PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór Nikon CP 8800

Oneil
03-04-2006, 09:41
Przepraszam ale chciałbym zadać Wam użytkownikom pewnie powtarzające się pytanie otóż :

Jestem amatorem jeżeli chodzi o robienie zdjęć aparatem cyfrowym. "Bawiłem się" jedynie i troszkę zdjęć po pstrykałem aparatami Sony V1 i Canon S2 IS.
Planuję zakup w końcu dla siebie aparatu i myślałem o modelu Nikon 8800. Ale czytając nie które posty i opinie użytkowników tego aparatu na portalach internetowych w końcu nie wiem . Zadaję sobie i Wam pytanie czy poradziłbym sobie z tym aparatam po przeczytaniu instrukcji obsługi ? Jak długo traktować się jako amator w końcu pewnie się nauczę robić ładne zdjęcia.

Prosiłbym Was o jakieś podpowiedzi, wskazówki ewentualnie propozycję zakupu .

Pozdrawiam

Czornyj
03-04-2006, 10:17
Odradzam. Jeśli faktycznie chcesz kupić coś poważniejszego, w tej cenie kupisz Nikona D50 z 18-55 i 55-200, albo Sony R1. Jeśli raczej skłaniasz się ku prostym aparatom, za połowę ceny 8800 kupisz świetnego Panasonica Lumixa FZ5, albo Soniacza H1

andrzej500
03-04-2006, 14:24
Dotyczy 8800
Odpowiadając na Twoje pytanie trzeba powiedzieć, że jeśli po pięciokrotnym przeczytaniu instrukcji zaczniesz wiedzieć, czego nie rozumiesz ( może być tego sporo) to jest dobrze.
To jest dobry kompakt i odkrywanie jego możliwości może zająć wiele czasu.
Jeśli masz kasę i leży on tobie w ręku jak trzeba to zrób to.
Po co kupować coś z 5 czy 6 megową matrycą jeśli jest CP 8800 z 8 mpx.
Początkowo możesz mieć problemy jak każdy nowy. Nie sądzę, że to powód do zmartwienia.

Druga część pytania jest tak trudna do udzielenia podpowiedzi, że …… Widziałem wielu „zawodowych” amatorów. I amatorów lepszych od „wykształconych” zawodowców. To coś się ma lub nie. Sam wiesz najlepiej czy czujesz „blusa”. Jeśli czujesz to trzeba spróbować.

Czornyj
03-04-2006, 14:43
Po co kupować coś z 5 czy 6 megową matrycą jeśli jest CP 8800 z 8 mpx.
Absolutna rozdzielczość uzyskiwana za pomocą 8MP matrycy 8800 jest praktycznie taka sama, jak w 6MP DSLR-ach. Warto nadmienić, że rozdzielczość owa jest do uzyskania wyłącznie przy pracy na czułości 50 ISO, podczas gdy w DSLR-ach zabawa zaczyna się od 200 ISO, która to czułość w 8800 praktycznie już do niczego się nie nadaje (nie wspominając o 400).

Tak czy siak idąc tropem twojego rozumowania, nie ma sensu kupować czegoś z 8MP matrycą, jeżeli możemy w tej cenie kupić coś z 10MP matrycą (i to z prawdziwego zdarzenia, bezproblemowo umożliwiającą focenie na wysokich czułościach), czyli Soniacza R1

Campo
03-04-2006, 19:42
Albo Fuji S9500 - nadal uparcie bede promowal ten aparat, poniewaz jego cena (2200 w MM) nie jest moim zdaniem zbyt wygorowana jak na mozliwosci, jakie ten aparat soba prezentuje - oczywiscie jesli bierzemy pod uwage hybrydy.
Bo w sumie za ta cene mozna kupic D50 z kitem - i jesli komus kit wystarczy, to wiadom - D50l

rabijki
03-04-2006, 22:50
ja troche pod prad.

coolpixy nie sa zle jesli sei zna ich ograniczenia. czulosc rzeczywiscie realnie 50 i 100 asa bez problemow, reszta koniecznie z jakims uzasadnieniem:-)
z drugiej strony latwo uzyskuje sie szerokie katy ( 8400) i spore tele z vr ( 8800).

sprzedalem sporo zdjec z coolpixa 5400 a teraz z 8400 i nigdy nie mialem problemow. seria 8 odrobila zaleglosci z predkoscia i wolnym af. nie jest to jeszcze pershing, ale na prawde da sie pracowac.

poza tym macro na prawde dziala i krotko mowiac to nie jest macro z lustra - inne katy widzenia inna odleglosc przedmiotowa itd.

jesli ma to byc aparat na walesanie sie i pstrykanie to zdecydowanie tak

jesli ma to byc aparat na imprezy to zdecydowanie nie.

pozdrowienia

olo

Oneil
04-04-2006, 10:26
Byłem wczoraj w MM i koleś sprzedajcy odrazał Nikona 8800 ze wzgledu na to że aparat ma 2 lata, mała matryca w stosunku do rozdzielczosci itp.
Dał potrzymać i nawet zrobić parę zdjęć Nikonem D50 i powiem że to jest to szybki , ładny , zdjęcia z głębią ( od razu zrzucił na kompa aby pokazać na monitorze ) ale tu mam problem :
- w zestawie obiektyw 18-55 czyli trza dokupić drugi ( może SIGMA dedykowana do Nikona np 55-200 ) wieć kaska potrzebna
- no i brak możliwości robiena zdjęcia np. spod stołu czyli zdjęć bez konieczności patrzenia w wizjer.

