PDA

Zobacz pełną wersję : Sony alfa 350

Adagio
13-04-2008, 15:27
Hej,

Mam prośbę do osób które wiedzą więcej ode mnie, czyli prawie do wszystkich tutaj :D

Problem jest taki, mam osobę która jest maniakiem firmy SONY, wszystko w domu sony no i pojawił się pomysł kupienia lustrzanki cyfrowej, do użytku ogólnie domowego i dla córki która pewnie będzie stawiała swoje pierwsze kroki w fotografii. Pierwszy pomysł to Sony alfa 350, ten nowy wynalazek.

Co sądzicie o tym aparacie i ogólnie systemie Sony. Osobiście mam zamiar przekonać tą osobę do kupna Nikona ew. Canona, w szczególności że już ma plany na przyszłość z kupnem różnym obiektywów.

Potrzebuje jakiś dobrych argumentów bo czuje że napotkam na konkretny opór :)

Z góry dzięki ;)

superkomornik
13-04-2008, 15:34
Jesli Sony to raczej A300, lub A200. A350 szumi kosmicznie.... 14mpx na matrycy CCD nie wróży nic dobrego....

m_a_j_k_e_l
13-04-2008, 16:32
coś lepszego to A700 bawiłem się i nie jest źle ale od nikona nie odsiąde... ja wymigiwałbym się tematem takim, że sony traci klientów przez to, że te wszystkie lcd, kina produkują taniej manty, i różne podróbki. Więc nie chcą być w tyle i nie dopuszczają do zapomnienia tej marki. Ale według mnie to bez sens... pakowanie kasy w alfe to nie dla mnie. Wolę nikona: mnóstwo dostępnych cenowo obiektywów! A alfa za wiele nie ma. Więcej płacą za reklamę w tv niż na przyłożeniu się do modeli. Powiedz głównie o tych obiektywach, że jest setki w systemie nikona, canona podobnie. Ale jesteśmy z nikona więc polecamy tylko tą markę. Dla mnie Sony za bardzo zrobiony plastikowo i kwadratowo. D200 dobrze się trzyma jak każdego nikona. Z alfą inaczej - dla mnie nie taki wygodny, może to moje spostrzeżenie ale nie zainwestowałbym w ten system. Kupiłem do domu kino sony 2 lata temu za 4.5tys i jest dziś warte 2tys :/ Więc może być i z alfą podobnie aby ludzie prędzej brali od nikona.

sToh
13-04-2008, 16:32
A Więc:

Po Co córce duży aparat ?(lustrzanka) kupić jej cyfraka zwykłego i będzie super , a jeśli chodzi o nikona to mogę polecić Nikona D80 super uniwersalny aparat.

Krzysiek29
13-04-2008, 17:57
Hej,

mam osobę która jest maniakiem firmy SONY, wszystko w domu sony no i pojawił się pomysł kupienia lustrzanki cyfrowej, do użytku ogólnie domowego i dla córki która pewnie będzie stawiała swoje pierwsze kroki w fotografii. Pierwszy pomysł to Sony alfa 350, ten nowy wynalazek.

Co sądzicie o tym aparacie i ogólnie systemie Sony. Osobiście mam zamiar przekonać tą osobę do kupna Nikona ew. Canona, w szczególności że już ma plany na przyszłość z kupnem różnym obiektywów.

Potrzebuje jakiś dobrych argumentów bo czuje że napotkam na konkretny opór :)

Z góry dzięki ;)

Myślę, że A350 jest najlepszym rozwiązaniem dla tej osoby:
-posiada najwięcej Mpx !
- jest obecne najlepiej reklamowaną lustrzanką,
- nazywa się SONY.
Ma tylko jedną wadę; nie jest najdroższa i to może wzbudzać trochę zaniepokojenia u znajomego ale niech ją kupi w zestawie z :Sony AF 70-200 f/2.8 G i powinien być w pełni zadowolony.:)

Bonthyc
13-04-2008, 18:00
Do sonego zdaje mi się, że można podpinać stare szkła minolty, a więc jeśli ktoś nie ma uczulenia na szukanie używanych szkieł to też ma spory wybór, inna sprawa jeśli woli mieć wszystko nowe, wtedy rzeczywiście będzie kłopot.

m_a_j_k_e_l
13-04-2008, 18:01
Umocniłeś markę sony :) Kolega chcę mieć argumenty za nie dla Sony :) Ja nie polecam tak jak napisałem. Ale wychodzę na miasto i aż z ciekawości podejdę do FJ i obejrzę... Napiszę wieczorem więcej co z tych testów i obglądań.

