Zobacz pełną wersję : Fotografia lotnicza i nie tylko- statyw+ głowica
Witam wszystkich serdecznie
Poszukuję pomocy w poszukiwaniu odpowiedniego dla moich potrzeb statywu oraz głowicy. Ponieważ nie mam praktycznie żadnej możliwości, aby móc na żywo próbować statywy/głowice oraz nie posiadam odpowiedniej wiedzy w tym temacie, to też zwracam się do szanownych Kolegów z prośbą o podpowiedzi.
Planuję spróbować swych sił w fotografii lotniczej (głównie pokazy), ale mógłbym również zwiększyć swe możliwości w architekturze, portrecie, krajobrazie, w przyszłości także zbudować amatorskie studio. Mam nadzieję, że istnieją rozwiązania, dzięki którym do wszystkich tych "zadań" będzie mógł posłużyć jeden zestaw statywu z głowicą?
Używam D300 + Sigma 18-50/2.8 EX Macro HSM, na dniach planuję zaopatrzyć się (i tutaj podziękowania dla Kolegów za pomoc w poszukiwaniach) w tele Nikona 70-300/4.5-5.6VR.
Proszę o Wasze sugestie odnośnie tego, jaki statyw i głowicę powinienem brać pod uwagę w odniesieniu do fotografii opisanej powyżej. Wiem, że ponad wszystko wyznacznikiem jest bariera finansowa, także zakładam, że mogę wydać na zestaw 2000pln. Z góry dziękuję za Waszą pomoc.
Poczytaj na początek:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=259636#post259636
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=55021
Waldek
Dziękuję Waldku za podpowiedż. Tak, czytałem już te posty. O ile w związku z Goldphoto mam obawy co do użytkowania z cięższym sprzętem (w niedalekiej przyszłości ma się pojawić dłuższy tele/stałka) to też nie znalazłem jasnej odpowiedzi czy Manfrotto 055Prob (zakłądam wg opinii, że to lepszy model od 190prob) będzie wystarczająco stabilny, nie mówiąc już o głowicy. Bardzo proszę o pomoc.
Jeżeli mógłbyś wydać to co napisałeś to poleciłbym Ci taki zestaw:
1. Statyw Manfrotto 055 Mag Fiber 4 - lekki, nośność do 7kg, krótki skład,
2. Głowica Manfrotto 468 MG RC2 - super obsługa, niska waga idealna,
zobacz sobie w Imfoto
Dzięki serdeczne Wilk za podpowiedż. Z opisu statywu wynika, że jest to ta sama konstrukcja z różnicą w użytych materiałach (no i ten pasek mogący posłużyć do dodatkowego obciążania- pomysłowe:)) co 055PRO. Czy jednak odczuwalna jest różnica w stabilności między "karbonowym" a "aluminiowym" statywem? Używasz może Wilku 055 Mag Fiber 4? A co do głowicy, to zapewne z panoramowaniem również sobie poradzi? Oraz chciałbym zapytać, czy jest sens brać z opcją poziomice, jak model 468MGRC4 HYDROSTATIC?
Sam statyw ma poziomicę. Ja kupiłem na początek 468MGRC4 HYDROSTATIC, ale niepotrzebnie. Posiadam monopod z głowicą 234RC na płytki C2, i coś takiego http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=994 gdzie też występuje płytka C2. Nie wiem jaki jest stabilny 055PRO aluminium, ale karbonowy jest bardzo stabilny, lżejszy i 055 Mag Fiber 4 jest krótszy w składzie. Gdybyś chciał jeszcze to usztywnić to masz coś takiego http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=988. A najlepiej to u hesji masz wszystko. Co do poziomicy to kup taką zakładaną zamiast lampy błyskowej, dużo większa i dokładniejsza, łatwiejsza w obsłudze ( ja taką używam ).
Różnica w wadze statywu 055Pro alu i jego odpowiednika z węgla jest minimalna. Carbo nie będzie też bardziej stabilniejszy, za to będzie fajniej wyglądał.
