Zobacz pełną wersję : EIZO S2231W - pomocy
Witam,
wiem że wątków o monitorach jest wiele, ale w żadnym nieznalazłem odpowiedzi na mój problem.
A wiec tak: monitor EIZO S2231W podłączony do laptopa - zdjęcia wyświetlają się porozciągane (bardziej przypominją banery na www niż zdjęcia). Co powinienem zrobić? lub może czego nie zrobiłam?
Dzieki za pomoc
Kliknij prawym przyciskiem na pulpit, wejdź we właściwości:ekran>ustawienia, kliknij na symbol ekranu z "2" i ustaw rozdzielczość ekranu na 1680x1050 pikseli
niesty "2" wyświetla mi się jako nieaktywny
Zatem są dwie opcje.
W tym momencie pracujesz w trybie jednomonitorowym - czyli to samo, co wyświetla się na ekranie lapka wyświetla się na podłączonym 2231. Musisz więc zmienić rozdzielczość "jedynki" na 1680x1050 pikseli, aby obraz na 2231 miał poprawne proporcje. Spowoduje to jednak, że obraz na ekranie lapka będzie nieteges, więc przed odłączeniem monitora zewnętrznego trzeba będzie powracać do rozdzielczości, w jakiej ekran lapka zwykł pracować
Druga opcja jest taka, że będziesz pracował w trybie dwumonitorowym - klikniesz prawym przyciskiem myszy na "dwójce" i aktywujesz go, a następnie we właściwościach ustawisz mu poprawnie rozdzielczość (tj. 1680x1050). W tym wypadku jednak na dołączony monitorze będzie się wyświetlało co innego, niż na ekranie lapka - będzie stanowił odrębną przestrzeń roboczą, i będzie trzeba pracować na dwóch ekranach niezależnie i równocześnie, przesuwając okna na ekran, na którym będziemy chcieli pracować.
hmm
zakładamy sytuacje że bede pracował na trybie jednomonitorowym to po nadaniu rozdzielczośc 1680x1050 pikseli pole wyświetlane (ekran wyświetlany) jest ustawiony na środku a po bokach są czarne przestrzenie, na które nie można wchodzić (tak jakby to była granica monitora) - nie wiem czy jasno tłumacze. Natomiast jezeli chodzi o góra-dół to z kolei ekran wyświetlany zamiast zamykać się w swoich wymiarach (czyli przykładowo: na górze zaczyna się okno przeglądarki, a na dole pasek windowsa) musi być przewijany (jest za duży).
opcja dwumonitorowa: po aktywacji "2" chce on tylko działać jako drugi ekran dla "1" (czyli poszerzony pulpit)
A jak powinna być ustawiona opcja w panelu monitora / others / screen zize?? enlarged, normal czy full screen?
hmm
zakładamy sytuacje że bede pracował na trybie jednomonitorowym to po nadaniu rozdzielczośc 1680x1050 pikseli pole wyświetlane (ekran wyświetlany) jest ustawiony na środku a po bokach są czarne przestrzenie, na które nie można wchodzić (tak jakby to była granica monitora) - nie wiem czy jasno tłumacze. Natomiast jezeli chodzi o góra-dół to z kolei ekran wyświetlany zamiast zamykać się w swoich wymiarach (czyli przykładowo: na górze zaczyna się okno przeglądarki, a na dole pasek windowsa) musi być przewijany (jest za duży).
opcja dwumonitorowa: po aktywacji "2" chce on tylko działać jako drugi ekran dla "1" (czyli poszerzony pulpit)
Z opcją dwumonitorową to się zgadza, natomiast nie rozumiem, dlaczego w trybie jednomonitorowym dzieją się takie dziwne rzeczy - na którym monitorze pojawia się ten efekt - na laptokowym, czy na 2231?
Jaki to sterownik grafiki, ATI, czy NVidia?
W każdym z nich, trochę inaczej ustawia się te parametry, ale w sterowniku NVidii, trzeba ustawić skalowanie obrazu i wybrać opcję wyświetlania: jedno monitorową, dwu monitorową klone lub dwu monitorową niezależną.
Oczywiście trzeba też ustawić odpowiednią do monitora rozdzielczość.
i czy masz możliwość ustawienia takiej rozdzielczości na laptopie ???
czy grafika laptopa to obsługuje .
aadamuss
13-04-2008, 00:42
Jeśli masz włączony jednocześnie monitor w laptopie to tak dziwnie widać. Jeśli wyłączysz w laptopie to ekran pokazuje normalnie. Pozdrawiam Adam
Dzięki wszytkim, którzy starali się pomóc. Niestety nadal obraz wświetlany jest niepoprawnie tzn. ustawiłem rozdzielczość 1280 x 1024 - czyli góra i dół się mieszczą a po bokach mam 3 centymetrowe paski czarnego.
aadamuss - ten efekt mam niezależnie od tego czy włączam czy wyłączam ekran w laptopie.
Najbardziej zadziwia amnie fakt że przy rozdzielczości 1600 x 1050 boczne "pasy" są nadal, a ekran nie mieści się góra - dół. Można oczywiście w ustawieniach monitora włączyć: full screen ale wtedy wszystko jest nieludzk oporozciągane na boki.
Tak czy inaczej jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły piszcie!!
dzięki
Tak czy inaczej jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły piszcie!
Sciągnij najnowsze sterowniki, to ważne. We własciwościach ekranu jak masz aktywny drugi monitor zaznacz opcję: "Powiększ pulpit Windows do rozmiarów monitora".
Jaka karta? Ja mam S1931 też podłaczonego do laptopa FS i we własciwościach ekranu Windows za nic nie dało się tego ustawić. Ja mam karte ATI i korzystam z jej sterowników razem z tą jej aplikacja CCC. Tam poustawiałem natywne rozdzielczości osobno dla obu matryc i wszystko hula. Z tym, że ja mam jeden szeroki pulpit poprostu, znaczy tryb dwuekranowy. Tak jakbym miał dwa niezależne monitory. Jeden to klapa od laptopa (1280x800) drugi to Eizo (1280x1024) Szalenie to ułatwia pracę w programach, które korzystają z pływających paletek. Jednak kursor przechodzi z jednego ekranu na drugi. Żadne proporcje się nie zmieniają i wszystko hula jak powinno.
Oprócz tego Windows, albo aplikacje (z drobnymi wyjątkami) pamietają jak się mają odpalać. Na przykład PS się odpala tak, że ekran roboczy jest na Eizo, a paletki na klapie.
Do tego też, ze sterownika ATI mogę wyłączać jeden lub drugi ekran, obracać itp.