Zobacz pełną wersję : Książka: Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów
Szukam opinii na temat tego podręcznika:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://merlin.pl/images_product/1/978-80-86815-75-6.jpg)
Więcej: http://merlin.pl/Fotografia-portretowa-100-rad-i-pomyslow_Daniel-Lezano-Bjorn-Thomassen/browse/product/1,571906.html
Na allegro można kupić taniej, więc o cenę się nie rozchodzi...
Kundzior
16-04-2008, 00:39
Fajna książka z Fajnymi radami posiadam taką w swych zbiorach mogę ja polecić jako podręcznik.
mogę ja polecić jako podręcznik.
tak sie nazywasz, podrecznik ?
:P
Wszystko zalezy od tego czy juz zajmujesz sie fotografia portretowa na powaznie.Ksiazka zawiera szereg rad : Wykorzystaj slonce fotografujac pod swiatlo , zastosuj blysk wypelniajacy fotografujac pod swiatlo, zastosuj naturalne switalo :) - i krotkie rozwiniecie rad opatrzone zdjeciami.Na temat kazdej tej rady mozna wieeele napisac i to konkretniej! Ja zakupilem ta ksiazke jedynie z ciekawosci i rozczarowalem sie.Szczerze polecam wznowienie ksiazki "Swiatlo i cien w fortografii " W.Dederko.Moze nie jest to pozycja stricte o fotografii portretowej, ale napewno pozwoli na rozwiniecie skrzydel rowniez w tym dziale fotografii i nauczy operowania swiatlem.Pozdrawiam !
rowniez polecam Dederko, swietna ksiazka!
Ja zakupilem ta ksiazke jedynie z ciekawosci i rozczarowalem sie
A ja wczoraj zamówiłem tę książke z tematu.... :-/
Wykorzystaj slonce fotografujac pod swiatlo , zastosuj blysk wypelniajacy fotografujac pod swiatlo, zastosuj naturalne switalo :) - i krotkie rozwiniecie rad opatrzone zdjeciami!
Właśnie tego się obawiałem....
no ale może jest też coś ciekawszego??
jak już dojdą do Was te książki to napiszcie co sądzicie !!
Nie jest taka zła - ale raczej nie nadaje się do czytania "ciągłego".
Jest to dokładnie to co mówi tytuł - zbiór pomysłów na zdjęcia. Nie traktowałbym bym tego jako podręcznik, ale raczej źródło "natchnienia". Czytasz jedną, dwie strony i chwytasz za aparat..
Zdjęcia całkiem fajne, niektóre dla mnie wybitne.
Bartek Witek
19-04-2008, 02:00
Jak wielu powyżej napisało. Ciężko traktować jako podręcznik.
Jest w książce wiele dobrych rad i pomysłów, ale co najważniejsze wszystkie fotografie są z opisem, z Exifem itd.
Wg mnie jest warta tych merlinowych 57 zł.
Pozdrawiam!
Wlasnie dotarła. Aha - kupiłem na allegro z ksiegarni, nowa, z przesyłką 46pln
Z tego co pobieżnie przejrzałem to jest całkiem fajna, duzo extra zdjec, parametry i opis... W sumie sam tytuł wskazuje przeciez, ze są to "pomysły i porady", wiec moje oczekiwania spełnia....
Napisze wiecej jak bede mial chwile czasu by ją dokładniej poczytac...
Dobrze piszesz
Z tego co pobieżnie przejrzałem to jest całkiem fajna, duzo extra zdjec, parametry i opis...
u siebie na OQL.PL (http://oql.pl/index.php/2008/04/18/100-rad-i-pomyslow/) ją tak skomentowałem:
Przeczytałem książkę Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów wydawnictwa Zoner Press i jestem szczerze zdumiony. Publikacja ma zadatki na fajną - dobry papier, duży format, dużo fotografii - w dodatku z podanym exifem ale jest małe ALE. Cały rozdział "Portret w plenerze" jest chyba puszczony prosto z translatora - bez ładu i składu (pisownia oryginalna):
Rada 51: Dostosuj lampę błyskową do światła dzienneg: Wszechstronność światła dziennego jest niewątpliwa, jednak nie zawsze jest to perfekcyjne oświetlenie, które jest nam potrzebne. Nigdy nie bój się ulepszać oświetlenie za pomocą lampy błyskowej także ze światła dziennego. W ten sposób uzyskasz zupełną władzę nad jakością i kierunkiem światła. Zrównoważenie mocy lampy błyskowej z dziennym światłem pozwoli Ci sporządzić zdjęcia, na których użycie błysku nie będzie widoczne i zauważy go tylko najbardziej ostrożny widz. (...) Sterowane urządzenie błyskowe to pomocnik, który można zastosować przy złych warunkach atmosferycznych i świetlnych.
Rada 50: Zastosuj dyfuzor na słońcu: (...) nie można zapomnieć o kluczowej roli dyfuzorów. Te są sprzedawane w różnych wielkościach i kształtach poczynając okrągłymi ręcznymi typami po olbrzymie ekrany o kilka metrach kwadratowych powierzchni. (...) Zastosowanie dyfuzorów jest bardzo proste, zupełnie wystarczy umieścić ich między słońce i model i efekt jest jasno zauważalny. Jeśli świtało (sic!) wydaje się być zbyt płaskie, możesz użyć ekran odblaskowy i część światła odbić pod pewnym kątem na swojego modela.
Nie trafiona jest wg mnie ilustracja na okładce - modelka wygląda jakby była wygenerowana z Photoshopa. Ja pytam WTF?