Ja wybrałem wersje Alu i droższą głowicę hydrostatyczną. Jestem zadowolony.
055 Mag Fiber 4 po złożeniu malutki, wygodny do transportu ale 4 sekcje nogi nie będą tak sztywne jak nogi 3 sekcyjne, zwłaszcza w ich maksymalnym rozłożeniu.
Ze statywem to jak z kołderką. Zawsze gdzieś musi być kompromis. Jak lekki to chwiejny, jak ciężki to stabilny ale może być aż na tyle cieżki ze zniechęci cię do noszenia. Mały po złożeniu, zazwyczaj po rozłożeniu też nie będzie wysoki a dłuższa praca ze zgarbionymi plecami do komfortowej nie należy.
Poziomica zakładana na sanki z racji wysokości swego położenia (nie tylko dlatego ze sama jest większa) daje dużo większa precyzje.
Bardzo dziękuję za cenne podpowiedzi. Jameski, ale 055MF4 ma chyba 3 nogi, różnica podobno w materiałach między nim a 055prob. Z wyciągniętą kolumną ma 165cm wysokości, a np. taki 055xprob już 178cm. Nie wiem czy nie "porzucę" karbonu na rzecz zdrowszych pleców;) Choć właściwości włókien węglowych cenię bardzo, chociażby w rowerze:) Ale w tym przypadku dochodzi do o wiele większych obciążeń, zginania i tym podobnych; nie wiem czy w statywie nie będzie wystarczjącym stop aluminium. Mimo wszystko jednak dzięki Wilku za podpowiedż. A czemu mówisz, że 468MGRC4 HYDROSTATIC nabyłeś niepotrzebnie? A tak się zastanawiałem kupując parę dodatków do aparatu na eBay, czy wziąć również poziomnicę no:) Ale już złożyłem zamówienie. Zapewne są takowe ustrojstwa do dostania również w kraju?
468MGRC4 HYDROSTATIC kupiłem niepotrzebnie bo jak pisałem w monopodzie mam głowicę z płytką C2, w specjalnym uchwycie do długich obiektywów też jest głowica C2, dlatego dokupiłem mocowanie wraz z płytką C2 i przerobiłem 468MGRC4 na 468MGRC2. Teraz obojętnie co zabieram to zawsze pasuje, a płytkę C2 mam na stałe przykręconą do aparatu i nie przeszkadza. Co do poziomicy - zdecydowanie ta na sanki lampy.
A w ogóle wejdź na stronę hesji - statywy i tam się dowiesz wszystkiego. 055MF4 ma trzy nogi ale czteroskładaniowe. Po całkowitym rozłożeniu i zamontowaniu aparatu na głowicy to muszę stawać na palcach żeby coś zobaczyć w wizjerze ( bez wysuwania kolumny ) a mam 180cm. Nie wiem też czy jest mniej stabilny od 055prob skoro ma większe o 1kg obciążenie. Jak będziesz się zastanawiał to zadzwoń do hesji, on Ci najlepiej doradzi.
spiritwood
15-04-2008, 16:41
Do spottingu, jeżeli rzeczywiście już będziesz zmuszony robić ze statywu to polecam jednak poczciwą głowicę kulową. Przy odblokowanej kuli da Ci stabilność w połączeniu z mobilnością 360* w osi poziomej i jakieś 270 w osi pionowej. Polecam BH1 lub BH3 Kirka - gwarantuję, że będzie to ostatnia głowica kulowa, którą w życiu kupisz ;) BH3 jest mniejsza, lżejsza i trochę tańsza - sam takową posiadam i z czystym sercem polecam.
Odnośnie statywu. Widzę, że bierzesz pod uwagę Manfrotto. Proponuję nie czytać opinii i nie oglądać zdjęć tylko udać się do sklepu i obejrzeć oba statywy na własne oczy. Osobiście wychodziłem do sklepu kupić 055 (bo też się naczytałem różnych rzeczy) a wróciłem z 190-ką. 055 jest statywem dużym. Nawet rzekłbym bardzo dużym. Kompletnie sobie nie wyobrażam taszczenia go w plenery mając jednocześne w plecaku coś krótkiego, coś długiego no i może jeszcze coś szerokiego ;) Wykonanie 190-ki nie różni się niczym od wykonania 055-ki. 190-ka jest bardzo stabilna, bez żadnego trudu utrzymuje zestaw D200 + 70-200 2.8, a to do większości zastosowań wystarczy.