Natomiast bardzo zaciekawił mnie ten Fujifilm S9500 więc muszę o nim poczytać

Pzdr

Czornyj
04-04-2006, 10:49
Oneil, Nie wiem ile w MM kosztuje taki zestaw, D50 +Nikkor 18-55 +Nikkor 55-200 dostaniesz za 3100 brutto

Oneil
04-04-2006, 10:55
Oneil, Nie wiem ile w MM kosztuje taki zestaw, D50 +Nikkor 18-55 +Nikkor 55-200 dostaniesz za 3100 brutto

A gdzie to widziałeś ?

Czornyj
04-04-2006, 10:56
Np. w Warszawie godny polecenia jest nasz forumowy kolega, Hesja:
http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=619

Oneil
04-04-2006, 12:26
a co myślicie np jeszcze o Olympus E500 ?

Czornyj
04-04-2006, 12:43
Poszukaj w archiwum. Dyskusje na ten temat ciągnęły się na 10tys. postów. Olympus nie jest zły, pod pewnymi względami nawet może i lepszy od D50, pod pewnymi jednak - zdecydowanie gorszy. Ja np. zdecydowanie wolałbym D50, ale jak zapewne zauważyłeś, to jest forum Nikona ;)

Hel
04-04-2006, 17:26
Kupowałam Nikona 8800 rok temu i jak dotąd dobrze mi służy. Z ograniczeniami można sobie poradzić, zdjęć seryjnych nie robię, dłuższy czas zapisu mi nie przeszkadza a przy zdjęciach w słabym oświetleniu i tak wolę użyć statywu i niższego ISO, żeby kontrast był lepszy. Wygodą jest to, że aparat jest moim towarzyszem i wyjście w teren to nie wyprawa z wielką torbą. Przy lustrzance weź pod uwagę kupienie lepszego obiektywu, no i bez podglądu na LCD nie zajrzysz roślince pod listki :) Teraz być może wybrałabym Sony R1, a jeśli miałaby to być lustrzanka to się wyłamię, ale na pewno nie Nikon D50, raczej Olympus albo Canon 350D. Opanowanie sprzętu wbrew twoim obawom nie jest trudne, przychodzi stopniowo samo i nie po wielokrotnym przeczytaniu instrukcji tylko podczas robienia zdjęć. A że opanowałeś sprzęt poznasz po tym, że twoje zdjęcia będą ładniejsze niż te z programów tematycznych.

andrzej500
04-04-2006, 20:47
Hel
Kupiłem 8800 tak o. To dziwne, ale taki jestem. Jak mam ochotę pociągnąć serię to biorę innego nikona.
Jak zrobią lepszego i mocniejszego to też kupię.
Ale wracając do 8800. Wpierw naleję szklaneczkę old scotch whisky. Johnnie Walker ciągle gdzieś wędruje.
Uważam, że lustra u nikona zaczynają się od D200. Ale weź człowieku ciągaj się z tym całym majdanem jak się uda czasami urwać z łańcucha na parę dni wolnego.
Szczególnie brawa dla Ciebie za „zaglądanie roślince pod listki”. Właśnie o to chodzi.
Mam zostać jakimś akrobatą – celowniczym i wyprawiać jakieś dziwne pozycje żeby wyszło (hi hi) niech każdy myśli co chce.
Lecimy samolotem i mam się taczać z całą torbą ( zwał jak zwał) rupieci? Kto został na chodzie naciska na zielonym ustawieniu i jest OK.
Ten powolny cudpix wyśmiewany przez posiadaczy D50, 70 leży u mnie na wspólnej półce z D2X i jeszcze jednym „tańszym” z innej firmy i tak zostanie.
Na początku zdenerwował mnie, ale potem nigdy nie zawiódł.
Praktycy od studenckich teoretyków różnią się tym, że wiedzą gdzie, kiedy i jakim sprzętem można się wcisnąć w „temat”. I najważniejsze – sami płacimy rachunki.

Teraz zostanę niepoprawną wróżką. Lubię lustra. Mam ich kilka. Ale to gatunek w przypadku amatorów do wyginięcia. Żadne piep....e o du.....ach tego nie zatrzyma. Żagle bez wiatru są bez wartości tak jak komórka z kablem w gniazdku.

Czornyj
04-04-2006, 21:12
No dobra, ale dlaczego akurat 8800? Jest 2mln innych kompaktów, które są albo tańsze, albo lepsze, albo jedno i drugie na raz.

