PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] "Mój" pierwszy SUKCES !!!

tomajk
14-04-2008, 16:38
:-D Uczniowie ze szkoły podstawowej w Wałczu, zgłosili się do konkursu fotograficzno przyrodniczego organizowanego przez Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych, nauczycielka przyrody która prowadzi ich do tego konkursu zgłosiła się do mnie z prośbą, bym nauczył dzieciaki fotografować ptaki i pomógł im w pierwszych krokach.
I tak tydzień temu, pogoda nie dopisała, lecz dziś przyjechało troje 13to latków i choć słońca zbyt wiele nie było, po krótkim szkoleniu zasiedli w czatowniach.
Jedna z dziewcząt prawie ze łzami w oczach stwierdziła że padła jej bateria w aparacie, więc nie pozostało mi nic innego jak pożyczyć jej swojego D80 i obiektyw 70-300.
Po godzinie zaglądam do czatowni w której siedziała i pytam się jak poszło, a dziewcze odpowiada, że ptaszków za bardzo nie było, "jeden taki większy przyleciał i zrobiłam mu parę zdjęć"
Jakież było moje zaskoczenie gdy zobaczyłem CO TO ZA PTASZEK

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img232.imageshack.us/img232/9387/dsc641809955yx1.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img73.imageshack.us/img73/8346/dscfffgx5.jpg)

Wyszło na to że szkoła nie poszła w las, i mogę to zaliczyć do swojego pierwszego wielkiego sukcesu.
Prezentowane zdjęcia są przycięte o około 1/3 ale i tak po wydruku na formacie A4 prezentują się WYŚMIENICIE.

ZDJĘCIA SĄ WYKONANE Z MOJEJ CZATOWNI MOIM APARATEM PRZEZ UCZENNICĘ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR4 W WAŁCZU I OTRZYMAŁEM OD NIEJ ZGODĘ NA OPUBLIKOWANIE ICH NA ŁAMACH FORUM.

Myślę, że jeszcze z jedno równie owocne podejście i pierwsze miejsce szkoła zajmie bez problemu. :D

Mi1980
14-04-2008, 16:40
Gratuluję.
Forum powinno jednak maksymalnie edukować, czyli... a JAKI TO PTASZEK?

wlasiukk
14-04-2008, 16:41
no to gratulacje, obyś jak najwięcej młodzieży zaraził tym sportem :)

tomajk
14-04-2008, 16:44
Sorki panowie, to jest Krogulec, drapieżnik nad drapieżnikami. :)

Nemeth
14-04-2008, 16:49
Nie mam pytań.
Dobra czatownia nie jest zła.
No jak Ty tam nawet krogulce masz ... ... ...

Grzegorka
14-04-2008, 16:50
Gratulacje!! Super!! Piękne ptaszysko i ładnie sfotografowane. :)
Buuu... fakt, że u mnie sikorka to święto mnie zdołował :(

jurek1906
14-04-2008, 19:42
No i pieknie , tak byc powinno , dzieciarnia uczy sie od Mistrza :).

ptero
14-04-2008, 19:45
gratuluje...inny by powiedział trudno

T&T
14-04-2008, 20:01
Wspaniała robata. Gratulacje dla ciebie i autorki zdjęcia.

masterpiter
14-04-2008, 20:34
Piękne foty! masz jakieś naprawdę super miejsce, ta czatownia to na ziemi czy trochę wyżej?

tomajk
14-04-2008, 20:53
Właściwie to miejsce z którego dziewczyna zrobiła fotki krogulca, bardziej przypomina wielką psią budę, :) nie chodzi tu zresztą o wygląd, jest wygodna, i można z przyjemnością posiedzieć i obserwować ptaki.
Pozostałe czatownie, z racji tego że miały być tymczasowe, już tak komfortowe nie są, ale równie dobre fotki da się zrobić.

mmsko
14-04-2008, 20:55
Znany numer ze szczęściem nowicjusza. Moge sie założyc że gdybyś Ty tam siedział z szescsetą to rozbójnik na pewno by sie nie pojawił :D
Gratulacje dla młodego fotografa!!

tomajk
14-04-2008, 21:35
Moge sie założyc że gdybyś Ty tam siedział z szescsetą to rozbójnik na pewno by sie nie pojawił :D

To nie tak do końca, on tam lubi siadać prawie codziennie, co prawda nie zawsze o tej samej porze, ale najważniejsze, to poprostu siąść i czekać na okazję, zrobiłem już fotki jak siedzi nawet w towarzystwie sójki, lecz niestety z pokoju, przez szybę i 50m więc wiadomo co, dokumentacja. I tu jest mój problem, nie mam czasu niestety, dziś też bym nie siadł ani na chwilę, bo wreszcie przestało padać, i muszę na gwałt doprowadzić teren w Małpim Gaju do porządku.
Dziękuję w imieniu Zuzanny :)

