PDA

Zobacz pełną wersję : Błysk Stroboskopowy

Minik
15-04-2008, 22:44
Witajcie, mam Nikona D-80 i lampe Sb-800 mam problem bo jest to moj pierwszy aparat półprofesjonalny nie moge sobie troszeszke z nim poradzić. Mianowicie chodzi mi o bBłysk stroboskopowy prosze wytlumaczenie mi krok to tak jak krowie na granicy jak to wszystko ustawic i zeby zrobic zdjecie np pilki odbijajacej sie. Z góry dziekuje ze pomoc i prosze o wyrozumialość.

Garnett
16-04-2008, 07:25
Witam
A do tej SB800 nie masz instrukcji ?????

samek
16-04-2008, 08:21
Witaj Cie mam Nikona D-80 i lampe Sb-800 mam problem bo jest to moj pierwszy aparat półprofesjonalny nie moge sobie troszeszke z nim poradzić.Mianowicie chodzi mi o Błysk Stroboskopowy prosze wytlumaczenie mi krok to tak jak krowie na granicy jak to wszystko ustawic i zeby zrobic zdjecie np pilki odbijajacej sie.Z góry dziekuje ze pomoc i prosze o wyrozumialość.

WitajNam na Forum bardzo się ciesze z posiadania i d80 Nikona i lampy sb 800 czyli polprofesjonalnego zestawu posiadania znaczy przez Ciebie. jestem teraz troche zajety ale instrukcje w wlaściwym Kawałku postaram się specjalnie dla Ciebie wieczorem przepisać wieczorem. mam Problem z pisaniem czasami zrozumiałym wiec Proszę o wyrozumiałosć ale chciałbym abyś mógł sfotografowac odbijajaca pilke sie

ekonet
16-04-2008, 09:32
Samek, aleś pojechał... ;)

jacoslavgth
16-04-2008, 09:51
WitajNam na Forum bardzo się ciesze z posiadania i d80 Nikona i lampy sb 800 czyli polprofesjonalnego zestawu posiadania znaczy przez Ciebie. jestem teraz troche zajety ale instrukcje w wlaściwym Kawałku postaram się specjalnie dla Ciebie wieczorem przepisać wieczorem. mam Problem z pisaniem czasami zrozumiałym wiec Proszę o wyrozumiałosć ale chciałbym abyś mógł sfotografowac odbijajaca pilke sie

:) ale składnia :mrgreen:
do autora wątku, aby miał swiadomość, po pierwsze, d80 to nie półka półprofesjonalna, po drugie sb 800 ma instrukcje, po trzecie, zwracaj uwage na to co piszesz, bo składnia lezy.
Cie pozdrawiam mnie :)

żółto-czarny
16-04-2008, 10:05
No, zależy skąd pochodzi / skąd przyjechała ta lampka.

woodyallen
16-04-2008, 12:14
:D:D:D:D.niezle się ubawiłem z tą piłką .:D

Minik
16-04-2008, 12:18
No nie stety nie mam instrukcji po polsku bo niestety lampa jak i korpus mam z niemiec w aparacie nie bylo tez polskiego menu ale z tym sobie poradzielm i juz posiadam takowe.A co do Samek'a to widze ze jako jedyny chce mi pomoc i nie wazne jak i w jaki sposob a reszta zajmuje sie czyms innym jesli cos sie nie podoba to bardzo prosil bym o zachowanie tego dla siebie a pozostalym dziekuje bardzo za wyrozumialosc i pomoc.Pozdrawiam wszystkim

jacoslavgth
16-04-2008, 12:28
No nie stety nie mam instrukcji po polsku bo niestety lampa jak i korpus mam z niemiec w aparacie nie bylo tez polskiego menu ale z tym sobie poradzielm i juz posiadam takowe.A co do Samek'a to widze ze jako jedyny chce mi pomoc i nie wazne jak i w jaki sposob a reszta zajmuje sie czyms innym jesli cos sie nie podoba to bardzo prosil bym o zachowanie tego dla siebie a pozostalym dziekuje bardzo za wyrozumialosc i pomoc.Pozdrawiam wszystkim

przeczytaj raz jeszcze wypowiedz Samka, która wręcz ocieka cynizmem tudzież sarkazmem :)

Minik
16-04-2008, 12:35
To ja juz nie wiem nikt nie chce mi pomoc;( nawet tu gdzie mieszkam w sklepach fotograficznych caly czas mnie odsywlaja z kwitkiem mialem na dzieje ze tu mi ktos pomoze

