Zobacz pełną wersję : Epson R285 problem z rozpiętością tonalną
Witam.
Kupiłem pare dni temu tą drukarke i mam małe problemy z wydrukami. Mianowice po wydrukowaniu zdjęcia zauważam na nim mniejszą rozpiętośc tonalną niż na monitorze i nie wiem jak ja ustawic bądz też PS-a żeby oddawało to co widzę na monitorze. Najwięcej szczegółów trace w cieniach na monitorze widze szczęgóły podczas gdy na wydruku jest już czarna plama. Nie wiem czy to bład ustawień drukarki, PS-a czy też monitor mam do niej nieodpowiednio skalibrowany a nawet jeżeli to wolałbym żeby dukarka drukowała to co widze a nie żebym ustawiał monitor pod drukarke jeśli wiecie o co mi chodzi ;) używam papieru Epson premium glossy i orginalnych kartdridży, w PS-sie mam ustawiony profil docelowy na taki jaki mam papier a roboczy to Adobe RGB. Wydaje mi się że problem leży w ustawieniach gammy ale do końca nie jestem pewny a na próbach zmarnowałem już tyle papieru i tuszu że wole Was spytac o porade co zrobic.
Po pierwsze - monitor jest pewnie źle skalibrowany, sprawdź na wzorcach czy gamma ustawiona jest poprawnie
Po drugie - aby przewidzieć co wyjdzie na wydruku należy zapiąc softproofing z profilem drukarki+papieru i odwzorowaniem, którego chcemu użyć
Po trzecie - profil musi być odpowiedni dla danej kombinacji drukarka+papier. Zmiana papieru powoduje sakramenckie zmiany na wydruku
Po czwarte - opcej wydruku PS i w sterowniku drukarki muszą być ustawione w odpowiedni sposób
Po piąte - wydruk musi być oceniany w oświetleniu dopasowanym do jasności monitora, dobrze by też było, by jego skorelowana temperatura barwowa i charakterystyka spektralna mniej więcej odpowiadała iluminantowi D50
na jakich wzorcach i skąd je wziąśc sprawdzic gamme, co to jest softproofing?
profil roboczy w PS mam adobe RGB a profil drukowania "SPR285 R290 Epson Premium glossy" negina mam: Adobe (ACE), Intent: Perceptual, use black point compensation na Off, natomiast w roboczym Adobe RGB mam grain: 20% i spot: 20% coś musze zmienic?
w sterowniku drukarki mam odpowiedni papier wprowadzony i ICM na wyłączony oraz wybraną najlepszą opcje wydruku
Wzorce:
http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/gamma_space/index.htm
Ustawienia:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=557702&postcount=8
"Zrozumieć softproofing":
http://www.luminous-landscape.com/tutorials/soft-proofing.shtml
ok ustawiłem tak że zdjęcie po wydrukowaniu wygląda prawie identycznie jak na monitorze ale...
Straszna ciemnica zapanowała w Windowsie to normalne??? czy musze cos w ustawieniach windowsowskich ekranu pozmieniac???
Byłeś przyzwyczajony do źle skalibrowanego, żarówiastego monitora i teraz poprawnie ustawiony cię irytuje. Kwestia przyzwyczajenia. Ew. spóbuj przekalibrować go na wyższej jasności i mocniej oświetlić wydruk.
chodzi mi o to że wcześniej np. na tym forum widziałem prócz czrnego tła jeszcze brązowe wstawki tam gdzie są Avatary a teraz tło całe czarne. no nic najpewniej to sprawdze jak oddam do laba tą samą odbitke i porównam bo mam obawy że drukarka może byc sp.... i drukuje ciemniej przez co monitor ustawic musiałem do niej za ciemno.
He he he - no właśnie tych "brązowych" wstawek nie masz prawa widzieć, tzn. powinieneś wiedzieć ciemny brąz wpadający w czerń, a nie bordowe pasy. Tak ma być, to świadczy o tym, że monitor jest poprawnie skalibrowany. Jeśli widać intensywnie bordowe pasiory, to jest praktycznie pewne, że ustawienia gammy są w głębokiej d... :lol: Jeszcze raz powtarzam - miałeś źle ustawiony monitor, to jest typowy szoking po poprawnym ustawieniu wyświetlacza, który był w krzaczorach.
Dzięki Czornyj za pomoc. Kupiłem okazyjnie opakowanie 2x15 A4 Epson premium glossy za 39zł i postanowiłem podrukowac a że wczesniej nie miałem doczynienia z drukiem fotografii to dobrze że zmarnowałem na testy ten papier który dali z drukarką a nie A4 ;)
He he he - no właśnie tych "brązowych" wstawek nie masz prawa widzieć, tzn. powinieneś wiedzieć ciemny brąz wpadający w czerń, a nie bordowe pasy. Tak ma być, to świadczy o tym, że monitor jest poprawnie skalibrowany. Jeśli widać intensywnie bordowe pasiory, to jest praktycznie pewne, że ustawienia gammy są w głębokiej d... :lol: Jeszcze raz powtarzam - miałeś źle ustawiony monitor, to jest typowy szoking po poprawnym ustawieniu wyświetlacza, który był w krzaczorach.
ale teraz to ja juz nie widze nawet ciemnego brązu wpadającego w czerń tylko całę czarne forum z białym tekstem, ramkami i żółtymi napisami ;)
ale teraz to ja juz nie widze nawet ciemnego brązu wpadającego w czerń tylko całę czarne forum z białym tekstem, ramkami i żółtymi napisami ;)
Jest i na to rada:
1) kolorymetr
2) jak pkt.1 nie pomoże - lepszy monitor
jest też 2 rada:
zmieniłem tło na białe ale to nie to samo :)