Piszesz, że lustra wśród amatorów to gatunek na wymarciu - przecież to bzdura! Nigdy lustra nie były tak popularne wśród amatorów jak teraz! Wejdź na dpreview - tam kłębią się miliony amatorów - mało że z lustrami, to obowiązkowo z 70-200VR/2.8 albo 70-200L/2.8 (bo niebywale szykownie wygląda). Obstawiałbym nawet, że z 80-90% produkcji jasnych średnich telezoomów jest obecnie nabywana do focenia piesków i dzieciarni - postawiłbym na to flaszkę Johnnie Walkera i to nawet single malt

Campo
04-04-2006, 22:49
Czemuz zawsze, jak watek dotyczy hybryd, dyskusja schodzi na lustra :).

Oneil
04-04-2006, 23:04
Widzę, że i tak prawdy się nie dowiem, ponieważ Ci co mają już 8800 nie powiedzą złego zdania o nim.

Natomiast zaciekawiła mnie ta D50 i tu mam pytanie czy gorąca stopka wzbudzi błysk lampy nie oryginalnej czyli jakiegoś zamiennnika który można kupić w sklepach internetowych

Czornyj
04-04-2006, 23:12
Wzbudzi

andrzej500
05-04-2006, 08:06
Czornyj
Pytasz, czemu 8800.
Wyjechałem na parę godzin – wróciłem po czterech dniach. Impreza była dobra, więc trzeba było jakoś uwiecznić czymś. Poszliśmy do jakiegoś marketu i lecząc „syndrom dnia wczorajszego” kupiliśmy dwie sztuki bo nic droższego nie było.
Tak o. Plener z łapanki pod Kinepolis wyszedł nieprzeciętnie.

Odnośnie wyginięcia mamutów, czyli mojej prywatnej teorii nie popartej żadnymi dowodami.
W 99 procentach przypadków dla amatorskiego wykonywania zdjęć wystarczy obiektyw od 30 do 350 mm.
Ktoś wypuści na rynek z czasem kompakta, hybrydę czy jeszcze inaczej z dobrą optyką i dużą matrycą.
Myślę tutaj o przekątnej w milimetrach. Oczywiście czułość i tp. Stabilizatory, żyroskopy, i inne fontanny.
Może ruchome lusterko zastąpi jakaś mała matryca wyświetlająca podgląd, którego brakuje obecnie w lustrzankach. Może. Może ktoś zastąpi szkło cieczą?

Postęp jest nieunikniony. Trzeba patrzeć szeroko bez ograniczania samego siebie w czyjeś wynalazki. W przeciwnym razie my będziemy kupować to co Oni wymyślą a chcielibyśmy odwrotnie.

Wstaw do D50 obiektyw od 18 do 200 lub go skonstruuj. Jeden zamiast dwóch. Kiedy będziesz go wymieniał?
Rzadko lub wcale. I tak dalej. Ktoś to kiedyś zrobi.
I tą metodą lustro się zkompaktuje lub coś podobnego.

Czornyj
05-04-2006, 08:30
andrzeju,
zalety kompaktów są mi znane, sam zaproponowałem jako opcję kilka kompaktów, tylko albo tańszych, albo nowocześniejszych.

Piszesz o tym, że powstaną hybrydy z dużą matrycą - tymczasem Sony R1 to nic innego jak właśnie hybryda z dużą matrycą (rozmiar APS) - nb. jest praktycznie w cenie CP8800.

Co do nieuniknionego postępu - właśnie jest tak, że kupujemy co nam wymyślą i odwrotnie to możemy sobie chcieć. Przykładowo - jeśli idzie o matryce, bynajmniej nie są rozwijane rozwiązania najlepsze, tylko te, które najbardziej się producentom opłacają - dlaczego, powiedzmy, nie przyjęła się matryca FOVEON? Albo w motoryzacji - jakiż masz postęp w konstrukcji silników spalinowych?

A do D50 można kupić bardzo dobre (tylko obecnie drogie) 18-200 Nikkora i masz skomaktowane lustro. Wcale nikomu nie bronię. Sam sobie pewnie tą zabawkę kupię.

Oneil
05-04-2006, 13:55
Raczej deczyję podejme na korzyść D50, więc zgodnie z porządkiem na forum zaczynam nowy wątek aby troszkę Was pomeczyć pytaniami
Zapraszam :
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=22179

Pzdr

hetman
18-05-2006, 07:45
Jak masz wiecej kasy to oczywiscie lustranke cyfrowa

rabijki
18-05-2006, 16:07
sorry ale nie bardzo rozumiem info o czytaniu instrukcji 5 krotnym i braku jej zrozumienia.
aparat jest prosty w obsludze i instrukcja najnormalniejsza w swiecie. aby 5 razy ja czytac i nic nie rozumiec trzeba byc chyba uczniem pierwszej klasy i to szkoly specjalnej.
8800 nie znam, mam za to 8400 i jest swietny.
publikowalem zdjecia z niego na duzych formatach i nikt nie powiedzial zlego slowa.

