Zobacz pełną wersję : D300 i raw + jpeg
Czesc
Mam takie pytanko, czy jak sie pstryka fotki w trybie RAW + jpeg, to czy jesli brakuje miejsca na karcie to czy da sie w prosty ( = automatyczny nie recznie po jednym ) sposob usunac wszystkie jpegi ? Wkoncu wtedy troche miejsca sie odzyska...
Jedrzej
Pawel Pawlak
15-04-2008, 16:05
Czesc
Mam takie pytanko, czy jak sie pstryka fotki w trybie RAW + jpeg, to czy jesli brakuje miejsca na karcie to czy da sie w prosty ( = automatyczny nie recznie po jednym ) sposob usunac wszystkie jpegi ? Wkoncu wtedy troche miejsca sie odzyska...
Jedrzej
W aparacie nie ma takiej opcji. Jeżeli tryb nef+jpg używasz po to żeby mieć szybki podgląd w kompie przy selekcji zdjęć, to albo ustaw sobie najgorszą jakość i rozdzielczość dla JPGów, albo rób w samych NEFach a następnie na kompie wyciągnij jpgi zaszyte w NEFach (pełna rozdzielczość, ale spora wysoka kompresja). Jeśli w innych celach, to musisz się zdecydować przed robieniem zdjęć, czym chcesz zajmować kartę ;)
O ile mi wiadomo to nie da się nawet recznie po jednym usunąć samych jpgów z karty w aparacie. Do podglądu aparat używa jpg wlasnie, usuwając go z aparatu wywalasz tez nefa.
Tzn. ze jak pstrykam tylko w nefach to pogladu nie moge miec wogole?
(obiektyw jeszcze nie dotarl dlatego nie moglem przetestowac narazie mam samo body :(
Jedrzej
Pawel Pawlak
15-04-2008, 19:04
Tzn. ze jak pstrykam tylko w nefach to pogladu nie moge miec wogole?
(obiektyw jeszcze nie dotarl dlatego nie moglem przetestowac narazie mam samo body :(
Jedrzej
Możesz mieć, w nefach są zaszyte jpgi.
NIe wiem w jaki sposób podgląda się same nef`y (ale daje się podejrzeć oczywiście) , ale gdzieś w papierach Nikona czytałem że dla podglądu wyświetlacz wyświetla jpg. A skąd on go bierze to ja nie wiem.
NIe wiem w jaki sposób podgląda się same nef`y (ale daje się podejrzeć oczywiście) , ale gdzieś w papierach Nikona czytałem że dla podglądu wyświetlacz wyświetla jpg. A skąd on go bierze to ja nie wiem.
Jest zaszyty w nefie.
Pawel Pawlak
15-04-2008, 19:54
no przeca napisałem że jest w nefie :shock:
witam po raz pierwszy...
Ja mam pytanko dot. NEFów z D300... nie rozumiem dlaczego w CameraRAW nie chcą się otwierać... otwiera się tylko jeden kanał "szary", podczas gdy z D200 nie miałam tego problemu...
Nie wiem czy to kwestia ustawień w D300 czy po prostu zapis tych NEFów jest jakiś inny...
sprawdziłam, że głebia 14-bitowa nie ma tutaj wpływu, ani też kompresja...
Jeśli ktoś zna odpowiedź, proszę o pomoc...
A jesteś pewny że masz ACR który obsługuje D300? Jeżeli to jest plug-in, to musi to być wersja 4.3.1 pod CS 3(!)
do D300 musisz mieć PS CS3 i nowy ACR. Albo najpierw zrobisz konwersje do DNG i wtedy otworzysz w starszym PS.
do D300 musisz mieć PS CS3 i nowy ACR. Albo najpierw zrobisz konwersje do DNG i wtedy otworzysz w starszym PS.
podłacze się do pytanie ponieważ stanołem przed tym samym dylematem, - czyli nawet jak sciagne Camera Raw w najnowszej wersji 4.3.1 to w PS CS 2 i tak nic nie zrobie bo muszę mieć CS3 ?
a jesli tak to czy do CS3 wystarczy ten camera raw 4.3.1 czy tez potrzebuje tego ACRa bo nie wiem co to jest ten ACR
podłacze się do pytanie ponieważ stanołem przed tym samym dylematem, - czyli nawet jak sciagne Camera Raw w najnowszej wersji 4.3.1 to w PS CS 2 i tak nic nie zrobie bo muszę mieć CS3 ?
a jesli tak to czy do CS3 wystarczy ten camera raw 4.3.1 czy tez potrzebuje tego ACRa bo nie wiem co to jest ten ACR
odpowiedzi masz w dziale oprogramowanie.
4.3.1 nie jest do CS2, a do CS3. niestety Adobe wspiera tylko najnowszą wersję PS.
ACR to właśnie skrót od Adobe Camera RAW