Zobacz pełną wersję : Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro a Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM
Czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest różnica w działaniu AF pomiędzy Sigmą 18-50mm f/2.8 EX DC Macro a Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM? Tzn. wiem na czym polega silnik HSM etc. Chodzi mi o porównanie prędkości działania AF w tych dwóch obiektywach. Czy jest ona znacząca? Czy tego typu obiektyw Sigmy bez HSM ustawia ostrość dużo wolniej i głośniej??? Czy "przyspieszenie" silnika HSM nie ma tu aż tak wielkiego znaczenia....
Dodam jeszcze, że zamierzałem kupić S18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM (ok.1700zł), ale mam możliwość kupna wcześniejszego modelu (bez HSM) za 700 zł. Zastanawiam się więc czy warto wydawać te 1000 zł więcej... Kupuję w ciemno, bo nie miałem żadnej wersji w ręku, więc dlatego pytam...
Miałam w ręku (i podpięta do body) jedynie 17-70 z HSM - AF był błyskawiczny. Naprawdę działał bez zarzutu.
Więc w 18-50 powinno byc tak samo. Jednak nie widziałam jeszcze zachęcających sampli z tej krótszej sigmy - 18-50:( Jak jesteś zdecydowany na zakup - to raczej sprawdź czy zdjęcia z danego egzemplarza są dla Ciebie akceptowalne.
kowalski
16-04-2008, 22:29
Myślę, że HSM nie jest wart 1kpln. Ja bym brał tańszą wersję. T1750 bez HSM działa super.
Bez HSM to raczej na każdym body będzie działać inaczej :>.
Bez HSM to raczej na każdym body będzie działać inaczej :>.
No pewnie, że inaczej. Ja (obecnie ;) ) mam D70s i w dół raczej nie będę schodził.... Czyli do działania AF silnik HSM nie będzie mi potrzebny. Ale wolałbym, żeby szepnął mi ktoś słówko, kto miał do czynienia z tymi dwoma modelami... zanim się zdecyduje.
Zakupiłem już w/w model Sigmy bez HSM, więc sam mogę napisać jak to jest przynajmniej w tym przypadku. AF chodzi stosunkowo wolno (ale nie za wolno ;) i głośno. Głośniej i wolniej (na D70s) niż w standardowych zoomach nikona typu AF-S 18-70. Nie znaczy to, że jest to obiektyw nadający się wyłącznie na półkę... Jeżeli nie zechcemy używać go do fotografowania bardzo dynamicznych scen to taka praca AF wystarczy w zupełności... Ja ten obiektyw kupiłem na allegro za 750 zł (z przesyłką), więc nie narzekam, ale obserwowałem też aukcje, w których cena dochodziła do 1100zł - wtedy lepiej chyba dołożyć trochę złotówek i kupić nowszą wersję z HSM. PS. Ostrzy bardzo ładnie, funkcja makro też całkiem nieźle się sprawuje.