Zobacz pełną wersję : Luzy w Nikkor AF-S 28-70/2.8
bragjure
13-04-2008, 17:52
Od kilku dni mam nowego Nikkora AF-S 28-70/2.8...Czy minimalne luzy (oczywiście poprzeczne) pierścienia fokusa i jeszcze mniejsze pierścienia wyboru ogniskowej to norma czy wada...Nie mam takich problemów z Nikkore AF-S 80-200/2.8 mimo że ma parę latek i kupiłem go używanego..Pozostałe posiadane obiektywy mają małe luzy ale traktuje to jako normę...N28-70 i N80-200 to w końcu inna półka choć AF-D 105/2.8 luzów nie ma...
Witaj
Jeśli pisząc "poprzeczne" masz na myśli poprzeczne do osi obiektywu czyli tak jakby pierścienie miały być za duże to tego nie powinno być (chyba?)- we wszystkich, kóre miałem w ręku tego nie zauważyłem (ale też i pod tym kątem nie sprawdzałem). Minimalny, ale to naprawdę ledwo wyczualny luz wzdłuż osi obiektywu jest typowy.
Ze względu na bardzo lekkie "chodzenie" pierścieni ten obiektyw wydaje się być wogóle bardzo "luźny" i takie odczucia a propos luzów mogą się pojawiać.
bragjure
13-04-2008, 23:24
...Dzięki za odpowiedz i ...uspokojenie:-)...Oczywiście chodziło mi o luzy wzdłuż osi obiektywu...
A tak przy okazji to czy jesteś zadowolony z ostrości 28-70 przy 2.8?...
No i czy nie występują FF lub BF...Mamy praktycznie takie same puszki.
2.8 na wszystkich ogniskowych jest mz absolutnie używalna (no może w szczególnych przypadkach aberracja chromatyczna może nieco dać o sobie znać, ale bardzo minimalenie). Jest wystarczająco ostro. Ale z reguły i tak nieco przymykam - nie dla poprawy ostrości tylko dla zwiększenia GO. BF i FF nie zauwazyłem. Jeśli wyjdzie mi coś niostro to i tak jest to z mojej winy - poruszenie - jeśli nie mam lampy lub nie mogę jej użyć.
Już kiedyś dawałem to zdjęcie zrobione testowo na 2.8. Bez wyostrzania - wszystko tak jak w exif-ie. Takie bardziej krajobrazowe. Na 50 mm (rzekomo najgorsza ogniskowa jeśli chodzi o jakość/ostrość dla tego obiektywu). Nie wiem czego chcieć więcej:
http://www.slawekm.neostrada.pl/FN/_DSC8089.jpg
Mój miał lekki luz na pierścieniu ostrzenia, pisałem o tym tutaj. Lecz przez rok używania nie było żadnych skutków tego luzu, a aparat często focił w skrajnych warunkach (śnieg,deszcz,mróz). Poza tym to szkło prawie doskonałe, pancerne i bardzo ostre (D70), lecz trochę mniej ostre i kontrastowe niż najnowszy N AFS 14-24/2.8G.