Minik
16-04-2008, 12:39
Naprawde prosze jeszcze raz o pomoc

jacoslavgth
16-04-2008, 12:41
To ja juz nie wiem nikt nie chce mi pomoc;( nawet tu gdzie mieszkam w sklepach fotograficznych caly czas mnie odsywlaja z kwitkiem mialem na dzieje ze tu mi ktos pomoze

ok, w ustawieniach lampy mozesz włączyc błysk stroboskopowy, ustawiasz tam moc błysku i częśtotliwosc, szkoda ze nie masz instrukcji bo tam masz podają tabele jak wszystko poustawiac, ustawiasz wszystkona lampie, włączasz tryb zdjęc seryjnych na aparacie i jedziesz z koksem, lampa wyzwala sie wraz z nacisnięciem spustu migawki, lampa błyska a ty masz wszystkie zdjęcia doswietlone, ja czestotliwosc i moc ustawiam na czuja i tylko czasem cos zmieniam.

Art Erie
16-04-2008, 12:53
Na wyswietlaczu lampy ustaw RPT ( błysk stroboskopowy ), następnie kombinuj z częstotliwościa błysków (Hz) do uzyskania pożądanego efektu :)
1. ustaw aparat w tryb M
2. za pomocą przycisku mode ( na lampie) wybierz RPT
3. przyciskiem SEL (+ -) ustaw moc błysku
4. ustaw częstotliwość (Hz)
5. zwróć uwagę na zoom i przesłonę
6. miłej zabawy :)

Minik
16-04-2008, 13:01
A czy ja mam wykonac serie zdjec w trybie RAW i pozniej nalozyc je na siebie czy to wszystko wyjdzie w jednym zdjeciu na jaki czas powinienem ustawic migawke aby uzyskac efetk taki jak w ksiażeczce z przykladowymi zdjeciami a co do lampy to mam instrukcje ale tez po niemiecku i mam ta tabelke

Art Erie
16-04-2008, 13:05
Nic nie musisz nakładać ( mylisz chyba z HDR-em). Warunki naswietlania mają byc takie, żeby bez lampy wyszło Ci "czarne" zdjęcie, matryca zarejestruje jedynie momenty w których będzie błyskac Twoja lampa.

Minik
16-04-2008, 13:15
Niestety nie wychodzi jest tylko jeden blysk ale doszedlem jesze w menu jest cos takiego jak blysk stroboskopowy moze tutaj trzeba cos ustawic??

ekonet
16-04-2008, 13:17
włączasz tryb zdjęc seryjnych na aparacie i jedziesz z koksem,
A czemu tryb zdjęć seryjnych? Skoro po to jest błysk stroboskopowy, by na JEDNEJ klatce zarejestrować kilka faz?

Minik
16-04-2008, 13:30
ok dzieki doszedlem co i jak juz w korpusie tez trzeba bylo ustawic tryb blysku stroboskopowego

Art Erie
16-04-2008, 13:31
Jeszcze raz!
Zaciemniony pokój, aparat ustawiasz na (przykład) 3 sekundy, lampa ustawiona jak napisałem wyżej (załóżmy 5Hz).
Rzucasz piłkę, robisz "pstryk" w tym momencie lampa wykona 5 błysków na sekundę ( nieistotne czy to zobaczysz czy nie, oko może tego niezarejestrować). Matryca zarejestruje piłkę w 15 ujęciach ( czas naswietlania x częstotliwość błysków).
Resztę - czyli parametry naświetlania i moc błysków dobierz eksperymentalnie.

kronos28
16-04-2008, 13:32
1. Błagam pisz jakoś zrozumiale, bo naprawdę ostro musiałem sie starać aby zrozumieć o co ci chodzi (i chyba nie tylko ja) - używaj znaków interpunkcyjnych, i czytaj swojego posta zanim go wyślesz.

