Zobacz pełną wersję : Zaślepka Na Sanki Mocujące Do D300
Dzień Dobry Wszystkim w ten poranny poniedziałek ;)
Moje pytanie brzmi, czy jak kupowaliście D300 to w zestawie była zaślepka na sanki mocujące ?? Bo takiej nie posiadam niestety :( Drugie pytanie to: Gdzie taką zaślepkę mogę dostać ?? na allegro szukałem ale tam nie mogłem znaleźć. Pozdrawiam :)
Nie było. Jeszcze się czepiałem w sklepie, ale koleś przysięgał, że nie ma w komplecie więc dałem spokój. Ja mam po D50, ale i tak nie używam.
Maki
D300 w zestawie nie posiada takiej zaślepki. Nikon dodaje je tylko do topowych aparatów typu D40(x) D60 :)
Może spróbuj zapytać w Nikon Polska. O ile pamiętam ktoś chyba sobie tam kupował.
The Structorr
14-04-2008, 08:23
D300 w zestawie nie posiada takiej zaślepki. Nikon dodaje je tylko do topowych aparatów typu D40(x) D60 :)
w D80 też miałem, zgubiłem mniej więcej po 3 założeniu lampy, baaaardzo przydatny gadżet :mrgreen:
zaślepkę miałem w D50 D80 D200 a w D300 niet :) (trzeba ciąć koszty!!)
ok kolega Erie powiedział, że mi prześle taką zaślepkę :)
Dzięki :) :)
Czy ktoś moze wie lub sprawdzał czy zaślepka a właściwie osłona sanek z D3 bedzie pasowała do D300?
hotsauce
14-04-2008, 10:02
Ja mialem zaslepke z tego co pamietam w zestawie d300 :)
Wychodzi na to, że na końcu linii pakowania siedzi mały skośnooki człowieczek i w zależności od humoru do jednego pudełka wrzuci a do innego nie :)
Wychodzi na to, że na końcu linii pakowania siedzi mały skośnooki człowieczek i w zależności od humoru do jednego pudełka wrzuci a do innego nie :)
Taka żółta odmiana totka - co dziesiąty wygrywa prezent od firmy. :-D
ciekawe co na to firma może dosyłają jak instrukcje do NX :-D
dla tych co mieli z D200 ..to moze przez przypadek pomylilo sie wam z zaslepka na wizjer ?? bo na sanki to ona za cholere nie pasowala..no chyba ze sila....
Może spróbuj zapytać w Nikon Polska. O ile pamiętam ktoś chyba sobie tam kupował.
Wiedzialem, ze ten D300 to dziadowski aparat, ja w swoim D80, mam ta wspaniala i nieoceniona zaslepke ;)
A ja do D200 nie dostałem :cry:
gmoszkow
14-04-2008, 12:54
ani w D70 (3 które przeszły przez moje ręce) ani w D200 (2 egzemplarzach) ani w D300 nie widziałem zaślepki na sanki lampy błyskowej.
A zaślepka do wizjera oczywiście była - no ale to spora upierddliwość zdejmować tę magiczną gumkę co się ją najczęściej i tak gubi i zakładać zaślepkę.
Grzegorz
A ja ostatnio, jak ta stuknięta naoglądałam się zdjęć z przeróżnych ofert sprzedaży D200, w poszukiwaniu puszki z zaślepką na sanki, nie wierząc, że w takim kultowym/"wszystkomającym"/szczelnym aparacie może jej nie być... O naiwności...:-?
Czy ktoś moze wie lub sprawdzał czy zaślepka a właściwie osłona sanek z D3 bedzie pasowała do D300?
niewiele wiem w technicznej materii ale mnie sie wydaje że sanki w każdym modelu są takie same:)
bo nie wiedziałem lamp z przeznaczeniem do konkretnego modelu
pozdrawiam
mimikm
ja nie miałem ani w d70s ani w d300, ale 6 lat temu kupiłem f65 i tam była taka osłonka:) do tej pory osłona ta siedzi na sankach d300:)
niewiele wiem w technicznej materii ale mnie sie wydaje że sanki w każdym modelu są takie same bo nie wiedziałem lamp z przeznaczeniem do konkretnego modelu
pozdrawiam
mimikm
Nie pytałem o BS-1 który jest zwykłym kawałkiem plastiku wsuwanym w sanki.
W D3 jest coś co się nazywa BS-2. Zrobione chyba z gumy i uszczelnia wokół całe sanki.
Może nie pasować do D300 z racji innej obudowy pryzmatu i wizjera.
velaskez
14-04-2008, 16:23
hmm, z gumy? tak żeby zwarcia nie było podczas kąpania D3?:)
BS-2 to normalna wsuwana osłonka na sanki (podobna do BS-1), ale ma dodatkowo przymocowaną specjalną gumową lub gumopodobną osłonę, która dość dokładnie osłania całe sanki z góry i całkiem nieżle pasuje do obudowy pryzmatu D3. Jak się to założy na D3, to do sanek nie ma dostępu - nawet ich nie widać.
velaskez
14-04-2008, 16:34
ogólnie fajny patent..tylko chyba raczej jako gadżet niż jako coś przydatnego, co myślicie?
jakby ktos nie widziedział to BS-2 wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img224.imageshack.us/img224/259/dsc4690aa7.jpg)
mam nadzieje ze jeden z naszych kolegów forumowych nie obrazi sie za ujawnienie jego wizerunku..
