PDA

Zobacz pełną wersję : D300 i raw + jpeg

Yedrzey
15-04-2008, 15:39
Czesc

Mam takie pytanko, czy jak sie pstryka fotki w trybie RAW + jpeg, to czy jesli brakuje miejsca na karcie to czy da sie w prosty ( = automatyczny nie recznie po jednym ) sposob usunac wszystkie jpegi ? Wkoncu wtedy troche miejsca sie odzyska...

Jedrzej

Pawel Pawlak
15-04-2008, 16:05
Czesc

Mam takie pytanko, czy jak sie pstryka fotki w trybie RAW + jpeg, to czy jesli brakuje miejsca na karcie to czy da sie w prosty ( = automatyczny nie recznie po jednym ) sposob usunac wszystkie jpegi ? Wkoncu wtedy troche miejsca sie odzyska...

Jedrzej

W aparacie nie ma takiej opcji. Jeżeli tryb nef+jpg używasz po to żeby mieć szybki podgląd w kompie przy selekcji zdjęć, to albo ustaw sobie najgorszą jakość i rozdzielczość dla JPGów, albo rób w samych NEFach a następnie na kompie wyciągnij jpgi zaszyte w NEFach (pełna rozdzielczość, ale spora wysoka kompresja). Jeśli w innych celach, to musisz się zdecydować przed robieniem zdjęć, czym chcesz zajmować kartę ;)

maki
15-04-2008, 16:54
O ile mi wiadomo to nie da się nawet recznie po jednym usunąć samych jpgów z karty w aparacie. Do podglądu aparat używa jpg wlasnie, usuwając go z aparatu wywalasz tez nefa.

Yedrzey
15-04-2008, 19:01
Tzn. ze jak pstrykam tylko w nefach to pogladu nie moge miec wogole?

(obiektyw jeszcze nie dotarl dlatego nie moglem przetestowac narazie mam samo body :(

Jedrzej

Pawel Pawlak
15-04-2008, 19:04
Tzn. ze jak pstrykam tylko w nefach to pogladu nie moge miec wogole?

(obiektyw jeszcze nie dotarl dlatego nie moglem przetestowac narazie mam samo body :(

Jedrzej

Możesz mieć, w nefach są zaszyte jpgi.

maki
15-04-2008, 19:32
NIe wiem w jaki sposób podgląda się same nef`y (ale daje się podejrzeć oczywiście) , ale gdzieś w papierach Nikona czytałem że dla podglądu wyświetlacz wyświetla jpg. A skąd on go bierze to ja nie wiem.

Piotr_
15-04-2008, 19:41
NIe wiem w jaki sposób podgląda się same nef`y (ale daje się podejrzeć oczywiście) , ale gdzieś w papierach Nikona czytałem że dla podglądu wyświetlacz wyświetla jpg. A skąd on go bierze to ja nie wiem.

Jest zaszyty w nefie.

Pawel Pawlak
15-04-2008, 19:54

no przeca napisałem że jest w nefie :shock:

becapri
16-04-2008, 16:45
witam po raz pierwszy...
Ja mam pytanko dot. NEFów z D300... nie rozumiem dlaczego w CameraRAW nie chcą się otwierać... otwiera się tylko jeden kanał "szary", podczas gdy z D200 nie miałam tego problemu...
Nie wiem czy to kwestia ustawień w D300 czy po prostu zapis tych NEFów jest jakiś inny...
sprawdziłam, że głebia 14-bitowa nie ma tutaj wpływu, ani też kompresja...
Jeśli ktoś zna odpowiedź, proszę o pomoc...

maki
16-04-2008, 16:49
A jesteś pewny że masz ACR który obsługuje D300? Jeżeli to jest plug-in, to musi to być wersja 4.3.1 pod CS 3(!)

Jacek_Z
16-04-2008, 16:51
do D300 musisz mieć PS CS3 i nowy ACR. Albo najpierw zrobisz konwersje do DNG i wtedy otworzysz w starszym PS.

MarS
16-04-2008, 21:58
do D300 musisz mieć PS CS3 i nowy ACR. Albo najpierw zrobisz konwersje do DNG i wtedy otworzysz w starszym PS.
podłacze się do pytanie ponieważ stanołem przed tym samym dylematem, - czyli nawet jak sciagne Camera Raw w najnowszej wersji 4.3.1 to w PS CS 2 i tak nic nie zrobie bo muszę mieć CS3 ?
a jesli tak to czy do CS3 wystarczy ten camera raw 4.3.1 czy tez potrzebuje tego ACRa bo nie wiem co to jest ten ACR

Jacek_Z
16-04-2008, 23:18
podłacze się do pytanie ponieważ stanołem przed tym samym dylematem, - czyli nawet jak sciagne Camera Raw w najnowszej wersji 4.3.1 to w PS CS 2 i tak nic nie zrobie bo muszę mieć CS3 ?
a jesli tak to czy do CS3 wystarczy ten camera raw 4.3.1 czy tez potrzebuje tego ACRa bo nie wiem co to jest ten ACR
odpowiedzi masz w dziale oprogramowanie.
4.3.1 nie jest do CS2, a do CS3. niestety Adobe wspiera tylko najnowszą wersję PS.
ACR to właśnie skrót od Adobe Camera RAW