Pozdrawiam M.

m_a_j_k_e_l
13-04-2008, 23:20
Byłem, bawiłem, sprawdziłem - opiszę co i jak jutro bo teraz padam :)

Pozdrawiam

Adagio
14-04-2008, 12:12
Czekam na wrażenia :)

Wydaje mi sie że przede wszystkim od SONY mogą odstraszyć ceny obiektywów.

Kolekcjoner
15-04-2008, 03:44
A mnie się wydaje, że jak chce to niech kupuje. Dla amatora całkiem przyzwoita propozycja.

Co wy macie jakieś udziały w tym Nikonie, że może być każdy aparat byle nazwa się zaczynała na N i kończyła też na tę literę :mrgreen:?

Ryan
17-04-2008, 17:29
dokładnie, chce Sony to niech kupuje :) Kazda marka ma swoje zalety i wady i każdy powinien wybierać pod kątem swoich zastosowań i preferencji. A co za różnica jakie logo ma sprzęt, byle być zadowolonym :)

m_a_j_k_e_l
18-04-2008, 15:46
jak macie komentowac to... ;/

Erie
18-04-2008, 16:37
...więc jak znajde czas pożycze alfe350 i i d80 od znajomego z FJ i zrobie testy...

niezbyt dobrze się chwalić, że znajomy z FJ pożycza sprzęt do testów, a potem w sklepie kupuje się używki, szczególnie, że można trafić na kogoś komu nieobce jest kierownictwo FJ (któremu taki proceder bardzo nie odpowiada)

pozdrawiam
Erie

m_a_j_k_e_l
18-04-2008, 20:09
Pozdrawiam

Paweł.S
18-04-2008, 22:48
Sory za złe odebranie- pracownik FJ ma alfe350 ale nie bylo go wtedy aby o nim opowiadac wiec testowalem tego z półki! Zaś moj kolega powiedzial, że pewnie pozyczylby mi do takiego oto testu! A d80 nie posiadam- zapewne pozycze go od kogos z forum na pare h. Co do A700 to mojej kobiety kuzyn jest w jego posiadaniu i raz go mialem w rekach. Kiedys chcial pozyczyc d200 to proponowalem zamiane na pare dni :) Do takie wymiany pewnie dojdzie i zobacze systen sony czy to warte:-D

Sory raz jeszcze, ale nie chcialo mi sie rozwijac powyzeszego posta bo byl juz wystarczajaco dlugi.

Pozdrawiam
Nie mam pojęcia czemu ale po przeczytaniu tego posta przypomniały mi się reklamy plusa: siostra twojej babki jest matką twojego ojca....... on to robi teraz ze wszystkimi......... ma trzysta godzin na pożyczanie w sieci..... . He he, taki mam humor trochę krzywy, sorki za offtop ;)

Kolekcjoner
18-04-2008, 23:19
Nie mam pojęcia czemu ale po przeczytaniu tego posta przypomniały mi się reklamy plusa: siostra twojej babki jest matką twojego ojca....... on to robi teraz ze wszystkimi......... ma trzysta godzin na pożyczanie w sieci..... . He he, taki mam humor trochę krzywy, sorki za offtop ;)

I tak jesteś dobry, że cokolwiek zrozumiałeś z tego co napisał kolega m_a_j_k_e_l. Ja nie dostąpiłem tego zaszczytu ;)8).

Motorniczy
18-04-2008, 23:23
Eee tam i znów Walkman...

m_a_j_k_e_l
18-04-2008, 23:42
Kto chce to zrozumie: "ciut techniki i się gubisz"

A napisałem głównie dla kolegi który założył wątek! Jeśli tak bardzo przeszkadza Ci coś co nie możesz zrozumieć - po prostu nie czytaj, a będzie na pewno mniej takich szarpanin na forum. Pisząc kto ma co dotykałem, od kogo pożyczę to wyjaśniając musiałbym napisać A4. Pisząc A4 zakładam, że nie chcę się całości przeczytać więc...

Pzdr.