przypomina mi sie powiedzonko o zlej baletnicy:-)

spokojnie mozesz go kupic. instrukcje przeczytasz, zaczniesz robic i bedziesz zadowolony. no chyba ze musisz miec wszystko najnowsze a zdjecia sa na dalekim planie po innych duperelach:-)

aha, uwierzcie lustrzanka nie zawsze jest najlepszym wyborem!!!

pozdro
olo

Peter
19-05-2006, 07:57
Przepraszam ale chciałbym zadać Wam użytkownikom pewnie powtarzające się pytanie otóż :

Jestem amatorem jeżeli chodzi o robienie zdjęć aparatem cyfrowym. "Bawiłem się" jedynie i troszkę zdjęć po pstrykałem aparatami Sony V1 i Canon S2 IS.
Planuję zakup w końcu dla siebie aparatu i myślałem o modelu Nikon 8800. Ale czytając nie które posty i opinie użytkowników tego aparatu na portalach internetowych w końcu nie wiem . Zadaję sobie i Wam pytanie czy poradziłbym sobie z tym aparatam po przeczytaniu instrukcji obsługi ? Jak długo traktować się jako amator w końcu pewnie się nauczę robić ładne zdjęcia.

Prosiłbym Was o jakieś podpowiedzi, wskazówki ewentualnie propozycję zakupu .

Pozdrawiam

Za równowartość CP 8800 kup sobie inny aparat. Tym nie zrobisz zdjęć przy słabym świetle bez lampy. ISO 50 wyklucza aparaty Coolpix z pewnych zastosowań, niestety.
Wiem z doświadczenia. Ogólna uwaga na temat aparatów Nikon: niezłe algorytmy obróbki obrazu dają naturalne kolory - wielki plus. Zastosowanie matryc Sony powoduje znaczne szumy przy wyższych czułościach. Jeśli chcesz sobie pstrykać i robić odbitki to nie przeszkadza aż tak bardzo. Jeśli chcesz się bawić w zaawansowaną obróbkę obrazu to zapomnij o firmie Nikon. Kup lustrzankę Canon z matrycą CMOS - gładkie zdjęcia.
Możesz kupić Canon 350D - niedrogi, chociaż też ma wadę: przy ukośnych liniach "schodki".
Przejrzyj sobie testy i zdjęcia próbne na www.fotopolis.pl

rabijki
19-05-2006, 14:17
z nikonem zapomnij o zaawansowanej obrobce obrazu...
ta wypowiedz znaczy wszystko i nic i krotko mowiac z rzeczywistoscia ma wspolnego tyle co nic!
tak w ogole to jestes teoretykiem czy fotografem a jesli fotografem to z jakim stazem by wyglaszac tak karkolomne opinie majace z prawda zero wspolnego.
przeczytaj se swoja wypowiedz i zastanow sie nad jej sensem. nie wazne czy dotyczy tej czy innej marki pisanie takich bzdur nie ma sesnu. teraz jest sprzet na tyle wyrownany ze marka ma znaczenie drugorzedne.
krotko mowiac wypowiedz spod znaku jedna baba drugiej babie powiedziala ze...
albo inaczej daleko posuniete teoretyzowanie nie poparte wiedza

gregoire7
19-05-2006, 14:33
z czystym sumieniem polecam Coolpixa 8700, naprawdę świetny aparat, świetna optyka, ergonomia, jakoś zdjęć jak na hybrydę powalająca, mówię to nawet teraz jako posiadacz DSLR

rabijki
19-05-2006, 14:36
cala seria 8 coolpixow jest swietna i nawet majac lustrzanke jak moj przedmowca czy ja nigdy bym go nie opchnal. w tylu momentach bywa niezastapiony ze trudno z niego zrezygnowac.

Peter
19-05-2006, 14:54
z nikonem zapomnij o zaawansowanej obrobce obrazu...
ta wypowiedz znaczy wszystko i nic i krotko mowiac z rzeczywistoscia ma wspolnego tyle co nic!
tak w ogole to jestes teoretykiem czy fotografem a jesli fotografem to z jakim stazem by wyglaszac tak karkolomne opinie majace z prawda zero wspolnego.
przeczytaj se swoja wypowiedz i zastanow sie nad jej sensem. nie wazne czy dotyczy tej czy innej marki pisanie takich bzdur nie ma sesnu. teraz jest sprzet na tyle wyrownany ze marka ma znaczenie drugorzedne.
krotko mowiac wypowiedz spod znaku jedna baba drugiej babie powiedziala ze...
albo inaczej daleko posuniete teoretyzowanie nie poparte wiedza

Niie jestem fotografem. Zajmuję się m.in. grafiką i montażem a/v. Posiadam CP 8700.
W pewnych sytuacjach jest świetny: dobre oświetlenie, krótkie czasy.
Użyteczne ISO to 50, czasem można użyć 100...
Przy wyższych czułościach porażka... nie wiem po co jest dostępne ISO 200, 400.
Chyba tylko po to, żeby ładnie wyglądało w reklamie.
Znane problemy z ustawieniem AF przy kiepskim oświetleniu...

