Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : colorconfidence.com czy ktos tam kupowal?

marszull
15-04-2008, 14:44
Jesli tak to jak wrazenia (wysylka, obsluga itd)?

Tom01
15-04-2008, 16:05
Jesli tak to jak wrazenia (wysylka, obsluga itd)?

Bezproblemowo. Polecam, śmiało można skorzystać z usług P. Krzysztofa, to zawodowiec. Trzeba tylko pamiętać o regionalizacji rynku, innych partiach towaru, innych regulacjach gwarancyjnych. Wszak cały sprzęt pochodzi z Wielkiej Brytanii, z tamtejszych kanałów dystrybucji.

KadryZpodróży
15-04-2008, 17:45
Wow jednak watek tanszych monitorow z poza naszego kraju zostal poruszony na forum...szczegolnie uznanie dla Pana Tom01 ze wlasnie w tej kwestii zabral glos!! Sklep, jak rowniez Pana Krzysztofa moge z czystym sumieniem polecic, kupowal tam moj znajomy juz kilka monitorow i zero problemu. Ceny??Prosze sobie porownac....WARTO. Swoja droga ciekawe dlaczego oni maja taniej??Ja bardzo bym chcial kupic monitor np u Toma01 ale wystarczy porownac ceny i mimo wielkiego szacunku dla Pana po prostu mnie nie stac na "polskie detaliczne ceny":( Pozdrawiam

hedgehog
15-04-2008, 17:56
Tak, Colourconfidence jest ok. Śmiało można u nich zostawić wypłatę. :)

Tom01
15-04-2008, 17:58
Swoja droga ciekawe dlaczego oni maja taniej??

Inne statystyki awaryjności, niekorzystna gwarancja. Jeśli chodzi, przykładowo, o Eizo, w Polsce Alstor dwoi się i troi, aby utrzymać kojarzenie wysokiej jakości z marką. W Niemczech, czy Wielkiej Brytanii jest to traktowane jak masówka. Wszak widziałem CE w hipermarkecie. Można zapomnieć o wymianie monitora z pikselem czy nierównym podświetleniem.

hedgehog
15-04-2008, 18:02
Można zapomnieć o wymianie monitora z pikselem czy nierównym podświetleniem.

Pozwolę się sobie nie zgodzić - to znaczy, podać w wątpliwość. Nie zdarzyło mi się u nich nic wymieniać, ale w Anglii naprawdę respektuje się prawo do wymiany sprzętu i ewentualnego zwrotu pieniędzy w ustawowym czasie pomiędzy 10 a 30 dniami od zakupu. Zwracałem/wymieniałem różne rzeczy (od laptopów po perfumy :), u mniejszych i większych sprzedawców i nigdy nie zadawano żadnych pytań. Cosik nie wierzę, że z - było nie było, dosyć uznanym - Colourconfidence jest inaczej. Co do gwarancji, to większość firm udziela jej door-to-door, co w ogóle uwalnia od myślenia (zwłaszcza przy droższych towarach).

Choć może się mylę. :)

Tom01
15-04-2008, 18:28
Pozwolę się sobie nie zgodzić - to znaczy, podać w wątpliwość.

Oczywiście wolno Panu, ale jeśli Pan pozwoli, opiszę fakty:

W świetle normy producenta z reguły kilka wadliwych pikseli nie uprawnia do naprawy/wymiany z tytułu gwarancji. Tak jest w zasadzie wszędzie. Nielicznym chlubnym wyjątkiem jest Alstor, który ma złagodzoną normę zakładową, oraz przychyla się w stronę klienta, wielu wypadkach nie podlegających gwarancji. Może dla uwiarygodnienia moich słów, odezwie się ktoś z tego forum, komu pomagałem załatwić taką wymianę. Oczywiście dotyczy to tylko monitorów "własnych". Słowem, normalnie na świecie, wymiany nie ma, jeśli monitor jest sprawny wg producenta i jego norm. Przy sprzedaży na odległość zwrot monitora z "pikselkiem" jest oczywiście możliwy wszędzie w UE, ale obchodzenie w ten sposób normy to zwykłe świństwo. Jeśli komuś zależy na monitorze "ponadnormatywnym" trzeba się, moim zdaniem, o to zatroszczyć przed zakupem.

