Zobacz pełną wersję : Przedbłysk i CLS
monster666
16-04-2008, 17:30
Czy można wyłączyć przedbłysk pomiarowy przy wyzwalaniu SB-600 za pomocą CLS tak aby pozostałe lampy studyjne wyzwalały się przy pomocy fotoceli?
Lampe wbudowaną ustawiam jako sterownik na manual na 1/128 mocy, SB-600 też manual a i tak jakiś przedbłysk jest emitowany bo studyjne wyzwalają się ułamek sekundy wcześniej. Czy da radę to wyłączyć?
Z SU-800 tak, z body obawiam się, że nie.
monster666
16-04-2008, 18:28
Tak myślałem. Ale dziwne to trochę skoro ustawiam wszystko na manual a przedbłysk i tak jest emitowany. Po co i na co? :)
postaw sb 600 na fotoceli- problem zniknie :)
EDIT: a po co? zasadniczo lampy tymi błyskami się porozumiewają... może tylko dają znać o swojej obecności :mrgreen:
Z SU-800 tak, z body obawiam się, że nie.
CLS= przedbłyski. SU 800 tez je daje i tez wyzwoli przedwcześnie lampy studyjne.
Czy można wyłączyć przedbłysk pomiarowy przy wyzwalaniu SB-600 za pomocą CLS tak aby pozostałe lampy studyjne wyzwalały się przy pomocy fotoceli?
z sb600 nie, jesli masz lampę zdalną to masz przedbłyski.
Z sb800 można inaczej ustawiając ja w tryb su4, a wbudowana w body - na manual, bez TTLu.
monster666
17-04-2008, 00:35
Dzięki za odpowiedzi.
Można w body zapamiętać pomiar i każde nastęne zdjęcie będzie bez przedbłysków.
CLS= przedbłyski. SU 800 tez je daje i tez wyzwoli przedwcześnie lampy studyjne.
SU-800 błyska w podczerwieni, nie wiem czy wyzwala to fotocele, bo nie próbowałem, niestety z powodu wielu zajęć mogę sprawdzić dopiero w niedzielę, z uwagi jednak na fakt, iż autor nie ma SU-800, nie wiem, czy jest sens.
Z pewnością ratunkiem jest kabelek, ale on nie jest bezprzewodowy, drugim, moim zdaniem bardzo rozsądnym rozwiązaniem jest radyjko.
SU-800 błyska w podczerwieni, nie wiem czy wyzwala to fotocele, bo nie próbowałem,.
fotocele są czułe na IR. Czerwony leży zbyt blisko podczerwieni, by to było jakoś od siebie separowane. IR a błysk to jeśli chodzi o synchronizacje to to samo.
monster666
17-04-2008, 15:14
Tak, tak, kabla używam od początku zabawy w studio i w sumie jest ok, ale po nabyciu D80 zastanawiam się czy CLS nie dałoby się wykorzystać do pozbycia się kabli.
Można w body zapamiętać pomiar i każde nastęne zdjęcie będzie bez przedbłysków.
A to zaraz sprawdzę.
Edit:
Irekka niestety po zablokowaniu błysku przedbłysk i tak występuje :(
No chyba, że coś robię nie tak...
Lampa zdalna musi wiedzieć jak błysnąć, a info o tym ma body (lub sterownik), trzeba więc to czymś wysłać.
Ja mam podpięta pod przycisk ae-l blokadę mocy błysku. Często się zdarza, że osoby wrażliwsze zamykają oczy po przedbłyskach i to pomaga. A nie jest to tak, że blokując moc błysku lampa wbudowana wysyła do lamp zdalnych informację "błyśnijcie moca taką a taką" a potem wyzwala sam błysk? Różnica w zdjęciach robionych z zablokowaną mocą i bez jest widoczna gołym okiem (chodzi oczywiście o przedbłyski).
Jak masz CLS - to muszą być przedbłyski.
Aparat musi "powiedzieć" lampom co w body ustawiłeś.
Dokup do sabinki fotocele (lub zamien na sb-800), ustaw w body lampe na M i moc na jak najmniejszą - będzie działać.
monster666
18-04-2008, 00:15
Dokup do sabinki fotocele (lub zamien na sb-800), ustaw w body lampe na M i moc na jak najmniejszą - będzie działać.
Sever wiem, i tak działam teraz tylko po prostu z ciekawości chciałem się dowiedzieć czy coś takiego da radę zrobić przez CLS.
Dowiedziałem się, że nie da rady, więc temat można zamknąć :)
Należy odróżnić 2 rodzaje przedbłysków - jedne to pomiarowe, które można wyłączyć (o to dosłownie pytał autor wątku) oraz przedbłyski sterujace, który nie można wyłączyć.