Dlatego odradziłem Coolpixa 8800. Chociaż może dla niektórych to jest odpowiednie.
Według mnie jest zbyt drogi i tyle.

rabijki
19-05-2006, 15:35
ale ja sie nie czepiam faktu odradzenia coolpixa tylko ogolnych i nic nie mowiacych sformulowan!!!

Czornyj
19-05-2006, 15:50
Jeśli chcesz się bawić w zaawansowaną obróbkę obrazu to zapomnij o firmie Nikon.
Dobrze że wreszcie mnie ktoś uświadomił, że od tak dawna tkwię w błędzie. Szkoda że nie wcześniej, bo straciłem kupę czasu dokonując zaawansowanej obróbki kilku tys. zdjęć i jeszcze bandycko czerpiąc z tego procederu profity. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa!!!

[ Dodano: Pią 19 Maj, 2006 ]

Posiadam CP 8700
Aaaa! To trzeba było napisać od razu, że masz na myśli tylko ten szatański wynalazek, a nie Nikony w ogólności. To trochę zmienia postać rzeczy...

Oneil
19-05-2006, 20:49
Dzięki za rozwijanie tematu ale już jestem szczęśliwym posiadaczem D50

Smurf
20-05-2006, 00:31
aha, uwierzcie lustrzanka nie zawsze jest najlepszym wyborem!!!

Dla amatorów, którzy chcą tak jak Oneil robić "ładne" zdjęcia, lustrzanka rzadko kiedy jest dobrym wyborem.
Cyfrowa lustrzanka jest znakomitym sprzętem, ale niestety wymaga znajomości zasad fotografii, wpływania na naswietlenie, korygowania WB. Zaawansowany kompakt dla wiekszości amatorow - pstrykaczy da lepsze rezultaty, bez konieczności dodatkowej obróbki.

rabijki
23-05-2006, 22:11
Smurf:
nie o to mi chodzilo
z ziemi lepiej i to zdecydowanie robi sie coolpixem, z gory ponad glowami tez.
kiedys robilem zdjecie z komory prozniowej w strone pracujacej pani ktora obslugiwala cos tam w srodku przez wielkie rekawice gumowe i bez coolpixa nie byloby szans.
mozliwosc ustawiania z kilku centymetrow ostrosci, a w niektorych przypadkach z centymetra to kolejny powod.
wielkosc - sprzet jest stosunkowo maly tez ma swoje plusy.
krecony monitor z podgladem - gdy mocuje aparat przy kole rowera to w czasie jazdy moge obserwowac caly czas kiedy zrobic zdjecie.
tanio mozna zrobic na prawde szeroki kat.
w obudowie podwodnej ogladam obraz na stosunkowo duzym monitorze a nie w wizjerze w ktorym przez maske nic nie widac.
to samo na nartach - gogle.

to chyba na razie tyle powodow dla ktorych zawsze mam ze soba coolpixa mimo cyfrowych dslrow i analogow.

pozdro
olo

andrzej500
24-05-2006, 00:08
Smurf
Tak się zastanawiam wieczorową porą
Skąd masz takie przemyślenia jak przypuszczam odnośnie 8800.

To zaawansowany kompakt, z którym amator – pstrykacz da radę?

Jeśli sądzisz, że bez znajomości zasad zajedziesz gdzieś tą zabawką to bym poprosił o ostrożność.
Jest wymagający i z WB trzeba sobie radzić, korekcje naświetlania – trzeba sobie radzić, tryby pomiaru, celowania – też trzeba. Powiem, że długa lista jeszcze zostaje.

Smurf
25-05-2006, 21:47
Smurf
Tak się zastanawiam wieczorową porą
Skąd masz takie przemyślenia jak przypuszczam odnośnie 8800.

To zaawansowany kompakt, z którym amator – pstrykacz da radę?

Jeśli sądzisz, że bez znajomości zasad zajedziesz gdzieś tą zabawką to bym poprosił o ostrożność.
Jest wymagający i z WB trzeba sobie radzić, korekcje naświetlania – trzeba sobie radzić, tryby pomiaru, celowania – też trzeba. Powiem, że długa lista jeszcze zostaje.
Z tym aparacikiem każdy da sobie radę - poza ceną nie wyrożnia sie niczym specjalnym.
Jest to typowy kompakt z możliwościa (nie koniecznością) recznego wplywania na zdjęcie.
Nie wiem w czym jest on wymagający? Ma wszystko to co kazdy kompakt plus "dodatki" o ktorych piszesz (korekcja naświetlania, tryby pomiaru...). Są to rzeczy przydatne i rozszerzajace mozliwości aparatu, ale żaden sposob nie powodują obniżenia jego funkcjonalności nawet dla calkowicie "zielonych" pstrykaczy, ktorzy gdy co nieco dowiedza sie na temat fotografii, maja mozliwość jakiegoś rozwoju.
Coolpixa 8800 i podobnych jemu aparatów zdecydowanie może uzywac każdy nawet najmniej rozgarniety pstrykacz.