Adagio
19-04-2008, 14:12
A ja oczywiście dziękuje za ten teścik ;) Sądze że te przykłady z reklamacją i kwestia wykonania aparatu będą wystarczającymi argumentami aby przekonać że jednak nie jest to rewelacyjny wybór :P teraz tylko co za miast tego w przystępnej cenie ale z live view.. hmm.. ;)

Zibi1970
19-04-2008, 14:30
m_a_j_k_e_l

ten twoj "test" jest jeszcze lepszy niz z opacznych pl. prosze zrob jeszcze porownanie z a700 (pewnie tez bedzie sie zle trzymalo, kupe reklamcji i zepsutych lcd ale i tak prosze prosze i nie zapomnij o darkach. :-)

lesiu999
19-04-2008, 18:05
Maikel, ale się uśmiałem :)
To się nazywa onanizm sprzętowy a nie test :)

pablo73
19-04-2008, 19:53
od tygodnia mam A350 w domu do testów (prywatnie używam A700)
większość "spostrzeżeń" majkela jest nic nie warta...

trudno porównywać A350 i d80 z prostego powodu A200, A300 i A350 to totalny entry level odpwiednik C400/450 (może choć w przypadku 450 się trochę waham) i nikona d60 (sony poszło na całość i dało złudne wrażenie konsumentowi że ma wybór) A200 i A300 to ta sama matryca rożnica tylko w LV, a w A300 i A350 na odrót róznia się matrycą... konsumet lubi megapiksele to i dostał 14 ;)

a350 jest dobrze zbudowana, plastik jak plastik, a spocone ręcę moga świadczyć o problemach z tarczycą ;) (wiem cos o tym), jak dla mnie trochę za mała ;) no ale ja mam inne wymagania :), prawda jest że jest trochę mały wybór w nowych, lepszych amatorskich szkłach a raczej są one dosyć drogie...

gdybym miał kupować wybrałby A300 (jest szybsza w zdjęciach seryjnych, 10 Megapikseli w zupełności wystarcza, no i o te około 300zł tańsza)...
problem jest w tym że kompaktowcy nie zdaja sobie sprawy że kupno lustrzanki to wybór systemu ze wszystkimi + i -
no ale podobno wystarczy kupic lustrzankę i zdjęcia od razu są lepsze ;)

PabloF1fan
19-04-2008, 23:03
Wg mnie firma ktora produkuje wszystko co tylko mozna wyprodukowac ( chodzi o elektronike ) to nie moze zrobic dobrej lustrzanki a Nikon to Nikon robi aparaty i tyle i robi to dobrze ! A co do alfy to te 14 mpx to tylko chwyt marketingowy ( zeby skusic wszystkich co sie nie znaja ) po co komu tyle pikseli. Dla amatora to wystarczy w zupelnosci 10 mpx ktore wystarczy na wydrukowanie w dobrej jakosci zdjecia w formacie A3

Pozdrawiam

Bonthyc
19-04-2008, 23:33
Tylko, że sony który produkuje np. telewizory to zupełnie inny sony niż ten który produkuje aparaty, canon również produkuje drukarki a nikon oprócz aparatów robi lornetki ;) To jak dużo róznorodnych produków produkuje dana firma nie brałbym za żadne kryterium.

PabloF1fan
19-04-2008, 23:34
tyle ze lornetki zwiazane sa z optyka ;)

Adagio
20-04-2008, 00:37
Mnie się wydaje że najlepszy sposób aby kogoś nakierować na wybór systemu jest obejżenie meczu piłkarskiego, koncertu i czekokolwiek gdzie ludzie robią zdjęcia. Ja jestem przykładem takiej osoby. Stwierdziłem że najlepiej zobaczyć jakich aparatów używają profesjonaliści. Poszukałem w necie zdjęć reporterów na stadionach piłkarskich. Tylko NIKONy i CANONy ;D Gdzie nie spojże w telewizji co chwila widać jak za politykami czy gwiazdami latają ludziki z paskami od aparatów z logami tych firm :D chociaż zdecydowanie więcej jest nikoniarzy :P cos w tym w wszystkim musi być :)

Kolekcjoner
20-04-2008, 00:51
Wg mnie firma ktora produkuje wszystko co tylko mozna wyprodukowac ( chodzi o elektronike ) to nie moze zrobic dobrej lustrzanki (...)

A co ma piernik do wiatraka? Teraz aparaty to praktycznie głównie elektronika, a w tym Sony jest co najmniej niezłe :). Poza tym nie mów z takim lekceważeniem o firmie dzięki, której masz najważniejszy podzespół w aparacie ;).

