PDA

Zobacz pełną wersję : D70 + SB600 problem

marianopower
12-04-2008, 11:22
Witam

Sprzęt jak w temacie do tego dwa obiektywy kitowy 18-70 oraz Tamron 55-200. Problem jest taki że o ile przy dobrym świetle fotki są porównywalne (tamronem ciut lepsze) o tyle kiedy podłącze lampe to ostrość fotek z kitowym 18-70 pozostawia wiele do życzenia (porównując do Tamrona).

No i teraz pytanie w czym leży pies pogrzebany ??

Licze że wasze bogate doświadczenie pomoże mi ustalić przyczynę - osobiście myśle że kit w jakiś sposób uszkodzony ale jak to sprawdzić ?

Mariusz

PS o ile znów nie trafiłem z działem w którym ten post powinien się znaleźć to przepraszam

arturjb
12-04-2008, 11:42
pokaz przykładowe zdjęcia

puch24
12-04-2008, 12:26
Podaj więcej szczegółów - czy zdjęcia są ogólnie nieostre, czy ostrość ustawiana jest na zły punkt i nie jest ostre to co powinno? Może w ciemności aparat próbuje korzystać z bocznych czujników ostrości, których nie pokrywa czerwony oświetlacz lampy, i ostrość źle się ustawia? Ale to tylko przypuszczenia - potrzeba więcej danych!

marianopower
12-04-2008, 13:35
Wygląda na to że w ciemności aparat ustawia ostrość na zły punkt. Część zdjęcia jest ostra niestety najczęściej nie ta na której mi zależy. Postaram się dziś wieczorkiem zrobić kilka fotek i wrzucić.

Jak wy przy zdjęciach z lampą ustawiacie AF i pomiar światła ?

puch24
12-04-2008, 15:22
Czy nie wyłączyłeś przypadkiem oświetlacza AF w lampie? Poza tym, w trybie AF-S aparat nie pozwoli na wyzwolenie migawki jeśli nie zostanie złapana ostrość - więc albo masz włączony AF-C, albo aparat ostrzy na zły obiekt, w innej odległości niż obiekt główny.

Czerwony oświetlacz AF lampy może nie pokrywać bocznych czujników AF, więc może AF głupieje? Poza tym, ja akurat w ogóle nie korzystam z innych czujników niż centralny - po prostu w większości przypadków aparat ostrzył mi na nie na to, na co chciałem - dlatego przełączyłem na tryb ręcznego wyboru czujnika, i mam niemal zawsze aktywny czujnik centralny.

AF mam w 95% przypadków nastawiony na AF-S, aparat w 70% w trybie P, pomiar najczęściej matrycowy, lampa w trybie TTL-BL. Nie miałem problemów ani z ostrością, ani z naświetlaniem, czy to z błyskiem, czy bez (z wyjątkiem Tamrona 90 z błyskiem - ale to wina obiektywu).

marianopower
14-04-2008, 12:24
Pobawiłem sie ustawieniami zgodnie z zaleceniami i rzeczywiście ogromna różnica. Po przełączeniu na centralny czujnik jest już ok.

Dzięki za pomoc.