Zobacz pełną wersję : nikon d50 silnik ustawiania ostrości i inne pytania
forgetful
04-04-2006, 21:52
Przymierzam się do kupna D50 w trzech sklepach w których go oglądałem mieli rozładowane akumulatory i nie udało mi się sprawdzić kilku rzeczy.
1. jak silnik ustawiania ostrości radzi sobie ze starszymi obiektywami bez tylnego ogniskowania np. Nikkor 75-300.
2. jak wygląda sprawa przełączania sposobu pomiaru punktowy/matrycowy doczytałem że jest tylko w menu, ale jak mocno skomplikowane jest to przełączanie
może któryś z użytkowników się na ten temat wypowie
Pozdrawiam Piotr
CynowaKonefka
04-04-2006, 22:03
AD.2 W trybach P,S,A,M naciskasz guzik menu wybierasz (góra dół) ustawienia użyszkodnika. Wchodzisz (prawo) szukasz wśród 20 opcji (góra dół) metering *wchodzisz (prawo) wybierasz wśród trzech opcji(góra dół) zatwierdzasz (prawo) naciskasz pół spustu i koniec ufffff.... Za następnym razem menu jest już ustawione w punkcie * (o ile się w nim nie grzebało za czymś innym.
(góra dół prawo - odnosi się do przycisku wybierania koło LCD) wybierania
Pozdrawiam
To nie można zdefiniować jakiegoś przycisku (cyz też może nie jest zdefiniowany już?), po naciśnięciu którego od razu jest spot?
pebees, to nie jest pilot uniwersalny do telewizora tylko D50, a jak chcesz prościej to D70 od Spinnera się kłania.
JK, weź mnie nie denerwuj, ja mam spota w swoim szajsie analogowym pod przyciskiem, i to działa :)
meliszipak
04-04-2006, 22:25
Przycisku, nie można niestety zdefiniować, ale przełaczanie w menu jest " na wierzchu"
i jest zaje.... proste i trwa 1,5 sekundy.
meliszipak, w swoim aparacie jak chcę spota, to wciskam po wcisnieciu spustu jeden przycisk, i wtedy mi mierzy punktowo. Puszczam go - mierzy matryca. Da się tak ?
nie da się tak, ale faktycznie zmiana trwa 2s i nie stanowi problemu...no chyba, że ktoś jest sprawny inaczej :)
pebees, a w D70 przyciskasz przycisk i wybierasz kręcąc kółkiem. :lol: :lol: :lol:
Nie żebym Cię na to D70 jakoś namawiał, ale to są własnie te drobne różnice. Niby funkcja jest, ale niezbyt wygodna. To się nazywa marketing. :D
meliszipak
04-04-2006, 22:54
Pebees to jest pierdóła- bierz co się trafi w tańszej cenie- róznice pomiędzy D50 i D70
są niewielkie.
Ta propozycja Spinera jest OK. Opylasz lampę i obiektyw i masz body z kartą w świetnej cenie i z pewnych, dobrych rąk
pozdrawiam
no wiesz...są tacy, co im nieortodoksyjny wgląd wyświetlacza w F70 przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć :lol:
meliszipak, wszystko się zgadza, tylko najpierw trzeba wywalić 4 tysiące prawie.. a do tego jak się rozsmakuję w 50/1.4 i lampie to nie będę chciał sprzedać.. i na co mi później aparat, jak mnie żona utłucze? :D
pebees, ale Spinner już to rozkompletował. Płacisz 1800 PLN i D70 z kartą i dodatkowym akumulatorem jest Twój. :D
JK, wiem, gadam z nim na pw, chcę się dowiedzieć więcej o aparacie :)
Przełączanie skomplikowane nie jest, pozatym pomiar matrycowy radzi sobie bardzo dobrze naprawdę w wielu przypadkach.
Zanim jednak kupisz d50, przyglądnij się dokładnie jak rozłożone są funkcje w menu - moim zdaniem do rozkładu użyto losowania...