2. Wszystkie d80 mają PL menu.

3. Ustawiasz SB800 za pomocą przycisku "mode" na tryb RPT, następnie za pomocą wybieraka ustawiasz częstotliwość i moc i pstrykasz. aha i aparat w tryb M najlepiej.

ekonet
16-04-2008, 13:45
ok dzieki doszedlem co i jak juz w korpusie tez trzeba bylo ustawic tryb blysku stroboskopowego
Nie. Jeśli na lampie ustawiasz błysk stroboskopowy, to na pewno nie w korpusie aparatu.

jacoslavgth
16-04-2008, 14:19
A czemu tryb zdjęć seryjnych? Skoro po to jest błysk stroboskopowy, by na JEDNEJ klatce zarejestrować kilka faz?

pomyslałem o czyms innym :)

Minik
16-04-2008, 14:40
Jesli nie ustawiam tego w aparacie lampa robi tylko jeden blysk i nie wychodzi pozadany efekt.Moze to dla tego tak sie dzieje ze nie mialem na poczatku polskiego menu i musialem je wgrywac.Ale dzieki za pomoc pozdrawiam i jestem bardzo wdzieczny wszystkim ktorzy mi pomogli.

ekonet
16-04-2008, 14:47
Jesli nie ustawiam tego w aparacie lampa robi tylko jeden blysk i nie wychodzi pozadany efekt.Moze to dla tego tak sie dzieje ze nie mialem na poczatku polskiego menu i musialem je wgrywac.Ale dzieki za pomoc pozdrawiam i jestem bardzo wdzieczny wszystkim ktorzy mi pomogli.
Nadal błądzisz. Ale jeśli sam odnajdziesz właściwą drogę, tym lepiej.

Minik
16-04-2008, 15:25
Nie, doszedlem juz ale tak jak pisalem i na lampie i w aparacie musze ustawic blysk stroboskopowy w przeciwnym razie nie dziala

samek
16-04-2008, 18:21
No dobra. Mamy prawie wieczór i widzę, że sprawa się prawie rozwiązała. Znaczy przepisywać fragmentu instrukcji już nie muszę. Ale Minik... Nie przyznam się co prawda do zarzucanego mi CYNIZMU (http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=cynizm), natomiast uwagę o SARKASTYCZNYM (http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=sarkazm) charakterze mego pierwszego postu w tym wątku jak najbardziej potwierdzam. Jak możesz tak pisać? W następnych postach widać, że możesz trochę lepiej. I proszę... nie tłumacz mi, że dyscośtam posiadasz. Nie chcę tu rozwijać kolejnej dyskusji o 'jakości' języka pisanego. Po prostu włóż jakieś minimum uwagi w swe słowa i w ten sposób potraktuj poważniej swych czytelników.

żółto-czarny
16-04-2008, 18:48
Na marginesie - jeszcze chyba trzeba się na manual focus przestawić?

ekonet
16-04-2008, 19:04
Na marginesie - jeszcze chyba trzeba się na manual focus przestawić?
Nie. Focus nie ma z tym nic wspólnego.

Imacman
25-08-2008, 18:10
Uwielbiam takie wątki :) i tylko żałuję, że Święty Mikołaj jest taki niesprawiedliwy - daje prezenty nie tym co trzeba...
P.S. Mikołaju, poproszę pod choinkę o D3 i SB-900 :)

core
27-08-2008, 18:50

Masz tu link masz do instrukcji tej lampy Twojej błyskowej w języku polskim języku: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=20910&p_created=1170257552&p_sid=G48u4ncj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MTImcF9wcm9kcz04OCZwX2NhdHM9NjUwJnBfcHY 9MS44OCZwX2N2PTEuNjUwJnBfc2VhcmNoX3R5cGU9YW5zd2Vyc y5zZWFyY2hfbmwmcF9wYWdlPTE*&p_li=&p_topview=1

ściągnij sobie instrukcje sobie i miłego czytania ;)
Pzdr.

fjerzy
27-08-2008, 19:28
Możesz powalczyć o instrukcję w j. polskim na allegro. http://www.allegro.pl/item425968817_instrukcja_obslugi_lampy_nikon_sb_80 0_w_j_polskim.html

core
27-08-2008, 23:52
Możesz powalczyć o instrukcję w j. polskim na allegro. http://www.allegro.pl/item425968817_instrukcja_obslugi_lampy_nikon_sb_80 0_w_j_polskim.html

Sorki, zasugerowałem się polską instrukcją do SB-900 na stronie Nikona i nie zwróciłem uwagi że do 800-ki jest po angielsku ;)

maly-dzidzius
26-01-2009, 21:32
Witam. Mam nikona d70s i lampke sb800. Czy w takim zestawie bedzie dzialal blysk dtroboskopowy? Wszystko ustawilem zgodnie z informacjami jakie znalazlem na forum i niestety nie dziala. Lampa przy tescie emituje blysk stroboskopowy jednak w momencie robienia zdjecia jest zwykly blysk jakby stroboskop nie byl wlaczony. A moze nikon d 70s nie wspolpracuje z ta funkcja w lampie ? Moze ktos mi pomoc? Pozdrawiam i z gory dziakuje.