andrzej500
26-05-2006, 00:48
Tak ?
To jako nierozgarnięty chciałbym się dowiedzieć,
czemu „toto” nie chce robić Nefa na 5Mpx?
Przy BSS (wybór najlepszego zdjęcia) zrobi Nefa – rawa, bo nie chce.
I jeszcze szczególik – zdjęcia seryjne lub z interwałem czasowym będą się robić z automatycznym braketingiem ekspozycji czy balansu bieli?
A w lampie błyskowej synchronizacja na drugą kurtynę – to co to? jakieś w lampie -2

Smurf
26-05-2006, 13:56
Tak ?
To jako nierozgarnięty chciałbym się dowiedzieć,
czemu „toto” nie chce robić Nefa na 5Mpx?
Przy BSS (wybór najlepszego zdjęcia) zrobi Nefa – rawa, bo nie chce.
I jeszcze szczególik – zdjęcia seryjne lub z interwałem czasowym będą się robić z automatycznym braketingiem ekspozycji czy balansu bieli?
A w lampie błyskowej synchronizacja na drugą kurtynę – to co to? jakieś w lampie -2
Jako "nierozgarnięty" jak piszesz o sobie, nie musisz stosowac tych funkcji. Zastosuj, jak dowiesz sie jak i do czego służą.

rabijki
26-05-2006, 14:27
dlaczego tak sie dzieje, ze wiekszosc watkow na tym forum zamienia sie w niemerytoryczne pogaduszki? przeciez temat konkretny i dosc latwo napisac konkretna odpowiedz w te lub inna strone.
chyba ze chodzi o sprawienie sobie jakiejs niezrozumialej dla mnie przyjemnosci takimi pogaduchami?

alexther
26-05-2006, 18:07
witam, mam już swojego 8800 około roku. Z tego co mogę powiedzieć osobom które myślą o zakupie tego aparatu. Dla uczących się fotografii jest to rewelacyjny sprzęt. Ma duży potencjał wspomagania niedoświadczonych adeptów. Aczkolwiek wymaga od nich stałego zaangażowania i pogłębiania wiedzy. W późniejszym okresie widać to na zdjęciach które są lepsze ze zdjęcia na zdjęcie.

Poza tym jest to solidna konstrukcja, nie trzeszczy jak przysłowiowe zabawki, ma swoją wagę, która przy drżącej ręce nowicjuszy rewelacyjnie stabilizuje.

Do niedawna myślałem, że potencjalna usterka o którą podejrzewałem swój sprzęt jest jedynie moją niewiedzą i brakiem doświadczenia w tej kwestii. (chodziło o okresowe zawieszanie się automatyki aparatu, które było spowodowane sfragmentowaną kartą Kingstona - wystarczyło nie kasować plików pod komputerem, tylko w aparacie i już mi się nie zawiesza.)

andrzej500
26-05-2006, 20:18
Smurf
Napisałeś:
„Coolpixa 8800 i podobnych jemu aparatów zdecydowanie może używać każdy nawet najmniej rozgarnięty pstrykacz”.

Gdy spytałem Ciebie jako specjalistę od „najmniej rozgarniętych” o niektóre funkcje -
To odpowiedziałeś:

„Jako "nierozgarnięty" jak piszesz o sobie, nie musisz stosować tych funkcji. Zastosuj, jak dowiesz się jak i do czego służą.

Właśnie spytałem się Ciebie, aby się dowiedzieć.
Może będzie łatwiej jak powiesz, które funkcje mogę używać,
aby coś wyszło z powodzeniem? Coś zalecasz?
Jeśli odpowiesz, że mam się dowiedzieć i dopiero wtedy stosować
przyjmę to z żalem i honorem.

Na stronie NIKON.PL
http://www.europe-nikon.com/default.aspx?countryid=23&languageid=25

Mamy oto opis sprzętu stojący w sprzeczności z Twoimi twierdzeniami.

COOLPIX 8800
„Ten aparat jest przeznaczony dla zawodowych fotografów, których ambicją jest robienie zdjęć o najwyższej jakości”.

- to brzmi dziwnie, dość dziwnie

D50 korpus

„Aparat D50 stanowi doskonałe wprowadzenie do fotografowania przy użyciu lustrzanek cyfrowych. Jego atutem jest szeroka gama automatycznych funkcji, które ułatwiają robienie świetnych zdjęć. W każdej sytuacji zdjęciowej można wybrać cyfrowy program tematyczny, który dobierze ustawienia aparatu zapewniające optymalną ekspozycję. Wystarczy wybrać pokrętłem odpowiedni tryb, a D50 zadba o całą resztę. Aparat jest mały, lekki, doskonale leży w rękach i robi ostre, wyraźne zdjęcia, oferując jednocześnie dodatkowe możliwości w zakresie kontroli i kreatywności.”

