PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] project.

Rothar
11-04-2008, 16:46
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Poczatek projektu ktorym mam nadzieje przygotowac na potrzeby szkolne. W domysle seria 12 portretow, roznych ras i grup wiekowych, prezentujaca swoje opinie na temat wolnosci.
Tutaj zamieszczam tylko zdjecia. Na wystawie pod zdjeciami (A3+) tuz pod imieniem i wiekiem beda zamieszczone opinie poszczegolnych osob.
Tytul projectu to "Czym jest dla Ciebie wolnosc?"

Wskazowki/porady/opinie bardzo mile widziane.

Pozdrawiam.

malibu
11-04-2008, 17:51
wyraziste portrety , niezła konwersja do bw
ps moze wrzuc je jedno pod drugim bo się forum rozjechało :)

Igorsky
11-04-2008, 17:54
W pierwszej chwili zobaczylem tylko dwa zdjecia, ale mysle ze taka forma prezentacji jest tutaj wskazana.

Podoba mi sie konwersja. Troche zbyt przeostrzone sa moze. Najmniej pasuje ostania fotografia z powodu aureoli wokol glowy.

Artur Jonik
11-04-2008, 18:16
Swietne portrety jak dla mnie.

progfan
11-04-2008, 18:23
Bardzo fajne. Szczególnie 2ka mi się podoba

Rothar
11-04-2008, 18:29
@ Igorsky

zgadzam sie ze przeostrzone ale to zmniejszone rozmiary plikow do wydruku, a tam wiadomo :)

do ogladania polecam F11.

Dziekuje i poprosze wiecej (kryryki) :)

Witek "Wisz"
11-04-2008, 18:43
Świetna seria. Najsłabsze chyba trzecie (co nie znacz, że słaba, tylko w porównaniu z pozostałymi). Pozostałe - rewela - miny modeli dosłownie mówią, każda twarz wyraża emocje. Bardzo mi się podoba.

najt
11-04-2008, 18:48
nice job, tez wlasnie chce zrobić portrety, tylko znajomym

Rothar
13-04-2008, 14:33
Dziekuje. Wkrotce bedzie wiecej :)

pozdrawiam.

Leyeq
13-04-2008, 14:49
podobają mi się. szczegolnie dwójka

btw. ogniskowa około 30mm? :>

ptero
13-04-2008, 15:02
bardzo fajny projekt i oczywiście wykonanie, czekamy na więcej!!!!!!

Ambrosious
13-04-2008, 18:56
Po jednorazowym obejrzeniu zostało wrażenie dziwnej uniformizacji... Chodzi nie tylko o podobne oświetlenie, kadr lecz o dobór modeli. Subiektywnie - mocno odpychający jegomoście.. Czy pytanie o wolność pojawia się w konteście tzw kolizji z prawem i odsiadki tych panów? To by tłumaczyło ponury nastrój...

Josef K.
13-04-2008, 20:37
Moim zdaniem swietna praca.
Naturalistyczny klimat oraz super wykonanie.
Gratuluje :)

Rothar
14-04-2008, 08:57
@ Leyeq

tak sigma 30mm na ok. f/4.5-5.6.

@ Ambrosious

wspomniana przez Ciebie 'uniformalizacja' ma na celu zrownanie fotografowanych obiektow pod wzgledem wizualnym (kompozycyjnym), zachowanie obiektywizmu ze strony fotografujacego oraz zwrocenie uwagi na istote poruszanej kwestii. Pytanie o wolnosc dotyczy i pyta jednostke, stad brak emocji, gdyz kazda potencjalna wskazywalaby na obecnosc osob drugich. Mysle ze tak dobrane kadry pozostawiajac odbiorce sam na sam z obiektem i jego opinia, wzmagaja refleksje.

Nawiazujac do "prawa i odsiadki" to zastanawiajace jest jak stereotypowe staja sie pewne kadry.

ps. polecam prace Thomas'a Ruff'a

Dziekuje i pozdrawiam.

Ambrosious
14-04-2008, 10:57
Jeśli podkreślasz znaczenie części tekstowej jako istotnego składnika twojej pracy to zaczynam powątpiewać w celowość prezentowania samych tylko fotografii, które - jak rozumiem - samodzielnym dziełem nie są i nie miały być.
Dodatkowym argumentem za tym przemawiającym jest założona przez Ciebie wielkofomatowa prezentacja, która - z natury rzeczy - na na ekranie komputera nie może być nawet symulowana.