Co do gwarancji door-to-door, jeśli jest ona świadczona, to tylko na terenie działania konkretnego importera/serwisu. Z punktu widzenia gwaranta, jest to dodatkowy element zwiększający koszty działalności operacyjnej, nie refundowany w ramach umowy serwisowej z producentem. Nie będzie więc door-to-door w sytuacji zakupu towaru z jednej gałęzi dystrybucji a reklamowania w drugiej. W ogóle taka reklamacja, to dość skomplikowane przedsięwzięcie, gdzie przed wykonaniem jakichkolwiek czynności, serwisy w różnych krajach muszą między sobą "dogadać się", na zwrot kosztów naprawy. To wszystko niestety trwa i zdecydowanie nie ma przesłanek żeby oczekiwać, że serwis da coś "od siebie".

hedgehog
15-04-2008, 18:32
Oczywiście wolno Panu, ale jeśli Pan pozwoli, opiszę fakty:

Dziękuję za naświetlenie zagadnienia. Widać doświadczenia mamy inne; przyznam, iż monitora nigdy nie wymieniałem (poza kiepskim modelem HP parę lat temu, gdzie obsłużono mnie właśnie na zasadzie door-to-door bez żadnych pytań; to akurat było w Irlandii). W każdym innym przypadku też spotykałem się z bardzo miłą pomocą sprzedawców. Co nie zmienia faktu, że nie widzę powodu, by Panu nie wierzyć :) Zdarza się i tak i tak, zapewne... Pozostaje mieć tylko nadzieję, że jednak większość sklepów działa normalnie. :)

Tom01
15-04-2008, 18:37
Pozostaje mieć tylko nadzieję, że jednak większość sklepów działa normalnie. :)

Zasady zmieniają się znacząco przy zakupie w innym kraju.

marszull
15-04-2008, 20:24
Czyli wychodzi na to ze jest ok.
Co do cen , rzeczywiscie sa atrakcyjne, dochodzi jeszcze mozliwosc nie placenia vatu przy zakupie.
Co d reszty dam znac jak sfinalizuje zakupy.

pinio
16-04-2008, 12:19
Co do cen , rzeczywiscie sa atrakcyjne, dochodzi jeszcze mozliwosc nie placenia vatu przy zakupie.
Co d reszty dam znac jak sfinalizuje zakupy.

Też się ostatnio zainteresowałem ich ofertą (na kalibratory) - konkurencyjne ceny. Widzę, że niektórzy mieli z nimi do czynienia i mają jak najbardziej pozytywne doświadczenia. Nie zapomnij dać znać po finalizacji zakupów :).

P.S> W temacie cen kalibratorów: Zerknąłem dzisiaj na ceny kalibratorów(Eye-One) w Mastiff. Mam wrażenie, że ostatnio zostały obniżone i są obecnie zbliżone do cen w Colorconfidence :)

marszull
06-05-2008, 14:40
No wiec tak.
dostalem jeszcze jedna propozycje kupna w tak atrakcyjnych cenach (a zarazem mniej atrakcyjnych warunkach gwarancyjnych), ale bylem juz po zamowieniu wiec nie skorzystalem.
Sama realizacja transakcji bezproblemowo.
Szybko sprawnie po paru dniach dostalem potwierdzenie ze pieniadze doszly i monitor (eizo s2000)
zostal wyslany, po nastepnych paru dniach kurier dostarczyl monitor
podlaczylem i tu troche lipa po przetestowaniu i wnikliwej analizie ocznej
wypatrzylem jeden (niebieski) subpixel
poszukalem sobie norm Eizo i znalazlem ze taka wada sie nie kwalifikuje do wymiany
Jednak zeby sie upewnic zadzwonilem do CC, mily Pan z ktorym sobie porozmawialem
obiecal ze sprawdzi i sie odezwie.
Zastanawialem sie nad zwrotem monitora jednak po konsultacji z drugim uzytkownikiem
(moja dziewczyna ilustrator) i paroma osobami ktore monitor ogladaly
postanowilem ze monitor zostaje, nawet z tym subpixelem ;-)
W miedzy czasie wyslalem maila ze nie dostalem zadnej odpowiedzi od milego Pana
ktory coraz bardziej przestawal byc mily.
Wczoraj wyslalem znowu maila (tym bardziej ze mam kilka pytan zwiazanych z papierkami
a nie chce sie kontaktowac za pomoca formularza www) ze do tej pory nie otrzymalem odpowiedzi
Pana juz nie nazywam milym i mysle ze nie chcailby slyszec w jaki sposob go nazywam w domu
Monitor zamowilem 15/04/2008 dostalem go po jakis 8 dniach
czyli powiedzmy 23/04/2008 (ale to musialbym sprawdzic) natepnego dnia odbylem rozmowe
z Panem (wtedy wg mnie milym, teraz juz nie)
i od tej pory cisza. Ani zadnego obiecanego maila, ani telefonu.
Wychodzi na to ze jesli nie bedziecie mieli zadnych problemow to mozna kupowac,
jesli cos bedzie nie tak to lepiej nie ;-)
Przy okazji pytanie do toma:
kalibrujac lafotem jakie wartosci najlepiej ustawic w
s2000
s1932
I jak powinny wygladac standardowe krzywe
po kalibracji w tych monitorach
(chcialbym wiedziec ze monitory sa ok, a ze pracuje na nich w dwoch roznych miejscach to nie moge ich porownac
po kalibracji oczoleptycznie)
I jeszcze jedno pytanie czy ktos moze korzystal z lafota na imaku przy pracy dwumonitorowej
(jak jest z ladowaniem profili i zarzadzaniem kolorem)
bo juz niedlugo zamienie wysluzonego laptopa na imaka

