Zobacz pełną wersję : Kolory i jasność foto z różnych obiektywów
DMQuadro
16-04-2008, 23:30
Nie wiem czy jest normą coś takiego:
Mam 3 obiektywy - S 10-20/4-5.6, S 24-60/2,8, N 55-200/4-5.6 VR
Jakoś nie miałem okazji porównać fot zrobionych nimi prawie jednocześnie.
Różnica jest kolosalna na zdjęciach zrobionych wieczorem (w dzień nie ma wyraźnej różnicy) - niebo jeszcze niebieskie ale latarnie już się palą. S 10-20 i N 55-200 dają bardzo zbliżone wyniki w kolorach i bilansu światło-cień. Natomiast foto z S 24-60 są zupełnie inne - zgaszone, bardziej pastelowe kolory i ogólnie ciemniejszy obrazek (miałem priorytet przysłony i nie ruszałem ją). Pytanie brzmi: czy to jest zjawisko naturalne czy nie?
...
Pytanie brzmi: czy to jest zjawisko naturalne czy nie?
Niestety, naturalne dla obiektywów kiepskiej jakości optycznej. Zafarby, ogólnie słabe kolory, kiepski kontrast, itp., itd... Ta sigma 24-60/2.8 pomimo jasności nie należy do najlepszych szkieł.
Pozdrawiam
Pytanie brzmi: czy to jest zjawisko naturalne czy nie?
Tak już jest. Rózne obiektywy różnie "obrazują". Np. uważa się, ze Sigmy jakby ocieplają barwy ( co mi sie akurat bardzo podoba).
kowalski
17-04-2008, 01:34
Tak już jest. Rózne obiektywy różnie "obrazują". Np. uważa się, ze Sigmy jakby ocieplają barwy ( co mi sie akurat bardzo podoba).
Czy ten efekt jest widoczny przy automatycznym balansie bieli?
Wiesz...ciezko mi powiedziec, trzeba by porownac z innymi szkłami i takimi samymi ustawieniami.
W moim odczuciu kolory z dwoch Sigm z jakimi mialem stycznośc (kiedys 55-200, teraz 70-200) maja jakby ciutke cieplejsze barwy w porownaniu do np. Nikkorów. Moje odczucia potwierdził kiedys bodajże Zbyszek (w S30/1.4).
No, ale to mogą być odczucia subiektywne, nie wiem.... :)
Oczywiście
gmoszkow
17-04-2008, 12:55
Robienie porównań przy automatycznym balansie bieli to lekki nonsens. Ustaw jakieś stałe WB i wtedy porównuj.
Ale oczywiście różnice w przenoszeniu barw pomiedzy szkłami występują.
Oceiplenie przez Sigmy - mogę potwierdzić na mojej 70-200 jest o lekkie przesunięcie suwaczka cieplej niż na nikkorach i tamronie, którego już sprzedałem. Najzimniejsze barwy dawała 50/1.8 - mi najlepiej pasuje 24-70 - nie ruszam saturacji - jest na 0, hue też na 0.
Mi bardziej niż oceplenie/oziębienie zdjęcia przeszkadza spadek kontrastu - wyciągnięcie tego nawet z Rawa nie daje już efektów takich jak obraz z dobrego szkła.
Pozdrawiam
Grzegorz
Mi bardziej niż oceplenie/oziębienie zdjęcia przeszkadza spadek kontrastu
Mz. w Nikkorach płaci się za kontrast ;)
Lege Artis
17-04-2008, 13:30
Potwierdzam te różnice. Na podstawie obiektywów które posiadałem i posiadam mogę powiedzieć, że generalnie Sigmy ocieplaja kolory. Niekiedy można stwierdzić nawet trochę za dużo żółtego odcienia ale to pewnie zależy od konkretnego egzemplarza. U mnie też najzimniejszym szkłem jest N 50 1.8. Specjalnie to ostatnio sprawdzałem.
cypherdid
17-04-2008, 15:00
Ta sigma 24-60/2.8 pomimo jasności nie należy do najlepszych szkieł.
za tę cenę nie ma co oczekiwać..generalnie da się przeżyć z tym szkłem
gmoszkow
20-04-2008, 03:08
Mz. w Nikkorach płaci się za kontrast ;)
Czornyj: mądrego to i posłuchać warto :-)
Grzegorz