ALF
15-04-2008, 00:25
moje gratulacje dla autorki i dla mistrza :) dawaj ją na forum, niech się uczy :)

imbra
15-04-2008, 00:37
Zdjęcia pierwsza klasa :) Nic, tylko pozazdrościć możliwości czatowania u Ciebie :D

tomajk
15-04-2008, 16:29
moje gratulacje dla autorki i dla mistrza :) dawaj ją na forum, niech się uczy :)

Nie wiem czy ona będzie zainteresowana fotografią, aparat, jakiegoś Soniacza pożyczyła od ojca, zresztą i tak nienaładowana bateria, ale kto wie, po takim zdjęciu może nabierze ochoty na fotografowanie i namówi rodziców by kupili jej coś w miarę przyzwoitego.
Muszę przyznać się że fotki dość mocno kadrowałem, są przycięte tak o około 1/3, dziewczyna nie wiedziała nawet że jest coś takiego jak ZOOM w tym obiektywie i tak jak ją zostawiłem z ustawionym na 170mm tak pozostało, o zmianie punktu AF też jej nie wspominałem by nie zaprzątała sobie głowy duperelami a skupiła się na uchwyceniu ptaszka w kadrze, więc wyszło niemiłosiernie centralnie, ale to nie jest problem.
Jeśli tylko będzie chciała fotografować, to zasady poznała, wie że nie powinno się robić na żarciu, i wie że trzeba się zachowywać cicho i spokojnie, a to już dużo.

ALF
15-04-2008, 18:39
hihi...nie od razu Kraków zbudowano...jeśli ją umiejętnie podejdziesz i za każdymi odwiedzinami pokażesz coś ciekawego, a później tego efekty...to rodzice zeżrą Ciebie ze skarpetkami, w których puści ich córka błagająca o kolejne szkiełko do D80 :D

himself
15-04-2008, 19:10
pozazdroscic modela :) mialem kilka razy z nim przyjemnosci sie spotkac ale nigdy nic dobrego mi nie wyszlo :)

tomajk
15-04-2008, 20:21
hihi...nie od razu Kraków zbudowano...jeśli ją umiejętnie podejdziesz i za każdymi odwiedzinami pokażesz coś ciekawego, a później tego efekty...to rodzice zeżrą Ciebie ze skarpetkami, w których puści ich córka błagająca o kolejne szkiełko do D80 :D
:mrgreen: Ale jesteś brutal :twisted: żona mi powiedziała że ta dziewczyna jeździ konno z moją córką, i tauś zapatrzony jest w córeczkę jak w obrazek, te "puszczenie w skarpetkach" mogło by się okazać bardzo realne. :-D
Dziś nie było żadnego odzewu ze strony nauczycielki i tych dzieciaków, może wcale nie docenią tego "sukcesu" :( albo tyle im wystarczy, kto wie.

JK
15-04-2008, 20:26
.... może wcale nie docenią tego "sukcesu" :( albo tyle im wystarczy, kto wie.
No przecież jak już potrafi zrobić takie zdjęcia, to po jaką cholerę ma się jeszcze czegoś uczyć. Może pani nauczycielka uznała, że mała takim zdjęciem zapewne ten konkurs wygra i będzie po sprawie. Czy nie o to chodziło? :wink:

tomajk
15-04-2008, 20:52
pozazdroscic modela :) mialem kilka razy z nim przyjemnosci sie spotkac ale nigdy nic dobrego mi nie wyszlo :)
Ten "model" psia go mać, czy raczej modele, wczoraj i dziś załatwiły mi (naliczyłem świeże zeżnie ) 6 czyżyków i 1 jera samiczkę, a co wyniosły ?? muszę jakoś chyba ogrodzić i przerzedzić krzaki, by było bezpieczniej.

tomajk
15-04-2008, 21:02
No przecież jak już potrafi zrobić takie zdjęcia, to po jaką cholerę ma się jeszcze czegoś uczyć. Może pani nauczycielka uznała, że mała takim zdjęciem zapewne ten konkurs wygra i będzie po sprawie. Czy nie o to chodziło? :wink:
I możesz mieć rację, szkoda ale cóż zrobić, nie mogę też oczekiwać, że dziewczyna napali się na fotografię jak nie wiem co, ona ma dopiero 13 lat, może rodzicom się to akurat nie podobać, czort wie.
A może też i uznali że fota konkursowa i po co się więcej wysilać, może też za łatwo przyszło ?
Za kilka dni się wszystko okaże, dla mnie ważne jest to, że mogłem pomóc i to skutecznie, i z czystym sumieniem dzieciak powie, że to własnoręcznie zrobiona fotka, a nie ktoś za nią to zrobił. ona tam była, we właściwym miejscu i czasie, dla mnie to jest osobisty SUKCES. :)