pinio
06-05-2008, 15:49
Widzę, że CC niestety nie popisało się po realizacji zamówienia.

Tom01
06-05-2008, 15:59
Widzę, że CC niestety nie popisało się po realizacji zamówienia.

Swoją drogą CC nie żadnych procedur awaryjnych, w sytuacji jeśli jest wadliwy piksel, a nie podlega pod uszkodzenie z tytułu gwarancji. Na początku tego wątka, uprzedzałem, o możliwych wadach, innych własnościach sprzętu i prawach gwarancyjnych. Nabywcy pozostaje pogodzić się z faktem, lub korzystać z ustawowego prawa do odstąpienia od umowy. O ile oczywiście została zawarta na odległość. Jeśli zakupujemy towar obciążonym pewnym ryzykiem, dobrze jest sprawdzić przed zakupem, co będzie kiedy wyskoczy piksel.

pinio
06-05-2008, 16:12
Swoją drogą CC nie żadnych procedur awaryjnych ...
Ale udzielenie informacji klientowi i nie zwodzenie go mogą sobie wpisać w swoje "procedury awaryjne". Z tego co napisał Marszull wynika, że przedstawiciel CC miał sprawdzić i się odezwać, a na obiecankach się skończyło - kontakt się urwał.

marszull
06-05-2008, 16:15
Ja w tym momencie nie mam pretensji o wadliwy pixel (a w zasadzie subpixel)
i z tym sie pogodzilem, jak pisalem
W zasadzie to naprawde trzeba sie dobrze przyjrzec zeby go dojrzec
Moglbym odeslac monitor, odstepujac od umowy ale (patrz wyzej) tego nie zrobie
Chodzi mi tylko ze PO ZAKUPIE klient jest OLEWANY
(bo inaczej tak dlugiego oczekiwania na obiecany mail nie mozna nazwac)

Tom01
06-05-2008, 16:17
Ale udzielenie informacji klientowi i nie zwodzenie go mogą sobie wpisać w swoje "procedury awaryjne". Z tego co napisał Marszull wynika, że przedstawiciel CC miał sprawdzić i się odezwać, a na obiecankach się skończyło - kontakt się urwał.

Sam sposób załatwienia takiej sprawy to inna bajka.

marszull
06-05-2008, 16:22
I wlasnie o to chodzi
Mialem opisac wrazenia po transakcji, wiec je opisalem :-)

pinio
06-05-2008, 16:26
Sam sposób załatwienia takiej sprawy to inna bajka.
Pisząc, że CC się nie popisał miałem właśnie na myśli olanie klienta, a nie fakt, że monitor nie będzie wymieniony w ramach gwarancji. O to samo ma uzasadnione pretensje Marszull - z wadliwym pikselem się pogodził.

marszull
06-05-2008, 17:47
jeszcze tylko pytanie do Toma
czy moglbys cos napisac apropos koncowki mego posta
i pytan?

Tom01
06-05-2008, 20:29
jeszcze tylko pytanie do Toma
czy moglbys cos napisac apropos koncowki mego posta
i pytan?

6500K, gamma 2,2, jasność 100-120, czerń min.

marszull
06-05-2008, 20:58
dzieki

a tak przy okazji to polecam i eizo s2000
i eizo 1932
obydwa sa bardzo przyzwoitymi monitorami za rozsadna cene
(jeden wieksza drugi mniejsza ;-)