Zobacz pełną wersję : Pomocy D70s
Witam!
D70s nawalił, zmieniałem obiektyw i chyba zapomniałem wyłączyć aparat już nie pamiętam. Po założeniu innego szkła na wyświetlaczu paliła się tylko bateria i nic poza tym po chwili tez zgasła, myślałem ze to bateria padła. W domu naładowałem założyłem i nie działa nic żadnych oznak życia. Czy ktoś spotkał sie z takim czymś? Poproszę o jakieś rady, aparat ma około roku i 5000 zdjęć przebiegu. POMOCY!
Motorniczy
13-04-2008, 20:13
Mogło napięcie w aparacie się zmienić . Osobiście miałem problem w spuście migawki batterypacka do D200 - prąd dochodził non stop do spustu nawet jak był wyłączony aparat . Może tutaj coś w podobie ? Generalnie powinieneś zadzwonić z takim pytaniem do serwisu . Pozdrawiam
Mi się często zdarza zapomnieć wyłączyć aparat przy zmianie obiektywu (choć staram się o tym pamiętać) ale nic takiego póki co mi się nie przydarzyło.
Wysłałem do serwisu czekam na telefon od nich.
cypherdid
19-04-2008, 08:25
dlatego lepiej wyłączać aparat..każdy film/prezentacja promocyjna i instrukcja ze stajni Nikona o tym przypomina..
daj znać na ile to wycenili..ktoś może mieć podobny problem a takie info się przyda
mi również często zdarza się zmieniać szkiełko na włączonym aparacie i nie miałem nigdy problemów.
W sumie to raz czy dwa coś tam się psuło na wyświetlaczu ale po prostu wyłączyłem i włączyłem aparat i wszystko było cacy. Rozumiem że próbowałeś wyłączyć aparat, podpiąć inne szkło, spróbować go znów odpalić itp.?
Co do gripa to kiedyś miałem zonka jak podłączałem kabelek od gripa do D70s do puchy przy włączonym apracie i gripie. Miałem też podpiętą sb800 i nagle zrobiła się jakaś zwara czy coś i zaczęło mi wypalać serią tak jakbym miał cały czas wciśnięty spust. Zanim udało mi się to opanować to kilka osób przedemną dostało serią chyba 4 czy 5 błysków prosto po patrzałkach :D
GrzegorzPPP
19-04-2008, 11:57
ja nigdy nie wyłączam aparatu przy zmianie szkła, jak do tej pory nie miałem żadnych przygód
kiedys nadejdzie ten moment!
myslicie ze w instrukcji pisza o tym bo dostaja wierszowke od ilosci znakow?
olo
Zawsze przy zmianie szkła wyłączam aparat, ale ostatnio ze względu na szybkość akcji zapomniałem no i zje..ło się. Teraz boję się tylko najbardziej kosztów tej naprawy.
Jacek Wrzesińsk
20-04-2008, 17:59
Wysłałem do serwisu czekam na telefon od nich. Napisz koniecznie co było,ku przestrodze dla innych! Pozdr.!:)
Dziś wrócił aparat z naprawy, zapłaciłem 290zł na fakturze napisano wymiana bezpiecznika 7.73zł robocizna 285zł 1,5 godziny pracy w tym niby czyszczenie i testy ;)
Wniosek: lepiej wylaczac bo mozna spalic bezpiecznik za 7.73 zł. Co za pieprzone zdzierstwo w tym serwisie. Ale w sumie dobrze, ze co naprawili.
Kurdka niezły cennik za 1h pracy 200zł!!! :(
Kurdka niezły cennik za 1h pracy 200zł!!! :(Dokładnie to za 1h wołają 155zł normalnie szok!!
tomlebio
12-05-2008, 12:56
gdzie tak drogo???
W autoryzowanym serwisie Nikon Polska.