by odciąć takie światło gdy np robimy ze statywu i nie zasłaniamy tego otworu okiem.[...]
Nie tylko, średnio-topowy d50 też ja ma ;)
i D80 też ma..hehe..
A swoją drogą, żeby nie było że całkiem nie na temat to D300 ma lepszy matrycowy niż D80..
tzn. mniej przepala :mrgreen:
i D80 też ma..hehe..
A swoją drogą, żeby nie było że całkiem nie na temat to D300 ma lepszy matrycowy niż D80..
tzn. mniej przepala :mrgreen:
D80 nie przepala :D
D80 nie przepala :D
Potwierdzam, nie przepala :-P
myślałem o takim czymś w środku body, o takiej metalowej kurtynie :-D
ale fakt, zasłonięcie plastikiem z zewnątrz też da taki sam efekt.
myślałem o takim czymś w środku body, o takiej metalowej kurtynie :-D[...]
To nie było miłe :cry: już miałem nadzieję, że nie dość że kultowy to jeszcze topowy ;)
Liczy się efekt. Okular można zasłonić choćby palcem i też będzie OK, aczkolwiek nie będzie to profi :mrgreen:.
Ale schodzimy na manowce. Kolega miał aparat w ciemnym pomieszczeniu i tego nie potrzebował.
niech kolega Yedrzey wrzuci to zdjecie, bo chce zobaczyc, jak D300 przepala bardziej na matrycowym od D80 :twisted: tfu, tfu... co ja pisze, D80 nie przepala przeciez :D
miałeś ciemną ramę okna w zarejestrowanym kadrze?
Na jednym tak na innym nie, oba przepalone mniej wiecej tak samo.
Jedrzej
wrzuć tu miniaturkę tego zdjęcia.
http://img186.imageshack.us/my.php?image=dsc0003overburnxu3.jpg
velaskez
18-04-2008, 21:03
nie!!! znowu się zaczyna:)
Zbigniew
18-04-2008, 21:04
To zdjęcie, pomijając niezły bałagan :), to jest naprawdę poprawne. Możnaby wprowadzić lekką korektę, o powiedzmy -0,3EV, ale scena jest dosyć ciężka i wg mnie pomiar światła był prawidłowy. Zresztą ... histogram prawdę powie Ci. Prześwietlone elementy to miejsca dosyć odblaskowe, gdzie padało słońce.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img64.imageshack.us/img64/2020/35366357bb3.jpg)
Trzeba było zrobić zdjęcie ostrząc bardziej na prawo - wtedy otrzymałbyś ciemniejszą prawą stronę i niedoświetlenia po lewej.
Konkludując - jest wszystko w porządku ! Mówi Ci to nie tylko moderator, ale też weteran przepaleń na matrycowym ! :) :)
Bardzo przyzwoicie i poprawnie naświetlony kadr. Fragmenty jasne jeszcze nie przepalone - w cieniach dużo szczegółów.
Wszystko w jak najlepszym porządku!
Życzę wiele zadowolenia z nowego sprzętu.
Ten aparat na pewno nie przepala tak jak ten D? D?... o choinka! Żeby tylko nie wskrzesić Frankensteina!!! :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Art
velaskez
18-04-2008, 21:13
weteran...dobrze powiedziane, A tego Frankensteina mam w stopce:)
BugsBunny
18-04-2008, 21:16
zdjęcie jest OK, lewa strona na granicy niedoświetlenia
jak masz NEFa to zjedź sobie z EV tak żeby śmieci straciły przepał - zobaczysz co się stanie z cieniami
wydaje mi sie, ze prawa strona zdjecia ta gdzie lezy sterta smieci jest tak jasna , ze ciezko jest kolory rozpoznac. Wiem, ze na histogramie wyglada ok... ale mimo wszystko daleko temu do tego jak to wygladalo przez okno ;) I na pierwszy rzut oka wyglada jednak na 'zbyt jasne' nie wiem jak to okreslic w fachowym jezyku.
Jedrzej
BugsBunny
18-04-2008, 21:20
bo to jest kompromis między cieniami po lewej a światłami po prawej
wydaje mi sie, ze prawa strona zdjecia ta gdzie lezy sterta smieci jest tak jasna , ze ciezko jest kolory rozpoznac. Wiem, ze na histogramie wyglada ok... ale mimo wszystko daleko temu do tego jak wygląda (...) nie wiem jak to okreslic w fachowym jezyku
W fachowym języku to brzmi mniej więcej tak: matrycy aparatu cyfrowego, choćby tak zaawansowanego technologicznie jak D300 - daleko w rozpiętości tonalnej do oka ludzkiego ;).
Jest dobrze! Uwierz! Art
PS.: A poza tym, gdy Ty patrzysz (skupiasz się) na poszczególne fragmenty Twojego kadru, to Twoje oko zmienia sobie przysłonę "online".
D300 "patrzył" na całość jedną przysłoną.
To też różnica! Zgodzisz się? ;)
BugsBunny
18-04-2008, 21:31
zawsze można cośtam poratować na siłę - do klasycznych przepaleń Frankensteina daleko :mrgreen:
http://img81.imageshack.us/img81/162/dsc0003overburnxu3ub3.jpg
Dzieki za odpowiedzi myslalem,ze po prostu cos zle ustawiam i dlatego takie efekty.
Jedrzej
downunder
18-04-2008, 21:46
Wg mnie też naświetlenie jest OK.
Yedrzey jeżeli u ciebie to zdjęcie źle wygląda może to być wynik używania słabego monitora LCD, bądź braku prawidłowej kalibracji monitora. :)