Erie
15-04-2008, 21:08
super, gratulacje dla nauczyciela jak i dla uczennicy :)

ALF
15-04-2008, 21:25
wiesz...z moich dawnych uczniów kilkoro fotografuje nadal...właśnie dzisiaj przyszli do mnie z pytaniem czy mogą na plenerki itd...więc choć cykają wredną nam firmą na C :D, to chętnie z nimi nadal powalczę...może uda się w mojej dziurce stworzyć jakie lobby fotograficzne :D
a co do sprzętu, to pamiętam jak obecni zaczynali, a co mają teraz...łoj, biedni rodzice :D

wld
15-04-2008, 21:29
Tak sobie pomyślałem, że i ja do Ciebie na nauki przyjadę. W końcu jestem większy i starszy od tych dziewczynek to może i coś większego przyleci? :))))

tomajk
15-04-2008, 21:41
No Waldziu ty do mnie na "nauki" ? chyba przy szkle :mrgreen: oczywiście, że tak :mrgreen: A popatrz, tyle podejść jak byłeś u mnie i rewelacji nie było, a tu ani pogoda dobra, ani czasu za wiele i taki fart, niesprawiedliwość jednak jest jakaś, ale mam nadzieję że to się zmieni.

piwkoo
15-04-2008, 22:22
Też mi się marzy taki okaz :D
Czas zbierać na długą lufe i budować czatownie ;) ... tylko u mnie same wróble i od czasu do czasu jakiś zabłąkany bażant :(

tomajk
15-04-2008, 22:43
Też mi się marzy taki okaz :D
Czas zbierać na długą lufe ;) ...
A wiesz, że to było robione na 170mm czyli około 250mm ekwiwalent 35mm :)
Jak się okazuje wcale nie trzeba "długiej" lufy ale z pewnością, musi być dobra, tak myślę, że całkiem dobrym rozwiązaniem będzie 300f4 a ideałem 300f2,8VR, na większe ptaki, i dynamikę, a na drobnicę 400f2,8 i 600f4 ale przy tym to już o efektach specjalnych trzeba zapomnieć, ot taki teleskopik sobie do ptasich portretów którymi tomajk zarzuca forum :mrgreen:

masterpiter
15-04-2008, 22:59
więc choć cykają wredną nam firmą na C :D

:mrgreen: eee tam wredną, nie gorsza, nie lepsza niż na N, zdjęcia najważniejsze. A forum...też ważne :-D

Pozdrawiam!

piwkoo
15-04-2008, 23:27
A wiesz, że to było robione na 170mm czyli około 250mm ekwiwalent 35mm :)
Jak się okazuje wcale nie trzeba "długiej" lufy ale z pewnością, musi być dobra, tak myślę, że całkiem dobrym rozwiązaniem będzie 300f4 a ideałem 300f2,8VR, na większe ptaki, i dynamikę, a na drobnicę 400f2,8 i 600f4 ale przy tym to już o efektach specjalnych trzeba zapomnieć, ot taki teleskopik sobie do ptasich portretów którymi tomajk zarzuca forum :mrgreen:

hihi na 300/4 to jeszcze uzbieram kasiurkę ale na te pozostałe to już będzie problem ;)
Co prawda rozglądałem się już za 300/2.8 i jest kilka ciekawych ofert, ale jeszcze nie teraz. Póki co muszę nauczyć się podstawowych rzeczy, a mianowicie gdzie ptaszki żerują, jak je podchodzić i gdzie najlepiej zbudować czatownię. Później trening i dopiero składka na szkło. Mam nadzieję że już przyszły sezon będzie z dobrym tele, choruję na niego już od ponad roku i jak widzę takie okazy na forum to mi gula podchodzi pod gardełko :D

tomajk
15-04-2008, 23:58
Tego gdzie czatownia to ci nikt nie podpowie (trzeba znać okolicę) ale to że trzeba się zamaskować to pewnie, w przeciwnym razie to loteria niestety, choć czasami bywa bardzo przyjemna. :)

vasco5
16-04-2008, 00:03
piękny ptak... no no no

Esjot
16-04-2008, 19:49
Brawa dla Ciebie Tomku:-D
Gratulacje dla Zuzanny.

andre84
16-04-2008, 20:44
Ten tomajk to ma ładne ptaki, na swoim terenie.:mrgreen: Tylko pozazdrościć.:-D

Marta Baranowska
16-04-2008, 21:41