Korpus D200

„ Nowy, prestiżowy model D200 firmy Nikon jest idealną propozycją dla osób poszukujących
aparatu, stanowiącego pomost między sprzętem dla zawodowców a cyfrowymi lustrzankami dla początkujących”.

Dopiero w opisie D200 wcześniejsze modele luster nazywają „lustrzankami dla początkujących”.

Alexther dopiero po roku z 8800 dotarł, że pamięć formatuje się w urządzeniu, które będzie ją zapisywać. A na nowicjusza to On chyba nie wygląda?

Smurf
27-05-2006, 00:19
Andrzeju500.
Jeżeli masz Coolpixa 8800 to po pierwsze uwaznie przeczytaj instrukcje obslugi, po drugie kup lub wypozycz książke - poradnik fotografii, nastepnie troche poeksperymentuj i jezeli bedziesz miał wtedy merytoryczne pytania - ta zadaj je na forum.
Co do przytoczonego przez Ciebie stwierdzenia: COOLPIX 8800 „Ten aparat jest przeznaczony dla zawodowych fotografów, których ambicją jest robienie zdjęć o najwyższej jakości” - to sie niezle ubawiłem - Nikon pisze różne bzdury, żeby tylko zwiekszyc sprzedaż, ale zeby od razu w to uwierzyc. :lol:
O formatowaniu karty pamieci producenci wszystkich aparatów piszą w instrukcjach obslugi.

andrzej500
27-05-2006, 16:16
Smurf
1- Nie przytaczam stwierdzenia (twierdzenia) własnego tylko oryginalny cytat ze strony nikon.pl
2- Jeśli się ubawiłeś to chyba tylko, dlatego, że jesteś osobą (i tutaj bez obrazy),
która twierdzi, że
„Nikon pisze różne bzdury żeby tylko zwiększyć sprzedaż, ale żeby od razu w to uwierzyć.”
i jednocześnie jesteś w stanie usiłować pomówić, obciążyć innych własnymi wadami.

Czy jesteś w stanie powiedzieć jak odróżnić „bzdury” jednych piszących od bzdur innych? Czy mam zajrzeć do jakiejś instrukcji czy może odpowiesz?

Gdzie w instrukcji lub w jakiejś książce piszą
czemu 8800 nie chce robić NEF-a w 5mpix? Czy wiesz? NIE wiesz! To gdzie kierujesz?

To jest bardzo konkretne pytanie.
Dla wielu odpowiedź jest prosta lecz wiem, że od ciebie nie dostałem jej ponieważ nie masz zielonego pojęcia.

Jak nie wiesz to napisz „nie wiem” ale doczytam i dam znać co myślę o zagadnieniu.
Czy sądzisz, że merytoryczne pytanie to takie, na które potrafisz odpowiedzieć?

Gdzie w instrukcji piszą o problemach z zapisem, jeśli karta w cyfrówce jest formatowana lub kasowana z komputera? Czy piszą o niezgodności formatów NTFS i FAT? Znaczna część nie odróżnia kasowania od formatowania. Może to są też funkcje niepotrzebne?

Gdybyś miał problem z odpowiedzią znajdź cytowanego przez siebie „nierozgarniętego pstrykacza” to może coś powie. Ja szukałem i ani BE ani MEE.

Smurf
27-05-2006, 16:30
czemu 8800 nie chce robić NEF-a w 5mpix? Czy wiesz? NIE wiesz! To gdzie kierujesz?

To jest bardzo konkretne pytanie.
Dla wielu odpowiedź jest prosta lecz wiem, że od ciebie nie dostałem jej ponieważ nie masz zielonego pojęcia.

Jak nie wiesz to napisz „nie wiem” ale doczytam i dam znać co myślę o zagadnieniu.
Czy sądzisz, że merytoryczne pytanie to takie, na które potrafisz odpowiedzieć?

Gdzie w instrukcji piszą o problemach z zapisem, jeśli karta w cyfrówce jest formatowana lub kasowana z komputera? Czy piszą o niezgodności formatów NTFS i FAT? Znaczna część nie odróżnia kasowania od formatowania. Może to są też funkcje niepotrzebne?

Gdybyś miał problem z odpowiedzią znajdź cytowanego przez siebie „nierozgarniętego pstrykacza” to może coś powie. Ja szukałem i ani BE ani MEE.