Erie
20-04-2008, 01:03
A co ma piernik do wiatraka? Teraz aparaty to praktycznie głównie elektronika, a w tym Sony jest co najmniej niezłe :). Poza tym nie mów z takim lekceważeniem o firmie dzięki, której masz najważniejszy podzespół w aparacie ;).

Sony jest tylko producentem układu, R&D leżał po stronie Nikona. BTW to Nikon robi steppery dla Sony, więc idąc dalej moznaby powiedzieć, że Sony nie zrobiłby żadnego układu bez Nikona. Wgłębiając się dalej dojdziemy do tego że steppery są zbudowane z podespołów firmy x, której to pracownicy odzywiają się produktami firmy y, które są produkowane z wytworzonych płodów rolnych przez biednych, uciskanych... dobra wystarczy gdybania :D.

Sony jest koncernem, podobnie jak GM, Panasonic (Matsushita), Toyota, Mitshubishi i wiele innych. Stąd argument o tym, że Sony jest be bo produkuje wszystko (niemal od śrubek i gwoździ po rakiety kosmiczne) jest wyjątkowo bez sensu :D.

Bonthyc
20-04-2008, 01:04
chociaż zdecydowanie więcej jest nikoniarzy :P cos w tym w wszystkim musi być :)
A to ciekawe, bo ja kiedy bym nie oglądał transmisji z ligi mistrzów czy to formuły 1 to najczęsciej widuje ludzi z białymi obiektywami, chyba jakiś spisek:twisted:

nathaniel
20-04-2008, 10:55
A to ciekawe, bo ja kiedy bym nie oglądał transmisji z ligi mistrzów czy to formuły 1 to najczęsciej widuje ludzi z białymi obiektywami, chyba jakiś spisek:twisted:

Spisek, czy nie, ale nie zapominajmy, że każdy Kowalski przecież kupując lustrzankę marzy o tym, żeby siedzieć z wielką lufą na każdej imprezie sportowej, robiąc zdjęcia do rodzinnego albumu. :)

Jak Sony to A300, jak Nikon to d80. Sony wydaje się bardziej cool :)

pablo73
20-04-2008, 17:26
Wg mnie firma ktora produkuje wszystko co tylko mozna wyprodukowac ( chodzi o elektronike ) to nie moze zrobic dobrej lustrzanki a Nikon to Nikon robi aparaty i tyle i robi to dobrze ! A co do alfy to te 14 mpx to tylko chwyt marketingowy ( zeby skusic wszystkich co sie nie znaja ) po co komu tyle pikseli. Dla amatora to wystarczy w zupelnosci 10 mpx ktore wystarczy na wydrukowanie w dobrej jakosci zdjecia w formacie A3

Pozdrawiam

ech twój wywód jest smieszny a poprzednicy juz napsiali dlaczego... dla Twojej wiadomości obecne sonolty produkowane są przez ekipę KonicaMinolta,

piszesz żę 10 mpx amatorowi wystarczy... hm jeszcze nie tak dawno bo jakieś 2 lata temu powszechna była teza że amatorowi wystarczy 5 a 6mpx to już rozpusta.... hehe za następne 2 lata minimum będzie 20mpx ;)))) ... inna sprawa że tyle megapikseli i amatorskie szkła to pomyłka ale o tym już reklamy nie mówią :)

Adagio
20-04-2008, 17:44
Za 5 lat aparaty w komórkach będą miały możliwości D80 :P A i tak bez pomysłu zdjęcia ciekawego nie bedzie :P

Bonthyc
20-04-2008, 18:03
Wątpię, musieli by chyba diament domieszkować i robić z niego matryce aby parametry były porównywalne, optyki poza tym nie zminiaturyzujesz bez straty na jakości.

