PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkość AF w 70-200VR

andrzej_laskowski
14-04-2008, 14:01
Takie mam pytanie do posiadających to szkło.
Ostatnio zdarza mi się fotografować postać biegnąca na prost mnie.
Na przykład coś takiego : http://plfoto.com/zdjecia_new2/1495916.jpg

Czyli obiekt niezbyt szybki, a mimo to mam co drugą, trzecią ostrą klatkę.
Dziwne to bo z starszym 80-200Afs nie zauważyłem takich problemów.

Może cos z techniką moją nie tak?
Tryb C, pomiar jednopolowy VR off. Wyłączenie w szkle bliskiego ogniskowania nic nie zmienia.
Obiektyw nie ma najmniejszego BF/FF.
Zmienić pomiar AF, czy może coś w konfiguracji MENU?
Nigdy nie miałem w ręku instrukcji (mam tylko niemiecką) i stąd takie pytanie.

piotr w
14-04-2008, 14:42
Obiekt wyskakuje Ci z głębi ostrości, może wcześniej był wolniejszy :). Pewnie Ameryki nie odkryłem, ale Tryb C, po prostu też ma zwłokę, a głębia ostrości przy długiej ogniskowej i dużej dziurze nie jest duża. Mam często ten sam problem.

Marasm
15-04-2008, 19:30
Szczerze mówiąc też mam małe zastrzeżenia do 70-200/2,8 vr w takich sytuacjach. Może jest w tym też jakaś wina body (mam d80)? Często robię zdjęcia swej 2-letniej córce. Jest teraz tak ruchliwa, że wiele z moich zdjęć mimo krótkich czasów ekspozycji jest z podobnych powodów nieostrych (jakby AF nie nadążał...) Zdecydowanie lepiej sprawy się mają gdy fotografuję tym szkłem statyczne obiekty lub krajobraz - wtedy ciągle się zachwycam, jakbym miał go "od przed chwilą" :)

piotr w
15-04-2008, 19:47
wiele z moich zdjęć mimo krótkich czasów ekspozycji jest z podobnych powodów nieostrych (jakby AF nie nadążał...)

Czas ekspozycji nie ma tu nic do rzeczy, AF nadąża, ale obiekt jest w ruchu. Od chwili naciśniecia spustu do zablokowania AF, później podniesienia lustra, otwarcia migawki mija jakiś czas. W tym właśnie czasie fotografowany obiekt znajduje się juz na skraju, albo poza głebia ostrości.

Marasm
15-04-2008, 21:03
Pewnie właśnie tak jest, ja niestety nie wypracowałem sposobu na ten problem.

apsza
15-04-2008, 21:17
Miałem to raz na D70, gdy focilem rozpędzone na mnie haskie z saniami, ale gdy były już bardzo blisko. Pomogło wcześniejsze, dwukrotne wciścięcie do połowy AF. Jestem przekonany, że to było opóźnienie aparatu, a N AFS VR70-200/2.8 był jak zwykle i tu ideałem.

odie
15-04-2008, 22:05
Wypróbuj custom option a1 (AF-C Mode Priority) - możesz tam ustawić, że aparat nawet w AF-C nie zrobi zdjęcia, dopóki nie uda mu się ustawić ostrości.