Zobacz pełną wersję : D80 + ?
Witam Serdecznie,
Mam w niedalekich planach zakupic d80, jaki zestaw szkieł bysicie mi do niego polecili?
Co myslicie o takim zestawie:
Nikon 18-55mm + Nikon 70-300mm
lub
Tamron 28-80mm F/3.5-5.6 AF + Tamron 75-300mm F/4-5.6 LD AF Macro
A moze jeszcze coś innego?
Pozdrawiam
Cześć.
Jak rozumiem uważasz nas za "wróżki" i będziemy wiedzieć co lubisz fotografować? Obawiam się, że się mylisz...
jeśli chodzi o D80 + coś to takich tematów jest na tym forum bez liku, naprawdę wystarczy poczytać i będziesz wiedział co ci potrzebne bez konieczności zakładania xero wątków. przynajmniej mi się udało i jestem zadowolony.
A jeśli masz kasę i chcesz coś uniwersalnego to 18-200 VR
Wybacz zapomnialem ze to moj pierwszy post na tym forum.
Głownie fotografia klubowa/koncerty. Ale także portet ( tutaj jesli chodiz o obiektyw zastanawiam sie nad Nikon 50mm f/ 1.8, czasem kraojobraz, Ale szczerze mowiać to jestem raczej uniwersalny( po za klubem ).
Ale pisząc post chdzoilo mi tez o porownanie, co według Was wypada lepiej: Nikon 18-55mm Vs Tamron 28-80mm F/3.5-5.6 AF i Nikon 70-300mm Vs Tamron 75-300mm F/4-5.6 LD AF Macro.
Ale pisząc post chdzoilo mi tez o porownanie, co według Was wypada lepiej: Nikon 18-55mm Vs Tamron 28-80mm F/3.5-5.6 AF i Nikon 70-300mm Vs Tamron 75-300mm F/4-5.6 LD AF Macro.
To takie pytanie najlepiej zadać w dziale "Optyka".
Darek_D80
15-04-2008, 12:31
Witam
Wg mnie pomyśl o 17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX, trochę kosztuje, ale warto. Chociaż nie wiem co będziesz fotografował - tak jak "mówi" MPWT.
Pozdrawiam.
Darek
Mam w niedalekich planach zakupic d80, jaki zestaw szkieł bysicie mi do niego polecili?
Nieśmiało nadmienię, że pytający nie określił warunków brzegowych. A skoro tego nie zrobił, to polecę mu nastepujące zestawy:
1) optymalny moim zdaniem dla DX dla amatora z priorytetem jakości: Tokina 11-16 f/2.8 DX (musisz poczekać, pojawia się już na ebayu, cena ok. 1400 zł); Nikkor 17-55 (optimum jakości, zakresu i wagi pod DX), AF-S VR 70-200 f/2.8G (na to szkło nie ma substytutu, będę zamawiał w sklepie za górami i lasami już niedługo)
2) jedno w miarę dobre i wygodne szkło dla amatora na początek: Nikkor 18-200VR, możesz potem dodać jakiś szeroki zoom - nie będziesz dużo dźwigał, a jakościowo będzie akceptowalnie. Póki nie będziesz chciał focić koszykówki/siatkówki w hali, będzie OK.
3) koncepcja z jednym szkłem: Nikkor 18-70 lub tamron 17-50/2.8 - rozsądna jakość za rozsądną cenę
Szkło Tamron 28-80mm F/3.5-5.6 AF miało chyba parę werji. Kiedyś fotojoker wtykał to ludziom jako kit do F65 czy EOS 300. Słabe i ciemne. To już lepiej AF Nikkor 28-80/3.5-5.6D.
To szkiełko: Tamron 75-300mm F/4-5.6 LD AF Macro chyba mam (albo bardzo podobną wersję). Z 6 lat temu kupiłem w fotojokerze na promocji za 250 zł i nie było to najlepiej wydane 250 zł. Nigdy nie sprawdzałem, jak działa na cyfrze.
A poza tym radzę przeszukać forum.
Zbigniew
15-04-2008, 14:09
Wątek przeniosłem do działu optyka, bo właściwie dotyczy obiektywów, a nie body. Również proponuję pogrzebać w zasobach forum, poszukać zdjęć z różnych obiektywów np. na www.pbase.com i ogólnie rozejrzeć się w sieci.
OK wiec moze zaczne jeszcze raz od poczztku przy czym rozjaśnie troche moją sytuacje/moj problem.
Do tej pory robiłem zdjęcia fuji s9600 i d80 to będzie moje pierwsze lustro. O ile z wyborem lustra nie mialem problemu to ze szkłami już mam dużo większy problem, poprostu moj kontakt z lustrzankami do tej pory był ograniczony do minimum,a co za tym idzie w tym temacie mam mało wiele do powiedzenia. Szukam jakies ciekawego zestawu z ebaya, cena do około 1000$, przeznaczenie to głownie fotografia klubowa,ale także portet, czy w tym przedziale cenowym jestem w stanie cos sensowego zakupic? mozecie mi cos polecic?
Pozdrawiam
sądząc po kwocie, którą podałeś do krezusów tego świata się nie zaliczasz, więc proponuję oszczędzać, nie oszczędzając na sprzęcie :)
kup dobry obiektyw - jeden, ale przynajmniej dobry...w tym zakresie cenowym to mogą być Tamrony które mam w stopce + 17-50/2,8 - do wyboru...jeśli chodzi o długie szkło, to niestety, ale jakość dość dramatycznie rośnie wraz z ceną, więc np Nikkor 70-210/4 jest chyba najtańszym, choć nieco wiekowym rozwiązaniem, ale jak powiedziałem, dobre długie szkło, to co najmniej 2000zł
WItam,
Masz racje, jestem biednym studentem :) Fakt nie ma sensu qpowac czegos na siłe, qpie tylko jeden obiektyw. Ale cz w tym wypadku Tamron 28-75 f/2.8, nie byłby lepszym rozwiązaniem? Cena prawie taka sama
Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie
ja właśnie wybrałem 28-75 bo wolę te dłuższe niż szersze ogniskowe :) ale to kwestia całkowicie indywidualna :D
otórz tamron 28-75 jest o tyle dobrym rozwiązaniem za jak znowu sie dozbiera na jakieś szkiełko to łatwo go "uzupełnić" o np tokine 12-24 i coś dłuższego np nowego tamrona 70-200 2.8 jeśli sie doczekamy wersji z bagnetem F
pozdr
mimikm
Witam, mam ten sam problem co poprzednicy a mianowicie w drodze jest moje kolejne dziecko, tym razem inne bo całe ciemne, a może to ja jestem ciemny bo to moja pierwsza lustrzanka.
Zamierzam używać aparatu głównie w celach turystycznych, brać go na wyprawy: fotografia krajobrazów, przyrody, architektury + rodzinne.
Chodzi o 1 wszechstronny obiektyw do D80.
Na razie mam na oku jakiś 18-70mm bądź 18-135mm.
Mogę przeznaczyć na obiektyw do 1000złotych.
Co doradzicie?
pozdrawiam