Zobacz pełną wersję : Tamron 18-250 3,5-6,3 A18NII
Czy ktoś posiada ten model z silnikiem - TAMRON AF 18-250mm F/3,5-6,3 Di II LD Aspherical [IF] MACRO (Model A18NII) ok. 1600zł. Jak sie sprawuje ? Czy może lepiej kupić w tej cenie N70-300 VR.
Dla mnie osobiście bardzo wygodny spacerzoom, mały lekki i poręczny, całkiem niezłe zdjęcia z niego wychodzą, ale polecam jako dodatek, a nie podstawowe szkło.
A jak pracuje, jak działa AF ? Jak działa ogn. 250 przy slabym swietle i bez stabilizacji ? Jako podstawowy napewnio nie, zastanawiam sie nad T17-50/2.8 Potrzebował bym jakiegoś zooma, a ten mi sie wydaje uniwersalny, lecz obawiam czy nie jest za ciemny 6,3 i bez stabilizacji co do N70-300.
W tej cenie chyba lepiej N18-200VR.
Zasadniczo to ten obiektyw powstał, żeby nie trzeba było zmieniać obiektywów.
Wiem bo mam i używam.
Ale jak rzecz do wszystkiego,
to będą go na pewno biły specjalnie stworzone do konkretnych zastosowań rozwiązania.
Najlepsze porównanie to chyba nikkor 18-200.
Posiada VR i spory zakres ogniskowych, szeroki kąt (18) ten sam,
na wąskim końcu trochę inaczej .
Niestety nie posiadam 18-200 żeby porównać ale jak używam T70-210 to mi czasem tych 40 mm brakuje.
Co do porównania z 70-300 VR to raczej są to obiektywy przeznaczone do innych celów.
Tu już nie da rady czasem na wycieczce zrobić zdjęcie w ciasnych uliczka czy w mieszkaniu wielkopłytowym w Polsce:)
Ale jeżeli zamierzasz kupić T17-50, to w tym wypadku faktycznie lepiej byłoby dokupić 70-300VR.
Przy czym stracisz możliwość pracy w szerokim zakresie bez zmiany obiektywu (a czasem jest to naprawdę trudne - brak czasu, możliwość zabrudzenia lub uszkodzenia sprzętu, no i obie ręce wolne - choć ostatnio widziałem canoniera co robił to jedną ręką, tylko jego obiektywy wyglądały jak twarz Rokyego po walce z Apollo :-D)
No zawsze coś :) Myślę ze N70-300Vr jest lepszym ob. od T18-250 i wiadomo ze tylko plener. Ale właśnie nie zawsze się da lub chce przekładać szkła. A tą różnice 250-300 da sie przeboleć ;) tylko narazie nie jestem przekonany do Tamrona, po tym co o nim czytałem. Do takich spacerów by sie przydał, zależy mi na górnej granicy bo 17-50/2.8 może będę posiadał, wiadomo ze nie ma idealnego spacer-zooma. A może poczekać na Tamron AF 28-300mm F/3,5-6,3 XR Di VC LD z stabilizacja, tylko nie wiem czy sie pojawi do czerwca. T18-250 z silnikiem chyba ma mało użytkowników, po prostu będę musiał sie wybrać do sklepu i mniej więcej określić jego jakość.
Tu (http://picasaweb.google.com/robert.fryca/20070502Bruksela) są moje zdjęcia z tego obiektywu tylko bez silnika.
Uzywałem go wtedy dość często (bo nie miałem nic innego)
Tutaj (http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=12718) 43 stony z fotkami z tytułowego szkła z podstawowymi danymi dot. podpiętej puszki i parametrami ekspozycji