PDA

Zobacz pełną wersję : trwałość szkieł sigmy

Adam Trzcionka
04-04-2006, 17:23
Witam,

Dzisiaj, podczas zakupu statywu, sprzedawca w sklepie foto bąknął w moją stronę, widząć, że mam przykręconą do body sigme 30/1.4 - "Kupuje Pan sigmy? - dobre obiektywy, ale na najwyżej 2-3 lata, później szybko sprzedać, albo wyrzucić, tak się zużywają" - na pytanie dlaczego: "silnik w sigmie pracuje innym rytmem niż silnik body". szok! nie chce mi si w to wierzyć, ale jeśli - to kiepsko, siedze w sigmie ;-) słyszałem wiele opinii o nienajlepszej współpracy sigmy z canonami (ten sprzedawca używa canona), ale o "tarciach" z nikonem - nigdy. ma ktoś z Was jakieś doświadczenia a tym temacie? pozdrawiam

ALF
04-04-2006, 22:39
obie moje długi sigmy mają po ładnych parę latek :P

HYPER
04-04-2006, 22:49
bzdury opowiadal ten "sprzedawca". uzywalem wielu sigm od ladnych paru lat (czesto niezbyt ostroznie) i nigdy nic sie w nich nie zepsulo.

tfu^^
05-04-2006, 19:32
pan ze sklepu ma absolutna racje .. tyle ze dotyczy to raczej ludzi ktorzy robia po kilkanascie tysiecy fotek rocznie ..

slyszalem juz wiele zlych opini o sigmach (sam nie uzywam wiec opieram sie tylko na tych opiniach) od amatorow i profesjonalnych fotografow .. ale calkowicie na niekorzysc szale przechyla opinia czlowieka ktory sprzedawal obiektywy sigmy w jednym ze sklepow foto, kiedy sie przymierzalem do sigmy powiedzial tylko jedno "niech pan nawet na nie nie patrzy" :shock:

nie mowie tu o samej optyce tylko o wytrzymalosci i precyzyjnosci wykonania wszystkich "scalakow" w sigmach

no ale to tylko moja subiektywna relacja :D

HYPER
06-04-2006, 00:32
taaaaaaaaaa. powiedzial znawca od scalakow ;)

JK
06-04-2006, 00:49
tfu^^, Ty naprawdę myślisz, że Sigma sama sobie scalaki produkuje? :shock:

Siupes
06-04-2006, 02:45
kurcze panowie, to nie wiecie ze scalaki nikona sa duzo lepsze od scalakow sigmy? :shock:
poza tym ciekawy jestem co ma silnik sigmy do silnika body, nie sadze zeby dwa naraz sie krecily, no chyba ze jest to problem sigmy bez silnika, to wtedy mozliwe ze ten silnik co go nie ma sie kreci inaczej niz silnik w body.
w sumie to takiego dola zlapalem ze ide moje sigmy sprzedac, nerke i wziasc zaliczke na serce, no i kupuje tylko nikkory, zeby sprzedawcy wiecej zarobili kasy, no i 30 inch monitor zeby mi dobrze *1000 powiekszenia wychodzily, zebym zobaczyl ta roznice jakosci miedzy sigma a nikkorem w moich amatorskich zdjeciach ;)

Władca Pixeli
06-04-2006, 04:55
Mam 2 Sigmy ale już więcej nie kupię. Niestety mechanicznie bardzo kiepskie.
Jeden z obiektywów przestał ostrzyć. Po zdjęciu gumoweg pierścienia okazało się, że główne dwa człony obiektywu nie są skręcane tylko... sklejone taśmą, która pod wpływem ciepła przestała trzymać oba elementy razem.

ALF
06-04-2006, 11:00
ja zauważyłem, że długie szkła sigmy są na znacznie wyższym poziomie niż krótkie...odwrotnie jest u tokiny :P

Adam Trzcionka
06-04-2006, 12:04
ALF, nie śmiem dyskutować, patrząc na Twoją imponującą kolekcję szkieł, ale uważam, że króciutkiej sigmie 30 f/1.4 niczego nie brakuje (choć optyczni.pl ją zjechali). jak dla mnie - to szkło - to odkrycie nowej jakości fotografowania. sensownie ostra juz na pełnej dziurze.

JK
06-04-2006, 12:04
Władca Pixeli, a może to jest tak jak z klockami Lego. Kupujesz dwa różne obiektywy Sigmy i poprzez zamianę części masz cztery różne obiektywy, w zależności od potrzeb. Tylko ta taśna strasznie niewygodna. :lol:

Adams
06-04-2006, 12:38
[quote="JK"][b] Kupujesz dwa różne obiektywy Sigmy i poprzez zamianę części masz cztery różne obiektywy, w zależności od potrzeb.