ekonet
26-01-2009, 21:36
Będzie działał błysk stroboskopowy. Musisz pomyśleć i ustawić wszystko porządnie.

juggler
27-01-2009, 11:49
Musisz ustawić czas na min. 1s inaczej lampa nie da rady wyemitować kilku błysków. Na lampie ustawiasz RPT (i tylko na lampie) wybierasz częstotliwość czyli odstępy między błyskami, oraz ilość błysków. Przymykasz przysłonę do wartości przy której zdjecie bez lampy i zadanym czasie wyjdzie całkowicie czarne. Ustawiasz ostrość i odpalasz. Aha nie zapomnij rzucić sobie tej piłeczki:)

PRZYKLAD
1s - 5 błysków(times) - 6Hz - i tak eksperymentujesz . Zwiększając ilość błysków wydłużaj czas lub zmieniaj częstotliwość, im wyższa wartość Hz tym odstępy krótsze i na odwrót.

Jeżeli źle dobierzesz parametry tzn. ustawisz błysk i częstotliwość które nie zmieszczą się w zadanym czasie , to lampa błyśnie tylko raz.

kendo73
24-05-2012, 11:01
Wykonanie zdjęć stroboskopowych

Procedura wykonania zdjęć stroboskopowych jest prosta.

W pomieszczeniu, które można całkowicie zaciemnić przygotowujemy obiekt, który ma byś fotografowany. Najprościej poprosić kogoś, by usiadł na krześle i w odpowiednik momencie wzniósł ręce nad głowę.
Ustawiamy aparat na statywie tak, by mieć w kadrze osobę przygotowaną do zdjęcia.
W posiadanej lampie błyskowej ustawiamy liczbę błysków i częstość ich powtarzania. Niech to będzie 10 błysków z częstością 5/s. A więc cała seria błysków będzie trwać 2,0 sekundy.
W aparacie ustawiamy czas ekspozycji równy długości tej serii błysków, czyli 2,0s.
Przysłonę i czułość ISO musimy dobrać doświadczalnie. Chodzi o to, by każdy pojedynczy błysk naświetlał obiekt fotografowany w miarę prawidłowo.
Gasimy światło w pomieszczeniu. Odliczamy głośno trzy, dwa, jeden, start i w tym momencie naciskamy spust migawki. To odliczanie jest po to by osoba fotografowana w odpowiednim momencie zrobiła zaplanowany ruch rękoma.
Oglądamy wykonane zdjęcie, na którym widać osobę fotografowaną z rękoma w 10 kolejnych położeniach.

Po analizie wykonanego zdjęcia korygujemy wartość przysłony lub czułości ISO i powtarzamy ekspozycję. Osoba fotografowana natomiast może zmienić szybkość podnoszenia rąk, tak by ostatnia ich pozycja wypadła w położeniu pionowym w górę.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.sadowski.nazwa.pl/Foto/sad_DSC_2015.jpg)

maciek_apocaliptic
24-05-2012, 15:19
Ciekawe to to. Pytanie ode mnie: jak po ciemku zmusić AF do działania, no chyba że przed zgaszeniem światła ustawi się psztyczka na manual?

przem426
24-05-2012, 15:26
Ciekawe to to. Pytanie ode mnie: jak po ciemku zmusić AF do działania, no chyba że przed zgaszeniem światła ustawi się psztyczka na manual?

błyskograt ma lampkę wspomagającą af

kendo73
24-05-2012, 16:11

tak lampa ma wspomaganie AF , lub ustawić ostrość przed wyciemnieniem , tylko moja nissin Di622mk II nie ma funkcji RPT , i poległem przy wszystkich próbach / ustawienia RPT w body i lampa w trybie SF lub CLS nic nie dało / czyli korzystam z lampy wbudowanej w body i ustawienia w body RPT na krótką odległość jest o.k
jeżeli ktoś ma na to trick z Di622mkII to będę do zgonnie wdzięczny

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/nissin_canon_nikon_di622_mark_2_ii_01_4-2.jpg
źródło (http://www.7daydeal.com/media/catalog/product/cache/1/image/257x265/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/n/i/nissin_canon_nikon_di622_mark_2_ii_01_4.jpg)