Ciekawi mnie czy ktos próbował takie coś zaadopotowac do D300?
Wg mnie praktyczna rzecz w przypadku robienia zdjęc w kurzu czy podczas mżawki bo w takich warunkach równie dobrze jak BS-1 sprawdzi się kawałek tektury.
No cóż - w s5 zaślepka była (w s2 tez). Niestety kupiłem używane s3 bez tej zaślepki i sanki kłują mnie w nos (dużym mam :)) przy pionowych kadrach, a takich robię 80%.
Gdyby ktoś wiedział, gdzie taką kupić, poproszę o informację.
Adam
BS-2 (z D3) nie pasuje na D300.
To nie reklama - po prostu sam szukalem i znalazlem
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/6300
Valwit dzięki za info..
To nie reklama - po prostu sam szukalem i znalazlem
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/6300
wg cennika nikona na stronie BS-1 kosztuje 3 zł...
na stronie fotozakupów 9 zł no ale dostajemy na zaślepkę az 12 mies gwarancji ;)
no to przeplacilem 6 zl...nie pierwszy i nie ostatni raz pewnie;]
Podpowiem - pasuje od Zenita, poszukajcie w szafach ;)
wg cennika nikona na stronie BS-1 kosztuje 3 zł...
na stronie fotozakupów 9 zł no ale dostajemy na zaślepkę az 12 mies gwarancji ;)
Dziękować
Czy nikon ma jakiś "swój" punkt sprzedaży w Warszawie, czy na ślepo w sklepach pytać?
Może głupie pytanie, ale co Wam tak bardzo zależy na tym? To jedna z pierwszych rzeczy, które po wyjęciu z pudełka gdzieś schowałem i nie wiem gdzie to jest...
kupilem D50 - zaslepka byla
kupilem D300 - zaslepka tez byla
Może głupie pytanie, ale co Wam tak bardzo zależy na tym? To jedna z pierwszych rzeczy, które po wyjęciu z pudełka gdzieś schowałem i nie wiem gdzie to jest...
moje tez sie gdzies walaja i nie wiem skad o to tyle krzyku :mrgreen:
Jak już wspomniałem - bez zaślepki sanki kłują mnie w nos.
Jak sie nie uzywa lampy a fotografuje w malo sprzyjajacych warunkach to teoretycznie mozna uszkodzic stopke..
a ja myslalem, ze 9 zł to duzo, dopoli nie zobaczylem tego: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-bs-1-pokrywka-na-goraca-stopke.html
a ja myslalem, ze 9 zł to duzo, dopoli nie zobaczylem tego: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-bs-1-pokrywka-na-goraca-stopke.html
Eeee tam. To cyfrowe.pl. Wszystko jest w normie. Zyski również. :mrgreen:
Jesteście super... chciałbym mieć takie problemy:):):) wariaci:mrgreen:
niewiele wiem w technicznej materii ale mnie sie wydaje że sanki w każdym modelu są takie same:)
bo nie wiedziałem lamp z przeznaczeniem do konkretnego modelu
Oblukaj se minoltę. Na F3 też można popatrzeć.
Jak już wspomniałem - bez zaślepki sanki kłują mnie w nos.
Może spróbuj trzymać aparat normalnie - sankami do góry... chyba, że masz coś z Pinokio... ;)
Może spróbuj trzymać aparat normalnie - sankami do góry... chyba, że masz coś z Pinokio... ;)
:)
Już pisałem kilka postów temu - ponad 80% moich zdjęć to pionowe kadry.
Thor88 śmieje się z mojego "problemu", jednak ostatnio przez dwa tygodnie, co noc robiłem po trzy koncerty (ok 2h za każdy, praktycznie cały czas aparat przy oku - trzeba "łapać" momenty tańca) i wróciłem z czerwonym "dołkiem" na nosie...
Bez zaślepki oczywiście przeżyję, jednak dużo wygodniej pracuje się bez kłucia w nos - teraz mam dwa body i jedną zaślepkę - może koledzy, którzy twierdzą, że to zbędny gadżet, zrzekną się go na rzecz Pinokia? :)
OK... przepraszam... niestety nie mam zaślepki. Popytam, jak znajdę to dam znać.
Nie masz za co przepraszać. Kolizja nosa z aparatem jest z założenia dość zabawna i jak słusznie zauważył Thor, cieszę sie, że mam takie "problemy" :)
Wielkie podziękowania dla "Erie" za przesłanie zaślepki do aparatu i to za friko ;) Jeszcze raz dziękuję za Pomoc.
Pozdrawiam Łukasz