PDA

Zobacz pełną wersję : Książka: Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów

mikkay
15-04-2008, 22:40
Szukam opinii na temat tego podręcznika:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://merlin.pl/images_product/1/978-80-86815-75-6.jpg)

Więcej: http://merlin.pl/Fotografia-portretowa-100-rad-i-pomyslow_Daniel-Lezano-Bjorn-Thomassen/browse/product/1,571906.html

Na allegro można kupić taniej, więc o cenę się nie rozchodzi...

Kundzior
16-04-2008, 00:39
Fajna książka z Fajnymi radami posiadam taką w swych zbiorach mogę ja polecić jako podręcznik.

cammal
17-04-2008, 14:56
mogę ja polecić jako podręcznik.

tak sie nazywasz, podrecznik ?
:P

Charles
17-04-2008, 15:14
Wszystko zalezy od tego czy juz zajmujesz sie fotografia portretowa na powaznie.Ksiazka zawiera szereg rad : Wykorzystaj slonce fotografujac pod swiatlo , zastosuj blysk wypelniajacy fotografujac pod swiatlo, zastosuj naturalne switalo :) - i krotkie rozwiniecie rad opatrzone zdjeciami.Na temat kazdej tej rady mozna wieeele napisac i to konkretniej! Ja zakupilem ta ksiazke jedynie z ciekawosci i rozczarowalem sie.Szczerze polecam wznowienie ksiazki "Swiatlo i cien w fortografii " W.Dederko.Moze nie jest to pozycja stricte o fotografii portretowej, ale napewno pozwoli na rozwiniecie skrzydel rowniez w tym dziale fotografii i nauczy operowania swiatlem.Pozdrawiam !

cammal
17-04-2008, 22:13
rowniez polecam Dederko, swietna ksiazka!

prz3mo
17-04-2008, 22:40
Ja zakupilem ta ksiazke jedynie z ciekawosci i rozczarowalem sie

A ja wczoraj zamówiłem tę książke z tematu.... :-/

mikkay
17-04-2008, 22:55
Wykorzystaj slonce fotografujac pod swiatlo , zastosuj blysk wypelniajacy fotografujac pod swiatlo, zastosuj naturalne switalo :) - i krotkie rozwiniecie rad opatrzone zdjeciami!

Właśnie tego się obawiałem....

vasco5
18-04-2008, 17:55
no ale może jest też coś ciekawszego??
jak już dojdą do Was te książki to napiszcie co sądzicie !!

Sever
18-04-2008, 19:21
Nie jest taka zła - ale raczej nie nadaje się do czytania "ciągłego".
Jest to dokładnie to co mówi tytuł - zbiór pomysłów na zdjęcia. Nie traktowałbym bym tego jako podręcznik, ale raczej źródło "natchnienia". Czytasz jedną, dwie strony i chwytasz za aparat..
Zdjęcia całkiem fajne, niektóre dla mnie wybitne.

Bartek Witek
19-04-2008, 02:00
Jak wielu powyżej napisało. Ciężko traktować jako podręcznik.
Jest w książce wiele dobrych rad i pomysłów, ale co najważniejsze wszystkie fotografie są z opisem, z Exifem itd.

Wg mnie jest warta tych merlinowych 57 zł.

Pozdrawiam!

prz3mo
19-04-2008, 10:43
Wlasnie dotarła. Aha - kupiłem na allegro z ksiegarni, nowa, z przesyłką 46pln
Z tego co pobieżnie przejrzałem to jest całkiem fajna, duzo extra zdjec, parametry i opis... W sumie sam tytuł wskazuje przeciez, ze są to "pomysły i porady", wiec moje oczekiwania spełnia....
Napisze wiecej jak bede mial chwile czasu by ją dokładniej poczytac...

OQL
24-04-2008, 19:03
Dobrze piszesz

Z tego co pobieżnie przejrzałem to jest całkiem fajna, duzo extra zdjec, parametry i opis...

u siebie na OQL.PL (http://oql.pl/index.php/2008/04/18/100-rad-i-pomyslow/) ją tak skomentowałem:

Przeczytałem książkę Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów wydawnictwa Zoner Press i jestem szczerze zdumiony. Publikacja ma zadatki na fajną - dobry papier, duży format, dużo fotografii - w dodatku z podanym exifem ale jest małe ALE. Cały rozdział "Portret w plenerze" jest chyba puszczony prosto z translatora - bez ładu i składu (pisownia oryginalna):

Rada 51: Dostosuj lampę błyskową do światła dzienneg: Wszechstronność światła dziennego jest niewątpliwa, jednak nie zawsze jest to perfekcyjne oświetlenie, które jest nam potrzebne. Nigdy nie bój się ulepszać oświetlenie za pomocą lampy błyskowej także ze światła dziennego. W ten sposób uzyskasz zupełną władzę nad jakością i kierunkiem światła. Zrównoważenie mocy lampy błyskowej z dziennym światłem pozwoli Ci sporządzić zdjęcia, na których użycie błysku nie będzie widoczne i zauważy go tylko najbardziej ostrożny widz. (...) Sterowane urządzenie błyskowe to pomocnik, który można zastosować przy złych warunkach atmosferycznych i świetlnych.

Rada 50: Zastosuj dyfuzor na słońcu: (...) nie można zapomnieć o kluczowej roli dyfuzorów. Te są sprzedawane w różnych wielkościach i kształtach poczynając okrągłymi ręcznymi typami po olbrzymie ekrany o kilka metrach kwadratowych powierzchni. (...) Zastosowanie dyfuzorów jest bardzo proste, zupełnie wystarczy umieścić ich między słońce i model i efekt jest jasno zauważalny. Jeśli świtało (sic!) wydaje się być zbyt płaskie, możesz użyć ekran odblaskowy i część światła odbić pod pewnym kątem na swojego modela.

Nie trafiona jest wg mnie ilustracja na okładce - modelka wygląda jakby była wygenerowana z Photoshopa. Ja pytam WTF?