Tak więc idź do sklepu i sam zobacz. Wtedy podejmij decyzję. Według mnie - do studia 055, w plenery 190.
pozdrawiam,
Marcin
Jeśli chodzi o statyw, to rzeczywiście dobrze byłoby wypróbować na żywo. Dlatego cały czas mam zamiar wyjść do sklepu fotograficznego. Ale żadnego dobrego nie znam w Bydgoszczy. Wilku, mógłbyś mi podpowiedzieć?
Spirit, a skąd Ty dorwałeś tego Kirka? Nie znam tej firmy oraz nie widzę nic o niej na polskich stronach. A jak jest z wytrzymałością BH-3? Z jakimi szkłami jej używasz? Bo producent pisze, że do 400mm można:
http://www.kirkphoto.com/ballheadbh3.html
spiritwood
15-04-2008, 20:00
Swojego Kirka kupiłem w USA - z drugiej ręki, ale w świetnym stanie. Ot, ze dwie, może trzy ryski na obudowie. Te głowice są tak zrobione, że prawdopodobnie moje wnuki też będą jej używać ;) :). Tak jak pisałem wcześniej, na mojej BH - 3 wisi Nikkor 70-200 i D200. Ponieważ mocowanie do statywu jest na obiektywie, więc cały zestaw jest świetnie wyważony. Uwierz mi, nie obawiałbym się powiesić na niej Nikkora 200-400mm z D3. O ile nogi w statywie się 'nie rozjadą' ;) to głowica wytrzyma na bank.
Z tego co pamiętam jest dealer Kirka w UK, no ale tradycyjnie ceny są wyższe niż w USA.
Niestety w FJ nie mają dobrych statywów, jedyny sklep który ma jeszcze końcówkę frotek to JABO Stary Port przy poczcie głównej, jak Cię interesuje Statyw Manfrotto 055 Mag Fiber 4 i Głowica Manfrotto 468 MG RC2 to mogę Ci pokazać swoje, ale jestem osiągalny do czwartku tj.17.04 do godz. 17, później wracam dopiero 18.05.
Daj odpowiedź.
Wilku, dzięki za chęć pomocy. Odpiszę na PW celem dogadania szczegółów.
Spirit, w UK niebawem będę, więc może z Kirkiem spotkanie na żywo zaliczę;)
witam
odgrzeje kotleta :)
Czy ktoś zakładał duże tele na 504hd lub 505 manfrotto lub miał styczność z nimi , ogladam gimbale ale zawsze mam jakies ale ... :)
Chce wsadzić 5,7 kg szkło + 1,4 kg body i nie wiem co wybrać.
pozdrawiam Darek
witam
odgrzeje kotleta :)
Czy ktoś zakładał duże tele na 504hd lub 505 manfrotto lub miał styczność z nimi , ogladam gimbale ale zawsze mam jakies ale ... :)
Chce wsadzić 5,7 kg szkło + 1,4 kg body i nie wiem co wybrać.
pozdrawiam Darek
do takiego zestawu używam Gitzo i to model 5541LS Tripod + głowa Wembley
do takiego zestawu używam Gitzo i to model 5541LS Tripod + głowa Wembley
Ja właśnie czytam i czytam i najbardziej stabilne sa jednak hydrauliki , nie pracowałem na fluid i na gimbalu - moze sa lepsze dlatego pytam .
Cale zamieszanie się zaczęło od kolegi co wrócił z pokazów w Austrii i mówił ze bawił się 1d + 500mm na hydraulicznej głowicy i na gimbalu, mówi ze hydrauliki jednak lepsze.