Podobnie ma Leica w Tele :-)

snajper
06-04-2006, 20:59
Witam wszystkich!

Właśnie rozglądam się za jakimś dłuższym szkłem .
Biorę pod uwagę min. Sigmę 100-300/4 w związku z czym sonduję rynek.
Obiektyw zamierzam sprowadzić z USA przez znajomego i chciłbym się podzielić kilkoma uwagami dotyczącymi jakości obiektywów Sigmy i nie tylko.
Otóż na rynku USA dostępy jest sprzęt oznaczony jako USA lub import.
Ten "USA" jest najczęściej oznakowany hologramem i ma fabryczną międzynarodową gwarancję producenta . Import - tzw. grey market , to sprzęt dość zagadkowy.
Niby ten sam , a jednak inny. Często podłej jakości ( np. wewnątrz klejony taśmą) i dużo tańszy.
Na taki sprzęt udzielana jest wyłącznie sklepowa gwarancja na okres nie dłuższy niż 1 rok.
Sprzęt oznaczony "USA" nie jest sprzętem robionym wyłącznie na ten rynek , chodzi tu raczej o to , że pochodzi od fabrycznego dystrybutora. Ze sprzętem "grey market" (import) , nie można również utożsamiać sprzętu produkowanego w Malezji lub Chinach dostarczanego do sklepów przez oficjalnego dystrybutora bo ten też posiada gwarancję fabryczną.

Oto przykład : http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=search&Q=&b=2&a=65_435&a=41_644&mnp=0.0&mxp=0.0&shs=&ci=274&ac=&Submit.x=8&Submit.y=9

Kilka dni temu rozmawiałem telefonicznie z przedstawicielem Sigmy w Polsce , który potwierdził "jakość" obiektywów kupowanych po atrakcyjnych cenach .
Może właśnie tu tkwi problem skrajniych ocen optyki , tak pod względem mechanicznym jak i optycznym?

chalzen
06-04-2006, 21:34
Kilka dni temu rozmawiałem telefonicznie z przedstawicielem Sigmy w Polsce , który potwierdził "jakość" obiektywów kupowanych po atrakcyjnych cenach .
Może właśnie tu tkwi problem skrajniych ocen optyki , tak pod względem mechanicznym jak i optycznym?

A skąd ten kiepski sprzęt się bierze? Chińczycy go podrabiają, czy też z fabryki np Sigmy wychodzą braki które w "cudowny" sposób trafiają na "szary rynek".
Jak to wyjasnić?

ALF
07-04-2006, 00:37
habakuk, to pewnie rodzynek w cieście :P a poza tym to stałka, a moje obserwacje dotyczą zoomów, choć też raczej bez zbytniego generalizowania, ale wystarczy zwrócić uwagę na chwalone ogniskowe sigmy...najbardziej chwalone są szkła z zakresu 70-500...

Wolski
07-04-2006, 02:05
:) skad ja to znam ''usa'' ''import'' tez dlugo sie zastanawialem ktory kupic i kupilem ''importowany'' 24-120 vr z gwarancja (wykupiona okolo20$ na7 lat) to szkielko jest ''made in japan'' i jak narazie nie mialem zastrzezen

Siupes
07-04-2006, 05:30
nie nalezy tez zapominac ze EX sigmy bedzie lepszy (mam nadzieje) niz np. apo macro II czy sam nie wiem co.
ja kupilem paroletnie 24-70ex i nie mam zastrzezen do jakosci wykonania, nowe 10-20ex tez calkiem solidne.
oczywiscie chetnie kupilbym sobie szklarnie nikkora, ale jakos przy moim kompletnym braku czasu, nie jestem w stanie w zadnen sposob uzasadnic tego wydatku.

snajper
07-04-2006, 07:15
Do Wolskiego.

Jezeli to import , ale ma fabryczną gwarancję to jest OK.
Ja pisałem o tych, do których nie przyznaje się sie fabryka macierzysta.
Facet z Sigmy powiedział mi , że trafiają do ich serwisu obiektywy nowe ze starymi bebechami , kupione w sklepie! Ten problem nie dotyczy tylko Sigmy.
Ostatnio czytałem , że w Chinach podrabia się motocykle Honda...

Adam Trzcionka
07-04-2006, 15:20
miejmy nadzieję, że tak jak napisał Siupes - EX - jest sunonimem "ekstraklasy" przystepnych cenowo średniaków, jakie wypluwają fabryki sigmy..