PDA

Zobacz pełną wersję : Światłomierz w d80

Barnabus
16-04-2008, 20:44
Witam.
Nie chciałbym wyjść na ciemną mase, ale mam pytanie, jak działa w d80 światlomierz?
Czytam sobie taką książeczkę Ekspozycja Bez Tajemnic, Petersona, w której dość często pojawia temat światłomierza, czyli np. autor opisując fotografię pisze jak zrobił interesująca kompozycję nastawiajac wcześniej aparat na np. błękitne niebo i za pomocą światłomierza dobiera póżniej przysłone.
Dążąc do doskonałości :) zlokalizowałem przycisk światłomierza na korpusie, ale nic więcej nie potrafię w tym temacie dokonać. Nigdzie nie pojawiają się watrości których mógłbym użyc... :(
Proszę o wyjaśnienie, wersję łopatologiczną...
Serdeczne Bóg Zapłać.

velaskez
16-04-2008, 20:49
przycisk światłomierza...nie znam takiego:(

kronos28
16-04-2008, 20:51
ale o co chodzi? o drabinkę światłomierza? czy jak?

Światłomierz działa normalnie - TTL, 3D Color matrix II na 420 pixelowym czujniku RGB - działa w 3 trybach: matrycowym, CW i punktowym

puchbeary
16-04-2008, 20:56
Światłomierzem w cyfrowych Nikonach jest drabinka którą widzisz w wizjerze. Im bardziej na lewo od centrum tym bardziej prześwietlone i analogicznie w drugą stronę im bardziej na prawo od centralnego punktu tym bardziej niedoświetlone. Wybierasz więc czas np 1/200s i patrzysz na drabinkę - manewrując przysłoną i czułością ISO ustawiasz tak aby drabinka w wizjerze była wyśrodkowane - wtedy teoretycznie w/g automatyki aparatu masz największą szansę na poprawnie naświetloną scenę

piotr w
16-04-2008, 21:04
Światłomierz, to takie coś, co siedzi wewnątrz aparatu i mierzy światło (nic odkrywczego). Dzięki tym pomiarom aparat jest w stanie pracować w trybach automatycznych, półautomatycznych i wskazywać poziom naswiatlenia w trybie manualnym (za pomoca drabinki w wizjerze).
A zatem. W trybie P śwaitłomierz wysyła informację do CPU (procesora) aparatu, a ten dobiera odpowiednia wartość przysłony i czasu ekspozycji.
W trybie A, dzięki światłomierzowi, aparat dobiera odpowiedni czas ekspozycji, do zadanej przysłony.
W trybie S, odwrotnie przysłone do zadanego czasu.
W trybie M, regulując wartościami przysłony i czasu ekspozycji, dązymy do tego, aby nastawy pokrywały się ze wskazaniami światłomierza.
Jak ustawić ekspozycję nieba, za pomocą swiatłomierza w aparacie?
Np: Zadać sobie wartość czasu, tak aby np osiągnąc efekt rozmytych chmur (np 8 sec.), a następnie w/g drabinki (światłomierza) dobrać przysłone, albo np w/g zadanej dla sceny przysłony, dobrać prawidłowy czas dla poprawnego naświtlenia nieba.
Należy równiez pamiętac, że jednym z parametrów, którymi można regulować jest czułość (ISO).

Barnabus
16-04-2008, 21:05
Bardzo dziękuję.
Stało się to teraz dla mnie jasne jak słońce :))
Pozdrawiam

szejk1979
16-04-2008, 21:07
ustawiasz tak aby drabinka w wizjerze była wyśrodkowane - wtedy teoretycznie w/g automatyki aparatu masz największą szansę na poprawnie naświetloną scenęNormalnie tak, a w D80 w większości przypadków standardowo -2/3 EV przy pomiarze matrycowym. Trochę to irytuje na początku, ale po przyzwyczajeniu się do machania kompensacją ekspozycji nie jest tak źle.

prz3mo
16-04-2008, 21:09
Normalnie tak, a w D80 w większości przypadków standardowo -2/3 EV przy pomiarze matrycowym. Trochę to irytuje na początku, ale po przyzwyczajeniu się do machania kompensacji ekspozycji nie jest tak źle.

Litości... błagam... Proszę moda o szybkie zamknięcie tematu ;)

szejk1979
16-04-2008, 21:10
Litości... błagam... Proszę moda o szybkie zamknięcie tematu ;)
Heh, ja tu nowy ale pewnie już się zrobił drażliwy temat? :D

prz3mo
16-04-2008, 21:12
Heh, ja tu nowy ale pewnie już się zrobił drażliwy temat? :D

hehehe.... to temat legenda :mrgreen: Jeden z dłuższych o ile nie najdłuższy na forum :mrgreen:
Polecam wyszukać temat i poczytać ;)

puchbeary
16-04-2008, 21:13
Iiii...tam. a mnie nie prześwietla .... ;)

szejk1979
16-04-2008, 21:15
Iiii...tam. a mnie nie prześwietla .... ;)Zaczyna się ;). Prawda jest tak, że najlepszy i tak histogram RGB i po prostu się ustawia co trzeba i tyle. A później... Photoshop :) jak się nie uda ;)

ptero
16-04-2008, 21:23
hehehe.... to temat legenda :mrgreen: Jeden z dłuższych o ile nie najdłuższy na forum :mrgreen:

chyba nie.O 70-300vr jest nadal żywy temat, wiecznie żywy!!!

velaskez
16-04-2008, 21:26
link do wątku - legendy, jak ktoś ma czas czytać ponad 600 postów to zapraszam:)

www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12135

najlepsze jest to że wątek żył tylko 9 dni, a specjalistą w tym temacie stał się Zbyszek:)

szejk1979
16-04-2008, 21:26
Teraz sobie skojarzyłem :D, widziałem tego tasiemca! Ledwo przebrnąłem!

velaskez
16-04-2008, 21:35
jeszcze tak zauważyłem, może błędnie, że D80 kupione za granicą naświetlają poprawnie..., choć może to tylko złudzenie,

szejk1979
16-04-2008, 21:38
jeszcze tak zauważyłem, może błędnie, że D80 kupione za granicą naświetlają poprawnie..., choć może to tylko złudzenie,Lepiej nie rozwijać tematu chodź coś bym dorzucił... :D

velaskez
16-04-2008, 21:39
to co? zaczynamy:) (choć lepiej pomińmy to milczeniem)

szejk1979
16-04-2008, 21:41
Bardzo dziękuję.
Stało się to teraz dla mnie jasne jak słońce :))
Pozdrawiam
Poprzestańmy na tym :) Inną razą, a kurde temat mi zamknęli ;)

Zbigniew
16-04-2008, 22:02
Rozumiem, że kolega uzyskał odpowiedź, tak więc lepiej nie wyciągajmy więcej matrycowego z kapelusza :D