Szklo bede mial za tydzien stara wersja bez IS / VR i tu jest pies pogrzebany :)- wiem ze glowice potrzebuje wiec im wiecej czytam tym mniej wiem :)
Darek
Ja właśnie czytam i czytam i najbardziej stabilne sa jednak hydrauliki , nie pracowałem na fluid i na gimbalu - moze sa lepsze dlatego pytam .
Cale zamieszanie się zaczęło od kolegi co wrócił z pokazów w Austrii i mówił ze bawił się 1d + 500mm na hydraulicznej głowicy i na gimbalu, mówi ze hydrauliki jednak lepsze.
Szklo bede mial za tydzien stara wersja bez IS / VR i tu jest pies pogrzebany :)- wiem ze glowice potrzebuje wiec im wiecej czytam tym mniej wiem :)
Darek
na pokazach to ja ( zresztą wszyscy z nas "świrów lotniczych" ) fotografujemy takimi zestawami z ręki. Raz że nie ma czasu latać wokół statywu przy szybko przemieszczających się obiektach jakimi są samoloty szczególnie te na dopalaczach; do tego nie wyobrażam sobie fotografowania kiedy on robi świecę;).
na pokazach to ja ( zresztą wszyscy z nas "świrów lotniczych" ) fotografujemy takimi zestawami z ręki. Raz że nie ma czasu latać wokół statywu przy szybko przemieszczających się obiektach jakimi są samoloty szczególnie te na dopalaczach; do tego nie wyobrażam sobie fotografowania kiedy on robi świecę;).
wilk325 ja raz sie bawilem 400mm 2,8 z 1d i powiem ze wytrzymalem moze z 20 min poniej pobieglem do sklepu zeby dodali monopod :P - wiec strzelanie z reki z 400mm podziwiam. :cool:
Sam osobiście używam 200 / 300mm z reki ale 400 to już wyczyn.
Ja chce do sportu tor i inne dziwne rzeczy przy głownie do panningu potrzebuje czegoś co będzie stabilnie trzymać obiektyw w pionie - jak ci chodzi gimbal przy panningu i czasach 1/200 do 1/40 ?
Darek
wilk325 ja raz sie bawilem 400mm 2,8 z 1d i powiem ze wytrzymalem moze z 20 min poniej pobieglem do sklepu zeby dodali monopod :P - wiec strzelanie z reki z 400mm podziwiam. :cool:
Sam osobiście używam 200 / 300mm z reki ale 400 to już wyczyn.
Ja chce do sportu tor i inne dziwne rzeczy przy głownie do panningu potrzebuje czegoś co będzie stabilnie trzymać obiektyw w pionie - jak ci chodzi gimbal przy panningu i czasach 1/200 do 1/40 ?
Darek
przy odpowiednim ustawieniu - bajecznie,
a co do 400/2.8 - dyziek całe AirPower focił tym z ręki:) - to tylko 9h dziennie;)
my generalnie focimy 500/4 VR
przy odpowiednim ustawieniu - bajecznie,
a co do 400/2.8 - dyziek całe AirPower focił tym z ręki:) - to tylko 9h dziennie;)
my generalnie focimy 500/4 VR
to ma być przyjemność a nie mordowanie się :) , wystarczy ze marznę i w deszczu stoję / topie sprzęt .
chodzi mi o taki "ballet "
http://www.youtube.com/watch?v=KXo5X0zNbP0
tu akurat jest "mercedes " ale robi wrażenie
Darek
to ma być przyjemność a nie mordowanie się :) , wystarczy ze marznę i w deszczu stoję / topie sprzęt .