NEF (RAW) musi być zapisany w maksymalnej rozdzielczości aparatu.
Karta musi być poprawnie sformatowana - niewazne czy potem zdjecia kasuje sie w aparacie , czy za pomoca komputera.
Cyfraki Nikona potrafia kiepsko współpracować z różnymi kartami - np. Kingstona i wtedy czasami pomaga formatowanie.
Czym się różni FAT16, FAT32 i NTFS - spytaj śedniorozgarnietego informatyka, albo poczytaj w pismach informatycznych dla poczatkujacych. W instrukcji kazdego aparatu jest napisane w jakim systemie pracuje dany sprzet.
Forum to nie fotograficzne przedszkole - najpierw spróbuj sam sie czegoś nauczyc, a potem pytaj.
A jezeli wierzysz w bzdury, ktore producenci wypisuja w reklamówkach to jeszcze niejeden raz sie mocno zawiedziesz.
Troche wiecej zdrowego rozsadku by Ci sie przydalo. :lol:

rabijki
27-05-2006, 17:13
fakty sa takie ze nikon naprawia niektore coolpixy w tempie pro dla fotografow pro bo uznaje ze ten sprzet sie swietnie do tego nadaje.
nieskromnie powiem, ze ilosc zdjec opublikowanych w duzych formatach z coolpixa 8400 a wczesniej z 5400 potwierdza te jak to ktos napisal bzdury jakie wypisuje nikon.

Prawde mowiac nikon nie wypisuje bzdur bo niektore coolpixy to w pelni profi maszyny i tyle. Czy sie to komu podoba czy nie:-)

Smurf
27-05-2006, 17:16
fakty sa takie ze nikon naprawia niektore coolpixy w tempie pro dla fotografow pro bo uznaje ze ten sprzet sie swietnie do tego nadaje.
nieskromnie powiem, ze ilosc zdjec opublikowanych w duzych formatach z coolpixa 8400 a wczesniej z 5400 potwierdza te jak to ktos napisal bzdury jakie wypisuje nikon.

Prawde mowiac nikon nie wypisuje bzdur bo niektore coolpixy to w pelni profi maszyny i tyle. Czy sie to komu podoba czy nie:-)
Jeżeli Ci to poprawia samopoczucie i pozwala dowartościować siebie, to Nikon osiagnął to co chcial. :mrgreen:
Kup jeszcze lepiej HP 945 i poczytaj co producent o nim wypisuje. :mrgreen:

rabijki
27-05-2006, 17:31
wybacz ale nie musze poprawiac sobie samopoczucia sprzetem.
nie naleze jednak do tych ktorzy bez kwalifikacji potrzebnych do oceny takie oceny wystawiaja. skoro ty uwazasz ze jestes zdecydowanie lepiej przygotowany do takich ocen niz spece z nikona to poszukaj u nich zatrudnienia. z pewnoscia chetnie czegos sie od ciebie naucza, zas na stronach zmieni sie wiele i wszystko okreslane bedzie w zupelnie innych skalach.
moje ( skromne zaznaczam ) zdanie jest jednak takie: najbardziej gowniany sprzet zrobi zdjecie, ktore opublikuje kazdy magazyn na rozkladowce za wielkie pieniadze jesli ten kto uzywa tego sprzetu potrafi fotografowac.
reszta jest tak niewazna ze szkoda o niej gadac:-)

andrzej500
27-05-2006, 18:26
rabijki
potwierdzam twoją opinię

smurf

Mówisz, że forum to nie przedszkole.
Czy Twój (cytat) „nawet najmniej rozgarnięty pstrykacz” ukończył przedszkole i może zadać pytanie na forum czy ma zakaz?
A czy (cytat) „średnio rozgarniętego informatyka” można rozumieć jako „po przedszkolu”?

Jeśli producent napisał:
COOLPIX 8800
„Ten aparat jest przeznaczony dla zawodowych fotografów, których ambicją jest robienie zdjęć o najwyższej jakości”.
Czy to oznacza, że tylko dla zawodowych? Nie.
A może definicja zawodowy oznacza – ten, który tylko studyjnie pracuje? Nie.
Może zawodowo, profesionalnie to tylko lustrem? Nie.

Masz ciekawą definicję zawodowca. " - masz 8800 nie jesteś zawodowcem-"

Zawodowiec, który pracuje w różnych miejscach wie, że w części przypadków lustrzanką jest ciężko – z za rogu, z okopu, pod stołem, na żabę i tak dalej. Każdy ma swoje przypadki.
Do grona dedykacji jako zawodowy wciska się swoja niezawodnością i jeszcze kilkoma detalami.
Czy to są bzdury, które producenci wypisują? Nie.

O zdrowym rozsądku powiadasz? Przydać się ma? W jakim kontekście?
Może tak powiem.
Jest temat do zrobienia. Ze względu na warunki, bezpieczeństwo, czas, miejsce, podejście i inne piętrzące się problemy zgodnie z „zdrowym rozsądkiem nie da się tego przeprowadzić lub zrobić.
Jak poradzić sobie w zrobieniu zadania?
....... trzeba poszukać kogoś kto nie wie, że tego się nie da zrobić. I ten to zrobi.

Campo
28-05-2006, 11:25
Jest śmiesznie 8)

andrzej500
28-05-2006, 14:56
Jak w krzywym lustrze