Erie
20-04-2008, 19:37
Wątpię, musieli by chyba diament domieszkować i robić z niego matryce aby parametry były porównywalne, optyki poza tym nie zminiaturyzujesz bez straty na jakości.

zrobią coś innego niż klasyczna optyka, czyli kochane szlifowane i polerowane szkiełka, np. ten wynalazek Philipsa, czyli ciekłe olejowe soczewki, co zbliża technikę do stosowanych w naturze rozwiązań

Bonthyc
20-04-2008, 20:04
kochane szlifowane i polerowane szkiełka
Które w telefonach komórkowych, tańszych aparatach i obiektywach tak są plastikowe :D

Erie
20-04-2008, 20:06
Które w telefonach komórkowych, tańszych aparatach i obiektywach tak są plastikowe :D

ech... jak chcesz być tak dokładny to nie plastikowe tylko z tworzyw sztucznych - różnego rodzaju poliścierw, plastiki są tylko jedną z grup tworzyw sztucznych :p :D

wyrwiflak
20-04-2008, 21:30

W niektówych horrendalnie drogich obiektywach też są soczewki z tworzyw sztucznych których właściwości optyczne są znacznie lepsze od najlepszych możliwych szkieł...

Kolekcjoner
20-04-2008, 23:12
Sony jest tylko producentem układu, R&D leżał po stronie Nikona. BTW to Nikon robi steppery dla Sony, więc idąc dalej moznaby powiedzieć, że Sony nie zrobiłby żadnego układu bez Nikona. Wgłębiając się dalej dojdziemy do tego że steppery są zbudowane z podespołów firmy x, której to pracownicy odzywiają się produktami firmy y, które są produkowane z wytworzonych płodów rolnych przez biednych, uciskanych... dobra wystarczy gdybania :D.

Tak za chwilę zaczniemy analizować z jakich pierwiastków są zrobione poszczególne części wyposażenia fabryk, w których robią naklejki na pudełka apartów. Bez tej fabryki przecież Nikon by też nie mógł wypuścić żadnego produktu ;):mrgreen:.

Adagio
20-04-2008, 23:43
Ej ej spokojnie. Ja tu z tymi komókami to tak sobie żartowałem a wy odrazu na powaznie :P :P

kanap4
22-04-2008, 16:20
Mnie się wydaje że najlepszy sposób aby kogoś nakierować na wybór systemu jest obejżenie meczu piłkarskiego, koncertu i czekokolwiek gdzie ludzie robią zdjęcia. Ja jestem przykładem takiej osoby. Stwierdziłem że najlepiej zobaczyć jakich aparatów używają profesjonaliści. Poszukałem w necie zdjęć reporterów na stadionach piłkarskich. Tylko NIKONy i CANONy ;D Gdzie nie spojże w telewizji co chwila widać jak za politykami czy gwiazdami latają ludziki z paskami od aparatów z logami tych firm :D chociaż zdecydowanie więcej jest nikoniarzy :P cos w tym w wszystkim musi być :)

Dokladnie...przeciez jak kupisz sprzet, ktorego uzywaja profi, to wtedy oczywiscie sam tez bedziesz profi :lol: .Zreszta skoro tym sie sugerujesz to na pewno zauwazyles, ze na meczach, F1 itp wiekszosc szkiel to biale L'ki, wiec idac tym tokiem rozumowania wybrales zly system.

Adagio
22-04-2008, 17:53
Wiesz nie jest moim zamiarem robić zdjęcia na meczach czy F1, ogólnie stwierdziłem że te dwie marki są markami przodującymi, więc coś w tym musi być że profesjonaliści wybierają akurat te firmy. Dla osoby która nie ma pojęcia o tym o co wogóle chodzi w świecie fotografii jak to było w moim przypadku jeszcze 2 miechy temu, zasugerowałem się właśnie tym i ciesze sie że tak zrobiłem. Mnie akurat NIKON pasuje ze względu na dostępność i duży wybór obiektywów, a i ogólnie po łopatologicznym porównaniu aparatów klasy amatorskiej najbardziej przypadły mi do gustu własnie aparaty tej marki.

A jeżeli chodzi o moje stwierdzenie o tym że NIKONiarzy więcej to raczej moje obserwacje u reporterów prasowych którzy latają za VIPami, politykami i czychających na wszelkiego rodzaju sensacje i przypadki losu ;)

Nie wiem jak jest w klasie profi przez duże P ;) jestem zielonym amatorem ale staram się poprostu pomóc pewnej osobie w zakupie aparatu z którego będzie zadowlona z prostego amatorksiego sprzętu nie zwanego kompaktem ;)

Więc prosze się mnie nie czepiać bo ja świerzak jestem :P :P

Hyhy

Adagio
22-04-2008, 22:55
No i zakończyło się że wogole pomysł lustrzanki odpadł i dla szybkości i łatwości eksploatacji zaproponowałem hybryde ;)