chodzi mi o taki "ballet "
http://www.youtube.com/watch?v=KXo5X0zNbP0
tu akurat jest "mercedes " ale robi wrażenie
Darek
taki sam efekt uzyskasz na Wembley'u; a co do przyjemności:
pierwszego dnia na AirPower wziąłem statyw i po przejrzeniu kadrów ( nie trafionych bo nie nadążałem za samolotami ), następne 2 dni fociłem z ręki; nie wiem jak nadążyć za czymś takim mając statyw pomiędzy nogami, biegając na około i zwracając uwagę aby się przez nogi nie wywalić.:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/tdx3091-1.jpg
źródło (http://img847.imageshack.us/img847/4421/tdx3091.jpg)
taki sam efekt uzyskasz na Wembley'u; a co do przyjemności:
pierwszego dnia na AirPower wziąłem statyw i po przejrzeniu kadrów ( nie trafionych bo nie nadążałem za samolotami ), następne 2 dni fociłem z ręki; nie wiem jak nadążyć za czymś takim mając statyw pomiędzy nogami, biegając na około i zwracając uwagę aby się przez nogi nie wywalić.:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/tdx3091-1.jpg
źródło (http://img847.imageshack.us/img847/4421/tdx3091.jpg)
tu to akurat przyjemność oglądać , wilk325 byleś w Austrii na pokazach tydzień temu ?
Przyjemność przy 150 autach u mnie bedzie mniejsza na torze lub stage u :)
wilk325 byleś w Austrii na pokazach tydzień temu ?
oczywiście, od środy do niedzieli rana; w niedzielę wieczorem w domy,
a w poniedziałek wyjazd do Belgii na Thunderbirds'ów ( ta fota to ze środy w Belgii ).
wilk325 nakręćcie jakiś filmik jak "latacie" z 500/4 nawet jakość telefonowa myślę że każdego zadowoli :)
wilk325 nakręćcie jakiś filmik jak "latacie" z 500/4 nawet jakość telefonowa myślę że każdego zadowoli :)
nie, ale jest dużo zdjęć jak focimy:)
nie, ale jest dużo zdjęć jak focimy:)
ja z checia zobacze foty - bo słyszałem dużo narzekań na rożne rzeczy i z chęcią tej osobie podlinkuje ze jednak się da robić foty ahahah
jak sie uporasz to daj znać - ide ogladac 504hd znalazlem w sklepie i SACHTLER jednego tez uzywke - jak wyjdzie lipa przy 4kg bo 400 za 9 dni będzie- to idę chyba po gimbala .
Darek
p.s
wilk325 moja nawet nie wie ze ma z pl przywieść szkło wiec powiem jej ze to dla sportu zamiast siłowni - wilk325 tak mówił sama przyjemność :P
ja z checia zobacze foty - bo słyszałem dużo narzekań na rożne rzeczy i z chęcią tej osobie podlinkuje ze jednak się da robić foty ahahah
jak sie uporasz to daj znać - ide ogladac 504hd znalazlem w sklepie i SACHTLER jednego tez uzywke - jak wyjdzie lipa przy 4kg bo 400 za 9 dni będzie- to idę chyba po gimbala .
Darek
p.s
wilk325 moja nawet nie wie ze ma z pl przywieść szkło wiec powiem jej ze to dla sportu zamiast siłowni - wilk325 tak mówił sama przyjemność :P
http://www.spfl.pl/kategoria/nasz-dorobek/air-action-w-akcji, tu masz tego trochę;)
http://www.spfl.pl/kategoria/nasz-dorobek/air-action-w-akcji, tu masz tego trochę;)
czekam na katalog 2011 Austria , dzieki za linka
witam
wróciłem ze sklepu z 546 + 504hd
Głowica fajnie się prezentuje działa dość płynnie trza się pobawić żeby znaleźć środek ciężkości dla poprawnego balansu.
Przy maksymalnym skręceniu / blokadzie pełnej zachowuje się jak mechaniczna , powstają drgania na długich ogniskowych.
Nie miałem okazji testować jej przy śledzeniu szybkich celów jak auta / samoloty.
Statyw kitowy 546 jest dobrze wykonany ciężki i duży ale to najmniejszy problem.
tu film
http://www.youtube.com/watch?v=gDyaMZdhOBA
Dzis testowałem 400mm + 1,4 / 2.0 i 300mm na 055xprob powiem ze niebo a ziemia.Ogólnie polecam za stabilność i jakość wykonania do video jak i do fotografii.
Darek