Zobacz pełną wersję : Tania lampa do nikon d50
szymon_kefa
14-04-2008, 14:55
Witam. Od pewnego czasu jestem szczesliwym posiadaczem Nikona d50. Stwierdziłem, że pora w niego chociaż ciut zainwestować. Los padł na lampę (bo to "światełko", które jest wbudowane automatycznie na niewiele się zdaje).
W związku, iż nie planuję wydać jakiś większych pieniędzy (planowo do 350 zł) to mam na oku takie trzy:
- Nikon SB-400 (liczba przewodnia 21, cena - od 295zł)
- Sunpak PF30X (liczba przewodnia 30, cena - od309zł)
- Tumax DSL880AF -N (liczba przewodnia 33, cena - od 229zł).
Tak więc będę wdzięczny za radę :)
kurcze z tych trzech to ciezka sprawa.
sb-400 nie jest zbyt ciekawa - imho oferuje nieduzo wiecej niz standardowa wbudowana lampa.
tumaxa mialem i nie polecam - strzelasz ta lampa na czuja, efekt taki sam jakbys kupil jakas stara lampe i strzelal w trybie manualnym a nadmiar swiatla kontrowal migawka/przeslona
niestety sunpacka nie dane mi bylo posiadac (a moze nawet to dobrze).
jak zwykle polecam dozbierac do sb-600/800, naprawde na tej lampie sie nie zawiedziesz
kronos28
14-04-2008, 16:03
hmmm sb400 m jeden plus - rozmiar - jest mała i kompaktowa a tak to jest to trochę lepsza lampa wbudowana.
Tumaxa kategorycznie odradzam.
Sunpaka nie widziałem nie miałem w ręku ale nie są to złe lampy - taki trochę lepszy tumax.
Teraz sb600 dostaniesz używane za jakieś 500-600zł :)
Za kolegami: TUMAX kategorycznie nie - mam w szufladzie, SUNPAK-a nie znam. SB-400 mam od kilku dni z D-80. Powiem tak: zależy do czego będziesz tej lampy używał. Jeśli potrzebujesz jej tak jak ja tylko od święta, do zdjęć w domu, na spacer itd - bierz D-400 już chociaż możliwość odbicia świtła od sufitu to KOLOSALNA różnica (wiem, nie obraca się w pionie). Przy tym jest ona naprawdę rewelacyjnie poręczna.
Jeśli natomiast robisz zdjęcia dla kogoś, stać Cię na droższe hobby, chcesz spróbować CSL - bierz SB-600, chcesz na fotografii zarabiać - bierz SB-800.
Ogólnie - Nikon ma chyba najlepiej dopracowany pomiar światła z lampy (iTTL) dlatego odradzam lampy obcych producentów za wyjątkiem Metza, ale tam tanio nie jest.
W moim przypadku, kompromis cena-jakość-częstotliwość używania wskazał SB-400 - ale tylko w cenie o której pisałeś, bo regularna cena ok. 500 PLN za tą lampę to granda, wtedy za kolegami SB-600.
szymon_kefa
14-04-2008, 18:01
dziękuję za liczne odpowiedzi. Chyba jednak pójdę za waszą radę i poczekam trochę. uzbieram na sb-600 i tyle :)
a zdjęcia hobbystyczne głównie
dziękuję za liczne odpowiedzi. Chyba jednak pójdę za waszą radę i poczekam trochę. uzbieram na sb-600 i tyle :)
a zdjęcia hobbystyczne głównie
no i dobrze postąpisz, bo i tak prędzej czy później byś ją kupił :)
Maldoror13
15-04-2008, 08:09
Ja mam sb-400 i jak na moje potrzeby wystarczy. Jest mała, robi sporo zdjęć na 2 "paluszkach".